Hassan Rohani: SAD su u najgorem položaju u svojoj povijesti

Hassan Rohani
15 komentara

Predsjednik Irana, Hassan Rohani, rekao je kako su Sjedinjene Države trenutno u jednoj od najgorih situacija u svojoj povijesti.

Na sastanku svoje vlade je iranski predsjednik kritizirao pritiske koje  SAD provode protiv Islamske Republike i ostatka svijeta, čime je Washington uspio sam sebe izolirati.

“Danas su Sjedinjene Države u najgorem položaju na svijetu. Čak se ni međunarodne organizacije ne slažu s američkim politikama”, istaknuo je Rohani.

Na primjer, Rohani je spomenuo kritike i otpor koji politici Washingtona dolazi iz  Ujedinjenih naroda, UNESCO-a, Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i Međunarodnog kaznenog suda (ICC), ne računajući mjere Washingtona protiv drugih zemalja  koje uzrokuju otpor zemalja diljem svijeta.

Konstatirajući da je trenutna situacija u Sjedinjenim Državama vrlo različita od onih u prošlosti i da su SAD u možda najgorem trenutku svoje povijesti, iranski čelnik je rekao da se čak i američki intelektualci ne slažu s vlastima u Bijeloj kući i eksplicitno ih nazivaju “budalama”.

Hassan Rohani je ukazao na činjenicu da su se najstariji američki saveznici udaljili od Washingtona.

Isto tako, rekao je da unatoč tome što su SAD pokrenule ekonomski rat protiv Islamske Republike, čime su pokazale da nimalo ne poštuju ni iranski narod ni  međunarodno pravo, otpor Irana tim agresivnim metodama je bio “primjer drugima”.

U svibnju je Washington jednostrano raskinuo nuklearni sporazum potpisan 2015. između Teherana i “Grupe 5 + 1”, koju čine SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina, plus Njemačka, te ponovno uvele ukinute sankcije protiv Irana.

Rohani je optužio Sjedinjene Države da su u kolovozu onemogućilo bilo kakve  razgovore između dviju zemalja, ali da će Teheran i u ovim uvjetima uspješno prevladati nametnuti gospodarsku rat.

IAEA
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

izolscionizam u gospodarskoj sferi je ok ali intervencionizam u vojnoj sferi nije ok. trump treba sprovoditi izolacionizam I u gospodarskoj I u vojnoj sferi. samo tako može poboljšati gospodarstvo unutar usa-a. jastrebovi ga navlače na tanak led

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI