IAEA poziva Iran na punu suradnju i odobravanje pristupa sumnjivim nuklearnim područjima bez odgađanja

nafta
15 komentara

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) zatražila je od Irana odobrenje pristupa dvjema lokacijama za koje se sumnja da se ondje nalazi neprijavljeni nuklearni materijal. Iranski dužnosnici tvrde da se optužbe temelje na neispravnim podacima iz Izraela.

Odbor guvernera IAEA-e pozvao je Iran na “potpunu suradnju” i “bez daljnjeg odgađanja” omogućujući inspektorima provjeru dva neodređena nalazišta, nakon rezolucije koju su predložile Britanija, Njemačka i Francuska.

Ranije se u medijskim izvješćima navodi kako se vjeruje da su mjesta koja IAEA želi ispitati bila aktivna u ranim 2000.-ima, dok je jedno djelomično uklonjeno 2004. godine.

Iranski dužnosnici uporno tvrde da se sumnje IAEA temelje na netočnim podacima koje je iznio Izrael. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, Abbas Mousavi nazvao je usvajanje rezolucije usmjerene na Iran “nekonstruktivnom odlukom”.

U četvrtak je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif upozorio nuklearnu stražu da ne dopusti “neprijateljima” nuklearnog sporazuma iz 2015. “ugrožavanje” iranskih interesa. “Nemamo što skrivati.” Više se inspekcija provodi u Iranu u zadnjih pet godina nego u povijesti IAEA”, tweetao je Zarif.

Dogovor iz 2015. godine, poznat pod nazivom Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA), u tijeku je otkako se američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao prije dvije godine. Trump je optužio Iran za tajno kršenje sporazuma i naveo šire nepovjerenje prema Islamskoj Republici. Iran je više puta negirao optužbe da je prekršio sporazum, a IAEA je u to vrijeme potvrdila da zemlja poštuje uvjete.

EU, Kina i Rusija najoštrije su kritizirale napuštanje JCPOA od strane SAD-a, budući da su one još uvijek potpisnice sporazuma.

SAD su od tada uvele nekoliko ”rundi” sankcija Iranu, usmjeravajući se na njegovu trgovinu naftom i druge sektore. Kao odgovor, Teheran je počeo postupno smanjivati vlastite obveze u okviru JCPOA, ali ipak nije u potpunosti odustao od sporazuma.

Dužnosnici u Teheranu rekli su da će se vratiti u potpunu poslušnost ako EU pruži olakšice od američkih sankcija. Međutim, europski napori za zaobilaženje ograničenja do sada su se pokazali uglavnom neučinkovitima, zbog čega su ih iranski dužnosnici optužili za pasivnost.

IAEAJCPOA
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
moralna horizontala
3 godine prije

ovo je super tema a u biti amerika prijeti iranu zbog otetog drona posljedni krik tehnologije

Acrobat
3 godine prije

Alene, evo ponovo Iran, hitno pozovi vehabijsku bratiju u pomoć Ciosima i Trampi!

weston
3 godine prije

Iranski dužnosnici tvrde da se optužbe temelje na neispravnim podacima iz Izraela.
Onda tako i je.
Amerika pravi neprijatelje sirom svijeta, nadajmo se da ce doci i kraj njihovoj izuzetnosti.

Mucke
3 godine prije

Jucer clanak o EMP oruzju koje imaju SAD,Rusija (Kina?) , a danas bi njuskali po Iranu.
Inspektore skinuti do gola na granici ,zaliti katranom i perjem i onda ih jednim preciznim volejem u pozadinu ugurati u avion za natrag.

J. B
3 godine prije

IAEA bi trebala otiči u Izrael, Dimonu. Tamo imaju za istraživati nešto što se zove “The Samson option”.

owergvuqewrgfnweirgfqergfuewrgfqr
3 godine prije

A da malo odu u rozmarinu bebu da tamo vide što se radi…………………..to im reptilđije nisu zapovjedili ko ovo da teroriziraju perzijance……………

owergvuqewrgfnweirgfqergfuewrgfqr
3 godine prije

Imaš ti reptilđija koji glume neke druge i tako se kriju………….

Bat
3 godine prije

Što ne odu u Izrael prvo, kukavica a….. planinatske.

Ante
3 godine prije

Ta agencija pozivaju Iran na suradnju, sa druge strane Amerika je izašla iz sporazuma. Opet ću ponoviti, to su isto radili sa indijancima, dok ih nisu strpali u rezervate, oteli im zemlju i ponizili ih.

MelisMarsa
3 godine prije

SAD se povukla iz sporazuma da ju se ne može kontrolirati.A oni bi njuškali po cijelom svijetu.

Dino
3 godine prije

Zasto da surađuje.
Jel za nove sankcije

Max
3 godine prije

Kako da se Iran drži obveza iz sporazuma kojeg su SAD napustile i prijetile mu ratom? Iran to nije dužan..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI