fbpx

Iran osudio jadnu “europsku trojku”: “Prodali ste suverenitet i pogazili stav“

Mohammad Javad Zarif

Teheran je jasno poručio kako nema i ne može biti novih pregovora o iranskom nuklearnom sporazumu i poziva europske zemlje potpisnice dokumenta da se počnu provoditi svoje obveze ili će i Islamska Republika raskinuti sporazum, ali mogla bi izaći i iz Ugovora o neproliferaciji nuklearnog oružja.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif osudio je jučer, 22. siječnja, tri vodeće zemlje Europske unije, članice Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana (JCPOA), multilateralnog sporazuma o nuklearnom programu Teherana iz 2015. godine, zbog toga što Velika Britanija, Francuska i Njemačka “prodaju svoje suverenitete, čime samo potiču Trumpov apetit”.

“Žao mi je što vam ovo moram reći. Kada je europska trojka prošli tjedan prodala ostatke nuklearnog sporazuma samo kako bi izbjegla Trumpove sankcije, upozorio sam da će to samo povećati njegov apetit”, napisao je Zarif u srijedu na svom Twitteru.

Prošlog tjedna su London, Pariz i Berlin objavili svoju odluku da će koristiti mehanizam za rješavanje sporova u okviru nuklearnog sporazuma, optužujući Teheran za „grubo kršenje nuklearnog sporazuma od prije pet godina“.

Istodobno su europske zemlje zaprijetile da će ovo pitanje uputiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i pomoći Washingtonu u obnovi međunarodnih sankcija protiv Islamske Republike, koje su ukinute zaključavanjem JCPOA.

Čelnik Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi oštro je kritizirao odluku “europske trojke” da pokrene mehanizam za rješavanje sporova predviđen u nuklearnom sporazumu.

“Europljani su pokazali svoju slabost i nedostatak mudrosti i činjenicu da ne mogu odoljeti američkom pritisku”, rekao je Ali Akbar Salehi.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je u svom govoru kojeg je citirala IRNA i drugi iranski mediji 20. siječnja rekao da će, ako se tri europske zemlje koje sudjeluju u nuklearnom sporazumu, nastave “nepropisno ponašati ili pošalju iranski dosje Vijeću sigurnosti UN-a, Iran povući ćemo se iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja”.

5. siječnja je Teheran najavio gotovo potpuno povlačenje iz nuklearnog sporazuma, kojeg je 2015. potpisalo šest svjetskih sila i Iran, iz kojeg se Donald Trump jednostrano je povukao u svibnju 2018.

U izjavi vlade iranskog predsjednika Hassana Rohanija stoji kako Islamska Republika neće nastaviti poštivati ograničenja koja je nuklearni sporazum nametnuo u razini obogaćivanja urana, njegovom nakupljanju i nuklearnim istraživanjima.

Unatoč tome, Teheran je naglasio da i dalje odbacuje mogućnost stvaranja vlastite nuklearne bojeve glave, ostajući pri Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja i sljedeći čuvenu fetvu iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Sayeda Alija Hamneija

Podsjetimo, ajatolah Hamnei je 2013. objavio fetvu, odnosno vjerski dekret utemeljen na islamskim principima i presedanima muslimanske pravne prakse, kojom zabranjuje nuklearno oružje. Službeni Teheran je tada rekao da je odluka duhovnog vođe Islamske Republike zamišljena da se jednom zauvijek stane na kraj raspravama o razvoju nuklearnog oružja, ali ni to, kao ni najviše inspekcija koje je u jednoj zemlji ikada provela međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koje nisu utvrdile nikakve nepravilnosti u Iranu, nije bilo dovoljno da uvjere Izrael u prvom redu, tek onda Sjedinjene Države i na kraju europske vazale Washingtona da Iran ne radi na proizvodnji oružja za masovno uništenje.

No, Velika Britanija, Francuska i Njemačka su se slomile prije nekoliko dana kada ih im je Donald Trump zaprijetio da će Europi, ako se i dalje bude borila za očuvanje nuklearnog sporazuma, nametnuti 25% carina na automobile. To je bilo dovoljno da Berlin, Pariz i London promijene mišljenje i počnu tvrditi da Iran „grubo krši nuklearni sporazum“, iako su svjesni da to nije tako i da nema nikakvih dokaza o kršenju sporazuma od strane Irana. Toliko o europskom suverenitetu i „otporu“ Washingtonu, koji ni sam nije postupio prema podacima koje mu je dostavila IAEA i saznanjima američkih obavještajnih službi, već po izričitoj želji Izraela, što je još tužnije u cijeloj priči oko nuklearnog sporazuma i prava jedne zemlje da pod strogom kontrolom međunarodnih tijela razvija nuklearnu energiju u civilne svrhe.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
99 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
čitalac
Gost
čitalac
9 mjeseci prije

“Podsjetimo, ajatolah Hamnei je 2013. objavio fetvu, odnosno vjerski dekret utemeljen na islamskim principima i presedanima muslimanske pravne prakse, kojom zabranjuje nuklearno oružje.”
Fetva se može i povući.
Ali još uvijek ostaje pitanje: zašto Iran ne smije imati nuklearno oružje a USA, VB, Kina, Rusija, Francuska, Izrael, Indija, Pakistan (jesam li zaboravio koga?) smiju?

Alen
Gost
Alen
9 mjeseci prije

Ima tu jedan problem oko povzlačenja fetve.. Naime ako je ista donešena na osnovu šerijeta , kako kaze ef. Saša , onda bi povlačenjem iste bili prekršeni Allahovi zakoni a što naravno jedna islamska država ne može sebi dopustiti da učini..
E sad , možda postoji mogućnost da fetva nije donešena na osnovu šerijeta već na osnovu neke druge prakse pa sa ista može i dokinuti ili jednostavno možda je ista bila samo pro forme…
Btw , ” pucanje ” fetvi je jako ozbiljna stvar , no danas se mnogi razbacuju fetvama kako stignu ..

čitalac
Gost
čitalac
9 mjeseci prije

@Alen
Proglašenje fetve je prepušteno klericima, nije neposredno iz Kurana. Koliko je njena snaga odn. univerzalnost ovisi o “rejtingu” klerika koji ju je proglasio. E sad, pošteno priznajem da ne znam postoji li u Islamu nešto kao nepogrešivost pape, odn. nepogrešivost onoga koji je proglasio fetvu. Mislim da ne. Zato mislim da da se fetva može povući. Naravno da to nije zgodno za njih ali se može. Osobito iz razloga jer se danas, kako kažeš, razbacuju fetvama i zato je upitna vjerodostojnost mnogih. Vjerodostojnost sa stajališta Islama, naravno.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Hrišćanska anatema ti je još rigidnija, veoma se rijetko izdaje ali je ipak ograničenog trajanja u smislu da se sve ide ka njenom ukidanju.
Međutim….hrišćanski kanoni, možda je to u nivou fetve a oni su čini mi se isto promijenjivi.

čitalac
Gost
čitalac
9 mjeseci prije

?
Objasni mi anatemu, molim te.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Baciti prokletstvo na nekoga….1054. Rim i Carigrad su bacili anatemu jedni na druge, pre nekoliko Rim i Moskva su ukinuli te anateme.

Mikojan
Gost
Mikojan
9 mjeseci prije

Ljudi, jeste li vi normalni ??

M&M
Gost
M&M
9 mjeseci prije

Mikojan, živimo li mi u normalnom svijetu???

čitalac
Gost
čitalac
9 mjeseci prije

Carigradski patriarh Focije je bacio anatemu na papinog poslanika Humberta a ovaj na njega: oni su izopćili jedan drugog. Nisu imali te ovlasti nijedan, tako kažu danas. I obostrana anatema je ukinuta 60-ih godina.
Ekskomunikaciju (nema više anateme) u RKC može izreći samo papa za točno utvrđene prekršaje, a ne kako se kome čini (kao o Islamu):
https://www.bitno.net/vjera/pitajte-svecenika/u-kojim-slucajevima-dolazi-izopcenja-iz-crkve/
A čemu je rigidnost kršćanske anateme, molim te?
U tome što je Isus oprostio svojim ubojicama “…oprosti im oče, ne znaju što čine…)?

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

U krajnosti, prokleti nekoga ipak nije malo.

oiewgnwegfewgfrefregufruefrewfrewdfw
Gost
oiewgnwegfewgfrefregufruefrewfrewdfw
9 mjeseci prije

Pa ima anatema na cara Dušana a vele i na svetog Savu od carigradske patrijaršije, tako se prića.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Ukinuto….pre nekih 700 godina.

x@y
Gost
x@y
9 mjeseci prije

Aha, ali navodno kažu da se nekako sve više stiče utisak da je od tog trenutka pa sve do današnjeg dana sudbina Srba u slobodnom padu.
Ne znam na što su to mislili srpski svećenici ,no navodno takve priče kolaju tim krugovima dan danas..

oiewgnwegfewgfrefregufruefrewfrewdfw
Gost
oiewgnwegfewgfrefregufruefrewfrewdfw
9 mjeseci prije

Ne provociram Siniša, samo mi palo na pamet.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Nisam se ni našao provociranim samo konstantujem da si u pravu.

Stock
Gost
Stock
9 mjeseci prije

Pazi se!
Kako se ovdje bacaju te anateme da ti i one ne padnu na pamet.

Alen
Gost
Alen
9 mjeseci prije

Tako je , fetva se odnosi na nešto sto nije precizirano u Kur’an-u , sad da bi opuco fetvu moraš , jel , dobro poznavati da li je pitanje koje fetva pokriva precizirano ili nije u Kur’an-u , pogotovo kad su u pitanju ovako da kszem sudbonosne fetve u pitanju..

Opet ako znamo da je pitanje bildanja snage u svrhu odvraćanja/zastrašivanja dozvoljeno ili obavezno da kazem , pitanje je čemu fetvom “rješavati ” nesto sto je već rješeno i čemu sebi uskraćuvati mogućnosti kakve ima i neprijatelj..
Kako zivimo u nuklearno doba nećeš neprijatelja zastrašiti lukom i strijelom ili s nečim manje zastrašujućim nego sto on ima.. Dakle fetva em nema uporište em je suprotna s obavezom što više em je donesena suprotno pravilima o donošenju fetve..

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije

@citalac _da li je prepusteno klericima ili je neposredno iz Kurana proglasenje fetve po meni nije toliko bitno ako se radi o opstanku jednog naroda. Po meni je nelogicno da fetva koju je izrekao Hamneji ima trajnu kategoriju. Pogotovo kad dodje do prirodne smjene imama.Ova fetva od strane Hamnejia misljenja sam da nema obiljezje trajne kategorije jer ona bi imala ogranicavajuci uticaj na nasljednika Hamnejia pa tako redom i ispalo bi da Hamneji ima bozanske ovlasti a onda je to grijeh . A pojam fetve je domen zakona a imami nemaju ovlast mijenjati zakone barem u Kuranu. Jer da nesto postoji u Kuranu sto se tice zabrane posjedovanja nuklearnog oruzija nebi ga imao ni Pakistan.Da se razumijemo ajatolah Hamneji nije ni lazov ni neposten covjek vec naprotiv dobar vjernik i da bi ovo razumijo ispricat cu ti jednu pricu. Kad su nekad davno mucili prve vjernike u Islamu da napuste to vjerovanje i poslanika Muhameda svi muceni izuzev crnog roba r.a.Bilala su se odrekli vjere zbog uzasne patnje koja je nanesena prvim vjernicima. Poslije su ti vjernici pricali poslaniku sta su pod mukama uradili i kako su se o vjeru ogrijesili. Poslanik Muhamed ih je pitao kada su to uradili i odrekli se vjere dali su to osjetili u srcu , a njihov odgovor je bio ne , on im je na to odgovorio da nisu ucinili nikakav grijeh jer u srcu se nisu odrekli Islama vec samo rijecima radi mucenja. I ja barem na ovakav nacin dozivljavam fetvu od strane ajatolaha.

x@y
Gost
x@y
9 mjeseci prije

1. Fetva nema trajnu kategoriju – slažem se
2.Hamnei nema pravo na bilo kakvo donošenje trajne fetve, jer bi time ispalo da ima božanske ovlasti – slažem se
3.Hamnei je apsolutno iskren i pošten – to se ne slažem, jer ne postoji čovjek koji je apsolutno pošten i apsolutno iskren kao ni papa Franjo
4. U Kuranu ne postoji zabrana posjedovanja nuklearnog oružja – ne slažem se ,iako Kuran nisam čitao, ali intuicija mi snažno govori da je to laž i da sigurno postoji ta njihova SURA ili odjeljak, gdje se itekako može protumačiti i ta zabrana od bilo kakvih kako poroka tako i ostalih njima zlih metoda zapada (uzeli bi od zapada ono što im odgovara, ma nemoj,kako da ne..)
5. A propos priče o mučenju islamskih vjernika, ima kudikamo gorih od tih priča kao što su mučenja od strane islamista, tako da i to pada u vodu!

Alen
Gost
Alen
9 mjeseci prije

Nisi čitao Kuran a znaš ? Ti si mnogo pametan za predškolski uzrast..

x@y
Gost
x@y
9 mjeseci prije

Čik pogodi, da li jesam ili nisam čitao Kuran, ili da li znam ili ne znam…!
Briga me što jedan Alen misli! Baš se je našao kompetentan da sudi haha

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije

Tebi je omoguceno da ujedas a ja nemogu da ti odgovorim voljom drugog….A za citanje Kurana ti nisi dostojan toga a citati ti mozes dok je svijeta i ni za jotu neces napredovati i ista znati. Umnije glave nego sto je tvoja su svijesne bile toga.

Alen
Gost
Alen
9 mjeseci prije

👍😃

x@y
Gost
x@y
9 mjeseci prije

Z.A.
Tako mi je svejedno kako Vi to percipirate, jer svakoj iole kulturnoj osobi bilo bi jasno što sam napisao, a kako to vidim Vama nije jasno ,mogu samo reći “ujedajte se sami tamo gdje želite”!
Kao što rekoh, nema većeg zla od zle pameti, što ste samo još jednom dokazali!
Nemam što više sa Vama polemizirati!

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije

x@y kupi sebi naocale kad citas . Kako si ti uspio da procitas ono sto ja nisam napisao. I kad citas ne tumaci ono sto nema u komentaru na sebi svojstven nacin.Uzimas sebi za pravo da kritikujes ono sto ne poznajes i ubacujes se gdje ti nije mjesto. Pa si svoje smutnje poredo po tackama da dobijes na tezini .Gdje si ti procitao da ja sam napisao da je ajatolah APSOLUTNO iskren i posten covjek. Gdje ja upotrebljavam rijec APSOLUTNO. Jesi li pijan ili ti se pricinjava?Nije Kuran knjiga intuicije pa dati nagadjas, a znas sigurno da postoji sura koja to zabranjuje da ti to nije sapnula koja pticica. Pakistan posjeduje nuklearno oruzije , SA tajno radi da ga proizvede ili ga vec ima (nedavno ne tako davno njihov ministar je izjavio da ga imaju) Turska vec pominje planove o izgradnji atomske bombe.Tako da ne pametujes sta se smije a sta nesmije.Nigdje Hamneji nije pomenuo u svojoj fetvi da ima zabrana od boga za atomsko. A pod petom tackom apsolutno nista nisi razumio sta sam napisao i sta sam htio reci jer nemas barem ti kapaciteta za to Ti imas veo(zastor) na svom umu pa nije nikakvo cudo da nista ne razumijes. Razumijes samo iscenirat sukob i hranit se tim ako toga nema ti nisi sretan jer vecina tvojih komentara je takva.

x@y
Gost
x@y
9 mjeseci prije

Z.A.
“..Da se razumijemo ajatolah Hamneji nije ni lazov ni neposten covjek vec naprotiv dobar vjernik i da bi ovo razumijo ispricat cu ti jednu pricu.”
Ja sam to protumačio onako kako sam to i u svojem komentaru prezentirao, i mislim da svatko ima svoje slobodno, legitimno pravo protumačiti tekst komentara na njemu svojsven način percipiranja.
Svidjelo se to Vama, ili tebi ili ne!
Usput, zato i postoje i novinarski, književni, znanstveni i ini kritičari!…
Forumi služe upravo tome, da svatko iznese svoje slobodno mišljenje bez vrijeđanja!
A ja Vas nisam vrijeđao za razliku od Vašeg pristupa! Iako bih vrlo brzo mogao uzvratiti isključivo stručnom terminologijom, a ne uličnom poput Vaše, tako da to opet ne bi bilo uvrijeda, već realan i stručan osvrt na Vaš problem!

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije

Ti mozes sve koristiti sto ti padne napamet kad sam ja u pitanju izaberi oruzije koje ti odgovara. Sto se tice terminologije ulicne to stoji i ne bjezim od nje ja sam cisti produkt svoje sredine i po tom stilu smo i u bivsoj drzavi bili poznati.Ja to ne uzimam kao nesto sto mi daje prednost nego je to nesto scim sam ja odrastao.Moj komentar je javan i tvoje je pravo da ga kudis ili hvalis ali mi nestavljaj u izgovor sto nisam napisao ni rekao jer tvoja konstatacija je vezana za APSOLUTNO nevidljiv. Jer kako pojedini tumace ja sam postao i bog.(tobe jarabi da mi bog oprosti) Pokusaj malo uticati na svoj ego tim ces olaksati i meni a nadam se i tebi.Recimo ovdje ima komentatora koji veoma dobro poznaju svoju vjeru , recimo kao Kora. Ja nikad nisam pokusao nesto osporiti na tu temu nekom vjerniku druge religije a nisam sam dio toga i da ne stoji iza mene dovoljno znanja a i to mi nedaje za pravo da uticem na tu osobu. Meni moje a tebi tvoje i to potstice razumijevanje i toleranciju. Vidi ja vrlo dobro znam da si ti mene pokusao nacepiti i vrlo svjesno izabrao temu na koju cu ja reagovati .

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Sjećam se tamo krajem osamdesetih godina prošlog vijeka Imam Ruholah Homeini je bacio fetvu na nekog pjesnika indijskog porijekla koji je inače živio u Londonu i zvao se je mislim, Salman Rušdi, a njegov grijeh je bio da je napisao jednu pjesmu o tome, da je Alah već star i bolestan i da se netko treba ušuljati u njegovu radionicu i napraviti novog čovjeka. Kako su pisali iranski mediji, “strelica fetve je bila odapeta i to je značilo, da svaki musliman ne samo smije, nego i mora ubiti tog pjesnika Salmana Rušdija i on se je poslije proglašenja fetve počeo skrivati tj. živjeti na tajnom mjestudaleko od svake javnosti i iskreno, ne znam kako je to sve skupa završilo jer je Homeini ubrzo zatim umro!

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

PS Ta njegova pjesma zbog koje je s fetvom bio de facto osuđen na smrt zvala se je Sotonski stihovi! Mislim da su svi ti mule i ajatole opasni luđaci i manijaci i trebalo bi ih potpuno izolirati od civiliziranog svijeta!

VasilisaPremudra
Member
VasilisaPremudra
9 mjeseci prije

#”Sjećam se tamo krajem osamdesetih godina prošlog vijeka Imam Ruholah Homeini je bacio fetvu na nekog pjesnika indijskog porijekla koji je inače živio u Londonu i zvao se je mislim, Salman Rušdi, a njegov grijeh je bio da je napisao jednu pjesmu o tome, da je Alah već star i bolestan i da se netko treba ušuljati u njegovu radionicu i napraviti novog čovjeka. Kako su pisali iranski mediji, “strelica fetve je bila odapeta i to je značilo, da svaki musliman ne samo smije, nego i mora ubiti tog pjesnika Salmana Rušdija i on se je poslije proglašenja fetve počeo skrivati tj. živjeti na tajnom mjestudaleko od svake javnosti i iskreno, ne znam kako je to sve skupa završilo jer je Homeini ubrzo zatim umro!”

The Satanic Verses/Sotonski stihovi/Satanski stihovi je roman.
U roman je pisac osim Muhamedova zivota, utkao i zivot(opis) Khomeinija onako…pa, nazovimo to ukratko kontroverzno…te je piscu Khomeini osobno “udijelio” fatwu 1989.
Mala, trivijalna zanimljivost: nakon/pored/osim fatwe, Salmanu je pripala i – titula Sir britanskog dvora ozvanicena ritualom klecanja pred Elizabethom koja ga je proizvela u viteza.

Iako je fatwa zvanicno jos uvijek na snazi, Sir Salman prosle je godine objavio knjigu (“Quichotte”) i obitava uglavnom nimalo tajno u New Yorku ziv i zdrav…mozda zahvaljujuci i Khatamiju koji je krajem devedesetih obznanio da unatoc fatwi – ne podrzava niti podupire ubojstvo doticnog pisca…

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Jel” ti to meni želiš sugerirati, da on nebi smio u negativnom svjetlu prikazati onog popišanog starkelju Homeinija, koji si je bio umislio, da je gospodar života i smrti bilo gdje na svijetu, ali božja pravda je iako ponekad spora ipak dosljedna pa je i ovaj turbanaš Homeini oteg”o papke ubrzo zatip pošto je razglasio tu fetvu i još je čak i mrtav napravio cirkus, kad su ga nosili u mrtvačkom sanduku po ulicama Teherana, naime u jednom momentu je ispao iz sanduka i pao na cestu. Bilo je tu dosta simbolike, tko je može razumjeti!

VasilisaPremudra
Member
VasilisaPremudra
9 mjeseci prije

@Komentator#”Jel” ti to meni želiš sugerirati, da on nebi smio u negativnom svjetlu prikazati…”

Ne zelim.

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Istina je što pišeš! Taj Z.A hoće biti poklopac svakom loncu i silno pametuje i vrijeđa neke od komentatora.
Na neki način je “pun sebe” ima pretjerano visoko mišljenje o sebi i to bez svake realne osnove!

x@y
Gost
x@y
9 mjeseci prije

Istina! Ma to su nesamokritični grintavci… ,najblaže rečeno.

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Neandertalci, hehehe!

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije

Nemogu dati odgovorim kako treba radi ovog L.R. jer je ispao fer prema meni . Cuvaj se da moja kandzija ne proradi Ivo ce ti biti nista sta ces sa mnom imati. Kocic je izgleda pisao svoje glavno djelo po tebi …

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

I moj bič je dug i oštar i ne prijeti mi s tom svojom kandžijom, jer i ja znam mnogo gore i luđe nego Ivo! Ali nije vođe mjesto za te stvari, zaradi drugih komentatora,koje ne smijemo uznemiravati svojim ludostima!

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije

Nasmija ti mene he he he…..E cuj ga he he he

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Tebe očito nije baš teško nasmijati!

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije

@čitalac

Otvorili ste neka vrlo zanimljiva pitanja. I mene zanima je li, primjerice, atentat na generala Soleimanija kao napad na sve što on u iranskom društvu osobno i simbolično predstavlja, ujedno i čin koji može potaknuti ajatolaha na preispitivanje fetve koju je izrekao ili, jednom izrečena, fetva ostaje trajno na snazi.

ppp
Gost
ppp
9 mjeseci prije

Kora, molim Vas da li možete nekako istjerati tu ogromnu sotonu iz komentatora Ivo???
Totalno se osjeća jako loša energija od njega.

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Misliš, da je Kora nekakav egzorcist, koji može iz nekoga istjerati nečastivog. Kad dobro promislim, sve je moguće.

ppp
Gost
ppp
9 mjeseci prije

Ne vjerujem uopće da je imalo kompetentna za išta moralno i pravedno, ali ako nekim čudom postigne da od komentatora Ive učini savjesnog i civiliziranog komentatora onda ću barem imati nekakvo pozitivnije mišljenje i o toj Kori!
Testiram Koru…)

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Opasno je stati na “Koru” od banane!

ppp
Gost
ppp
9 mjeseci prije

🙂 Itekako, rekao bih još jedan od manipulatora poput onog Ive, samo malo drugačija sorta!

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Ivo, Lucija, Kora, partizanska trojka, hehehe!!

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Kora, ti si opsjednuta s tim Sulejmanijem i pretjerano naglašavaš nekakvu njegovu važnost za iranski narod i mislim, da je to sve skupa jako predimenzionirano i njegove zasluge a i njegova slava među irancima. Ti ljudi, koje su jako pogodile američke sankcije sve zbog bezumne politike iranske vjerske elite ima drugih problema negoli se baktati s tim Sulejmanijem. Nemaju lijekova ni goriva iako Iran pliva na nafti a oni sigurno tog Sulejmanija smatraju glavnim krivcem za sve svoje nedaće, što je na kraju i istina jer je on svojim postupcima razljutio Amere a ovi im uveli sankcije, koje su sad još oštrije zbig iranskih napada na američke baze u Iraku i zbog rušenja ukrajinskog Boeinga! A taj hebeni Ajatolah će svoju fetvu dobiti nazad kao bumerang, koji će ga klepnuti po turbanu, kad se najmanje bude nadao a ti si već pomalo počela pretjerivati s glorificiranjem tog polupismenog tobožnjeg generala. To je neki samozvani general bez završene vojne akademije a čin je dobio za zločine koje je počinio kroz dugi niz godina!

ppp
Gost
ppp
9 mjeseci prije

Maloprije pročitao neke njezine komentare i došao do istog zaključka kao i ti.
Samo neka ona i dalje postavlja pitanja i daje odgovore, neka priča čim više… Sve se vidi iz načina kako pita, što pita i kako odgovara i što odgovara…
A propos boomeranga i to se slažem!

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Ah, feministica slično kao i ona Jelena Veljača!

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije

@Komentator

Zašto ste Vi tako opsjeduti onim što ja napišem? 🤔

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Ma nisam ja opsjednut time što ti toliko pišeš, nego me iritira to, da pripisuješ toliku važnost i “težinu” jednom takvom škiljavom pavijanu, kakav je taj Sulejmani. On je prošlost i fertig, nema ga više i pojeo ga zaborav!

Pedro Delnice negro😎
Gost
Pedro Delnice negro😎
9 mjeseci prije

Jesi zaboravio si S Koreju !!!🙄🙄

Morgen
Gost
Morgen
9 mjeseci prije

Nakon srusenog aviona “greskom”, ne samo da im ne bih dopustio nuklearno oruzje, vec bi im oteo i ono raketa sto imaju

neznanje
Gost
neznanje
9 mjeseci prije

Morgen
Morgenkater

Mikojan
Gost
Mikojan
9 mjeseci prije

Ne bi im dozvolio samo zato što vjerski vođe upravljaju državom i to je jedini razlog.
Vjera i zdrav razum ne idu skupa ma koliko se vi trudili tvrditi suprotno.

Tony
Gost
Tony
9 mjeseci prije

Mislim da su iranci 2-3 koraka ispred zapada sto se tice nuklearnih tema jer obzirom da svi mi znamo kao i oni o kakvoj se nepravdi radi realno bi bilo da nesto rade mimo zakona daleko u planinama … Kako je moguce da niko nemoze izraelu izvrsiti atomsku inspekciju i na tom pitanju se zavrsava pravda na ovoj planeti i iole normalan covjek ce reci pa zasto bi iran trebao biti u tim sporazumima … Cesti zemljotresi u iranu su mi nekako zapali za oko …

Tom
Gost
Tom
9 mjeseci prije

Evropa stara kurva i bludnica
Treba je rasturit

Ad astra
Gost
Ad astra
9 mjeseci prije

Tom, tako je, a mi svi idemo u Sjevernu Koreju. Možda i Rusiju. Kakav je to um koji izvali ovakvu glupost. Da li je krivo obrazovanje ili majka priroda?

Tony
Gost
Tony
9 mjeseci prije

Ad trasa @ Idemo mi u evropu da tacno je jer te drzave zive bolje pljackajuci druge i ziveci na plecima drugih kao recimo krvavoj nafti libije i iraka a nece niko u rusiju i sjevernu koreju jer zive od svog rada i tamo je tezi zivot ali sigurno posteniji…Sva sreca pa su rusi superteskasi pa imaju najjaci nuklearni arsenal inace bi i oni bili razbucani na kojekakve plemenske zajednice i tu bi se vec nasli zapadni mirovnjaci sa humanim pljackaskim namjerama i vjerovatno bi ruska plemena tada zivjela puno bolje hahahah…
Neznam zasto je tebi normalno da jedna okupatorska drzava kaze necemo izici iz iraka i sirije , ajde molim te objasni nam ali da svi vidimo koliki si covjek ???

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

@Tony,nije on nikakav čovjek, već ljudsko smeće. Odgovor od njega nećeš nikad dobiti, to zaboravi. Smeće koje komentira kao ad zasra samo širi provokacije, a bilo kakvu raspravu usmjerava na Vukovar i Srebrenicu, plus zločine kojima je osobno nazočio. Iako nikad ne kaže koju stranu je ubijao tom prilikom.

Ad astra
Gost
Ad astra
9 mjeseci prije

Poštovani admine, zamolio bih te da interveniraš jer osoba pod nickom Ivo koristi neprimjeren rječnik prozivajući me zločincem i ubojicom.

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Pravi se javio i nekoga naziva smećem i čak ubojicom!! Tetku ti nekulturnu, đe si to pokupio? sve same negativnosti i pljuvačka!

Ad astra
Gost
Ad astra
9 mjeseci prije

Tony, ne slažem se s tvojom tvrdnjom da Europa živi na tuđim plećima. Uzmi za primjer Njemačku, Francusku, Italiju, Poljsku, Češku… Sve te države imaju razvijenu ekonomiju. Zašto ljudi iz ovih krajeva emigriraju na zapad, a ne na istok? A što se tiče izlaska iz Iraka, nisam vidio nikakav ugovor o korištenju baze. Takav ugovor postoji i pitanje je kako je reguliran izlazak. Ne može ti stanodavac dati otkaz danas za danas.

jupiter
Gost
jupiter
9 mjeseci prije

franciuska btw. ubira oko 200 milijardi (!?) eura godisnje od africkih bivsih kolonija za idimidodjimi nekih zastita necega??? nemacka je na plecima citave evrope…ostal sto si napomenuo su sluge pokorne

neznanje
Gost
neznanje
9 mjeseci prije

Ad astra
Kod vas “ad lunam” se zna.

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Ad Astra nije mi jsno od kud nekima ovako glupe ideje: rasturiti Europu, u kojoj i sam živi i možda i radi. Takve gluposti mogu niknuti u glavama hrvatskih ljevičara i oni bi više nego išta željeli rasturiti Hrvatsku pa i Eu u koju je Hrvatska ušla!

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

E to bi bila ta “istprijsko/povijesna pravda” i ostvarenje “milenijsko/tisućljetnog sna”…… 🖕🖕🖕💪

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Xahaxa…..ne sviđa ti se takva “pravda”?

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije

Sinisa _jeli ovo bio gaf s tvoje strane ? Neznam, ali znam da si me nasmijo.

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

I mene bi trebao neko malo poškakljati po tabanima, da se i ja malo nasmijem!!

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Siniša se povremeno razglašava za Milogorca pa zatim brzo opet pokaže pravo lice!

Tony
Gost
Tony
9 mjeseci prije

Valter netreba rasturati evropu mi tu zivimo a netreba nam ni velika srbija probali su je napraviti vecom i ispala manja nego sto je bila ali netreba evropa pljackati druge kako bi zivjela bolje ..

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

A tisućljetni san?

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Nema više nikakvog tisućljetnog sna, Oluja vas je probudila i što ste sanjali, sanjali sad jeostala samo mamurluk i glavobolja poslije košmarskog sna!!

jupiter
Gost
jupiter
9 mjeseci prije

neee …veliku albaniju …po tvom ukusu…

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Počni od sebe i objesi se!

Brave new world
Gost
Brave new world
9 mjeseci prije

Potpisali Kinezi, potpisati će i Europa. Ujka Sam drži testise trgovinskih partnera čvrsto u rukama. Znaju to u Teheranu i nemaju previše izbora. Pozivanje na čast nema smisla u nečasnom svijetu.

Tony
Gost
Tony
9 mjeseci prije

Da potpisali kinezi ali kako njima odgovara , sumnjas u kineze 🙂 🙂 …

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Jadni Kinezi sad imaju drugih problema i sve pretvaraju jedan svoj grad za drugim u karantene za milijune kjudi i uskoro će cijela Kina biti jedna velika karantena, kakvu svijet još nije vidio. Njima ne treba rat i ljuti protivnici, “tičja gripa” će ih pozobati i imat ćemo sreću ako se mi iz toga izvučemo sa manjom štetom!

Alen
Gost
Alen
9 mjeseci prije

Slažem se , to na zapadu ne benda niko , ne znam da li su ikad i bendali..

Slavko
Gost
Slavko
9 mjeseci prije

Meni tvoj Ujka Sem zvuči kao pederčina.

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Slavko, đe ti je tvoj pajdaš Mirko? Nekako mi izgubljeno djeluješ bez njega.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije

Upornim inzistiranjem na uništenju Izraela putem retorike i aktivnim učešćem na terenu Iran je sam sebi pucao u nogu. Upornim inzistiranjem na obogaćivanju Urana koji im u konačnici ničemu ne služi, na pravom su putu da si pucaju i u drugu nogu. Računao sam ozbiljno na mudrost iranskog političkog vrha, ali mislim da se kompletno fokusiraju na pogrešanu strategiju u otporu prema nametnutim im sankcijama.

divan
Gost
divan
9 mjeseci prije

Aj ne ne lazi! Uvjek se sve vrti oko toga i 1. svjetski rat i 2. i sad 3. svjetski to je Nvo agenda..

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije

Nisu pucali u nogu vec su opalili u ISIS par puta, uperili pistolj u Izrael i rekli: dosta je bilo !

American_dreams
Gost
American_dreams
9 mjeseci prije

Ovo nije sukob misljenja ili religija,filozofija,logike,ekonomije,ovo je sukob civilizacija,s jedne strane USA i EU s druge strane Iran i njegovi partneri. To je sukob dva svijeta, izmedju slobode misli,demokracije ,sekularizma,prosvjetiteljstva,modernog drustva i drzava demokracije, na cijoj su strani USA i EU,dok s druge strane jest koalicija autokratstva,diktatura,vjerskog ekstremizma i mitomanije, tradicije nerada,neznanja,vojnih puceva, vjerskih i ideoloskih revolucija,ne slobode,islamskog fundamentalizma,zabrane iznosenja misljenja, cenzura,zaplotnjastva,korupcije,nepotizma, losih ekonomija,standarda i zivota gradjana,to su ukratko drustva koja cine koaliciju iran, turska i rusija.
EUROPA je bila i ostati ce svjetionik kulture,prosvijetiteljstva,progresa,slobode i demokracije a svaki pokusaj agresije na Europu zavrsiti ce katastrofalno po napadaca.

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije

Ne to je borba svih nas protiv duhovne praznine i kukavičluka koji leže u srcu uzaludnog sekularnog hedonizma koji dominira zapadnim društvima.
Vi propagorate malogradjanski kolonijalizam koji predstavljate kao kosmopolitizam.

American_dreams
Gost
American_dreams
9 mjeseci prije

Puna su vam usta hrabrosti i punine srca,duhovnosti i vjere,pravde i prava a zivite u svinjcu od drzava,gdje dobro zivi samo oligarhija na i oko vlasti a svi ostali doslovno grcaju u ocaju i beznadju.Drustva i drzave gdje nemozete zivjeti dostojno covjeka od svog znanja i rada,gdje morate drzati jezik za zubima i bojati se svoje sjene ,da vas mrak ne proguta.Ti i takvi drze lekcije slobodnom svijetu ,bilo bi smijesno da nije zalosno.

Mikojan
Gost
Mikojan
9 mjeseci prije

Nešto sam dojma da tebi ta i takva država baš savršeno odgovara. Savršen opis države po mjeri Balkanskih desničara.

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije

@Americki snovi
Imate crno beli pogled na svet, Kina Rusija i Iran nisu pretnja ni u kakvom smislu za zapad za razliku od SAD koja u svakom pogledu se mesa u unutrasnje stvari gotovo svih zemalja na svetu cak i onih koje smatra za saveznike.
Mislim da je drzavno uredjenje privatna stvar naroda koji zivi u toj drzavi ne tice se SAD ili EU.
U ostalom SAD su u odlicnim odnosima sa mnogim diktaturama cak su osnivaci i finansijeri mnogih teroristickih grupa i imaju veoma debeo dosije kada su u pitanju zlocini i samim tim nisu merodavni da u opste govore o slobodama i demokratiji a kamoli da dele lekcije.
Vi sudite o zgradi po fasadi i o moru po njegovoj povrsini, stvari su mnogo kompleksnije gospodine…

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Žalosno i tužno!!! Što južnije, to tužnije!!

Slavko
Gost
Slavko
9 mjeseci prije

LOL, ono kad autistični Europljanin iz okupirane Europe 75 godina nakon početka okupacije izjavljuje da će ” svaki pokusaj agresije na Europu zavrsiti katastrofalno po napadača”, a napadaču desetljećima udobno po kolonijama, samo tu i tamo pritegne uzde kad primjeti nemir.

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Toliko minusa za notornu istinu!!! Kuda ide ovaj svijet!!

Oko
Gost
Oko
9 mjeseci prije

Ona na Jozi a Meho na njojzi pa tarlahaju !
Evropska trojka je Merkelova na Jonsonu a Emanuel odozgo pa bonžur-danke shoon-tnx grandmom.
EU trojka jeste jadna i treba je osuditi

oiewgnwegfewgfrefregufruefrewfrewdfw
Gost
oiewgnwegfewgfrefregufruefrewfrewdfw
9 mjeseci prije

Što se ovaj pravi lud, pa dićete vjerovati onima (jewropljanima) kojima upravlja isti entitet ko i sa kaubojima i ostalima a i vama su uvalili Hometa iz Pariđija sa prstom misteriozno izraslim. Hamnei jedini zna kako sa đavolima hexagonalim.

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Istinu kažu EU je amorfna masa bez svoje politike.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
9 mjeseci prije

Šta će evropska trojka..? Tu nema suverne tvorevine, pogotovo još kad britanija ode – to je sve

društvo sa ograničenom odgovornošću ili DOO. Al eto takva je matrica naštimana, ko fol sile…

jean valjean
Gost
jean valjean
9 mjeseci prije

Nadam se da ce cim prije napravit nuklearnu glavu i instalirat je na rakete, pa ce ih zapad pustit na miru kao sta je slucaj sa sjevernom korejom. Usa je obicni nasilnik, ako ne pokazes zube nece te prestat tlacit…

divan
Gost
divan
9 mjeseci prije

Šta će evropska trojka!? To nisu ni pudlice, to je puno, puno mizernije i ubogije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
99
0
()
x