Italija i Norveška u vojnim manevrima neće biti s „tajnih 40 000 američkih komandosa“

Američki komandosi
23 komentara

Najveće vojne vježbe Pentagona i NATO pakta u posljednjih 25 godina, kojima su se pridružili i „partneri“ poput Gruzije, a koje su ovih dana bile razlog za lavinu „nevjerojatnih otkrića“, poput 40 000 američkih komandosa koji su se preko noći iskrcali na tlo Europe, minirao je „običan virus“.

Prije nego prijeđemo na stvar, podsjetimo da na ovom portalu o ovim vježbama pišemo još od listopada 2019., a u posljednjem članku smo objavili koje su ve američke snage trebale sudjelovati u vježbama brzog prebacivanja snaga iz Njemačke u Istočnu Europu i Gruziju, te da je u sklopu predviđenih 37 000 vojnika trebalo biti 20 000 vojnika koji bi došli iz baza u Sjedinjenim Državama, a pridružilo bi im se 9000 američkih vojnika iz baza u Njemačkoj i ostatku Europe. U proteklih pet mjeseci smo objavili nekoliko članaka i analiza na tu temu, a posljednja iznosi mišljenja nekih ruskih vojnih stručnjaka koji u planu vježbi vide isključivo obrambene strategije, što sugerira da je NATO u „strateškoj defenzivi“. Bilo je i informacija da alarmizam dolazi iz ruske kuhinje, ali su upravo Rusi umanjili značaj vježbi, iako su rekli da ih smatraju za provokaciju, ali ove NATO vježbe po opsegu nisu ni približne onima koje se na godišnjoj razini provode u Ruskoj Federaciji, kada se na iznenadnu provjeru borbene gotovosti digne po oko 120 do 150 000 vojnika. Crni scenariji o mogućem „napadu na Rusiju“, kao na primjer onaj kojeg je naveo američki portal Counter Punch, dolaze uglavnom iz zapadnih medija. U Rusiji, kao što smo naveli, pozorno prate što se događa na njihovim granicama, ali tvrde da opasnost postoji samo u slučaju „incidenata ili mogućeg faktor ljudske pogreške, na što će Rusija morati odgovoriti, jer zbog blizine održavanja manevara nema vremena crvenom linijom kontaktirati Pentagon i NATO“. No ni ovo nisu službene izjave Kremlja i ministarstva obrane, već medijski napisi, tako da ih treba uzeti s rezervom.

U svakom slučaju,netko je došao na ideju da podigne čitanost s informacijom kako su se tijekom noći, skrivajući se iza panike zbog koronavirusa, 40 000 američkih komandosa iskrcali u Europu, i teškom ratnom tehnikom se kreću prema istoku Starog kontinenta. Ako ste pratili vijesti na ovu temu, poznato vam je da već mjesec dana vojna oprema dolazi u luke u Rotterdamu i Hamburgu, a američki strateški bombarderi su već neko vrijeme u bazama u Velikoj Britaniji. Logično, pješadija dolazi posljednja, ali ne 40 000 vojnika i kriomice, već javno i s prethodnom najavom kako bi se osigurao pristup lukama i prebacivanje do baza u Njemačkoj, kasnije prema istoku.

To da manevri imaju izrazito antiruski karakter ne skrivaju ni anerički zapovjednici, koji otvoreno izjavljuju da se vježbe provode kako bi se savez suprotstavio „ruskoj prijetnji“. Ali ovako oštru retoriku slušamo još od prvih dana krize u Ukrajini i to također nije ništa novo.

Sad kad smo razbili misterij s „američkim komandosima“, spomenimo da je epidemija koronavirusa u Europi poremetila sve planove Europskog zapovjedništva američke vojske (EUCOM) i NATO pakta.

Italija odustaje od manevara

Na službenim stranicama talijanske vojske je 13. ožujka potvrđeno da je zabilježena prva žrtva epidemije Covid-19 među talijanskim oružanim snagama i Italija otkazuje svoje sudjelovanje u manevrima.

Zbog prve smrti talijanskog časnika zabilježene zbog Covida-19 oružane snage moraju pregledati svoje programe i stoga Italija neće sudjelovati u vježbi „Defender Europe 20“ u kojoj će od 27. travnja do 22. svibnja sudjelovati desetine tisuća vojnika. Osoba koje je umrla je bila 50-godišnji potpukovnik na službi u glavnom tajništvu ministarstva obrane Italije.

„Ministar obrane Lorenzo Guerini odlučio je da naši vojnici neće biti dio vježbe, jer muškarci i žene talijanske vojske na terenu se u ovom osjetljivom trenutku nemilosrdno suočavaju sa zdravstvenom krizom i osiguravaju provedbu važnih odluka vlade”, prenosi portal Forze Armate.

Odluka je donesena zajedno s Glavnim stožerom, na čelu s generalom Enzom Vecciarellijem, koji je tu vijest priopćio na summitu NATO pakta.

“Podržavajući stratešku vrijednost vježbe, smatrao sam da je prikladno da se doprinos oružanih snaga u ovoj situaciji održi što je moguće više”, objasnio je talijanski ministar obrane Lorenzo Guerini u bilješci.

Naglasio je da je bilo predviđeno reći da bi u manevrima sudjelovale dvije postrojbe vojske, elitna postrojba brigade „Folgore“ u Latviji i postrojbe brigade „Garibaldi“ u Njemačkoj. Paradni vojnici „Folgore“ izveli bi vježbu zajedno s američkim padobrancima iz 173. brigade stacionirane u Venetu.

Norveška otkazala važne vježbe

12. ožujka Euroactiv javlja kako neke zemlje velike vojne vježbe u Europi otkazuju zbog zabrinutosti od koronavirusa i kao “mjere predostrožnosti, dok Washington razmatra smanjenje sudjelovanja američkih vojnika u drugoj vježbi.

U srijedu je Norveška, u koordinaciji s civilnim zdravstvenim vlastima, otkazala vježbe NATO pakta u ožujku nazvane “Cold Response” zbog epidemije koronavirusa. Više od 15 000 vojnika iz devet zemalja vratilo se na svoje matične baze.

“Cold Response” je bila najveća zakazana NATO vježba ove godine u Norveškoj, a glavne aktivnosti vježbe odvijaju se unutar Arktičkog kruga, od Narvika do Porsangermoena.

“Nakon pažljivog razmatranja i razgovora sa saveznicima i partnerima, norveške vlasti donijele su odluku o ukidanju ostatka vježbe “Cold Response 20“, stoji u izjavi u srijedu poslanom u Europskom zapovjedništvu Pentagona (EUCOM).

“Odluka je mjera predostrožnosti kao odgovor na izbijanje Covida-19 i za zaštitu zdravlja i sigurnosti svih sudionika i lokalnog stanovništva”, dodaje se u priopćenju.

U srijedu je u Norveškoj bilo 277 potvrđenih slučajeva zaraze virusom Covid-19. Finska je još u subotu, 7. ožujka, najavila da neće poslati 400 vojnika na sudjelovanje u norveške vježbe.

“Virus je izvan kontrole i to je nova situacija. Stoga smo odlučili započeti kontrolirano otkazivanje vježbe“, rekao je potpukovnik Rune Jakobsen, zapovjednik norveškog Glavnog stožera.

“Radije bismo sačuvali borbene sposobnosti naše vojske kako bismo mogli podržati društvo u nadolazećem nemirnom razdoblju”, rekao je Jakobsen, dodavši da vojno osoblje ne bi trebalo pridonijeti daljnjem širenju virusa.

Norveško ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da je njihov ministar Frank Bakke-Jensen otkazao sve sastanke i putovanja u bliskoj budućnosti, jer je možda bio izložen koronavirusu.

„Defender Europe 20“

Prošli tjedan je glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg rekao je da vojni savez ipak planira nastaviti s ovogodišnjim velikim vježbama.

Posljednje najave stižu dok se Europa priprema za ono što su sigurnosni dužnosnici nazvali “najopsežnijim prebacivanjem američkih vojnika u Europu u posljednjih 25 godina”.

Vježba se trebala održati u svibnju i lipnju, uz sudjelovanje svih 29 saveznika NATO pakta i partnerskih zemalja  Gruzije i Finske.

Pentagon je trebao poslati više od 20 000 vojnika u Europu na vježbe, ali još nisu stigle sve jedinice i nije jasno koja će se ograničenja uvesti tijekom vježbi, ako ih bude, obzirom na smanjeni broj sudionika, rekli su sigurnosni dužnosnici NATO pakta i njihovih partnera.

Pentagon smanjuje sudjelovanje

Pentagon je priopćio u srijedu da smanjuje sudjelovanje u planiranim najvećim zajedničkim ratnim vježbama SAD-Europa u posljednjih 25 godina zbog prijetnje prijenosa koronavirusa.

„Nakon pažljivog pregleda tekućih aktivnosti vježbi „Defender Europa 20“ i u svjetlu trenutne epidemije koronavirusa, izmijenit ćemo vježbu smanjujući broj američkih sudionika“, stoji u izjavi američkog Europskog zapovjedništva (EUCOM) i sada ne da nemamo „40 000 komandosa“, već ih neće biti ni 20 000.

„Iako će elementi vježbi s najvišim prioritetom u svibnju i lipnju odraditi, najvažnija briga je zdravstvena zaštita naših snaga i saveznika i partnera”, dodaje se u priopćenju.

Američka vojska se također zalaže za otkazivanje nekih aktivnosti u Njemačkoj, gdje bi se mogla uvesti karantena nekih dijelova zemlje ili ograničiti kretanje preko kontinenta, izjavio je šef američkog Europskog zapovjedništva Tod Wolters na saslušanju pred američkim Senatom 25. veljače.

Govorio je o mjerama opreza koje je Europsko zapovjedništvo poduzelo kako bi „zaštitilo američke i savezničke trupe i njihove obitelji od epidemije“.

Njemačka je dom najvećeg američkog vojnog kontingenta u Europi s više od 33 000 vojnika smještenih u Europskom zapovjedništvu (EUCOM) i Afričkoj komandi (AFRICOM) sa sjedištem u Stuttgartu u Njemačkoj.

Na pitanje novinara prošli tjedan jesu li razrađeni planovi za slučaj izvanrednih stanja u slučaju da se vježbe budu provodile, a epidemija proširi, Andrew Roling, zamjenik zapovjednika američke vojske u Europi rekao je da je vježba uključivala i „snažnu medicinsku potporu”, koordiniranu sa svim pojedinim državama koje sudjeluju i planeri su spremili medicinsko osoblje i podršku.

Podsjetimo, vojna vježba „Defender Europe 20“, najmasovnija u posljednjih 25 godina, za koju je iz Sjedinjenih Država poslano 20 000 vojnika ima za cilj testiranje logističkih i vojnih sposobnosti mobilnosti u sjevernoj Europi, a posebno Latviji, Poljskoj i Njemačkoj.

U nas je problem što su s besmislenim člancima, koji se sa senzacionalističkim naslovima objavljuju samo zbog podizanja čitanosti, neki dali za pravo cenzorskoj agenciji Faktograf u Hrvatskoj, po čijim se uputama od 2020. blokiraju ili ograničavaju Facebook i drugi računi na društvenim mrežama. Člancima o „tajno pristiglim američkim komandosima“ se daje kredibilitet agenciji koju plaćaju Europska komisija i dio je Međunarodne mreža za provjeru činjenica Poynterovog instituta iz Sjedinjenih Država. Tako se autor ovih redaka našao u potpunoj blokadi na društvenim mrežama 40 dana, samo zbog objave dva ili tri članka o generalu Qassemu Sulejmaniju u kojima stoji da iranski general nije bio terorist i da je njegova likvidacija bio čin američkog državnog terorizma. Tako oni koji objavljuju gluposti o „40 000 američkih komandosa“ daju kredibilitet agenciji koja služi za cenzuru i uklanjanje „nepoćudnih vijesti“ iz informacijskog prostora.

Ali eto, „40 000 američkih komandosa“, koji su se, tiho i pod okriljem guste magle koronavirusa, iskrcali u Europi i s teškom vojnom tehnikom se neprimjetno kreću prema istočnom krilu NATO pakta, ostadoše bez dočeka prijatelja iz Italije i Norveške. Naglasimo i da smo tek u polovici ožujka, a početak vježbi je zakazan za 27. travnja, kada bi mogao biti vrhunac epidemije i ovakvih odustajanja će sigurno biti još, a ako se dogodi da otkazivanja počnu stizati iz zemalja Istočne Europe, onda bi se manevri moglo otkazati ili odgoditi, a „američki komandosi“ će se vratiti u svoje matične baze u Sjedinjenim Državama, a da nisu ni vidjeli Rusiju. Izdaleka, naravno.

Povezano članci:

komandosimanevrinorveškaTajne jedinice
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

NATO, osim šta je zločinačka organizacija koja ubije po svitu, je i parazit koji siše krv svim državama i narodima Europe koje bi navodno triba branit i nikad se nezna kad će cjevi okrenit prema onima koje se reketari da bi ga financirali. Svi podaci sa kojima se raspolaže su u pravilu tajni. Može se objavljivat ovo ili ono, ali ništa ne mora bit istina i tu se pojavljuje globalno ministarstvo istine koje nam govori šta je istina, a istinu niko i nemože znat. Osim toga NATO vježba koja se odrađuje svake godine je i financijski i tehnološki sajam oružja i tehnike američke vojne industrije i njenih subcontractora po nacionalnim državama. Dok god države plaćaju NATO i drže vojnike stranih zemalja na svojemu teritoriju i dok god većina građana, a i samih vlada, koristi razne internetske platforme za komunikaciju ništa se neće prominit jer je to jednostavno na ti način… Čitaj više »

Laki Topalović
4 godine prije

Pa tko će ostat do 27 travnja? Niko, i dovoljno je da Njemačka proglasi stroge mjere ode sve u vražju mater, uglavnom gluposti. Čuj 40 000 komandosa, evo par komada ispod mog prozora čuče..

Alex
4 godine prije

40000robota? Imperija uzvraća udarac? Koje s*anje od medija,bože me oprosti…

Snicla
4 godine prije

Mene više od ovih komandosa zabrinjava 40 dana blokade na drustvenim mrežama zbog izjave koja ne paše dežurnim cenzorima. Gašenje i potiskivanje drugačijeg mišljenja je veliki korak u pravcu totalitarizma. A kada se to postigne lako je progurati sva sranja. Pa i rat.

krezubi glasac
4 godine prije

Idite u tri majcine vi i ratne igrice a taj gad Jens S moze sam trcati po blatu sa svojim prijateljima. Daj smirite se vise, zemljani zele zivjeti svoj zivot bez retardiranih kretena koji za novac sexaju cijelu planetu.

Max
4 godine prije

Ipak ništa od invazije, Ali budimo oprezni ne znamo što se zbiva. pa zar Norvešku vojsku vodi potpukovnik?!

Kritika čistog uma
4 godine prije

Meni zaista nije jasno kako Švabe (većinu, procjenjujem) nije stid što su im Ameri ili Gringosi u Stuttgartu, vojna komanda im tu… i što im je država de facto jenkijevska vojna baza?! stvarno mi nije jasno u šta se premetnu narod koji izrodi Goethea, Schillera, Novalisa… izgleda, u narod VW, BMW-a, Audia…!?! šta reći onda za Balkance?!

indy
4 godine prije

Ma sače opet nas Hrvate,da držimo(crveni oktobar u Staljingradu,čak i ss odbijo ič),a jesmo glupsoni a povjest se ponavlja.Ta nisu nikad bili nikakvi saveznici,al jedan dio naših ko za nešta ide ko guske u maglu.

RENEW
4 godine prije

Nafta se manj porablja. Pa je manj denarnih enot za te ljudi.

Luka
4 godine prije

Jedino što niste objasnili je to što su se Amerikanci iskrcali u Italiju i šetaju se okolo bez maski i nisu otkazali vežbe pa se nameće logično pitanje-da li to znači da su imuni na koronavirus a ako jesu-kako to?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI