fbpx

Jean-Claude Juncker – Dobri duh utaje poreza i oštrih mjera štednje

Juncker

I dok Bruxelles i dalje uporno insistira na provedbi mjera štednje, rezanja javne potrošnje, smanjenju mirovina i plaća, časopis Histoire et Société otkriva da je tajne fiskalne sporazume između Luksemburga i stotina kompanija, prikrivao aktualni predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, kako bi potonje uštedjele milijarde eura poreza.

Četrdeset svjetskih medija je na temelju dokumenata dobivenih od strane Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara otkrilo postojanje tajnih fiskalnih sporazuma između Luksemburga i 340 multinacionalnih kompanija, uključujući Apple, Amazon, Ikeu, Pepsi i Axa. Ovi su sporazumi  omogućavali kompanijama da plaćaju puno manje poreze, što im je omogućilo dodatne prihode u milijardama eura, koji su u pravilu trebali završiti u blagajnama poreznih uprava. Između ostalih, vijest su objavili Le Monde u Francuskoj, The Guardian u Velikoj Britaniji, Süddeutsche Zeitung u Njemačkoj i Asahi Shimbun u Japanu.

Ugovori su sklopljeni između 2002. i 2010., kada je Jean-Claude Juncker, poznat kao dobri duh izbjegavanja plaćanja poreza, vodio Luksemburg.

U interesu istrage koju vodi Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara je objasniti mehanizam i otkriti sudioništvo u ovom prljavom poslu luksemburške političke elite. Praksa “fiskalne dominacije”, otkrivena u šestomjesečnim istraživanjima pod nazivom “Luxembourg Leaks” ili “LuxLeaks”, je pravna. Dopušta kompanijama da unaprijed pitaju kako će se prema njima odnositi porezna uprava pojedine zemlje i kompanije su dobivale određena pravna jamstva. Na taj način su uključene korporacije svake godine uspjele uštedjeti milijarde eura, sve zahvaljujući osnivanju podružnica, holdinga ili prebacivanju sjedišta na područje Luksemburga.

Cilj je uvijek bio jedan – plaćanje minimalnog mogućeg poreza.

U 28 000 stranica tajnih fiskalnih sporazuma, kojima je Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara imao pristup, spominje se 340 velikih kompanija, uključujući Apple, Amazon, Verizon, AIG, Heinz, Pepsi, Ikea, a dokumenti  dolaze iz savjetodavne i revizorske tvrtke Pricewaterhouse Coopers (PwC).

Dakle, ovi se sporazumi odnose samo na korporativne klijente tvrtke PwC i Luksemburga koji ne namjerava odustati od ove porezne prakse.

“To je dio našeg nasljeđa i želimo da ga produžiti u skladu s pravilima. Održavanje određene poštene konkurentnosti među državama u fiskalnom području je neophodno”, rekao je za Le Monde ministar financija Luksemburga, Pierre Gramegna.

Pierre Gramegna

FOTO: Pierre Gramegna

Činjenica da su takvi mehanizmi za optimizaciju poreza legalni ne umanjuje skandal kada Europska unija i njezine države članice traže od građana da stegnu remen i daju više novca u državne riznice. Iza tehničke prirode mehanizama koje je otkrio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara postoje zakoni koji to omogućavaju, a takvi zakoni su političke odluke koje političari žele da se usvoje ili ih podržavaju.

Sada bi trebali biti odgovarati, ili bi barem tako trebalo biti u demokraciji. Ali ovo je Europa? Kada je 2014. imenovan za predsjednika Europske komisije, nitko nije mogao zanemariti činjenicu da je Jean-Claude Juncker također bio čelik poreznog raja za bogate.

To se nije smetalo većini socijaldemokrata, poput Françoisa Hollandea, da glasaju za njega. Čak je i Daniel Cohn-Bendit pozvao svoje zelene prijatelje da urade isto. Zatim je Jean-Claude Juncker obećao da će “boriti se protiv prijevare i utaje poreza”, što je rekao na plenarnoj sjednici.

Na pitanje o “LuxLeaksu” na svojoj prvoj konferenciji za novinare, Jean-Claude Juncker je obećao da neće intervenirati u europskoj istrazi o poreznoj praksi koja je ciljala Luksemburg i još tri zemlje, Irsku, Nizozemsku i Gibraltar.

“Neinterveniranje” nije baš ono što bi se moglo očekivati od političara koji se odlučio boriti se protiv utaje poreza. Jednostavan način borbe protiv utaje poreza bio bi obnoviti “fiskalni suverenitet” oporezivanjem dobiti gdje god se ostvari. OECD je to preporučio skupini G20 u dokumentu objavljenom u rujnu 2014. godine, ali do danas nema nikakvih konkretnih rezultata.

Histoire et Société

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
28 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

ovo je najgori slučaj korupcije do sada otkriven. juncker kao zakonodavac iz luksemburga a onda u europskoj komisiji učestvuje u kreiranju zakona a ujedno radi na pranju novca. vidite da su upravo te tvrtke preko atlantika dovele junckera u europsku komisiju I one ga štite. to nam istovremeno govori da te korporacije upravljaju vlakom koji se zove europska unija. s druge strane tim istim europljanima iz europske komisije su puna usta borbe protiv korupcije kada govore o npr. kini, rusiji I drugim državama izvan eu

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

To je strategija od koje ne odustaju: postave kriminalca (Đukanović npr.) pa ga štite od drugih jer im koristi a istovremeno ga ucenjuju da bi i dalje bio koristan. Vrhunska strategija mračnog sveta.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

nisz novog, o tome su drugi pisali cim je on postao predsjednik eu komisije.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Alan Ford-Grunf “Ko izgubi dobitak dobije gubitak.”
To je zlatno pravilo svjetske ekonomije i odgovor -zašto su jedni bogati a drugi siromašni…I traba se učiti na svim ekonomskim fakultetima…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Sad ja kontam zašto Luxemburg ima BDP među prvih 20 država svijeta. Naravno, taj novac nije baš da država dijeli po ulici, ali za tu zemlju 340 kompanija samo preko PwC tvrtke smještene tamo, kakve god olakšice bile, to su preveliki novci na tako malu zemlju i broj stanovnika.

Arkaj
Gost
Arkaj
2 godine prije

Dobar posao istraživačkih novinara samo hoće li ovaj očiti primjer korupcije političke elite biti dovoljno jasan građanima da ga jasno i nedvosmisleno osude? Jer jedini način da se tome stane na kraj je stavljanje takve prakse van zakona a to je nemoguće bez političke volje. Korumpirani političari to neće učiniti, jedini način je dovođenje na pozicije novih koji su nekorumpirani i koji imaju volje za takve promjene sistema…

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije
Reply to  Arkaj

Hmmm…Luxembourg, Andorra, Liechenstein, San Marino, Monaco,
Vatikan…te male europske državice oduvijek su mi bile sumnjive.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Histrion

za sad je za pineze u eu najsigurniji lichstenstein.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Histrion

Junckerov poucak:

TROJANSKI KONJ

NE SMIJE DA LICI NA KONJA!
(fotografija)

KLJUSE PIJANO!

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Histrion

Hm,te male drzavice oduvijek sumnjive? Da sumnjive ,to su uvijek bile zemlje rajevi ,kao i Svica koja je uvijek bila drzava banka za bogatu elitu,sto je i dana,.
sijeme im se zatrlo.
A onaj pjano Junkers kako vec vrat nije polomio.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije

pa opce je poznato, da politika i jest zato tu, da stiti interese velikog kapitala i banaka, nikako naroda. nist novog, osim sto je se radi o glavnom od eu centr. komiteta. no, mora se priznati, juncker je ipak vrlo iskren, za razliku od ostale polit-kaste, koja zna se, samo lazima i podvalama moze “moralno” zasluziti svoj “posao”.
top zitati – “ako bude ozbiljno, treba lagati”. – “mi stavimo neku ideju u prostor. pa pricekamo reakciju. reakcije nema, jer ocito vecina nije shvatila, sto smo zakljucili. tad idemo dalje, korak po korak i vise nema nazad”.
“ja nisam dezilusiran, jer oko evrope nemam nikakvih iluzija”. ” mi imamo u podrumu i sprave za mucenje, pa ih izvadimo po potrebi”. eu zakonodavni konvent – ” taj je najavljen kao veliki demokratski show. ja jos nisam vidio tamniju komoru od tog konventa”. o karitativnim mislima – ” u krscanskom socijalnom ucenju glasi – imovina obvezuje, dakle obavezujemo mi imovinu”. “europa postize vise integracije uvijek kroz krizu”. ” britanci znaju plivati” – na pitanje moze li zadrzati britance u eu brodu. cak je priznao, da je impotentan. in vino veritas? ocito.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Zapravo i nemamo puno opcija – možemo akceptirati svijet u kojem se nalazimo onakvim kakav jest ili možemo živjeti u ogorčenosti zbog toga što takav jest pa snatriti o boljim svjetovima, o Svemirima u kojima caruje pravda, svi s osmijesima kao na slikama iz Kule stražara koje Jehovini svjedoci dijele po ulicama. Legalnost i moralnost ne moraju nužno ići ruku pod ruku. Kad ne moraju, onda i ne idu. Možemo težiti idealu, pritiskati zakonodavce da taj procijep između legalnosti i morala učine što manjim. Dok se to ne dogodi, možemo sami biti u moralu i legalnosti istovremeno. Ako su korporacije legalno plaćale manje ili minimalne poreze, činile su to upravo zahvaljujući zakonodavcima. Jesu li i sami zakonodavci na platnom spisku korporacija, skoro da i nije upitno. Gotovo uvijek jesu. Doslovno ili suptilno. Države, pogotovu one manje, koje ne mogu utjecati na planetarna kretanja, nedostatak snage moraju nadomjestiti pronicljivošću i vještinom balansiranja na ponuđenim klackalicama. Neke uspijevaju u tomu, većina ne uspijeva. Oni koji ne uspijevaju traže krivca za to izvan sebe. Vrlo rijetko se pogledaju u ogledalo na kojem mogu vidjeti same sebe i svoje svakodnevne pristanke na korupciju iz koje se onda slaže čitav društveni poredak temeljen na korupciji.… Pročitaj više »

Arkaj
Gost
Arkaj
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA, sve ti stoji osim zadnjeg paragrafa koji djeluje zajebantski. Ali po svim faktorima koje spominješ u svom komentaru Juga s Titom i jest bila puno bolja od svega što je poslije nje nastalo za većinu stanovnika. Dakako da od plakanja za boljom prošlošću nema koristi, jedino što može bit od koristi je pokušat ponovno gledat dalje od usko nacionalističkog okvira i fatalistički stenjat pod najgorom varijantom klijentelističkog kapitalizma koja je kod nas na snazi….

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Arkaj

Ma Tito nije imao veze sa ek u ono vrijeme,tada su svijetske zap.elite, poslije 2ww i nastanka SSSR odlucili da svom narodu pokazu kako se u komunizmu dore zivi nego u kapitalizmu.Posto im je ponestajalo vune jer su poceli raditi na rusenju SSSR,novaca za tu namijenu je bilo malo i sisanje naroda ide do gole koze,jer komunizam je prijetnja.
I sada posto se Rusija digla iz bijede,pare elite nestaju i ajmo sada zakon za pljackanje vlastitih drzava,a od sljepila ne vide da si rezu granu na kojoj sjede.
Pa imamo debelo sranje koje se siri ko plamen po Evropi,gotovo,kraj ende,ovce su progledale.
I ovaj izvijestaj je postao javan,da nase vlade zajedno sa Evropskim pljackaju narod,pa imamo hitno otvaraj radna mijesta i zaposli robove ,i zato drzave placaju korporacijama svako radno mijesto,u Srbiji 5000e.Sve je naopako i zato ce kapitalizam propasti,polako ali sigurno.

Ante
Gost
Ante
2 godine prije

Evo vam primjer očite korupcije, gdje je jedan gradonačelnik u Nizozemskoj insistirao da se sagradi most za vjeverice. Za most je potrošno 120 000 Eura, samo da bi preko mosta prelazile vjeverice. Na žalost morate znati engleski da bi pročitali članak, nakon što u tražilicu na internetu upišete ove riječi. the bridge for squirrels. Zato nije ni čudo što rade ostali EU političari poput ovog iz članka.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Ante

pa po eu-i imas xy mostova i cesta koje ne vode nikud. zna se, da najmanje milijarda € godisnje nestane zbog korupcije.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Maja

Nikad milijarde ne nestaju. Stvari nisu iste iz pozicije pojedinca kao one iz pozicije državne potrošnje. Inače je taj makro pogled na stvari čudan. Uzmimo primjer lopova s jedne strane i uzornog pojedinca koji živi skromno, štedi i troši manje od onog malo što ima. Moralno nije upitno što je poželjno. No, lopov ukrade određeni novac, recimo 300 000 eura. Što će s novcem? Sigurno neće štedjeti za crne dane zato jer kroz takve prolazi stalno. Kupit će auto (država naplatiti trošarinu i PDV, osiguranje će naplatiti svoje, platit će i cestarinu, kasnije će trošiti na gorivo, a u cijeni opet trošarine i PDV), kupit će neki teren za 100 000 eura (a prodavač terena će onda rekonstruirati kuću, zaposliti keramičare, oni će plaćati porez na dohodak,etc), izgraditi kuću i potrošiti ostatak novca (pa ponovo u pljačku). U isto to vrijeme će uzorni radnik uštedjeti 1000 eura i dati ih banci da kamatare s njima druge.Ovaj uzorni u talu s lihvarima!? Ima cijelih mikroekonomija koje se temelje na pljački. Možda bi se dalo napisati i kakav esej o društvenoj korisnosti pljačke i pljačkaša:))) No, niti jedno društvo se ne može temeljiti na pljački jer ona može u određenom postotku postojati… Pročitaj više »

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Za sprovodjenje politike koju nam nude nisu pozeljni svetci, sve je sa dna kace. Posle kiše dolazi Sunce.

šeronja
Gost
šeronja
2 godine prije

pijanec

Ua političari
Gost
Ua političari
2 godine prije

“Što je dozvoljeno Jupiteru nije volu.” E, sad se samo treba “razmisliti” ko je ko u ovoj poslovici.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije

Zar velike kompanije placaju poreze?
Teorija o ravnoj zemlji mi ubjedljivije zvuci nego prica da velike kompanije placaju bilo kakav porez.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije

Ovaj krimos Juncker,svaki put kada nešto zasere on se nakon toga napije.Slijed događaja nam govori da je on non-stop pijan.

Bumbum
Gost
Bumbum
2 godine prije

Jean claude Drunker

antinwo.hr
Gost
antinwo.hr
2 godine prije

Pijandura,možda i peder koji Plenkovića prima za d… ,i kao takav donosi zakone!Ljigavac pijani

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije

“Kad nepravda postane zakon,otpor postaje nužnost”

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

“To se nije smetalo većini socijaldemokrata, poput Françoisa Hollandea, da glasaju za njega. Čak je i Daniel Cohn-Bendit pozvao svoje zelene prijatelje da urade isto. ” he, he, čuj ovo: ” Daniel Cohn-Bendit pozvao svoje zelene prijatelje da urade isto. ” D. Cohn-Bendit, ciohazar i poznati “djecoljubac”, koji se 1981. na francuskoj TV, otvoreno hvalio da su 5-godišnje djevojčice seksualno zrele i pohotne na njega, pripada istoj ekipi kao i “demon-kršćanin”, i Plenkovićev ljubavnik, Junker. Obojica rade za Rotšildovu mafiju duboke države. Cohn-Bendit je sada Macronov savjetnik, a Junker je 2014. sudjelovao na skupu Bilderberga. Bilderbergovci su godinu dana ranije, na skupu 2013, i odlučili da Junker bude novi predsjednik Europske komisije, kao što su Bilderbergovci na skupu 2014. odlučili da Macron, 2017. na izborima u Francuskoj “pobjedi” i rasturi Marinu Le Pen, ono sa nogometnim rezultatom 5:1. Kao što su Bilderbergovci već odlučili da će novi predsjednik EK u svibnju naredne godine, kada Junkeru istekne mandat, biti Manfred Weber, iz bavarskog CSU-a, također “demon-kršćanin”, kao i Junker i također Plenkijev pajdo. pa tako to rade banditi ciohazarske mafije. Barroso, Junkerov predhodnik na mjestu predsjednika EK, nakon isteka mandata 2014. postao je menadžer u Goldman Saksu. Ciohazari nagradili svog psića.… Pročitaj više »

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  alan ford

austrijski kronen-zeitung je jos pred desetak god. pisao, da sav olos, kojeg se doma zele rijesiti u pravilu salju u eu komisiju ili parlament. izgleda tako. i krakovi povezani. sva ta vladajuca eu klika su pak marksisti, sa jezuitskim skolama.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  alan ford

DOBAR.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik