Jean-Claude Juncker – Dobri duh utaje poreza i oštrih mjera štednje

Juncker
28 komentara

I dok Bruxelles i dalje uporno insistira na provedbi mjera štednje, rezanja javne potrošnje, smanjenju mirovina i plaća, časopis Histoire et Société otkriva da je tajne fiskalne sporazume između Luksemburga i stotina kompanija, prikrivao aktualni predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, kako bi potonje uštedjele milijarde eura poreza.

Četrdeset svjetskih medija je na temelju dokumenata dobivenih od strane Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara otkrilo postojanje tajnih fiskalnih sporazuma između Luksemburga i 340 multinacionalnih kompanija, uključujući Apple, Amazon, Ikeu, Pepsi i Axa. Ovi su sporazumi  omogućavali kompanijama da plaćaju puno manje poreze, što im je omogućilo dodatne prihode u milijardama eura, koji su u pravilu trebali završiti u blagajnama poreznih uprava. Između ostalih, vijest su objavili Le Monde u Francuskoj, The Guardian u Velikoj Britaniji, Süddeutsche Zeitung u Njemačkoj i Asahi Shimbun u Japanu.

Ugovori su sklopljeni između 2002. i 2010., kada je Jean-Claude Juncker, poznat kao dobri duh izbjegavanja plaćanja poreza, vodio Luksemburg.

U interesu istrage koju vodi Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara je objasniti mehanizam i otkriti sudioništvo u ovom prljavom poslu luksemburške političke elite. Praksa “fiskalne dominacije”, otkrivena u šestomjesečnim istraživanjima pod nazivom “Luxembourg Leaks” ili “LuxLeaks”, je pravna. Dopušta kompanijama da unaprijed pitaju kako će se prema njima odnositi porezna uprava pojedine zemlje i kompanije su dobivale određena pravna jamstva. Na taj način su uključene korporacije svake godine uspjele uštedjeti milijarde eura, sve zahvaljujući osnivanju podružnica, holdinga ili prebacivanju sjedišta na područje Luksemburga.

Cilj je uvijek bio jedan – plaćanje minimalnog mogućeg poreza.

U 28 000 stranica tajnih fiskalnih sporazuma, kojima je Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara imao pristup, spominje se 340 velikih kompanija, uključujući Apple, Amazon, Verizon, AIG, Heinz, Pepsi, Ikea, a dokumenti  dolaze iz savjetodavne i revizorske tvrtke Pricewaterhouse Coopers (PwC).

Dakle, ovi se sporazumi odnose samo na korporativne klijente tvrtke PwC i Luksemburga koji ne namjerava odustati od ove porezne prakse.

“To je dio našeg nasljeđa i želimo da ga produžiti u skladu s pravilima. Održavanje određene poštene konkurentnosti među državama u fiskalnom području je neophodno”, rekao je za Le Monde ministar financija Luksemburga, Pierre Gramegna.

Pierre Gramegna
FOTO: Pierre Gramegna

Činjenica da su takvi mehanizmi za optimizaciju poreza legalni ne umanjuje skandal kada Europska unija i njezine države članice traže od građana da stegnu remen i daju više novca u državne riznice. Iza tehničke prirode mehanizama koje je otkrio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara postoje zakoni koji to omogućavaju, a takvi zakoni su političke odluke koje političari žele da se usvoje ili ih podržavaju.

Sada bi trebali biti odgovarati, ili bi barem tako trebalo biti u demokraciji. Ali ovo je Europa? Kada je 2014. imenovan za predsjednika Europske komisije, nitko nije mogao zanemariti činjenicu da je Jean-Claude Juncker također bio čelik poreznog raja za bogate.

To se nije smetalo većini socijaldemokrata, poput Françoisa Hollandea, da glasaju za njega. Čak je i Daniel Cohn-Bendit pozvao svoje zelene prijatelje da urade isto. Zatim je Jean-Claude Juncker obećao da će “boriti se protiv prijevare i utaje poreza”, što je rekao na plenarnoj sjednici.

Na pitanje o “LuxLeaksu” na svojoj prvoj konferenciji za novinare, Jean-Claude Juncker je obećao da neće intervenirati u europskoj istrazi o poreznoj praksi koja je ciljala Luksemburg i još tri zemlje, Irsku, Nizozemsku i Gibraltar.

“Neinterveniranje” nije baš ono što bi se moglo očekivati od političara koji se odlučio boriti se protiv utaje poreza. Jednostavan način borbe protiv utaje poreza bio bi obnoviti “fiskalni suverenitet” oporezivanjem dobiti gdje god se ostvari. OECD je to preporučio skupini G20 u dokumentu objavljenom u rujnu 2014. godine, ali do danas nema nikakvih konkretnih rezultata.

Histoire et Société

Europska komisijaevazija porezaJean-Cloude JunckerLuksemburgLuxLeaksOECDPierre GramegnaPricewaterhouse Coopers PwC
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

ovo je najgori slučaj korupcije do sada otkriven. juncker kao zakonodavac iz luksemburga a onda u europskoj komisiji učestvuje u kreiranju zakona a ujedno radi na pranju novca. vidite da su upravo te tvrtke preko atlantika dovele junckera u europsku komisiju I one ga štite. to nam istovremeno govori da te korporacije upravljaju vlakom koji se zove europska unija. s druge strane tim istim europljanima iz europske komisije su puna usta borbe protiv korupcije kada govore o npr. kini, rusiji I drugim državama izvan eu

Laki Topalović
5 godine prije

Sad ja kontam zašto Luxemburg ima BDP među prvih 20 država svijeta. Naravno, taj novac nije baš da država dijeli po ulici, ali za tu zemlju 340 kompanija samo preko PwC tvrtke smještene tamo, kakve god olakšice bile, to su preveliki novci na tako malu zemlju i broj stanovnika.

Arkaj
5 godine prije

Dobar posao istraživačkih novinara samo hoće li ovaj očiti primjer korupcije političke elite biti dovoljno jasan građanima da ga jasno i nedvosmisleno osude? Jer jedini način da se tome stane na kraj je stavljanje takve prakse van zakona a to je nemoguće bez političke volje. Korumpirani političari to neće učiniti, jedini način je dovođenje na pozicije novih koji su nekorumpirani i koji imaju volje za takve promjene sistema…

Maja
5 godine prije

pa opce je poznato, da politika i jest zato tu, da stiti interese velikog kapitala i banaka, nikako naroda. nist novog, osim sto je se radi o glavnom od eu centr. komiteta. no, mora se priznati, juncker je ipak vrlo iskren, za razliku od ostale polit-kaste, koja zna se, samo lazima i podvalama moze “moralno” zasluziti svoj “posao”. top zitati – “ako bude ozbiljno, treba lagati”. – “mi stavimo neku ideju u prostor. pa pricekamo reakciju. reakcije nema, jer ocito vecina nije shvatila, sto smo zakljucili. tad idemo dalje, korak po korak i vise nema nazad”. “ja nisam dezilusiran, jer oko evrope nemam nikakvih iluzija”. ” mi imamo u podrumu i sprave za mucenje, pa ih izvadimo po potrebi”. eu zakonodavni konvent – ” taj je najavljen kao veliki demokratski show. ja jos nisam vidio tamniju komoru od tog konventa”. o karitativnim mislima – ” u krscanskom socijalnom ucenju glasi… Čitaj više »

Son of Alerik
5 godine prije

Zapravo i nemamo puno opcija – možemo akceptirati svijet u kojem se nalazimo onakvim kakav jest ili možemo živjeti u ogorčenosti zbog toga što takav jest pa snatriti o boljim svjetovima, o Svemirima u kojima caruje pravda, svi s osmijesima kao na slikama iz Kule stražara koje Jehovini svjedoci dijele po ulicama. Legalnost i moralnost ne moraju nužno ići ruku pod ruku. Kad ne moraju, onda i ne idu. Možemo težiti idealu, pritiskati zakonodavce da taj procijep između legalnosti i morala učine što manjim. Dok se to ne dogodi, možemo sami biti u moralu i legalnosti istovremeno. Ako su korporacije legalno plaćale manje ili minimalne poreze, činile su to upravo zahvaljujući zakonodavcima. Jesu li i sami zakonodavci na platnom spisku korporacija, skoro da i nije upitno. Gotovo uvijek jesu. Doslovno ili suptilno. Države, pogotovu one manje, koje ne mogu utjecati na planetarna kretanja, nedostatak snage moraju nadomjestiti pronicljivošću i vještinom… Čitaj više »

Ante
5 godine prije

Evo vam primjer očite korupcije, gdje je jedan gradonačelnik u Nizozemskoj insistirao da se sagradi most za vjeverice. Za most je potrošno 120 000 Eura, samo da bi preko mosta prelazile vjeverice. Na žalost morate znati engleski da bi pročitali članak, nakon što u tražilicu na internetu upišete ove riječi. the bridge for squirrels. Zato nije ni čudo što rade ostali EU političari poput ovog iz članka.

giordano bruno
5 godine prije

Za sprovodjenje politike koju nam nude nisu pozeljni svetci, sve je sa dna kace. Posle kiše dolazi Sunce.

šeronja
5 godine prije

pijanec

Ua političari
5 godine prije

“Što je dozvoljeno Jupiteru nije volu.” E, sad se samo treba “razmisliti” ko je ko u ovoj poslovici.

tihobl
5 godine prije

Zar velike kompanije placaju poreze?
Teorija o ravnoj zemlji mi ubjedljivije zvuci nego prica da velike kompanije placaju bilo kakav porez.

jezevakucica
5 godine prije

Ovaj krimos Juncker,svaki put kada nešto zasere on se nakon toga napije.Slijed događaja nam govori da je on non-stop pijan.

Bumbum
5 godine prije

Jean claude Drunker

antinwo.hr
5 godine prije

Pijandura,možda i peder koji Plenkovića prima za d… ,i kao takav donosi zakone!Ljigavac pijani

nonwo
5 godine prije

“Kad nepravda postane zakon,otpor postaje nužnost”

alan ford
5 godine prije

“To se nije smetalo većini socijaldemokrata, poput Françoisa Hollandea, da glasaju za njega. Čak je i Daniel Cohn-Bendit pozvao svoje zelene prijatelje da urade isto. ” he, he, čuj ovo: ” Daniel Cohn-Bendit pozvao svoje zelene prijatelje da urade isto. ” D. Cohn-Bendit, ciohazar i poznati “djecoljubac”, koji se 1981. na francuskoj TV, otvoreno hvalio da su 5-godišnje djevojčice seksualno zrele i pohotne na njega, pripada istoj ekipi kao i “demon-kršćanin”, i Plenkovićev ljubavnik, Junker. Obojica rade za Rotšildovu mafiju duboke države. Cohn-Bendit je sada Macronov savjetnik, a Junker je 2014. sudjelovao na skupu Bilderberga. Bilderbergovci su godinu dana ranije, na skupu 2013, i odlučili da Junker bude novi predsjednik Europske komisije, kao što su Bilderbergovci na skupu 2014. odlučili da Macron, 2017. na izborima u Francuskoj “pobjedi” i rasturi Marinu Le Pen, ono sa nogometnim rezultatom 5:1. Kao što su Bilderbergovci već odlučili da će novi predsjednik EK u… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI