Konačna odluka Damaska je da u obnovi neće biti tvrtki EU i neprijatelja Sirije

Deir Ez Zor - Berlin
51 komentar

Kina je službeno potvrdila da je spremna sudjelovati u obnovi Sirije, izvijestile su agencije, citirajući kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yia.

Ministar je objasnio kako Peking pridaje veliku važnost odnosima s Damaskom i da će sudjelovati u obnovi Sirije.

“Kina je oduvijek vjerovala da se sirijsko pitanje treba riješiti političkim sredstvima”, rekao je Wang Yi.

Ranije je čelnica europske diplomacije, Federica Mogherini, opisala je uvjete pod kojima je Europska unija spremna sudjelovati u obnovi Sirije, a oni su uglavnom političko rješenje krize u okviru Priopćenja iz Ženeve i rezolucije  2254 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kojima se predviđa prekid neprijateljstava, političko rješenje sirijskog pitanja, neslužbeno odlazak Bashara Al-Assada s vlasti i sudjelovanje svih skupina sirijskog društva u političkom procesu zemlje, čak islamističkih militantnih skupina koje se bore protiv vladinih snaga.

Trenutno sirijski ustav ne dozvoljava rad i djelovanje stranaka s nacionalnim i vjerskim predznakom i programom, što isključuje političko djelovanje Muslimanskog bratstva, ali i Kurda, Turkomana i drugih koji imaju separatističke težnje.

Ranije je sirijski predsjednik Bashar Al-Assad rekao da će obnova Sirije i poslovanje u zemlji biti dozvoljena samo zemljama koje su se u ratu pokazale kao prijatelji Sirije Arapske Republike, te da za ostale neće biti mjesta u tom procesu.

U ovom procesu veliku priliku vidi i Libanon, čije će tvrtke raditi u susjednoj zemlji, a kako bude napredovala obnova, sirijske izbjeglice će se vraćati u domovinu.

Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad je naveo izvore sredstava koji bi mogli doprinijeti procesu obnove u Siriji, bez sudjelovanja europskih zemalja.

Predsjednik Assad je to izjavio u intervjuu za NTV televiziju 24. lipnja, kada je rekao kako neće dopustiti europskim zemljama sudjelovanje u procesu obnove, unatoč visokim troškovima koji bi mogli iznositi od 250 do 400 milijardi dolara.

Obnova sirije
FOTO – Radovi na obnovi u Siriji

“Mi možemo dobiti zajmove od naših prijatelja iz Rusije i Irana, od Sirijaca koji žive u inozemstvu, od Sirijaca koji žive u domovini, a tu su i državnih sredstava”, kazao je Assad.

Ovo je bio odgovor predsjednika Asada na uvjete EU koje prije svega traže “političko rješenje”.

Predsjednik Assad je ponovio da će odbiti sudjelovanja svih europskih zemalja u obnovi koje su doprinijele ratu protiv Sirije.

“To je vrlo jednostavno. Nećemo dopustiti da budu dio tog tržišta. Neće biti dio obnove, jer mi nećemo dopustiti da budu dio toga, bilo da dolaze s novcem ili ne, bilo da dođu sa zajmovima ili darovima ili na bilo koji drugi način”, rekao je Assad.

Sirija se oslanja na prijateljske zemlje, uključujući Iran, Rusiju i zemlje Središnje Azije, Libanon i azijske divove. Libanon može igrati važnu ulogu u ovom procesu zbog svoje geografske blizine i snage u građevinskom sektoru.

Nakon ovakvog odgovora EU i stava Washingtona kako ne namjerava sudjelovati u obnovi Sirije, na Međunarodnom sajmu u Damasku su nedavno predstavnici Sirije, Rusije, Irana, Kine, Libanona i drugih zemalja dogovorili korake za obnovu zemlje.

Damask i Moskva su se dogovorili osnivanje specijalizirane tvrtke za izgradnju stambenih jedinica u Siriji, bez navođenja datuma provedbe.

“Nismo zabrinuti zbog ovoga, možda će trebati više vremena, ali uopće nismo zabrinuti za obnovu Sirije” rekao je Assad

Šef ruske gospodarske komore Vladimir Padalko je u govoru na Međunarodnom sajmu u Damasku najavio da se u projektu u početku planira izgradnja 2000 stanova tijekom sljedeće tri godine, koji će biti dodijeljeni lokalnom stanovništvu.

Padalko je istaknuo kako će ova inicijativa biti “dobar poticaj” za velik broj ruskih investitora i sirijski građevinski sektor, pozivajući ruske i sirijske poduzetnike i investitore da se pridruže ovoj tvrtki.

U kolovozu se iranska delegacija sa sirijskim Ministarstvom za stambena pitanja i javne radove složila oko izgradnje 30 000 stambenih jedinica za zbrinjavanje ljudi u Damasku, Aleppu i Homsu.

U međuvremenu se obnavlja što se može i gdje se može. Asfaltiraju se prometnice iobnavaljaju stambeni blokovi koji nisu pretrpjeli znatnu štetu u borbenim djelovanjima.

rezolucija 2254Wang Yi
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
5 godine prije

Kako to? Pa zar nije Vesna P. veeeliki Prijatelj Sirije? A gdje je još INA (MOL) i naftni stručnjaci i “stručnjaci” svih vrsta koji će ponovo udariti u bolnu vrisku do nebesa ?

Abcnormalan
5 godine prije

Zasto i bi…. Pa sve su dali da tamo bude rat i razaranje, iz moje hrvatske umjesto da smo slali cokolino, napolitanke i mlijeko za djecu slali smo ex yu zalihe oruzija i nase nove vhs puske da se ubijaju djeca…

Son of Alerik
5 godine prije

Legitimno pravo Sirije je da sutra odlučuje sama o tomu s kim će razvijati dobre odnose, s kim partnerske, a s kim neće. Prije toga je za tu legitimnost potreban prestanak rata, oslobođenje zemlje od svih nesirijskih vojnih skupina i dakako izbori s kojim će sirijski narod odlučiti o svojoj vlasti. Kad se sve to dogodi i kad vjerojatno Assad postane novi-stari predsjednik, onda ‘azijski tigrovi’ i Rusi mogu slaviti pobjedu i označiti početak svoje dominacije u Siriji. Mogu ići u podjelu plijena i pikirati svoja lena, svoje komade sirijskih resursa, a prema Assadovim najavama, upravo tako će i biti. Po običaju, najveći kolač će zgrabiti KInezi koji eto nekakvim čudom u Siriji nit su luk jeli, nit luk mirisali. Rat briše prijeratne ugovore, odnose, vlasništva, koncesije. Uglavnom se zato ratovi i vode. A poraće piše nove ugovore, nove odnose i nove koncesije. Možda samo u svemu tomu malo strši… Čitaj više »

Tupko Glupko
5 godine prije

Stvarno tuzno.
Nece im biti MMF-a da ih da u duznicko ropstvo.

eu kolonija
5 godine prije

frederika mogerini bi mogla igrati trbušni ples ali da je malo mlađa a ovako …

ps. amerika I europska unija su u bih oprali preko 40 milijardi dolara. od tih 40 milijardi dolara vrlo malo je vidio narod u bih tj. ništa. plaća u bih je negdje oko 1600 kuna a 20 godina je prošlo od završetka rata. toliko o usa I eu pomoći. “pomogli” bi oni I siriji I pokazali da im je istinski “stalo” do izbjeglica samo da I u siriji mogu prati novce. na ovom primjeru pokazuju koliko im je stalo do izbjeglica iz sirije

Cvicoka
5 godine prije

Tako je zivio Asad i njegovi saveznici… A ovi smradvi gubitnici neka grade za svoje povratnike “humanitarce” u svojim zemljama

Zbluv
5 godine prije

Zanimljivi su ovi okupatorski uvjeti od Federice, sa pozicije izgubljenog rata. Znaci poslovni plan je bio zbombat cijelu zemlju pa onda zaradivat na obnovi. To su samo sa Jugom mogli…

Ivi tz
5 godine prije

Živio predsjedniče 1000 godina.

fenix
5 godine prije

Veoma hrabro od strane gospodina Assada tako treba unistili zemlju a sad bi ta privredno budu tamo prisutni nemoze. Sto se tice obnove Sirije njima treba neka vrsta Marshalovog plana ne samo da se obnovi gradjevinski Sirija vec i infrastrukturno ali najbitniji privredno. Ja mislim da Rusija to moze jer nije to samo Rusi dadnu gotov novac vec je to prakticno ulaganje u gospodarstvo i gradjevinski sektor a sa gradjevinom mnoge grane privrede se bude i jacaju. Netreba zaboraviti i da je vlast Sirije poprilicno sposobna nisu podjeljeni i korumpirani kao npr Irak. 250 miliardi nije tako mnogo(jeste poprilicno) ali Rusi su ulozili u zoi u Sociju 50 miliardi naravno obnova Sirije je i ulaganje tako da se dio novca vrati ali ako ce ucestvovati i Kinezi taj novac je za njih prakticno sica samo u Nigeriju za par godina su ulozili preko 200 miliardi dolara mada po meni oni… Čitaj više »

njonjo
5 godine prije

Sad mi nešto nije jasno. Šta je s onih šezdesetak država “prijatelja Sirije”, među kojima je i RH?

17 novembar
5 godine prije

mogli su kinezi bar poslati jednog vojnika u siriju da opali bar jedan metak u zrak .

čitalac
5 godine prije

Mogao je i ovako poručiti im:
“Zapadne države i sve ostale zemlje koju su podupirale pobunu mogu punopravno učestvovati u obnovi Sirije ali neće im biti ništa plaćeno! Tako mogu vratiti barem mali dio duga prema državi Siriji i njenim državljanima!¨”
Ovo bi ih bocnulo pravo u njihovu taštinu…

Zadranin
5 godine prije

Čekaj čekaj.. EU želi sudjelovati u obnovi Sirije, ali ona postavlja uvjete za svoje sudjelovanje?! Pa ko je tu lud, a ko normalan?

Hoće li EU i platiti svoje sudjelovanje u obnovi Sirije?

Ma milu vam majku hebem, da niste sudjelovali u “demontiranju” Sirije, ne bi je sad trebalo ni obnavljati.

Pljuc gamad jedna.

Eto ga.

Nestrpljivi
5 godine prije

Pogle jebeno pametnih kineza- ne žele sudjelovat u ratu a prvi stoje u redu kad treba zaradit lovu…treba učit od njih!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI