fbpx

Mrtve bebe u Kuvajtu, Gaddafijeva Viagra za vojsku, Assadov plin i sada Maduro koji “otima djecu”

Demonizacija

Svi se sjećaju laži o tome kako su irački vojnici ubijali bebe u inkubatorima u Kuvajtu, kako je Gaddafi dijelio Viagru vojnicima da siluju prosvjednike i izvješća o desetak teških napada na sirijske civile sarinom, klorom i drugim bojnim otrovima koje je navodno počinila vojska Bashara Al-Assada. Sada je na redu Nicolas Maduro.

Djeca zatočena od strane “tiranina Madura” je posljednja u nizu lažnih vijesti mainstream medija s ciljem diskreditiranja Nicolasa Madura i njegove vlade. Tako se mogućnost oružane intervencije u Venezueli čini “prihvatljivijom”, jer će vratiti narodu  ljudska prava koja su im pogažena.

U kritično vrijeme u kojoj se udar opozicije putem ilegalnog samoproglašenja Juan Guaidóa za privremenog predsjednika Venezuele mora privesti kraju, vijesti o djeci uhićenima od strane snaga sigurnosti Caracasa su vrlo prikladne. Zapravo, odmah su se proširile svijetom. Očito nijedan novinar nije slijedio zdrav razum i provjerio izvore.

Važno je da “čudovište Maduro” bude na naslovnici, da se opiše kao “novi Hitler”, koji će biti svrgnut, bez obzira na cijenu.

Mračna optužnica protiv Madura nije potvrđena niotkuda. Ove vrlo ozbiljne optužbe su pokrenute na temelju pogrešnih rekonstrukcija koje su međunarodnom tisku dali članovi oporbe.

Iz iste venezuelanske opozicije poriču ove vijesti. Novinarka Patricia Poleo, koja je dugo živjela u Miamiju, objašnjava kako je vijest o otmici djece objavio oporbeni zastupnik, ali ne postoji nijedna majka ni otac koji traže svoju djecu

“Nitko nije prijavio hapšenja ili otmice“, kaže Patricia Poleo.

Unatoč tome, Maria Corina Machado, pripadnica najtvrđeg profašističkog krila oporbe, ne propušta priliku da napadne vladu, tvrdeći da su djeca od samo 12 godina u pritvoru i da su oteta iz njihovih domova.

Možda za kratku uspomenu, ali se ne sjećamo riječi osude ili ogorčenih članaka kada je u srpnju 2017. venezuelanska javna televizija napadnuta teškim oružjem, a uz nju je bio vrtić za djecu zaposlenika, uz ozbiljan rizik za njihovu sigurnost.

“U zgradi koju su zauzeli venecuelanski teroristi i fašisti postoji dječji vrtić u kojem roditelji nacionalne televizije mogu ostaviti svoju djecu. Veliko postignuće Bolivarske revolucije i socijalnih prava jadno je izgubljeno”, piše talijanski portal Antidiplomatico.

Lažne vijesti. To je jedina definicija za ove optužbe. Međutim, u vrijeme post-istine istinitost vijesti nije ni važna, nego slanje poruke. U ovom slučaju, tiranin Maduro mora biti oboren, čak i uz vanjsku intervenciju u Venezueli.

Alfred de Zayas, posebni izaslanik UN-a u Venezueli, otvoreno govori o kampanji koja podsjeća na kampanju iz 2003. godine o fantomskom oružju za masovno uništenje u Iraku, nakon koje je uslijedila američka invazija na bliskoistočnu zemlju.

Novinar Mario Silva putem Twittera podsjeća da je opozicija u svojim pokušajima državnog udara koristila djecu kao topovsko meso za zloglasne ‘guarimbase’, nasilne prosvjedi zbog kojih Venezuela krvari od 2014.

Novinarka Laila Tajeldina, koja je ponovila da je riječ o lažnim vijestima, podsjeća da Venezuela nije Izrael niti Sjedinjene Države u kojima su djeca stvarno zatvorena, i to bez ikakve krivnje.

Iskorištavanje djece služi uvijek kao opravdanje za sljedeći rat. Ovoga puta za pobjedu američkog imperijalizma protiv Venezuele. Svim sredstvima i korištenjem čak i najgorih sredstava propagande.

L’Antidiplomatico

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
83 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
1 godina prije

taj maduro je debilchina usred gladi on se hvali kako ima auto i motor ???? miči buddalu i daj pravog proletera !

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

jeste li primjetili kako rijec vodja potjece od rijeci voziti? u starim vremenima, kad se govorio neki proto jezik, bilo je vodja – voz – (oz) os – osovina. vodja je u stvari bio kocijas. nikakav mitski vodja sa macem i na konju nego kocijas. prije tisuca godina nasi pretci su zivjeli u necemu najslicnijem ciganskim cergama, sa nekoliko ili jednim kolima, krdom stoke i gomilom prljave djecurlije.

šeronja
Gost
šeronja
1 godina prije

a možda potječe od riječi voditi, a tvoji su možda bili u čergama

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

voditi i voziti dodju slicno a tvoj argument o cergama je kao onaj o evoluciji – “tvoji pretci su mozda bili majmuni ali moji potjecu od adama i eve”

Istranko
Gost
Istranko
1 godina prije

Voze se prijevozna sredstva, što nema nikakve veze s voditi/vođa…

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Brainstorm
Čak bi se složija sa lingvističkim dilom komentara, al ovo sa čergama i šporkicom….zavarija san na to ?. Neki jesu bili šporki, necivilizirani i živili u čergama. Al neki su imali razvijenu kulturu dok su drugi (Germani) još uvik samo lajali i bili nepismeni.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

neki prije, neki kasnije ali svi cergarili prije pojave ratarstva. ovi nasi kraljevi i carevi kao tomislav i dusan ne da su smrdili nego isparavali.
uci filip makedonski sina aleksandra kako obuci gace: “vidis, sine, ovo zuto ide naprijed a smedje nazad”

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Brainstorm- Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku riječ vođa dolazi od riječi voditi. A prema istom rječniku riječ voditi znači pokazivati put, davati smijer kretanja…
Riječ voziti nema nikakve veze sa riječi voditi ili vođa.

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Fali mu samo još luksuzni jedrenjak, npr. Galeb.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

nekoime,
fulao si tip plovila.Galeb nije jedrenjak.

Zoran
Gost
Zoran
1 godina prije

Trump je pravi proleter, to im treba biti uzor u trcanju u demokratiju, imas primjera koliko hoces, Jose Mujica i Gadafi su bili izuzetci

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

U pitanju je korišćenje šablona koji uvek prolaze. Niko ne može da pokaže apsolutno sigurne podatke da to nije tačno, uvek će se naći neko od najzagriženijih koji će da kaže bilo šta pa i da su njegovo dete oteli.
Ali to nije bitno, vest se proširila i odmah će ići sledeća, još monstruoznija a sve se to “taloži” u nekritičkoj podsvesti “javnog mnenja”. Završnica će podrazumevati “spašavanje diplomata iz ambasade koji će biti pred pogubljenjem”. Do tada je “američka kolektivna svest” već prihvatila da je Maduro sam đavo i sada se “moraju iskoristiti bilo koja sretstva za zaštitu američkih državljana” – nešto što je tako urezano u američku svest da se o tome ne raspravlja.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Uvijek isti sablom – Dodik ubio Davida. maduro jede djecu. I uvijek se nadje dovoljno onih koji povjeruju.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Nije isto – nikad i nigde nije isto.
U Jugi za vreme Tita je vladao represivni policijski sistem koji je štitio društveni poredak, vladajuću garnituru i stanovništvo (za ovakav komentar bih završio u zatvoru). Saradnja sa kriminalom je bila minimalna.
Danas vlada liberalni policijski sistem koji je sličan sa Titovim samo po zaštiti vladajuće garniture.

Kakav je Madurov policijski sitem možemo samo da pretpostavimo ali znamo da je u Latinskoj Americi kriminal generalno jak i uglavnom dobro povezan sa policijom. Mi ne znamo koliko su opravdani zahtevi za skidanja Madura sa vlasti ali znamo šta sledi i da im se nikako ne isplati osim ako je Maduro zaista jeo malu decu.

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

@Shumadinac
Zar nije svaki policijski sustav za zaštitu društvenog (ustavnog) poretka? Oni su tu da štite državu i institucije od unutarnjeg neprijatelja a vojska od vanjskog. Da ne ulazim u metode ipak je ta milicija daleko bolje suzbijala kriminal. Nešto zbog većih ovlasti ali i manje korumpiranosti u vrhu. Poznajem ljude koji ni za puno više “grijeha” nisu završavali u zatvoru pa ne razumijem čemu taj zaključak da bi završio u zatvoru.
Inače slažem se sa tihobl da je uvijek isti šablon a to spomenuh u nekom drugom komentaru. Uvijek se cilja na jednu osobu, koja predstavlja problem za provedbu plana, demonizira se i pridaju mu se sve loše osobine. Krene sa bogaćenjem na štetu naroda, pa idu zločini protiv naroda a kad krene sa djecom, mislim da je to već zadnji stadij i očekivati je neke konkretne akcije. Naravno ima tu nekih varijacaja na temu ali suština je uvijek ista.

burt
Gost
burt
1 godina prije

jesu li tako i Srbi napravili za Miloševića, prvo su govorili da se bogatio na štetu naroda, pa zločini protiv naroda, pa djeca mu se obogatila pa ratni zločini, pa izgubio Kosovo i onda ga srušili uz parolu “gotov je”, pa kad su Srbi Miloševića mogu i Venecuelci Madura

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije

Dodik nije ubio Davida ali pokriva I štiti njegove ubice.
Maduro ne “jede” djecu.
Maduro I Dodik su nebo I zemlja I po ničemu se ne mogu uspoređivati.

ori
Gost
ori
1 godina prije

Uključi se u diskusiju…u zadnjih 10 godina maduro je dobio za naftu 450 miljardi dolara.kinezi kazu da su ulozili 60 milardi dolara i rusi kazu da su podosta ulozili.plus nacionalizirana imovina stranih tvrtki oteta.pa kako to da su gladni.ekvivalent za srbiju kao da u zadnji 10 godina dobije 150 milardi dolara i da danas rade za tri dolara mjesecno.bil vam bila kriva amerika il vlada koja nezna gdje su pare nestale?srbiju sam namjerno naveo jer branite takve ko maduro

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

I BiH je do 2002. dobila 44 milijarde nepovratne pomoci od MZ. Oni uredno knjize da su nam poslali, a ovde je niko ne primjeti.

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije

uključiti mozak…
u zadnjih 10 godina izuzetno-posebni sabotiraju venecuelu na sve moguče i nemoguće načuna… uložili su milijarde u “promicanje demokracije u venecueli”, uveli su ekonomske blokade… i sankcije… i svako malo ih povečavaju… naplačuju globe… firmama koje posluju sa venecuelom, svakodnevno ucjenjuju… privatne osobe i firme da prestanu poslovati sa venecuelom, OTELI su zlato venecuele I NE ŽELE GA VRATITI IAKO NEMAJU BAŠ NIKAKOVO PRAVO NA TO, jer NI PO JEDNOM ZAKONU TO NIJE LEGALNO,

zbog svih tih pljački… otimačina… — nikada odobrenih od UN-a — tj. JEDNOSTRANIH krađa i sabotaža… venecuela je u ekonomskoj krizi i sada nam trolovi pokušavaju uvaliti bajke kako je vlada venecuele nesposobna

ali ne žele nam reci koliko je bolnica bilo u venecueli kada je na vlasti bila “sposobna”-prozapadna-satrap-vlada

ne žele nam reci koliko pismenih osoba je bilo u venecueli kada je na vlasti bila “sposobna”-prozapadna-poltron-vlada

ne žele nam reci koliko gladne djece i koliko djece beskučnika je bilo u venecueli kada je na vlasti bila “sposobna”-prozapadna-višijevska-vlada

ne žele nam reci koliko BESPLATNIH ŠKOLA I VRTIČA je bilo u venecueli kada je na vlasti bila “sposobna”-prozapadna-veleizdajnicka-vlada

ne žele nam reci kolika je bila plača u venecueli i koliko ljudi je uopče imalo posao kada je na vlasti bila “sposobna”-prozapadna-kvislinška-vlada

i mogao bih ovako u beskonačnost, ali uzalud su oci, kada je um sljep
ili ako si dobro plačen za prozapadnu propagandu…

Satir Papa und wasser
Gost
Satir Papa und wasser
1 godina prije

I ne zaboraviti najveci uzas od svih uzasa kad su dva velika grada Japana nestala u dijelicu sekunde 1945 god. Koliko bolesnih mozgova mora biti na jednom mjestu za ovu sotonsku odluku donjeti. A zbog jedne petarde vise u Kninu hrvatski general robuje nekoliko godina kao kriminalac. A tamo 400 000 sprzenih i niti izvinite da kazu.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

tako je. hirosimu i nagasaki im nabijati na nos dan za danom. nikad prestati.

Guest
Gost
Guest
1 godina prije

Nemojmo zaboraviti Drezden koji je namjerno bombardiran zapaljivim bombama, uža gradska jezgra je bila većinom od drvene građe, grad nije bio od neke vojne važnosti, danima je gorio i u njemu je izgorjelo između 40000-70000 hiljada ljudi. Ratni zločin na n+1 potenciju !

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Tokyo 100 puta gore prošao nestao je do temelja a 100 puta veći bio od Dresdena, isto zapaljive bombe posijali, nitko o tome ni riječi

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
1 godina prije

Satira od Satira !

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

https://www.youtube.com/watch?time_continue=275&v=VMplqEpfGhs
U prve dvije minute Trump će lijepo sve objasniti kome još nije jasno….
“Mi ćemo krenuti na “humanitarnoj” bazi upomoć “pobunjenom” narodu,…oni će nas lijepo dočekati kao spasioce…I kad ti novi “pobunjenici” preuzmu vlast,reći ćemo im by the way,…hey guys-dajte nam sada 50 % vaše nafte.A oni će reći thank you very much…što 50%…damo vam 75 % !”
Eto tako,od riječi do riječi,read my lips…
A Venezuela ima broj jedan rezervi nafte u svijetu…
Zigi,hvala na linku.

ori
Gost
ori
1 godina prije

Uključi se u diskusiju…i do sad je nafta isla u ameriku samo narod od tog nije imao nikakve koristi.kad se rijese madura bar ce imat neke koristi.nije im amerika kriva imali su pare mogli su se razvit ko svicarska.politicari su uzivali u rastrosnosti kupovali socijalni mir dok je cijena nafte bila dobra.kad je pala cijena nit se moze trosit nit kupovat socijalni mir.moze im pomoc kina rusija al rezultat bi bio isti s tim sto rizikuju da im ovaj nacionalizira investicije ..vec su se opekli i rusi i Kinezi sa njim i bolje popusit sad neg se zavalit jos vise

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

uključi mozak…kupovina socijalnog mira je po definiciji nešto od čega narod ima koristi. Jako ga uključi.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
1 godina prije

Na zalost, ne ide !

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

ori@
https://www.youtube.com/watch?v=lMeli0BA3UA
What You’re Not Being Told About Venezuela Crisis. w/Abby Martin

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije

uključiti mozak, pa problem i jeste u tome da američke firme više nemaju koncesije na izvore nafte u venecueli, nema više koncesija po kojima 95% ZARADE IDE U DOBIT AMERIČKIH KORPORACIJA, a 5% ostaje venecuela-poltronima i satrapima

i da venecuela danas proizvodi duplo manje nafte i da još pola pokradu političari, OPET JE NARODU VENECUELE OSTALO30% VIŠE novaca nego dok su prozapadni-višijevci-diktatori bili na vlasti

jedini problem sa venecuelanskom demokracijom je u tome što AMERIKA DANAS MORA DA PLAČA ZA NAFTU, A PRIJE JU JE DOBIVALA BESPLATNO

kada bi izuzetno posebne – zaista brinula ljudska prava – prvo bi se pobrinuli sa APSOLUTISTIČKE KRALJEVINE tj današnje največe američke saveznike, koji vješaju ljude na kranove na trgovima i usput odsjecaju ruke zbog krađe, dok istovremeno nepodobne novinare pile u veleposlanstvima-mesnicama, a njihove raspiljene ljudske djelove tijerla otapaju u kiselini i proljevaju u kanalizaciju, ali ti i takvi PRODAJU NAFTU ZA DOLARE –

JER ISTINA JE da, — u PRODAJI NAFTE BEZ DOLARA i je “problem demokracije u venecueli”

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Za ove što su pilali čovjeka Trump kaže (nakon dokazanog pilanja)..da su to izvrsni poslovni partneri Amerike,i neće on sad sje… biznis radi par komada ispilanog mesa…

Naivac
Gost
Naivac
1 godina prije

Mislim da je Maduro osoba bez hrabrosti poput onog bivšeg ukrainskog predsjednika koji je pobjegao u Moskvu.Madura trenutno podržava vojska i policija i jednostavno to treba iskoristiti da nemilosrdnom oružanom akcijom sredi svu opoziciju i kapitaliste bilo vanjske ili unutrašnje.O tome bi se pisalo nekoliko dana,ali bi on problem riješio i nastavio sa razvojem svoje vrlo bogate zemlje i našli bi se inozemni partneri koji bi sa njime rado trgovali.
Čitam ovih dana hrvatske medije,a pokatkad pokažu koji stari snimak iz Venezuele i uglavnom su to “Maduro i socijalizam mora pasti”.Živeći i gledajući život u hrvatskoj ufam se da neće nikad Maduro pasti,jer bolje im je nego nama u demokratskoj suverenoj državi,članici EU itd bla bla bla,a 1 200 000 ljudi živi na granici siromaštva.
Fuj

burt
Gost
burt
1 godina prije

to da ga podržavaju vojska i policija je relativan pojam u tom dijelu svijeta u kojem su uobičajeni prevrati i vojni udari, to i nije važno jer kad nekoga hoće uništit zaludu mu sva vojska i policija, jedino što treba je da preda vlast svome porutkandidatu i otiđe van Venecuele, slušaj Boltona i bit će ti jasno, ne žele dopustiti da stari pajdaši Maduro, Kubanci, Rusi stvore novi socijalistički pakt u američkom dvorištu

Kine
Gost
Kine
1 godina prije

@Naivac
Ne znam na osnovu čega si zaključio da su i Maduro i Januković kukavice ali nije ni bitno. Kako je medijski prikazan (i većina puši) kao tiranin i bez takvih ekscesa možeš samo zamisliti šta bi se desilo da napravi bilo šta ozbiljno protiv opozicije. Sve što nevalja je posljedica aktivnosti SAD i slugana protiv Venezuele. SAD imaju potpunu kontrolu i malo ko može da se odupre, ali niko bez posljedica. Iz tog razloga ne stoji tvoja izjava o načinu riješavanja krize. Maduro bi ispao još veći tiranin a “inozemni partneri” su već više puta pokazali koliko su spremni trgovati kad SAD kažu: “No, no”.
Siguran sam da bi Venezuela uspjela obezbjediti bar pristojan život svojim žiteljima da je ostave na miru. SAD će sve učiniti da je potčine i nekako sumnjam da će se Venezuela uspjeti othrvati čak i uz pomoć Rusije i Kine. Možda da je ranije počelo spašavanje ekonomije u Venezueli ali nekako kao da su SAD uvijek korak-dva ispred Rusije i Kine.

ori
Gost
ori
1 godina prije

Uključi se u diskusiju…nece ga niko cuvat za placu od par dolara.nek izvede vojsku za par dana pola ce ih se razbjezat.nije to jugoslavija gdje imas srbe i albance pa ce se lako zapucat.vise je nalik na rusenje milosevica gdje pola vojske nebi stitilo diktatora.i ovi sto su do sad pucali su uvezeni iz kube i placenicke paravojske il placene ubice koje pucaju na prosvjednike.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Uključi mozak… Plaćene ubojice koje pucaju na prosvjednike uvozi usa, i teško da su s Kube. U vencuelanskoj vojsci su stanovnici Venecuele. Moraš uključiti mozak na jako, čitati puno i pratiti vijesti pozorno.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
1 godina prije

Dzabe pozivi za ukljucenje necega sto nema.

ori
Gost
ori
1 godina prije

Uključi se u diskusiju…bolan puca se na opozicione prosvjednike .nece pucat sami na sebe ha ha.razumijem ja da te je neko angazovao da branis komunizam al mu cudi da nisu nasli nekog pametnog .doduse bitno da si podoban nema veze sto blage veze nemas o sotuaciji u venezueli

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije

uključiti mozak

čak i u ukrajini su oni koji su rušili predsjednika 3 mjeseca prije izbora progledali…

pa se danas pitaju, KAKO TO DA “RUSKI” SNAJPERISTI NISU PUCALI NA VOĐE PROSVJEDA, nego na žene i djecu

pa su eto nakon 5 godina ukrajinski prosvjednici shvatili da ako hočeš uništitti neku bandu ubiješ vođu bande a ne trečerazrednog potrčka, ako želiš uništitti strajk razbiješ… kolovođe štrajka a ne neke sporedne štrajkače

samo kada izuzetno-posebni vode smjene-režima, U TOM SLUČAJU “diktatori” ubijaju prosvjednike a ne političare i vođe prosvjeda, u takve prozapadne bajke više ni djeca u jaslicama ne vjeruju

preporučam pogledati doktrina šoka, osim toga prosvjedi po istom kalupu su vođeni i protiv chaveza, NAJJADNIJE JE ŠTO OVI ZAPADNI SATRAPI NISU SPOSOBNI SMISLITI NEŠTO NOVO NEGO FURAJU 20 GODINA ISTI FILM

takvima mogu da povjerurju SAMO ONI KOJI SU ZA TO PLAČENI

Bobi
Gost
Bobi
1 godina prije

Ne može ori uključiti mozak….eventualno zagrijati žicu ?

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije

nije maduro kukavica, nego čovjek ne vidi smisao u tome da ubija vlastiti narod zbog toga što su ga kriminalci i prevaranti zaveli

ako ti diler droge navuče djete na drogu, jel rješenje problema da ga prebiješ na mrtvo i izbaciš iz kuče

ili je pametnije DA MU POMOGNEŠ DA SE IZLJEČI, A DA DILERA DROGE PREBUIJEŠ NA MRTVO IME

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Što će iduće biti, da baca nejač lavovima? Ah, kako prozirna propaganda.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Već viđeno. Američki scenarij na djelu. Sad samo trebamo slijediti slaganje njihovih puzzli do početka otvorene agresije ili izazivanja kaosa u Venezueli, bez invazije, slično kao u Ukrajini.
Može biti. ali ne mora. Mediji idu provjerenim i utabanim stazama plasiranjem lažnih vijesti s ciljem demonizacije ‘diktatora Madura’ od kojeg valja spasiti narod Venezuele. Rade ono što i inače rade,novinari i urednici zarađuju plaću odrađujući ‘vijesti’ po nalogu vlasnika ili službi koje su vlasniku nadređene.
Međutim, Venezuela nije Bliski Istok, ovo nije početak tisućljeća, nije ni početak drugog desetljeća ovog stoljeća kad je krenuo scenarij sa Sirijom. Stvari su bitno različite.
Najprije, kaos u Venezueli je postojao i prije inauguracije modela dvovlašća koje je izmišljeno za ovu prigodu s američke strane, očito. Dodatni kaos nije ni trebalo poticati i tu SAD čini grešku, ako im je strateški cilj svrgavanje Madura i uspostava kvislinške vlade. Međutim, Amerikanci vide problem unaprijed – da Maduro može postati ruska marioneta pa u takvom raspletu njihovi konkurenti Rusi dolaze do bitne strateške i gospodarske prednosti, otud ova ‘greška’ s proglašavanjem drugog predsjednika.
S ovakvom Venezuelom SAD nije ni imao posebni problem. Naftu koja im je bila potrebna, iz Venezuele su uredno dobivali,a kako je taj izvoz Venezueli bio i jedini dotok svježeg novca, takav odnos je mogao dugoročno trajati na korist objema državama.
Zašto se onda uopće SAD upliće u priču oko Venezuele, kad im je Maduro bio idealan partner, a opće stanje u Venezueli jamac da će ta suradnja potrajati?

Idemo dalje vidjeti poziciju Rusije u priči. Rusi su, što preko Rosnjefta, što kroz kreditne linije u Venezuelu uložili nešto više od 20 milijarda dolara. Rosnjeft je sa svojim ulaganjima ušao u venezuelansku naftnu industriju prijeteći da će preko založnog prava postati vlasnikom dionica PDVSA rafinerije u SAD-u. To su Amerikanci spriječili unaprijed svojim uredbama i nametanjem sankcija kompaniji. Svejedno, s ruskim financijskim manevrima i ulaganjima, bilo je izgledno kako će u budućnosti Venezuela postati zemlja poklopljena s ruskom šapom.

Kina je u Venezuelu uložila oko 70 milijarda dolara. Kinezi nikad ne bacaju novac, niti pomažu ikomu, već kao i svaki drugi ulagač najprije osiguraju založna prava, tako i u Venezueli. Njihov interes je unaprijedna kupnja nafte i osiguranje još jednog izvora energenata za svoju potrošnju.
Kina je konkurencija Rusiji u Venezueli. Ako bi Kina preuzela previše venezuelanskih naftnih resursa, onda se klima i pozicija Rusije kao glavnog dobavaljača energenata Kini. Lako je zamijeni Venezuela i Rusija ostaje na brisanom prostoru, ovisna o EU. Zato je Rusima valjalo u Venezuelu preduhitriti Kineze.

Treći ulagači u Venezuelu (ili vlasnici venezuelanskog duga) su američki fondovi s nekih 50 milijarda eura. Scenarij u kojem Rusi preuzimaju kontrolu nad Venezuelom njima nit smrdi, nit miriše. Al ne miriše američkoj Vladi.

Kako god okrenuli, smetnja svim stranama u sukobu u Venezueli je katastrofalno gospodarsko stanje. Ono nije nastalo preko noći, niti se preko noći može promijeniti.
Amerikanci idu sa svojim pokušajem izbacivanja Rusa iz igre, otud ovaj drugi ‘predsjednik’. Rusi idu s pokušajem izbacivanja Kineza iz igre sa svojim planom ekonomskog oporavka, izvozom oružja, financijskom potporom.
Maduro je izgubio Venezuelu koju je stvorio Chavez. Izgubljeno je vrijeme, gospodarstvo se urušilo i budućnost Venezuele ovisi o raspletu nadmetanja njenih kreditora.
Svaka od zainteresiranih strana – SAD, KIna i Rusija se mogu promatrati kao agresori, ove ili one vrste.
Otprilike tako vidim situaciju u Venezueli.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Bolje nas poštedi svojih pogleda,lišenih logike.

Rusija opskrbljuje Kinu naftom cjevovodima, Venecuela tankerima koji plove kraj američkog kopna i njihove flote. Čak i ti bi trebalo da shvatiš fundamentalnu razliku.

Nadalje, ni Rusija ni Kina ne ruše vlade niti vrše invazije da bi došli do tuđih resursa, to uvijek nekako previdiš u svojim ‘analizama’.

Onda, ako ti otvoriš dućan, a ja ucjenjujem i prijetim tvojim mušterijama i dobavljačima da ne trguju s tobom, podgovaram tvoje radnike protiv tebe i šurujem s bankom da te i oni prc@ju,živo me zanima kako će ti se biznis razvijati.

I za kraj, novo stanje u kojem Venecuela traži pravedne naknade za korištenje bušotina i plaćanje u zlatu, umjesto u tariguzu iz FEDa, nikako ne odgovara tvojim ljubljenim liberalima i nbihovom poimanju slobodnog tržišta. Slobodnog za otimačinu, naravno.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Zaboravio si da jedino SAD plaća naftu Maduru kešom. Kinezima je daje kao otplatu dugova. Rusima ne treba, naplaćuju se udjelima u naftnim poljima. Rusija ne ruši vlade jer im resursi ne trebaju, imaju ih i sami. Kinezi ne ruše vojno, nego financijski. Što će Venezueli pravedne naknade za crpljenje nafte? Zaboravio si da je naftna industrija nacionalizirana, ne moraju dijeliti ni s kim.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Placa kesom koji zadrzava u svojim bankama, a kinezi su platili avansno. Da si ikad poslovao znao bi da avansna musterija ima prednost nad obicnom.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Sreća što si ti poslovao i znaš kako se plaća da se ne plati. Misliš da lažno ovjere treći primjerak uplatnice:)

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

@Alerik
Ne radi se o nafti već o svim prirodnim bogatstvima, svoj radnoj snazi i celom tržištu.
Što je još gore ne radi se o Venecueli već celoj planeti (onoliko koliko mogu da osvoje).

Ako se gleda iz ovog ugla onda se shvata da ekonomska strana nije uvek najbitnija jer ako se napravi dobra strategija i dobro se sprovede na kraju je sve njihovo. Sve što se dešavalo od kraja Hladnog rata je samo pripremna faza za ovo što sledi sada. Dosadašnja tiranija “najveće svetske demokratije” je zaista demokratija u poređenju sa onim što sledi. Ovo nije tek neka pretpostavka, ovo je čista logika: nejveća vojna sila je radila šta je htela a sada svi pokušavaju da je ograniče – a ona će da kaže “ako, tako treba”???

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

“Tiranija najveće svetske demokratije” – je jednostrano gledanje na stvari. Nisu se same SAD napravile takvim. Takvima ih je napravio socijalizam koji je propao. Zasluge su obostrane. Ne znam što nam se sprema, ali ono što vidim na djelu jest namjera uvođenja diktatura svugdje u kojima ćemo svi biti Kinezi. Posljedično – sve što vidimo kao sukob oko sebe, nije sukob, nego plan. Nema Kineza, Rusa, Amerikanaca, nego jedne svjetske vlade.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Može i tako da se gleda: “nije kriv siledžija već je kriva žrtva jer je bila nezaštićena”. Čuo sam da po zakonu u Americi ne smeš da nosiš veću količinu gotovine “jer izazivaš”.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

To iza navodnika je tvoja interpretacija koja nije istoznačna s onim što sam rekao. Jednaki siledžija je bio na drugoj strani, samo što se samoubio, ovaj drugi nije.

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

@SOA
Kroz sve tvoje komentare se provlači izjednačavanje žrtve i agresora. Većina navoda stoji ali onda ispadne da je socijalizam kriv za SAD imperijalizam. Nije propao zbog konstatnih napada, podrivanja i sputavanja nego eto nije valjao. Razlika je upravo u tome što socijalizam nije aktivno rušio kapitalizam niti su imali mehanizme za to. Kroz masu dokumenata se vidi koliko su SAD i saveznici trošili vremena i resursa na podrivanju socijalističkih država pa ni od otvorene agresije nisu prezali. Da pojednostavim, ako neko hoće da ti naudi i napravi sačekušu ti jednostavno nemaš šansi. Niti znaš kad, niti gdje, niti s čim, sve je u rukama siledžije. Ti možda i znaš ko je ali nemaš dokaza a tu je i “rulja” koja je načula puno toga o tvojoj kriminalnoj prošlosti, mutnim poslovima pa se zaključak, da si sam kriv za to, nameće sam po sebi.
Nisam još siguran da li jednostavno imaš malo iskrivljen pogled na stvarnost ili namjerno provlačiš takve teze ali vrijeme će pokazati.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
1 godina prije

Sto bi rekli kod nas: ‘momak pretjerujes u guslanju’ .

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Novinari,profesori povijesti,stručnjaci za Latinsku Ameriku i dobri poznavaoci modusa svih nasilnih prevrata u režiji deep statea smatraju da čak ni nafta nije jedini razlog hijenama za “kidisanje” na neposlušne države…već da značajan razlog leži u ideologiji…Ne mogu dozvoliti da uspije ni jedan društveni model osim banksterske privatizacije i “slobodnog tržišta”…To bi bio dokaz da je njihova mantra pogrešna ,puknuo bi propagandni balon od sapunice koji tako dugo,temeljito napuhuju…S obzirom da su banksteri psihopate,bolesnog prenapuhanog ega;logično je da na rušenje svojih mokrih snova reagiraju agresivno…
Pretpostavka je da bi slijedeća u nizu,..po toj logici,…trebala biti Kuba…

ori
Gost
ori
1 godina prije

Uključi se u diskusiju…ni jedan socijalisticki politicar ne voli zivit socijalizam nit ga zeli svojo djeci.djecu salju na zapad i vole sve zapadno od valute auta i sl.socijalizam je prica za sirotinju sa kojom se najlakse dodje do vlasti.zivi li vicuc dacic socijalizam sa skromnom placom autom brinu za narod ma ne pada im na pamet..uzmi koliko mozes i bjezi od sirotinje

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Hahah… čuj naivca, amerika plaća. S koje si ti kruške pao?

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

He he ,kesom koji stoji u americkim bankama i ameri smatraju svojim?Imaju i Saudijci 700 milijardi dolara od nafte ali je ta lova u americkim bankama koju ameri takodjer smatraju svojim.
Imaju i Iranci hrpu milijardi dolara koje ameri i EU hijene tretiraju kao svoje vlasnistvo da ne nabrajamo druge.Koji si ti redikul,da te nema trebalo bi te izmislit.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Ivo- Ispravak netočnog navoda.
Naime tvrdiš da Kina…ne vrši invaziju… što je netočno. 7.10.1950 kineska vojska prešla je granicu u ušla na Tibet. E sad, jeli to bilo zbog resursa ili čega drugog manje je važno.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Čekao sam samo da netko spomene Tibet. E vidiš, važno je zbog čega netko šalje vojsku negdje. Ili hoćeš reći da je pripojenje Krima Rusiji isto što i invazija na Irak? Ako misliš tako, beznadežan si slučaj.

Inače, kinezi ni ne bi ušli u Tibet da ameri tamo nisu počeli rovariti putem svoje marionete, izdajničkog smeća pod pseudonimom dalaj lama,s ciljem destabilizacije Kine.

Barban
Gost
Barban
1 godina prije

Ili prevedeno: Kad “naši” šalju vojsku negdje onda je to opravdano, a kad “njihovi” šalju vojsku, onda je to agresija. Kad “naši” vrše zločine i krše ljudska prava, onda je to nužno zlo u “višem interesu”, a kad “njihovi” rade slično to su ratni zločini. Kad Maduro izvrši državni udar, prenošenjem vlasti s parlamenta na ustavotvornu skupštinu, onda je to u svrhu zaštite demokracije(?) u Venecueli. Ah ti dvostruki kriteriji, to vječno ljudsko sljepilo, ne htjeti vidjeti ono što je očigledno, ah to krojenje istine prema onome što nam odgovara i kako nam se sviđa. Ah ta vječna samoobmana i zatim uvjeravanje drugih u istu. Sit sam toga. Većina ovdje na portalu je cjepljena od objektivnosti i funkcionira kao navijači na nogometnoj utakmici. I kad neko i napiše neki samo objektivan komentar, lišen crno-bijelog diskursa, onda je on SADista i Cionista i krenu uvrde i diskreditacija “mrskog neprijatelja”. Beznadno !

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije

prevedeno

prvo ide uzrok pa onda posljedica

nikada posljedica nije bila prije uzroka

pa ako te netko zajebava… isprdava… prijeti.. tebi i tvojim prijateljima.. krade im stvari… pa te napadne, pa ti opali šamar, pa te udari šakom u glavu….

pa ga ti onda razbiješ, i onda smo odjednom svi isti, i ti si “nasilnik i razbijač” i upotrijebio si “prekomjernu silu”

nisam primjetio da su postavljali bombe pod vlakovima po americi, i sabotirali uvoz hrane i mljeka po americi, ALI SVI JAKO DOBRO ZNAMO DA SU AMERIIANCI TO RADILI PO KUBI I CIJELOJ J AMERICI, predlažem pročitati nekoliko deklasicifiranih CIA dokumenata, pa nakon toga možemo razgovarati o tome tko su to naši a ko su to vaši

ili možda za svoje smatrate one koji provode operacije gladio, i ubijaju djecu kako bi srušili ekonomiju “nepodobnih režima i diktatora”

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije

nacija koja se javno hvali da je organizirala osamdeset atentata na predsjednika susjedne države za mene nikada ne može biti uzor

e sada je pitanje jel kuba organizirala 80 atentata na američkog predsjednika, ILI JE BAŠ UVIJEK OBRATNO

Barban
Gost
Barban
1 godina prije

mrimproper
Ili nisi dobro pročitao moj komentar ili ga nisi razumio. Ja sam minimalno subjektivan, a maksimalno objektivan kritičar. Nisam na ničijoj strani, osim na strani dobra. Ja ne funkcioniram na principu navijača na nogometnoj utakmici “naši” i “njihovi”, crno-bijelo, volim-mrzim. U tome se razlikujem od većine komentatora ovdje jer imam emocionalnu distancu kad nešto sagledavam. Ne moraš meni objašnjavati šta su sve amerikanci radili na Kubi i cijeloj latinskoj i južnoj americi. Sve ja to znam i osuđujem naravno. Ali to ne znači da ću sve Rusko i Kinesko obožavati. To znači da ću itekako kritizirati svako kršenje ljudskih prava u Rusiji i Kini, ili bilo gdje drugdje, svako vojno uplitanje i narušavanje suvereniteta neke države, svako izigravanje izborne volje građana, svaku agresiji protiv običnih ljudi, bilo to u SAD-u, Kini, Rusiji, Srbiji, Hrvatskoj, Zanzibaru … Problem je u tome što ljudi često moju objektivnost doživljavaju kao prijetnju svom “navijačkom” stavu, pa me po principu “ako nisi s nama onda si protiv nas” napadaju kao sada ti. Iako si ti mala maca u usporedbi s nekim fanaticima ovdje.

Guest
Gost
Guest
1 godina prije

Alerik
Slažem se sa načinom razmišljanja da se prati trag novca. Nikog tu ne briga ni za demokraciju, ni za ljudska prava, niti ideologiju, bitan je novac i svatko od ulagača želi zaštititi svoj ulog i interes u zemlji koja ima velike rezerve nafte.

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Da Poljaci nisu napali Nijemce, ne bi bilo WW2.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Kako god bilo ,a dobro nije, to nikome ne daje za pravo da dođe i ustoliči svoju marionetu u nijednoj zemlji.A ove budalaštine, uz najnoviju izjavu Mikea pencea ne slute dobro. Ali Guaido nema podršku vojske, nema podršku većine svijeta , osim Amerike i nekoliko satelita, čak je i EU podijeljena, da ne govorimo da nema podršku naroda. Vidjet ćemo danas. Ako u Caracasu, megalopolisu od ne znam koliko milijuna, bude više od 50 000 ljudi, od kojih pola iz države Mirande, ako ne većina, kakva je to podrška’ Naravno, CNN će to prikazati ribljim okom i iz raznih uglova, pa će reći da je bilo pola milijuna, ali ima i drugih medija, samo ih nitko ne čita. TeleSur Engliesh, ko ne zna španjolski ili Prensa Latina. RT Actualidad. ovdje vidim uglavnom citate iz Reutersa i CNN/CNBC, NBC…..

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Guaido nema podršku naroda kojemu se proglasio za predsjednika.Guaido-a u Venezueli podržavaju oligarsi koji preziru “svoj” narod isto kao i ciokauboji….Isti oni kojima je Chavez bio kost u grlu kad je pokrenuo bolivarsku revoluciju kojoj je cilj bio da narod uživa resurse svoje zemlje, a nakon desetljeća u kojima su Chicago boysi diljem Latinske Amerike provodili politiku deregulacije, privatizacije i slobodnog tržišta,u korist usa deep state-a i korumpiranih domicilnih političara i oligarhija na vlasti.
Chavez je naslijedio Caldera koji je 1994 sanirao “posrnule” banke(zvuči poznato?!) sa 75 % društvenog dohotka,ne kaznivši korumpirane bankare(opet poznato),što je zemlju bacilo na koljena.
https://www.youtube.com/watch?v=lMeli0BA3UA
Što se tiče NBC-a….oni su već u akciji”gladne bebe”…

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Zao mi je naroda Venezuele…

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije

Ako ameri zapale venezuelu rusi bi trebali probat zapalit cijelu juznu ameriku.I onda da vidimo amere kad bi jedno 50 milijuna ‘izbjeglica” krenulo prema sad-u.

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Maduru predstoji velika borba ….ali za razliku od Sadama ,Gadafija i mnogih drugih , geopolitička situacija je sasvim grugačija … Assad je bio prekretnica .

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Priče za ovce mogu biti kakve gazde žele, odlučivati će oružje na kraju.
Eto i Assad je napravio neviđene masakre u Aleppu, poubijao 30.000 zatvorenika nakon dugotrajnog mučenja, koristio bojne otrove najmanje desetak puta, broj pobijene djece se ni ne zna, sve škole, vrtići i bolnice zvjerski uništene, pa ga liberalni demonkrati nisu otišli izbombardirati i svrgnuti.

Američki bijesni psi idu dok ne nalete na tvrdo, dalje ne. Priznaju samo šaku u zube kao valjani argument, i to je sva mudrost. Venecuela ima dobro opremljenu vojsku, ako ostanu lojalni legitimnoj socijalističkoj vlasti, upitno je hoće li liberalne zvijeri napasti.

Za Venecuelansku vlast veliki minus da se nisu uspjeli dokopati nuklearnog oružja kako god znaju,to im je velika zamjerka. Kad imaš najveće svjetske zalihe nafte i nisi ih spreman poklanjati liberalnim pljačkašima iz washingtona, neimanje nukleara je blizu samoubojstvu. Za ispravno djelovanje po tom pitanju pogledati pod Sjeverna Koreja.

Moravsky
Gost
Moravsky
1 godina prije

Pa ima tu još primera,,,na primer Račak ili famozne Merkale gde smo bili svedoci nekih nama nepoznatih fizičkih zakona prirode

Moravsky
Gost
Moravsky
1 godina prije

ne znam čemu 8 palčeva na dole?! zar sam rekao neku neistinu ili ti laž? slučajevi koji su dokazani da su manipulacija,a sad što se nekom ne sviđa ta činjenica nikakav palac na dole tj neslaganje sa napisanim neće tu činjenicu promeniti

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije

Sramota je ostaviti ovaj post,a izbrisati moj.ako nema razlike između moga i ovog posta,onda možete slobodno promijeniti ime portala.

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

Stvarno treba imati obraz pa ovako lagati i izmišljati
Goebells=beba u Pampers pelenama !
A Napalm=veseli plamičak
Manđurijski kandidati=šala mala
Profi ubojice=dečki se zaigrali
A-bombe =igračke
Diktature,prevrati,špijunaže,slučajne prometne,kemijski opiti,virusi ,
ČISTA DEMOKRACIJA !
‘KO VOLI NEK’ IZVOLI !?
A o ekonomskim spletkama….
Samo 1. LNG na Krku .
Čista blamaža plavuše i sipljivog !al’jbg ne plaćam je ja već Amer-lobby ??

Hmmm da
Gost
Hmmm da
1 godina prije

Daleko od toga da su SAD najveće zlo današnjeg doba i da su postali toliko prozirni da njihove metode i namjere ne vide samo oni koji ih ne žele vidjeti. Ali medalja ima i svoju drugu stranu. Tko je taj Maduro uopće? U kojoj i kakvoj državi netko s njegovom biografijom može biti predsjednik? Poznata izreka da “narod bira vlast kakvu zaslužuje” ovdje poprima puni smisao. Znam da danas nije politički korektno govoriti takve stvari, ali tko god je ikad posjetio većinu zemalja južne i centralne Amerike zna o kakvim se narodima radi i koliko vrijedi tuđi život na ulici. Na stranu sve prirodne ljepote i bogatstva. Činjenica je ista kao i kod nas, a to je da je sve te velike vođe, socijaliste i pravednike izabrao narod. Ni amerikanci ni rusi ni kinezi. I upravo svi ti “izabrani” su doveli tu državu tamo gdje je danas. Državu s najvećim zalihama nafte u svijetu dovesti do inflacije od 1300000% može dovesti samo onaj narod koji to i zaslužuje. Trebam li isticati sličnost s 30 godina HDZ/SDP sakaćenja? Može li itko zamisliti situaciju da sutra u Norveškoj dođe na vlast neka norveška inačica HDZ-a i da narodu treba 30 godina da ih se riješi? Naravno da ne može! Imaju i oni svoje probleme, ali teško da su ovakve prirode.
Lijepo je vidjeti da se u svijetu ipak događa jedna vrsta buđenja, što je u konačnici jedina pozitivna stvar koja ima predznak “globalno”. Ali ipak, potrebno je prije svega biti iskren, priznati sebi neke stvari i ne gledati sve crno/bijelo. I ponavljam, zapitati se da li taj narod (ovog puta Venecuele) zaslužuje bolje?

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Opet druga strana medalje. Zašto uopće i polemišemo o Venezueli? Zar je Maduro sam sebi uveo sankcije, onemogućio trgovinu, sputao i sabotirao ekonomiju? Ako nešto ne valja neka se sam narod izbori za bolje. Tu su UN i međunarodna zajednica da pomognu da se situacija popravi u samoj Venezueli a ne u korist SAD ili nekog drugog. Po metodoligiji se vidi koliko “svijet” pomaže Venezueli a koliko radi protiv. Zašto sad treba izmišljati nesposobnost (samo Madura) i greške sustava da se opravdaju sve agresivne mjere protiv Venezuele?

Hmmm da
Gost
Hmmm da
1 godina prije

Tomice slažem se s ovim da se svaki narod treba izboriti za bolje, ali UN i međunarodna zajednica bi se trebali “uplitati” jedino iz humanitarnih razloga, a nikako iz političkih jer eto, netko tamo udaljen 2000km smatra da je ugrožena demokracija. Ma vidi k…

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

to o mrtvim bebama u Kuvajtu, plasirala je “organizacija za ljudska prava”, Amnesty International, koju su osnovali ciohazari.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
83
0
()
x