Rusija upozorava Izrael: Sirija će pokrenuti “osvetničke napade”

F-16 - S-200
66 komentara

Sirija je preko Rusije upozorila Izrael da će pokrenuti akcije odmazde, ako izraelska vojska i zrakoplovne snage nastave kršiti sirijski suverenitet i ako dalje budu provodili raketne napade na arapsku zemlju.

Izraelski vojno-obavještajno portal Debka File je u četvrtak izvijestio kako je Izrael, nakon nedavnog pokušaja napada na ciljeve u blizini sirijskog glavnog grada, dobio ozbiljna upozorenja iz Moskve i Damaska.

Moskva je upozorila Tel Aviv kako će, u slučaju da Izraelci nastave bombardirati arapsku zemlju, Sirija lansirati više raketa protuzrakoplovnog sustava S-200, također poznatog kao SA-5 Gammon,  protiv ciljeva izraelskog režima.

Pozivajući se na vojne izvore, izraelski portal otkriva da su Rusi tvrdili kako sirijska vojska neće prva napasti Izrael, nego će provesti napade kao odgovor na svaki izraelski napad, koliko god ih bilo.

Osim toga, Rusija je jasno dala do znanja da je Sirija namjerno lansirala projektil na palestinske teritorije koje je okupirao Izrael, kako bi pokazala da novi napadi zemlju neće proći bez odgovora.

Debka File potom pojašnjava da bi oko 250 000 Izraelaca moglo biti meta sirijskog raketnog napada, te upozorava na teške posljedice koje bi mogle biti  učinak samo 5 do 10 sirijskih projektila ispaljenih na izraelska područja.

Podsjetimo, prošle srijede je šest izraelskih borbenih zrakoplova F-16 provelo zračne napade na Siriju iz zračnog prostora Libanona. Službeni Bejrut je priopćio da će zbog kršenja svog zračnog prostora protiv Izraela podnijeti službenu tužbu Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Damask je rekao da su sustavi protuzračne obrane sirijske vojske uspjeli presresti većinu izraelskih projektila prije nego što su dosegli tri vojna cilja, a Moskva je navela da se nisu ciljali izraelski zrakoplovi koji su bili zaštićeni s dva civilna zrakoplova koji su se spuštali u zračne luke u Bejrutu i Damasku.

Od početka sukoba u Siriji 2011. godine izraelske zračne snage sustavno narušavaju zračni prostor Sirije i bombardiraju položaje sirijske vojske. Izraelski piloti su za ovakve misije uvježbali manevar skrivanja iza velikih civilnih, čak i vojnih zrakoplova, ili udare i špijunske letove provode iz zračnog prostora Golanske visoravni ili Libanona.

Portal Debka File s pravom upozorava na opasnost od sirijskog raketiranja, budući da se izraelski proturaketni sustav “Iron Dome” u posljednjem masovnom raketiranju kojeg je u studenom proveo Hamas pokazao nesposobnim odbiti napad većih razmjera. Naime, tijekom napada kojeg je kao odgovor na izraelski napad proveo Hamas, izraelski sustav “Iron Dome” je uspio presresti samo trećinu od preko 400 ispaljenih projektila.

Debka

ANALIZA: Završila je era nekažnjivosti Izraela

Izraelska obrana neutralizirala samo četvrtinu Hamasovih projektila – Lieberman dao ostavku

Liban
Pretplatiti se
Obavijesti o
66 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čokolino
5 godine prije

Huh mogu si mislit koju će dreku dignut zapadni partneri ako do toga stvarno dođe…………
Samo kako stvari stoje ne možeš s njima drugačije nego sa silom.
Kako ono bi sa S. Korejom? Nešto se ne sićam kad su zadnji put bili u MSM? Ili to meni pamćenje popušta…..
E tak ti je to, kad znaju da ćeš brutalno odgovorit bez obzira na sve onda te nema ni u novinama, ak znaju da nećeš onda te bombarduju kad hoće i gdje hoće i još poslije kažu da je to iz ljubavi i u humanitarne svrhe.

Stephen.
5 godine prije

Evo Putku šansa da isproba svje supersonik raketice, lako je zmisliti da je poginulo nekoliko ruskih vojnika i razlog je tu, dakle u stilu Židovskom.

eu kolonija
5 godine prije

treba uspostavljati suradnju između irana, sirije I izraela ali rusija za početak bi trebala isporučiti I neke napredne ofanzivne sustave siriji za odmazde a u slučaju sličnih akcija izraela u budućnosti

opančar
5 godine prije

trebali bi to rusi kvalitetno odradit, a prikazat zapadu da su sirijci zderali izrael i to bi bilo to.

Wehrmacht
5 godine prije

Hahahaah, čuj da Rusi dozvole napad na bratski Izrael. Izjava ruskog ambasadora u Izraelu: https://www.blic.rs/vesti/svet/ruski-ambasador-ako-iran-napadne-branicemo-izrael/h9fyfv7

Wehrmacht
5 godine prije

Jedina zamlja koja moze napasti Izrael je Iran. Rusija je uvijek bila na strani Izraela.

čitalac
5 godine prije

Zanimljivo je to da ako se vojni zrakoplovi sakriju iza putničkih ne možeš na njih lansirati rakete. Rizik da pogodiš putničke je preveliki.
Pa makar imao i S300 PM2.
I izraelci to obilato koriste. Dobro su izvježbali to.
U suštini je to korištenje civila kao štita, ali njihov PR i svjetski mainstream mediji će to prikazati kao vrhunsku vojnu vještinu.

Janoš
5 godine prije

Ja mislim da sa Izraelom treba obaviti jedan ozbiljan razgovor. 🙂

palermo
5 godine prije

Eto nakon 500 izraHELLskih napada, Rusi prijete da će nakon 501.-og i Sirija konačno izvršiti napad na IzraHELL. Give me a break!
A zašto se i libanonski zračni prostor ne zaštiti S-300 sustavima?

njonjo
5 godine prije

Taman san neki dan napisa da je vrijeme da zlikovci dobiju po p…..i i to na svom teritoriju. Rusi malo kasne.

Trubadur
5 godine prije

Nije bitna tema u tom momentu…. Sirija se može uspiješno branit od Izraela i Izrael u glavnom ne postiže potpuno ništa sa ovim sramočenjem, koje neki nazivaju napadi….. Sada je najbitnije, da vidimo, kako, če se riješit Manbij…Tu se slama sudbina preostatka Sirije, koji nije još pod Asadom…..Tako, da trenutno, je najbitnija Turska a Izrael za sad u drugom planu….

Antinio Cagapulito
5 godine prije

Ma rokaj po gamadi!

PPP
5 godine prije

Prijetnja sa S-200 znači:

“Sirijci su vas gađali su raketicama, a ako pokrenu stare S-200 biti će svega. E sada samo zamislite što će biti ako polete S-300. Vaši zrakoplovi se neće moći kriti iza putničkih, jer će ih S-300 stići pri slijetanju u Izraelu.” 🙂

Weteran
5 godine prije

Kako da ne!?
Damask nema drugih problema ovog momenta, i u niskom startu, čeka u klinč Izrael!?
Svakako da treba relaksirati situaciju.
Treba i braću dovesti za isti sto!
Kada Moskva nešto kaže, onda izađe pred kamere konkretan čovek i kaže sve u objektiv i mikrofon!
Nema tu : poverljivi izvori, ovaj portal, onaj izvor, dobro obavešten, ….
Genaral iz Moskve je jasno i glasno rekao čije rakete će rušiti ako nastane vatromet na nebu navedenog regiona!
Za sada treba raditi na tome da se Izrael i Teheran dovedu za sto!
A Moskva to čini ?!

shumadinac
5 godine prije

“Putin prijeti Izraelu sa S-200? A gdje su one makete s-300, s-400?”

E,da. Bilo kiše u zadnje vreme pa sprala farbu sa “raketa”. Sada Rusi moraju da čekaju proleće da bi ih ponovo ofarbali – osim ako ne pozajme od Bucka. Bucko ima kvalitetniju farbu koju dobija iz Kine.

shumadinac
5 godine prije

Šta bi značili takvi napadi?
Prvi napad gotovo sigurno ne bi bio masovan ali bez obzira na to Izrael bi kao besan pas kidisao i bar duplirao napade. Uprzo bi i ruske baze u Siriji bile prisiljene da se umešaju a Ameri samo to čekaju. Uostalom, sve ove akcije Izraela su provokacije sa ciljem uvlačenja Rusije u sukob sa Amerikom.

Sve ovo znaju i Rusi a ipak kreću…

Dino85
5 godine prije

Izgleda da je Rusija dostavila Siriji neke rakete za testiranje. Idealna prilika za provjeru na takozvanom extra pvo haha

2019
5 godine prije

poravnat će ih izrael nuklearnom bombom kad in dođe 5 do 12.

davor
5 godine prije

Debka Files portal je vodeći izraelski kontraobavještajni portal.

anix
5 godine prije

Nista rusi vise nece dok im ne obore neki teretni avion pun veoma skupe tehnike i najmanje 30 vojnika u njemu , pa koji qrac ste se raskokodakali rusi ce ovo rusi ce ono a u sustini oni da mogu i smiju upotrijebiti s 300 i 400 to bi vec uradili no veliko je pitanje koliko je to funkcionalno pa vrlo lako moze opasti prodaja sustava a propasti i ono sto je vec dogovoreno …. Rusija je sila ali cionisti su njihovi igraci i to se zna no u pitanju su komercijalne igre a vi sto lupate nebuloze i to kako vidim jedni te isti idite malo na svjez zrak i ne zivite u snovima…

burt
5 godine prije

i meni se čini da je to glupo, spominju S-200 protuavionske rakete a Hezbollah ima 150000 raketa za gađanje zemaljskih ciljeva, napast će Izrael raketama S-200???? 5-10 raketa S-200??

mladen3x
5 godine prije

A da se Sirijsko ratno zrakoplovstvo opremi modernim Ruskim lovcima pa nek malo ganjaju Izraelce iznad Libanona.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI