Sirija: Rusija upozorava SAD da poštuje primirje, ali ono ne vrijedi za ISIL i Al-Nusru

Destrukcija u Siriji
35 komentara

Ruska vojska je upozorila SAD na ranije provedene i predstojeće zračne udare na položaje terorista Al-Nusra Fronta, rekao je jučer novinarima zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinin.

“Da, u svakom slučaju smo u kontaktu s našim američkim kolegama. Imamo dobar i pouzdan dekonfliktni kanal”, odgovorio je Veršinin na pitanje iz dopisnika agencije.

“Ne bi trebalo biti sukoba između naše i američke vojske”, istaknuo je Veršin.

“Naravno, moramo nastaviti borbu protiv terorista. Ne možemo ostaviti terorističke džepove otpora na sirijskom teritoriju. To činimo uzimajući u obzir sporazume koji su postignuti na jugozapadu Sirije”, dodao je ruski diplomat.

“Surađujemo s njima, posebice oko zone de-eskalacije u jugozapadnoj Siriji”, naglasio je Sergej Veršinin, čime je potvrdio da za Rusiju i dalje vrijedi sporazum o zoni de-eskalacije sukoba u južnim sirijskim pokrajinama koji je izvorno dogovoren s Turskom i Iranom, a kasnije s Jordanom i Sjedinjenim Državama, koje su zastupale i interese Izraela.

U tom području je prije početka sirijsko-ruske kampanje na granici s Jordanom i dijelovima provincija Dara’a i Quneitra živjelo do 800 000 civila.

Izgleda čudno, ali ako uzmemo u obzir da su Jordan i SAD imali gotovo godinu dana da razdvoje umjerene od terorističkih skupina, što nisu učinili, na kraju je donesena odluka o vojnoj opciji koja daje odlične rezultate. Tijekom pregovora prija početke kampanje SAD i Jordan, ali ni Izrael nisu mogli potpisati nikakav dokument kojim bi stali u zaštitu terorista sirijskog ogranka Al-Qaede i “Islamske države”. Bez obzora na svu podršku koju su ove skupine dobivale tijekom rata, službena potpora terorističkima skupinama je bila nedopustiva čak i za američku, jordansku i izraelsku diplomaciju. Stoga nisu imali izbora i morali pristati na kampanju sirijske vojske, koju podržava rusko ratno zrakoplovstvo.

Ruski centar za pomirenje sukobljenih strana je ranije izvijestio da je Al-Nusra Front napao naseljena mjesta u kojima su se lokalne naoružane skupine predale i prešle na strani sirijske vojske. U takozvanoj južnoj zoni de-eskalacije su 24. lipnja vladine snage i jedinice takozvane “Slobodne sirijske vojske”, potpomognuti ruskim zrakoplovstvom, odbili napad terorista Al-Nusra Fronta, koji su tijekom napada izgubili tri oklopna vozila, 14 kamioneta s teškim strojnicama i 70 militanata.

U vrijeme pregovora prije početka kampanje su teroristi Al-Nusre ubili više članova pregovaračkih odbora koji su iz naselja koja su još uvijek bila pod kontrolom “Slobodne sirijske vojske” (FSA) odlazili pregovarati s ruskim posrednicima i predstavnicima vlade iz Damaska o uvjetima predaje.

Taktika žestokih napada na neka od uporišta militanata, praćena pregovorima i ponudama o uvjetima predaje, na kraju je dala rezultate i naselja koja su pod kontrolom FSA se masovno predaju i prelaze na stranu vladinih snaga.

fsa
FOTO: FSA vojnici

Sada je već jasno da su Damask i Moskva uspjeli osigurati uvjete za oslobađanje cijelog juga Sirije i ponovno steći kontrolu nad granicom zemlje s Jordanom i spornim teritorijem Golanske visoravni.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je jučer u emisiji britanske televizije Channel 4 priopćio kako ostaci terorističkih organizacija Al-Nusra Fronta i takozvane “Islamske države” pokušavaju blokirati proces de-eskalacije u južnoj Siriji.

“Neki ostaci ISIL-a su još tamo. Al-Nusra je još uvijek tamo. Sada sprečavaju da sporazum o de-eskalaciji južnih sirijskih pokrajina bude provede u potpunosti”, kazao je Lavrov.

Međutim, Reuters navodi kako Washington ne može potvrditi izvješća o prekidu vatre u južnim dijelovima Sirije, što je logično, obzirom da je namjera vladinih snaga i ruske strane uništiti ISIL i sirijski ogranak Al-Qaede, te što veći broj skupina takozvane FSA, koje su svjesne da su izgubile rat, privući na svoju stranu.

Dogovoren je i privremeni vatre u južnoj Siriji, koji treba poslužiti za predaju militanata takozvane “opozicije” i prihvaćanje uvjeta pomirenja koje im nudi Damask.

Vijest o primirju dolazi samo dan nakon što je sirijska vojska oslobodila grad Al-Harak i niz drugih naselja u jugozapadu pokrajine Dara’a i nakon što su se vladinim snagama predale skupine FSA iz tri naselja koja su ranije blokirala strateški važnu cestu Shaykh Maskin –Dara’a, kojom se uvelike skraćuje pravac opskrbe za trupe u glavnom gradu pokrajine.

Prošlog tjedna je prva velika militantna skupina iz FSA, “Brigada Omar”, odlučila prijeći u redove vladinih snaga. Nakon razgovora s predstavnicima ruskog centra za pomirenje je zapovjednik skupine priopćio kako će se zajedno sa sirijskom vojskom na jugu zemlje boriti se protiv terorista Al-Nusra Fronta i “Islamske države”.

isil

Sirijska državna agencija je jutros izvijestila kako su vlada iz Damaska i frakcije takozvane “Slobodne sirijske vojske” korak do punog sporazuma o pomirenju na jugu Sirije

Agencija nije navela nikakve detalje o sporazumu, ali je portal Hammurabi News, povezan s militantima takozvanog “Južnog fronta”, potvrdio da je glavni zapovjednik svih frakcija FSA na jugu Sirije, Bashar Al-Zoubi, potvrdio da vodi pregovore s ruskim posrednicima o pomirenju s vladom “pod najpovoljnijim uvjetima”. Prema “oporbenom mediju”, sporazum će biti objavljen za 24 sata, ako Rusija prihvati nekoliko zahtjeva “Slobodne sirijske vojske”.

U svim ranijim slučajevima Rusija u ime Damska nije prihvatila ništa, osim bezuvjetne predaje, uz ponudu da lokalni sirijski militanti službeno zatraže primjenu amnestije ili odu za Idlib.

Lokalni promatrači vjeruju da će sljedećih nekoliko sati biti odlučujući za budućnost Južne Sirije. Sporazum o pomirenju stabilizirao bi područje i osigurao granicu s Jordanom i liniju razdvajanja s Izraelom, iako ostaje još posla za likvidaciju terorista ISIL-a i Al-Nusra Fronta, ali to za borbenu skupinu sirijske vojske na jugu ni bi trebalo predstavljati poseban problem.

Podsjetimo da bi Bashar Al-Zoubi, koji je poveo pobunu u Dara’i i bio poznat po suradnji sa svim islamističkim skupinama na jugu Sirije, bio sirijski časnik, utjecajni je član klana Al-Zoubi s juga zemlje, a prije rata se obogatio kao poduzetnik u sektoru turizma. Za njega će vjerojatno biti dovoljna amnestija i da mu se osigura poslovanje koje je svojevoljno prekinuo misleći da će Assad pasti u nekoliko mjeseci. Bashar Al-Zoubi je sve samo ne fanatik i ima malo zajedničkog s vođama kakav je bio Zahran Alloush, zapovjednik islamističke pobune u Istočnoj Gouti, vjerski fanatik i saudijska marioneta koji je ubijen u zračnom udaru sirijske vojske u prosincu 2015. na vilu u Utayi kojoj se održavao sastanak ratnih zapovjednika Istočne Goute.

Al-Nusra FrontDaraFSAISILShaykh Maskin
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

A,… Rusija je upozorila SAD da bez obzira na kampanju de facto poštuje primirje, jer se ono nikada nije odnosilo na ISIL u Nusru. Malo sam se zbunio,ali bi bio predugačak naslov, valjda, sad sam skonto.

Mali pas
5 godine prije

Mislim da su ovi kao Al-Zoubi sjeme razdora u buducnosti. Kako nakon svega pogledati u oci ljudima koji su sa svima na ti a tolike majke su djecu oplakale. Razumijem onu sve za mir ali onaj koji te jednom izda nece sa libiti da to ucini i drugi put.

trumba
5 godine prije

Ludnica je u Darii….
zastave se mijenjaju brže nego šta SAA može napredovat.
Pri grupama ljudi su oportunisti; ništa novo!
Na početku kad je Assad pušia samo su ga napuštali,
a sad opet mijenjaju kapute za njega.
Dobro je reka onaj smetlar iz velog mista svom netjaku;
“Kud narod tu i ti!”

burt
5 godine prije

opet ruski obavještajci puštaju u javnost informacije da izazovu zabunu, vode se velike borbe a oni izvještavaju o sreći, veselju, razdraganom narodu i puštaju snimke u kojima grupice špekulanata i petokolonaša mašu zastavama Baas partije a to se u ruskim izvještajima prikazuje kao događanje naroda, još nije ugrožena crvena linija Quneitra-Nawa-grad Daraa-jordanska granica, borbe se još vode uglavnom u istočnom dijelu, ruski obajveštajci ne govore da napadaju iz svih oružja i da u borbama sudjeluju iransko-iračke jedinice nego blefiraju o mirovnom procesu

Siniša
5 godine prije

Neki kazu trenutno stanje…comment image

Zagor
5 godine prije

Kad se već pozivate na hamurabijevu pravdu, oni su objavili da su se bradonje povukli iz pregovora jer ne žele pristati na bezuvijetnu predaju.
Znači, deri do kraja. Osobno mislim da još par bombi i kreće cviljenje ko u Doumi.

Siniša
5 godine prije

Zadnja mapa…comment image

Majk Majers
5 godine prije

Zar glavosječe neće prić u Jordan i Izrael, pa dalje za saudijsku tj na jemenski front?

burt
5 godine prije

Tadmur i slični forumaši se pozivaju na informacije ruskih obavještajaca i prenose pogrešne i neprovjerene informacije o konačnom porazu FSA, napredovanju SAA do jordanske granice i sl. sve te informacije dolaze iz ruske kuhinje skupa sa djelovanjem pete kolone na terenu, FSA su odbili ruski prijedlog za odlazak u Idlib jer je to stara već viđena ruska igra, nikad ne podcjenjujte CIA i MOSSAD, vodi se iscrpljujući rat živaca i teške borbe na terenu za razliku od ruskih friziranja o događanju naroda

Siniša
5 godine prije

Jutros,Ruska baza…izgleda obaranje dronova..
https://youtu.be/qzpSHZ-Cemk

Deki Peki
5 godine prije

Burt… majke ti… vec si dosadio i bogu i narodu… smesan si……patetican…. lazov….lazes….prestani… molim te!!!

čitatelj portala
5 godine prije

Hvala Bogu pobjeđuju sile dobra u Siriji. Rat u Siriji ima puno više implikacija nego što trenutno možemo pojmiti.
Naš planet je obranjen u Siriji. 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI