Sirija: Rusija upozorava SAD da poštuje primirje, ali ono ne vrijedi za ISIL i Al-Nusru

Destrukcija u Siriji

Ruska vojska je upozorila SAD na ranije provedene i predstojeće zračne udare na položaje terorista Al-Nusra Fronta, rekao je jučer novinarima zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinin.

“Da, u svakom slučaju smo u kontaktu s našim američkim kolegama. Imamo dobar i pouzdan dekonfliktni kanal”, odgovorio je Veršinin na pitanje iz dopisnika agencije.

“Ne bi trebalo biti sukoba između naše i američke vojske”, istaknuo je Veršin.

“Naravno, moramo nastaviti borbu protiv terorista. Ne možemo ostaviti terorističke džepove otpora na sirijskom teritoriju. To činimo uzimajući u obzir sporazume koji su postignuti na jugozapadu Sirije”, dodao je ruski diplomat.

“Surađujemo s njima, posebice oko zone de-eskalacije u jugozapadnoj Siriji”, naglasio je Sergej Veršinin, čime je potvrdio da za Rusiju i dalje vrijedi sporazum o zoni de-eskalacije sukoba u južnim sirijskim pokrajinama koji je izvorno dogovoren s Turskom i Iranom, a kasnije s Jordanom i Sjedinjenim Državama, koje su zastupale i interese Izraela.

U tom području je prije početka sirijsko-ruske kampanje na granici s Jordanom i dijelovima provincija Dara’a i Quneitra živjelo do 800 000 civila.

Izgleda čudno, ali ako uzmemo u obzir da su Jordan i SAD imali gotovo godinu dana da razdvoje umjerene od terorističkih skupina, što nisu učinili, na kraju je donesena odluka o vojnoj opciji koja daje odlične rezultate. Tijekom pregovora prija početke kampanje SAD i Jordan, ali ni Izrael nisu mogli potpisati nikakav dokument kojim bi stali u zaštitu terorista sirijskog ogranka Al-Qaede i “Islamske države”. Bez obzora na svu podršku koju su ove skupine dobivale tijekom rata, službena potpora terorističkima skupinama je bila nedopustiva čak i za američku, jordansku i izraelsku diplomaciju. Stoga nisu imali izbora i morali pristati na kampanju sirijske vojske, koju podržava rusko ratno zrakoplovstvo.

Ruski centar za pomirenje sukobljenih strana je ranije izvijestio da je Al-Nusra Front napao naseljena mjesta u kojima su se lokalne naoružane skupine predale i prešle na strani sirijske vojske. U takozvanoj južnoj zoni de-eskalacije su 24. lipnja vladine snage i jedinice takozvane “Slobodne sirijske vojske”, potpomognuti ruskim zrakoplovstvom, odbili napad terorista Al-Nusra Fronta, koji su tijekom napada izgubili tri oklopna vozila, 14 kamioneta s teškim strojnicama i 70 militanata.

U vrijeme pregovora prije početka kampanje su teroristi Al-Nusre ubili više članova pregovaračkih odbora koji su iz naselja koja su još uvijek bila pod kontrolom “Slobodne sirijske vojske” (FSA) odlazili pregovarati s ruskim posrednicima i predstavnicima vlade iz Damaska o uvjetima predaje.

Taktika žestokih napada na neka od uporišta militanata, praćena pregovorima i ponudama o uvjetima predaje, na kraju je dala rezultate i naselja koja su pod kontrolom FSA se masovno predaju i prelaze na stranu vladinih snaga.

fsa

FOTO: FSA vojnici

Sada je već jasno da su Damask i Moskva uspjeli osigurati uvjete za oslobađanje cijelog juga Sirije i ponovno steći kontrolu nad granicom zemlje s Jordanom i spornim teritorijem Golanske visoravni.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je jučer u emisiji britanske televizije Channel 4 priopćio kako ostaci terorističkih organizacija Al-Nusra Fronta i takozvane “Islamske države” pokušavaju blokirati proces de-eskalacije u južnoj Siriji.

“Neki ostaci ISIL-a su još tamo. Al-Nusra je još uvijek tamo. Sada sprečavaju da sporazum o de-eskalaciji južnih sirijskih pokrajina bude provede u potpunosti”, kazao je Lavrov.

Međutim, Reuters navodi kako Washington ne može potvrditi izvješća o prekidu vatre u južnim dijelovima Sirije, što je logično, obzirom da je namjera vladinih snaga i ruske strane uništiti ISIL i sirijski ogranak Al-Qaede, te što veći broj skupina takozvane FSA, koje su svjesne da su izgubile rat, privući na svoju stranu.

Dogovoren je i privremeni vatre u južnoj Siriji, koji treba poslužiti za predaju militanata takozvane “opozicije” i prihvaćanje uvjeta pomirenja koje im nudi Damask.

Vijest o primirju dolazi samo dan nakon što je sirijska vojska oslobodila grad Al-Harak i niz drugih naselja u jugozapadu pokrajine Dara’a i nakon što su se vladinim snagama predale skupine FSA iz tri naselja koja su ranije blokirala strateški važnu cestu Shaykh Maskin –Dara’a, kojom se uvelike skraćuje pravac opskrbe za trupe u glavnom gradu pokrajine.

Prošlog tjedna je prva velika militantna skupina iz FSA, “Brigada Omar”, odlučila prijeći u redove vladinih snaga. Nakon razgovora s predstavnicima ruskog centra za pomirenje je zapovjednik skupine priopćio kako će se zajedno sa sirijskom vojskom na jugu zemlje boriti se protiv terorista Al-Nusra Fronta i “Islamske države”.

isil

Sirijska državna agencija je jutros izvijestila kako su vlada iz Damaska i frakcije takozvane “Slobodne sirijske vojske” korak do punog sporazuma o pomirenju na jugu Sirije

Agencija nije navela nikakve detalje o sporazumu, ali je portal Hammurabi News, povezan s militantima takozvanog “Južnog fronta”, potvrdio da je glavni zapovjednik svih frakcija FSA na jugu Sirije, Bashar Al-Zoubi, potvrdio da vodi pregovore s ruskim posrednicima o pomirenju s vladom “pod najpovoljnijim uvjetima”. Prema “oporbenom mediju”, sporazum će biti objavljen za 24 sata, ako Rusija prihvati nekoliko zahtjeva “Slobodne sirijske vojske”.

U svim ranijim slučajevima Rusija u ime Damska nije prihvatila ništa, osim bezuvjetne predaje, uz ponudu da lokalni sirijski militanti službeno zatraže primjenu amnestije ili odu za Idlib.

Lokalni promatrači vjeruju da će sljedećih nekoliko sati biti odlučujući za budućnost Južne Sirije. Sporazum o pomirenju stabilizirao bi područje i osigurao granicu s Jordanom i liniju razdvajanja s Izraelom, iako ostaje još posla za likvidaciju terorista ISIL-a i Al-Nusra Fronta, ali to za borbenu skupinu sirijske vojske na jugu ni bi trebalo predstavljati poseban problem.

Podsjetimo da bi Bashar Al-Zoubi, koji je poveo pobunu u Dara’i i bio poznat po suradnji sa svim islamističkim skupinama na jugu Sirije, bio sirijski časnik, utjecajni je član klana Al-Zoubi s juga zemlje, a prije rata se obogatio kao poduzetnik u sektoru turizma. Za njega će vjerojatno biti dovoljna amnestija i da mu se osigura poslovanje koje je svojevoljno prekinuo misleći da će Assad pasti u nekoliko mjeseci. Bashar Al-Zoubi je sve samo ne fanatik i ima malo zajedničkog s vođama kakav je bio Zahran Alloush, zapovjednik islamističke pobune u Istočnoj Gouti, vjerski fanatik i saudijska marioneta koji je ubijen u zračnom udaru sirijske vojske u prosincu 2015. na vilu u Utayi kojoj se održavao sastanak ratnih zapovjednika Istočne Goute.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
trumba
Gost
trumba

Ludnica je u Darii….
zastave se mijenjaju brže nego šta SAA može napredovat.
Pri grupama ljudi su oportunisti; ništa novo!
Na početku kad je Assad pušia samo su ga napuštali,
a sad opet mijenjaju kapute za njega.
Dobro je reka onaj smetlar iz velog mista svom netjaku;
“Kud narod tu i ti!”

Mali pas
Gost
Mali pas

Mislim da su ovi kao Al-Zoubi sjeme razdora u buducnosti. Kako nakon svega pogledati u oci ljudima koji su sa svima na ti a tolike majke su djecu oplakale. Razumijem onu sve za mir ali onaj koji te jednom izda nece sa libiti da to ucini i drugi put.

dalmata
Gost
dalmata

”mali pas”,dijagnoza je vrhunska.Samo,jedno:oce li svi taki imat drugu priliku?U ovom momentu,je tako kako je,ali noc nema ociju,za takve smrdljivce.Potrosna roba,sa ”made in USra”na celu nikome nece falit.Bivse gazde(Usea,EU,NATO,Ciokuga(digli su ruke od takih(opasni su svidoci)a napaceni Siriski narod ih se docepa.Nek sad dobro drzu gace

mmm
Gost
mmm

Ma dobro pa nisu valjda budale da mu oproste,sad ce mu kao dopustit amnestiju,I poslovanje ,a onda kroz koji mjesec kad se stanje smiri vjerovatno ce poginuti u automobilskoj nesreci pod nerazjasnjenim okolnostima.

Zagor
Gost
Zagor

Kad se već pozivate na hamurabijevu pravdu, oni su objavili da su se bradonje povukli iz pregovora jer ne žele pristati na bezuvijetnu predaju.
Znači, deri do kraja. Osobno mislim da još par bombi i kreće cviljenje ko u Doumi.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Da , misle na HTS i druge skupine, neke se lome, neke se boje, pa kažu da neće pregovarati, a kad se približi SAA odmah dignu bijelu zastavu, tamo je kaos. Bitno je da radi tajna plemenska diplomacija, trebamo razumjeti da su prepušteni sami sebi i da Sirijci ne žele poginuti, ne velim to za stranca i selafije – vehabije. Dakle deklarativno neće pregovarati, dok uz sebe imaju Nusru i ISIL kako se približi SAA, biće kao u Lajatu. “Nemojte braćo, evo oružje, evo sve….morali smo.” Bite će malo vatrenog krštenja, da im se pokaže da nije zjbncja, ali protiv ovih “umjerenih” ne previše, uglavnom pored položaja, da samo vide jedno “termobaričko sunce” i da nema bijega od toga, mislim da ima dolje nekoliko sustava.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Zapravo, koje uvjete može postavljati poražena vojska? Slažeš se s tim? Vjerujem.

Zagor
Gost
Zagor

Svakako. Moraju se poklopiti ušima i biti ponizni.

Đuro
Gost
Đuro

U Iraku počelo strijeljanje isilovaca i muških i ženskih.Sa sve sudskom presudom,da poslije ne ispadne ratni zločin.Ćuti cnn ko zaliven,ništa ljudska prava,ništa prava žena,ništa.Valjda je zapad zadovoljan džender agendom,potpuna rodna ravnopravnost u skladu sa istambulskom deklaracijom.Možda i Mogerini pohvali iračke sudove i streljačke vodove da su skroz džender.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

To je već tko zna koja skupina. Vidio sam na njihovim medijima. Pametno. Nije ni zadnja, nadam se.

Hezbollah
Gost
Hezbollah

Je li još govore: “Assad mora otići”?

Deki Peki
Gost
Deki Peki

Burt… majke ti… vec si dosadio i bogu i narodu… smesan si……patetican…. lazov….lazes….prestani… molim te!!!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

A,… Rusija je upozorila SAD da bez obzira na kampanju de facto poštuje primirje, jer se ono nikada nije odnosilo na ISIL u Nusru. Malo sam se zbunio,ali bi bio predugačak naslov, valjda, sad sam skonto.

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga

Laki
Neznam dali si skomto ali Ameri izlaze iz Sirije zar Obama nije rekao da treba najmanje 30 godina da ih Amerika porazi,ali eto porazeni su?

Siniša
Gost
Siniša

Neki kazu trenutno stanje…
comment image

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

To bi bila najverodostojnija vojna karta, a ne ona što pravi neki Ukrajinac syrialive.ua.map , čak i proiranski ili čiji je već , Muraselon , zna nekad dodat “crveno”, što nije, ali barem daju puno slika u realnom vremenu, pa su opet bolji ima twitter @Muraselon, nije loš

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala

Hvala Bogu pobjeđuju sile dobra u Siriji. Rat u Siriji ima puno više implikacija nego što trenutno možemo pojmiti.
Naš planet je obranjen u Siriji. 🙂

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Zar glavosječe neće prić u Jordan i Izrael, pa dalje za saudijsku tj na jemenski front?

Siniša
Gost
Siniša

Zadnja mapa…
comment image

Siniša
Gost
Siniša

Jutros,Ruska baza…izgleda obaranje dronova..
https://youtu.be/qzpSHZ-Cemk

burt
Gost
burt

Tadmur i slični forumaši se pozivaju na informacije ruskih obavještajaca i prenose pogrešne i neprovjerene informacije o konačnom porazu FSA, napredovanju SAA do jordanske granice i sl. sve te informacije dolaze iz ruske kuhinje skupa sa djelovanjem pete kolone na terenu, FSA su odbili ruski prijedlog za odlazak u Idlib jer je to stara već viđena ruska igra, nikad ne podcjenjujte CIA i MOSSAD, vodi se iscrpljujući rat živaca i teške borbe na terenu za razliku od ruskih friziranja o događanju naroda

Riddick
Gost
Riddick

Za 5 dana su izgubili 50% teritorije , o kakvim borbama govoris.
Ako nije SAA to zauzela kao što tvrde , zašto ne okače fotografije i snimke naselja da pokažu da su i dalje u njihovim rukama.

burt
Gost
burt

opet ruski obavještajci puštaju u javnost informacije da izazovu zabunu, vode se velike borbe a oni izvještavaju o sreći, veselju, razdraganom narodu i puštaju snimke u kojima grupice špekulanata i petokolonaša mašu zastavama Baas partije a to se u ruskim izvještajima prikazuje kao događanje naroda, još nije ugrožena crvena linija Quneitra-Nawa-grad Daraa-jordanska granica, borbe se još vode uglavnom u istočnom dijelu, ruski obajveštajci ne govore da napadaju iz svih oružja i da u borbama sudjeluju iransko-iračke jedinice nego blefiraju o mirovnom procesu

Riddick
Gost
Riddick

Primite moje saučešće.
comment image
Rasturaju ih Tigrovi , naselja prelaze sama na stranu legalnih vlasti , teroristi se predaju ili beže.
Što se tiče linija jedina linija koju neće preći je granična linija sa Jordanom na Jugu .
FSA bi trebalo da promeni zastavu u belu , sa zelenim autobusima…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ja sam jučer live straem gledao ulazak u tri grada Ibta’, Da’ilu i Al-Ja’ylahu. Tako da rimtutituki Burt 😛

Riddick
Gost
Riddick

Dok on misli da se oni bore , oni pregovaraju kako da se pomire sa vladinim snagama.
Narod Sirije živi 90% pod kontrolom vlade i tu su jedine demonstracije pro vladine .
Kada su protestovali 2011 tada su tražili veća ljudska prava , više demokratije umesto toga dobili su suštu suprotnost verske fanatike koji bi im oduzeli prava koja su imali .
Zato su Sirijci danas većinom pro državno orijentisani.

Alen
Gost
Alen

Tako je ,stanovništvo je jedva dočekalo SAA sad kad su svjesni u šta su ih uvalili donosioci demokracije…

Kurjaca
Gost
Kurjaca

U pravu si.Kad trazis veca prava to se ne odnosi samo na tvoja prava nego i na one koji su na drugoj strani vage.Vecina rezima zna do koliko smije popustat u protivnom u vecini slucajeva isplivaju najgori a ne najbolji.Tko se ne slaze neka samo pogleda tko vodi njegovu opcinu a kamoli nesto vece

Đuro
Gost
Đuro

Iza bao hau.

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga

Burt
Kao u Alepu Palmiri itd.Ali kraj vec znas ja mislim da si dovoljno intiligentan ?

Riddick
Gost
Riddick

Burt je baksuz gde god ih je podržavao tu su gubili , donosi im lošu sreću…

Borac2
Gost
Borac2

Sigurno sudjeluju bosanske jedinice cim tako gaze protivnika.

Drakce
Gost
Drakce

..

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Burte je znam koja je crvena linija.Mogu ti reći ispred Asada i Lavrova ?? crvena linija je Jordanska granica.Vjeruj mi Sirijska Arapska Armija neće ići južno od te linije 100%

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Ti gradovi koje si naveo služe za zaštitu Isilove enklave.Je li tako burte??Plavo / bijela isilova linija??

POVEZANE VIJESTI

Izbornik