Sirijska vojska probila obranu terorista i stvorila prvi “kotao” u pokrajini Dara’a

Sirija
33 komentara

Sirijska vojska je ujutro 19. lipnja 2018. pokrenula prvi napad u pokrajini Dara’a. Akcija je dio šireg plana uklanjanja različitih militantnih islamističkih skupina koje u tok području imaju podršku jordanske i američke vojske.

Usprkos prijetnjama Washingtona da će se u slučaju bilo kakvog napada u tom području sirijske vladine snage odmah suočiti s neposrednim odgovorom, nije se dogodilo ništa.

Vojni izvori navode kako je u napadu korišten manji dio snaga velikog vojnog kontingenta koji je poslan na jug Sirije, kako bi se testirala obrana terorista na najužem mjestu koridora u blizini grada Busra Al-Harir.

Sirijske snage su napale islamističke utvrde zapadno od sela Duwairi, te selima Haranu i Lubbayn. Osim toga, topništvo je gađalo teroriste u izravno na rubu grada Busra Al-Harir.

Razmjena topničke i minobacačke vatre je trajala nekoliko sati. Oko podneva, su specijalne Tigar snage uspjeli istjerati militante iz sela Harran, Lubbayn, te iz baze protuzračne obrane baze koja se nalazi između dva ova naselja.

Suweida i Dara 20.06.2018
FOTO – Šire područje koridora između Suweide i Dara’e

Malo kasnije su teroristi potisnuti iz mjesta Duwairi do grada Busra Al-Harir i potpuno su oslobođena četiri sela u tom sektoru.

Nešto sjevernije su terenski zapovjednici izvijestili da je sirijska vojska oslobodila naselja Musayka i Al-Dallafa, prekidajući opskrbne linije militanata koji su ostali na sjeveru u području Al-Lajat. Trenutno sirijska vojska i dalje napreduje, kako bi se u potpunosti odsjeklo područje pod kontrolom militanata, koje se kani prisiliti na predaju.

Suweida i Dara 20.06.2018
FOTO – Najuži dio koridora nakon akcije sirijske vojske 19. lipnja

U vojnom smislu, priroda ove bitke govori kako je ovo više bila probna operacija, nego ofenziva u punom smislu te riječi, iako je važan dio šire kampanje za oslobađanje juga zemlje.

Naime, vladine snage su za napredak u području sela Harran i na ostalim punktovima koristile veliki broj jedinica topništva i uništile gotovo sve neprijateljske punktove, što ukazuje na žestok otpor terorista.

No, važnije je bilo što nije bilo nikakvog američkog odgovora, iako je odrađen dobar dio posla time što se odsjekao džep Al-Lajat u sjevernom dijelu koridora, a bitka je trajala cijeli dan.

Kao što smo izvijestili, Sjedinjene Države su  službeno poručile da će poduzeti “jasne i odgovarajuće mjere” kao odgovor na kršenje sporazuma o primirju u zoni za de-eskalaciju u jugozapadu Sirije, što je upozorenje kojeg je 14. lipnja objavio američki State Department.

SAD su priopćile kako nedavne izjave sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada i drugih dužnosnika Damaska, koji “prijete eskalacijom sukoba u južnim i jugozapadnim dijelovima zemlje” neće tolerirati.

“Režima mora poštovati i držati se dogovorenog primirja”, istaknuo je State Department.

Sirijski predsjednik je za Al-Alam 13. lipnja rekao kako se, uz posredovanje Rusije, pregovori o budućnosti južnih dijelova Sirije nastavljaju, ali da Izrael i SAD rade sve kako bi osujetili mirovne inicijative Moskve i Damaska.

To je točno, jer je proteklih dana sklopljen savez između svih islamističkih terorističkih skupina na jugozapadu zemlje i dogovoreno je kako će zajedno djelovati u pružanju otpora snagama “režima” Bashara Al-Assada.

U Rusiji dio komentatora vjeruje kako upozorenje State Departmenta nije ni bilo upućeno Damasku, nego Moskvi s ciljem sprečavanja pokretanja napada.

Prva akcija u kampanji je uspješno provedena. Posljednji put je sirijska nazor nad bazom protuzračne obrane i gradom Busra Al-Harir pokušala uspostaviti 2015. godine, ali bez uspjeha.

VIDEO – Dio kontingenta kojeg je sirijska vojska poslala u pokrajinu Dara’a

Al-LajatDaraISILIslamska državaKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antiglobalist
5 godine prije

Samo jako..

Koča Popović
5 godine prije

Zivio Iran i sjajna igra iranske nogometne reprezentacije u Rusiji! Jucer su u 2. poluvremenu nadigrali Spanjolsku, ali im je ponisten regularan gol! Najsladja je bila velika pobjeda Russa nad Saudijcima. Na hrvatskoj drzavnoj televiziji idu emisije u kojima se Rusi percipiraju kao alkoholicari, a Rusija kao propala, siromasna i zaostala diktatura! Zivila promasena propaganda! Naprid SAA!

Ivo
5 godine prije

Ovdje zabava tek slijedi.

tuf
5 godine prije

Americki odgovor ce slijediti jedino ako Izrael procijeni da je potreban.

Riddick
5 godine prije

Zanima me šta ima da kaže Feldmaršal burt na nedavna dešavanja pošto je rekao da neće više biti kotlova i evakuacija i da je Putin zbog Svetskog prvenstva u fudbalu zabranio Asadu da oslobadja Siriju, ima li još šanse za revoluciju i svrgavanje Asada “ekspertu”

Siniša
5 godine prije

Ma jesam li sanjao ili sam negdje procitao da je onaj ISILov kanton u DeZu izbrisan?

Kile
5 godine prije

Samo deri, nemojte stat do zadnjeg štakora i žohara

Ivo
5 godine prije

Ako sirijci stvarno ociste cijeli jug i dodju na granicu s Jordanom i umjetnu granicu s okupiranim Golanom, rat je uvelike gotov. Tako ce vjerovatno i biti, Tigar snage i ostale elitne jedinice ne idu nigdje bez jake PVO i pod direktnom su ruskom zastitom. Ameri lagano gube vjerodostojnost sa svojim stalnim prijetnjama bez pokrica. Nadam se da uskoro slijedi i oslobadjanje Golanske visoravni od cuvara konc-logora.

HEKPCT
5 godine prije

Hoće li i ovaj put kvisko biti kemijsko oružje ili će ovaj put biti nešto drugo?

Crni osman
5 godine prije

Bravo Saa a sad ce zionisti i psihokilleri usa da rokaju po siriji a rusi ce protestirati svojim zapadnim partnerima

Vanja
5 godine prije

Nek se samo drznu i nastave akciju,umirit će ih amerikanci dok si reko keks…rade samo ono što ameri dozvoljavaju zbog nekog šireg plana.Nemogu tu ni rusi ni iko drugi niš

Stephen
5 godine prije

Bračo Sirijci udrite bandu i one koji ih podržavaju, cijeli demokratski svijet je na vašoj strani.

Niko
5 godine prije

Boli k*rac Ruse što rvati pišu i prikazuju.Rvati će imati Agrokor u ćirilici pa i inu pa i još malo Jadransko more pa će i na Tv-u biti ćirilica.A mi ćemo i dalje biti pijancj…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI