fbpx

Sirijska vojska uz pomoć ruskih specijalnih snaga doslovno “spržila” ISIL u Al-Safi

TOS-1A

Jučer je sirijska vojska ostvarila veliki proboj u području sjeverno od Suwaide, na jugoistoku zemlje, gdje se više od dva mjeseca teško borila s preostalom skupinom terorista “Islamske države” koji su se sklonili na teško pristupačan teren starog vulkanskog platoa Al-Safa.

Kameno područje visoravni Al-Safa je idealno za skrivanje od neprijateljske vatre. Duboke strmine i špilje su teroristima omogućavale da lako izbjegavaju velike gubitke od topničke vatre i zračnih udara, koje bi inače pretrpjeli u pustinji ili na ravnici. Većina kišnice, koja se slijevala s uzvisine platoa, tekla je prema vladinim snagama i do ruba visoravni. Kamioni sa streljivom su se znali zaglaviti blatu , a na nekim dijelovima su poplavljena vozila i improvizirani kampovi vladinih snaga.

Iz daljine su po cijelom području pod nadzorom terorista tukli teški sirijski raketni sustavi “Golan”, koji su projektilima uništavali utvrde na najvišem brežuljku Al-Safe. Na rubu platoa su raspoređeni višecijevni raketni sustavi “Grad ” i samohodne haubice “Akacija” kalibra 152 mm. No, ruska vojska je odlučila u pomoć sirijskim snagama poslati svoje instruktore, specijalne snage i termobaričke sustave “TOS-1A”, koji su zbog svoje razorne moći dobili ime “Sunčev plamen” (Солнцепёк).

Kako je cijelo rubno područje vulkanskog platoa proteklih tjedana bilo poplavljeno, a sama konfiguracija terena je onemogućavala ulazak vojne tehnike u Al-Safu, borbe su se bogle voditi samo uz podršku topništva i artiljerije iz pozadine, a sam teren su morale čistiti kopnene snage.

Safa vulkanski plato

FOTO – Vulkanski plato Al-Safa

Jučer je u proboj krenuo treći jurišni odjel 4. divizije sirijske vojske i počeo napadati prve skupine terorista koje su branile Al-Safu. Nakon uništavanja nekoliko rovova i špilja terorista Islamske države, sirijska vojska je uspjela napredovati prema vrhu vulkanskog platoa i prisiliti teroriste da se povuku na zapadni obod Al-Safe. Zahvaljujući djelotvornom navođenju vatre iz dronova i akcije specijalnih snaga na prvoj liniji, koje su se u borbama aktivno koristile ručnim bacačima, kopnene snage su se uspjele popeti na 1,5 do 2 kilometra do središta visoravni sa zapada i istoka.

U napadu iz pravca istoka, na područje Qabr Sheik Hussein, likvidirana je veća skupina terorista, zajedno s “emirom” južne Sirije, Abu Hayirom Al-Shishaniem. Nakon likvidacije njihovog vođe, cijela se skupina povukla iz tog područja.

Prema vladinim izvorima i snimkama dronova, sirijske postrojbe su oslobodila više od 80 posto Al-Safe, dok ISIL kontrolira preostalih 20 posto.

Safa sirija 18.11.2018

FOTO – Područje Al-Safa na jugoistoku Sirije

Ovim prodorom su vladine snage uspostavile vatrenu kontrolu nad cijelim područjem, što znači da će ISIL biti izložen stalnim udarima raketnih sustava i topništva sirijske vojske. To je potvrdila i sirijska vojska, koja je navela kako je u ponoć 18. studenog južni dio visoravni ostao u rukama terorista. Međutim, nakon gubitka središnje uzvisine, ISIL neće dugo moći držati ostatak tog područja, što su i sami shvatili i već su počeli povlačiti preostale snage iz Al-Safe u istočni dio pokrajine Homs.

VIDEO – Raketna i topnička podrška sirijskoj vojsci na platou Al-Safa

Napad na visoravan Al-Safa je znatno je pojačan nakon dolaska ruskih vojnih savjetnika i ruskih specijalnih snaga. Sirijska vojska se borila za crne vulkanske stijene duže od dva mjeseca, ali je sada problem riješene u nakon za manje od tjedan dana.

VIDEO – Jučerašnje borbe za plato Al-Safa

No, cijelu akciju je bilo moguće provesti zahvaljujući odlično provedenoj akciji sirijskih specijalnih snaga, koje su prije deset dana iz zatočeništva terorista “Islamske države” oslobodile 19 talaca, žena pripadnica zajednice Druza, koje su teroristi iz Al-Safe oteli još u srpnju ove godine.

Teroristi su se taocima služili kao ulogom u pregovorima i za zaustavljanje napada vladinih snaga. Nakon uspješno provedene akcije oslobađanja, ISIL u Al-Safi više nije imao čime ucjenjivati sirijsku vojsku i ubrzo je isplanirana operacija koja je pokrenuta jučer ujutro.

Naime, 13. studenog, četiri dana prije jučerašnje akcije, oslobođene žene, na čelu sa šeicima, muževima, braćom i obiteljima, posjetile su sirijskog predsjednika u Damasku, kako bi mu izrazili zahvalnost, a šeici i muški predstavci obitelji su se zakleli na odanost  Druza središnjoj vladi. Za Druze iz ruralnih područja je činjenica što je sirijska vojska spasila njihove žene i očuvala njihovu čast nešto do što lokalni šeici i obitelji cijene više od bilo čega, što se vidi i na snimci susreta u Damasku

VIDEO – Posjet oslobođenih žena, predvođenih plemenskim vođama i muškim članovima obitelji, predsjedniku Assadu u Damasku

Nakon više od tri mjeseca sirijska vojska oslobodila žene Druza iz tamnica ISIL-a

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
21 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Gledam zadnji video. Koliko je samo vojnika poginulo zato što su morali paziti na taoce, i nije se smjela koristiti ova mašinerija gore. Ali je pobjeda Assada među Druzima neupitna. Malo je ovdje pojmljivo koliko su zahvalni što su im kćeri, žene, majke, žive i nisu “obešćašćene”, što ovdje ne… Pročitaj više »

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Zapitaj se zašto židovi imaju nasljeđe po majci?!

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije

Laki meni je itekako pojmljivo. Suza mi ganula. Tko zna gledati i suosjećati taj će vidjeti. Još samo da netko prevede bar dio govora. Lp
ŽIVIO BASHAR!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

USA helikopteri su evakuirali glavne komandante ISILa.

milan
Gost
milan
2 godine prije
Reply to  Siniša

Trebati ce im ti kozojebi ponovo, a poslije, kad zavrsi CIA-Pentagon projekt Sirija, kako im Alah odredi!

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Dolazi vrijeme za Idlib. Onda ide dio istočno od Eufrata, pa Golan.

milan
Gost
milan
2 godine prije

Koja radost i oslobadjanje od tereta, misli, frustracije. Eto Sla(o)veni opet ucinise veliku stvar!

Hafez
Gost
Hafez
2 godine prije

Piše da je Isis počeo izvlačiti svoje snage, šta nisu u okruženju?

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Termobaricne rakete su tajna uspeha , prvi put su termobaricnu bombu Sovjeti primenili u Avganistanu protiv talibanskih skrovista u pecinama tu tehnologiju su Rusi primenili do krajnjih granica od rucne bombe pa do najmocnije nenuklearne bombe.
https://youtu.be/bi1BHtjjPN4
https://youtu.be/W3WnLS2rWoc

Cinik2
Gost
Cinik2
2 godine prije
Reply to  Riddick

Najbolje pečenje je
pečena praseća glavica..

Konstantin
Gost
Konstantin
2 godine prije

Asad je svojim postupcima tokom rata izvojevao najvecu pobedu a to je sto je svim svojim postupcima osvojio srca i dusu vecina Sirijskog stanovnistva. Ovakvim postupcima koje javno reklamira a i sa svojom suprugom uradio je pravu stvar! Ovo nije jasno samo svetskim zlocincima koji su planirali + organizirali zlocin… Pročitaj više »

Ludiagresivan
Gost
Ludiagresivan
2 godine prije
Reply to  Konstantin

Gospoda Asma al Assad ide na terapije. https://www.youtube.com/watch?v=6J-QM0ri_e8

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Velika pobjeda sada je bilo jasno da Al Safaa nije mogla pasti zbog taoca. Ali se ipak mora priznati da su veliku ulogu odigrali Rusi njihove snage za specijalne operacije su se bas dokazali kao izuzetne jedinice također jako dobro opremljene. Sve u svemu TOS je izuzetno oružje kada god… Pročitaj više »

burt
Gost
burt
2 godine prije

izgubili su i dosta vremena i dosta ljudstva a sve su to mogli koncentrirat prema Idlibu, nekoliko stotina ISIL-ovaca evakuiranih iz južnog Damaska četiri mjeseca su ih držali oko Safe i još ih drže i nanijeli im velike gubitke prvo u gradu Suweidi a onda i četiri mjeseca borbi i… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  burt

burte pustimo sad to,nego šta ono bi sa pijanim natovcima,em kake po javnim mjestima em sami sebi potapaju brodove na vježbama? Hahah ,koja bagra. A vi amerofili ih uzdižete u nebesa,hebali vas ameri i nato.

burt
Gost
burt
2 godine prije
Reply to  Ivo

ljudi malo popili da se zagriju i nisu vidjeli jedni druge, ostavili su barove bez piva pa je trebalo poslat hitnu isporuku dodatnih količina piva, tako kažu lokalni izvori sa terena

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  burt

Objasni kako nisu uspeli HTS i ostali vise od 3 godine da zauzmu 2 sela Fuah i Keffaya u Idlibu i kako isis nije uspeo da zauzme Der ez Zor vise od 3 godine. Sto se tice al Safe sve te borbe sa velikim zrtvama su trajale do 9-og novembra… Pročitaj više »

burt
Gost
burt
2 godine prije
Reply to  Riddick

ni jednu bitku nisu pobjedili jer su se iz svih enklava povukli s oružjem u Idlib i tamo priključili domaćim i stranim islamistima a sad im u Idlibu ne mogu ništa jer ovih ima 70000 a narod je protiv Assada i peta kolona je likvidirana, napili se Norvežani i sudarili… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  burt

A sta , da se nisu povukli SAA i saveznici nebi mogli da ih pobede.
Neka vreme pokaze ko je bio u pravu

Borac2
Gost
Borac2
2 godine prije
Reply to  burt

Velika je tajna gjde ti crpis inspiraciju za tvoj BS ovdje.

Ivi tz
Gost
Ivi tz
2 godine prije

Samo spaliti sve štakore.živio ASAD

POVEZANE VIJESTI

Izbornik