fbpx

Nakon više od tri mjeseca sirijska vojska oslobodila žene Druza iz tamnica ISIL-a

Sirija

Specijalne snage sirijske vojske su uspješno provele akciju oslobađanja svih talaca koje su teroristi takozvane “Islamske države” zarobili u srpnju u napadu na područje naseljeno Druzima na istoku pokrajine Suweida.

Sirijska vojska je provela brzu protuterorističku operaciju u području sela Hamima, sjeveroistočno od Palmire, gdje je ISIL u zarobljeništvu držao 19 žena iz Suweide i njima se služio kao ulogom u pregovorima u borbama u području vulkanskog platoa Al-Safa na jugoistoku zemlje.

Sirijska državna televizija je objavila fotografije oslobođenih žena, ali nije dala pojedinosti o akciji.

Suweida

FOTO – Oslobođene žene Suweide u bazi sirijske vojske

Prve snimke oslobođenih taoca iz Suweide, uključujući žene i djecu, objavila je sirijska država televizija Al-Ikhbariya.

VIDEO – Trenutak dolaska vojske i oslobođenih talaca na sigurno područje pod punom kontrolom vladinih snaga

“U herojskoj i precizno izvedenoj operaciji je skupina vojnika Sirijske Arapske Vojske u Hamimi, sjeveroistočno od Palmire, ušla u izravan sukob sa skupinom terorista koji su oteli žene i djecu iz pokrajine Suweida. Nakon žestoke bitke, naše su snage oslobodile svih 19 talaca”, izjavio je vojni izvor za televiziju Al-Ikhbariya.

Tijekom listopada su sirijske snage oslobodile šest talaca iz ove skupine, dvije žene i četiri djeteta, također otetih u napadu ISIL-a na Druze u Suweidi, ali su teroristi to učinili nakon što je sirijska vojska provela granatiranje jednog od utvrđenih područja “Islamske države” i taoci su pušteni kako bi se obustavio napad. U listopadu je ISIL, kako bi pokazao svoju “odlučnost”, pogubio jednog od taoca.

Podsjetimo, ISIL je srpnju pokrenuo veliki broj samoubilačkih napada u Suweidi. Tom je prilikom ubijeno 250 ljudi, a na desetke ih je ranjeno. U protunapadu sirijske vojske i naoružanih mještana se ISIL povukao u stari vulkanski plato Al-Safa, ali su sa sobom odveli od 30 civila, uglavnom žena i djece, koje su držali kao taoce.

Budući da je operacija oslobađanja provedena sjeveroistočno od Palmire, to znači da su taoci iz platoa Al-Safa uspješno prebačeno u enklavu u istočnom Homsu, koju ISIL još uvijek drži pod kontrolom.

Teroristi su prijetili da će pobiti taoce i tijekom pregovora, koji su blokirali i usporavali vojnu operaciju, prvo su tražili siguran prolaz do enklave u istočnom Homsu i oslobađanje određenog broja svojih suboraca koji je sirijska vojska zarobila u borbama južno od Damaska i kasnije u dolini Yarmouk, na tromeđi Sirije, Jordana i Izraela. Kako ovi zahtjevi nisu ispunjeni, kasnije su za taoce tražili otkupninu.

No, sirijske i savezničke obavještajne službe su saznale točno mjesto gdje ISIL drži preostalih 19 taoca i krenulo se u akciju njihova oslobađanja.

 Plato Al-Safa

FOTO – Plato Al-Safa iz kojeg je ISIL ranije taoce prebacio u istočno Homs u enklavu južno od Deir Ez-Zora i Al-Mayadeena

ISIL još uvijek drži manja područja u pustinji istočnog Homsa i prisutan je na području Al-Safe, ali će vladinim snagama sada biti puno lakše provoditi napade, znajući da među teroristima nema zarobljenika i otetih civila.

Trenutno su u tijeku borbe za čišćenje vulkanskog platoa Al-Safa, a kao pojačanje lokalnim jedinicama su poslani dijelovi 4. oklopno-mehanizirane brigade i novog 5. korpusa sirijske vojske, kojima je zadaća porazili i “eliminirati” sve teroriste “Islamske države” u teško pristupačnom području u kojem se za jedno terorističko uporište, zbog brojnih podzemnih tunela i špilja, borbe nekada vode po cijeli dan.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
28 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
velebit
Gost
velebit
2 godine prije

Odlična vijest, sve najbolje njima i njihovim obiteljima. ovo su prave žrtve rata a ne one što čuče u bihaću i ilegalno prelaze granicu.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  velebit

….naravno da su i ovi u bihaću žrtve rata režiranog od cionista, jer bi ti isti danas bili u svojoj kući sa svojom obitelji u svom gradu…. a na obližnjoj baušteli u blizini đžamije na pustinjskom suncu radio bi mu kerum iz ogorja donjeg poviše splita i upravljao konstruktorovim rovokopačem.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  igi

Da je Kerum u italiji bio bi premijer, oni ionako biraju najzabavnije, jer je već sve drugi odlučio, ovako imaju dobru zabavu. zato je dobro imati keruma.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  velebit

….kerum nije zabavan…naprotiv on je primitivni ognjištarski šovinista…

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Hvala Bogu sto su oslobodjeni.
Nedavno su otkrivene masovne grobnice ISIS-a na severu Iraka:
https://www.google.rs/amp/s/www.nytimes.com/2018/11/06/world/middleeast/iraq-isis-mass-graves.amp.html
https://youtu.be/26E40Fkf8Js

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Bile su ovog tijedna vijesti, da su na jug Sirije pored 4. oklopne o kojoj pišete, poslate i ruske specialne jedinice…. Bilo je logično, da če se Al-Safa riješit brzo….Ali, se bojim, da sve dok, se ne riješi istočni deo od Eufrata, da če bit stalnih upada ISISa i u taj zapadni deo sirske pustinje…

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Iz Al Tanfa oni upadaju u istocne delove pustinje , obale Eufrata su dobro kontrolisane i osim sitnih incidenata nema vecih napada.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Riddick

To nisam htio nikad napisati, “da ne ureknem”, ali slobodna Sirija se odlično nosi s terorističkom prijetnjom. Na primjer, za vrijeme “američkog mira” u Iraku 2103. godine, dakle , prije ISIL-a, u bombaškim napadima je stradalo više o d 10 000 civila. Sirija i obavještajne službe , izgleda, odlično rade posao. Bilo je samo nekoliko napada, ove godine, ali čak se ne sjećam ničega spektakularnog, osim ovog u Suweidi ljetos, ali je to bio vojni napad, jer su tamo linije držale NDF i lokalne snage, ništa posebno jako. Irak 2013. je bio strava. Svaki dan- tržnica, autobusna stanica, ured za regrutaciju, džamija, bilo gdje di ima više od 20-30 ljudi. Sirijski obavještajci odlično rade, u tom smislu, čak i ovo otkriće da je zatvor ovih žena bio gore u istočnom Homsu, a ne Al-Safi, kako se mislilo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

I da dodam, Druzi su već počeli negodovati zašto se ništa ne radi, jer je u tim plemenima bio strah da će biti silovane i onda , šta će s njima, kad je običaj da ne smiju biti “obeščaćene”. Vojska nije smjela tući, jer su se bojali da su i one u Safi. Sad je to gotova stvar. Oni gore će također doći na red. Iako bi , u vojnom smislu, bilo dobro pustit ih u “američku zonu 55” u Al-Tanf. Ali je tamo 60 000 civila. Mislim da Assad zna što radi. Ne brinem se.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Na žalost. Umesto da su srećni što su žive, njihove majke, tetke, sestre, kćerke, umesto da brinu iz ljudskih razloga da li će biti silovane i time povređene, oni brinu o časti, dodatno opterećujući žrtve, kao da istima nije dosta da im neka prljava umobolna zver pocepa telo i dušu i osakati ih za sva vremena, kao da im nije dosta stresa, neizvesnosti i patnje koje su već proživele otmicom. Čast jeste važna, ali nije važnija od saosećanja i ljubavi. Bar ne u ovom slučaju. Gadan je ovaj svet u kome je forma iznad suštine.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Ove pustinje su probem , ISIS je tu i poceo sa “radom” svi imaju probleme sa velikim pustinjskim prostranstvima Egipat sa Sinajem , Irak sa pustinjom na severozapadu Sirija sa pustinjom Homsa , iako zive kao kerovi u pustinji oruzija im ne fali.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Riddick

Hebeni su to igrači…. Samo, da imaju Kaptagon, Kuran i municiju… Mogu oni i bez hrane i vode…Ali po meni največji problem, mi se čini su sunitska plemena, u pustinji, koja su neka za ISIS a neka za Asada, pa se tako uvijek nađe neka podpora…. A ako baš zagusti, tu su i Američki i Izraelski prijatelji…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Dobro si sve naveo Trubadur, još dodaj krijumčare tj.ratne profitere kojih je uvijek bilo i bit će,nažalost ni Sirija nije imuna na takve devijantne pojave.Takvi npr.istocni Homs ili Suvajdu znaju gdje stoji svaki kamen i zrno pijeska tako da se takvi nikada do kraja nemogu eliminisati.Čitao sam da je bilo najava da će se ovaj džep južno od D-Zora potpuno očistiti ali ipak nije do toga došlo.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Al tanf je izvor Isis terorizma jer je tu Al Rukban kamp sa oko 90 000 izbeglica koje koriste za regrutaciju , takodje zatvori SDF su plodno regrutno polje , ne zaboravimo da je vodja Isis bio u Americkim zatvorima u Iraku.
Plemena Bagara i Shaitat su presla na vladinu stranu , mislim da i dalje ima ludih glava i pojedinaca koji se prikljuce ISIS odatle ali vecina je uz drzavu.

igi
Gost
igi
2 godine prije

laki…rušenjem iraka rušio se i koncept šiitsko sunitskog interesnog zajedništva pod likom sadama i svi su se našli na ulici naoštreni jedni na druge bez jake središnje vlasti s okupatorom oko njih…dok u siriji asad je opstao i konstrukcija društva šiitskog,sunitskog,kršćanskog zajedništva je opstala i postoji vezivo u liku asada koje ih spaja..

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  igi

Sadam je bio nezgodan covek , mnoge je zavio u crno , Kurde narocito sve to je radio zbog Americke podrske znao je da nema ko da ga pozove na odgovornost , ali kada se raspao SSSR onda se promnila geopolitika pao je u nemilost Amerikanaca , tada je bio dosta pametniji i obazriviji nije se usudjivao na neke korake , nasledio bi ga sin Qusaj , mozda je postojala mogucnost da Irak izbegne agresiju kao sto je Gadafi tih godina bio protiv Amerikanaca pa se nije nista desilo , kakav bi bio Irak da se nisu desile stvari koje su se desile niko ne zna , ali mislim da bi sigurno bio bolji.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Riddick

da je ovo, da je ono, da baba ima onu stvar bila bi djed. Sadam je bio korisni idiot, kao i mnogi drugi koji su se prodavali za šaku dolara ili američko tapšanje po ramenima, da bi poslije bili pogubljeni bez pardona. Sadam i Milošević su samo jedni od mnogih.

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Ovo je veoma dobra vijest jer ce sada Druze dobrim dijelom dobiti potpuno na svoju stranu. Ova akcija koja je izvedena prema mnogim medijima su nju zapravo izvele Ruske specijalne snage nekazem da SAA nije sposobna za to ali ovo je bila veoma brza i brutalna akcija( ima slika mnogo pobijenih Isilovaca). U poslednju enklavu gdje je Isil poslana je 42 oklopna brigada sa ogromnom kolicinom naoruzanja a sa njima su poslane i Ruske snage za specijalne operacije( imaju slike) to bi moglo znaciti da mozda nece uslijediti samo ciscenje Isilovaca vec mozda i prelazak Eufrata.
.

trumba
Gost
trumba
2 godine prije
Reply to  fenix

Baš sinoć ako se ne varam, na sjeveru Hame su specijalci SAA izveli udar. ~20ak su ih potamanili, a još ~20ak ranili, uz minimalne žrtve.
Sumnjam da baš svaku akciju izvedu Rusi, ali pretpostavljam da ih savjetuju i debelo navode satelitom.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

“We received supplies from the U.S. base in al-Tanaf through Abu Audi, his brother Saeed and Abu Ali al-Buri (al-Badui), he is a member of ISIS, he provided us with vehicles and 23mm machineguns,” the captured ISIS member, Abu Abdullah Mayadin, told Syrian reporters on November 9.”……. Kaže ISISov zarobljenik, da ko što kaže Riddick, se dobiva iz Al-Tanfa iz USrA baze oružje i municiju….. Inače ceo članak je objavljen na AMN ali zbog dugog mlijevenja na ovom portalu nema linka, pa nek si svako potraži sam…

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Izvinjavam se… Članak je na Southfrontu…. A interesantno je i ovo … “Furthermore, Abu Abdullah revealed that many terrorists from Iraq, Turkey, Russia’s Ingushetia, India and Uzbekistan are fighting on the ISIS side in al-Safa. Previously it was thought that the terrorists there are only Syrians and Palestinians.” …

DCE
Gost
DCE
2 godine prije

A Spec-Ops operation conducted by the Syrian 81st Special Operations Battalion of the 4th Armored Division in Northwestern Hamah yesterday; in which 30 terrorists from “Jaish al-Izzah” terrorist group were eliminated without SAA casualties. The operation was a retaliation for an attack yesterday morning, where terrorists from “Jaish al-Izza” group fired a BGM-71 TOW Missile at an SAA point which resulted in the martyrdom of 2 SAA soldiers. As a result, and later at night, units from the 81st Spec-Ops battalion of the Syrian 4th Armored Division conducted an operation inside terrorist-occupied territories. The units infiltrated behind enemy lines toward the source of the BGM-71 TOW; where they engaged number of “Jaish al-Izzah” terrorists and secured the point which they were occupying. After securing the point, Spec-Ops units and sniper teams created 4 ambush points and eliminated all terrorist headed to reinforce the point they had already lost. SAA heavy artillery then shelled enemy lines allowing the infiltrating units to withdraw after completion of their mission; during withdrawal, a sniper team was stationed to cover the units and also neutralized number of terrorists in the process. The initial results are 23 name-confirmed terrorist kills, 7 other kills who are not… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  DCE

Odlican izvestaj , odakle si ovo preuzeo ?

Geth Riddiked
Gost
Geth Riddiked
2 godine prije
Reply to  Riddick

Sa facebook stranice SAA kako se čini

DCE
Gost
DCE
2 godine prije
Reply to  Riddick

Da, od tamo. Čine mi se prilično vjerodostojno.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  DCE

Hvala na odgovoru .
Izvestaj se poklapa sa vise izvora samo ovo je detaljnije mnogo.

towarmagarski
Gost
towarmagarski
2 godine prije

uhvatio san sam sebe kako prskam muhe otrovom i prijetim im s assadom 🙂 što sve radi propaganda

Borac2
Gost
Borac2
2 godine prije

Dali se netko pita gjde je ta famozna “opozicija” koja je toliko lajala i nadala se podjeli sira nakon pada Assada 2011?
Cisto onako za intermezzo.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik