Nakon više od tri mjeseca sirijska vojska oslobodila žene Druza iz tamnica ISIL-a

Sirija
28 komentara

Specijalne snage sirijske vojske su uspješno provele akciju oslobađanja svih talaca koje su teroristi takozvane “Islamske države” zarobili u srpnju u napadu na područje naseljeno Druzima na istoku pokrajine Suweida.

Sirijska vojska je provela brzu protuterorističku operaciju u području sela Hamima, sjeveroistočno od Palmire, gdje je ISIL u zarobljeništvu držao 19 žena iz Suweide i njima se služio kao ulogom u pregovorima u borbama u području vulkanskog platoa Al-Safa na jugoistoku zemlje.

Sirijska državna televizija je objavila fotografije oslobođenih žena, ali nije dala pojedinosti o akciji.

Suweida
FOTO – Oslobođene žene Suweide u bazi sirijske vojske

Prve snimke oslobođenih taoca iz Suweide, uključujući žene i djecu, objavila je sirijska država televizija Al-Ikhbariya.

VIDEO – Trenutak dolaska vojske i oslobođenih talaca na sigurno područje pod punom kontrolom vladinih snaga

“U herojskoj i precizno izvedenoj operaciji je skupina vojnika Sirijske Arapske Vojske u Hamimi, sjeveroistočno od Palmire, ušla u izravan sukob sa skupinom terorista koji su oteli žene i djecu iz pokrajine Suweida. Nakon žestoke bitke, naše su snage oslobodile svih 19 talaca”, izjavio je vojni izvor za televiziju Al-Ikhbariya.

Tijekom listopada su sirijske snage oslobodile šest talaca iz ove skupine, dvije žene i četiri djeteta, također otetih u napadu ISIL-a na Druze u Suweidi, ali su teroristi to učinili nakon što je sirijska vojska provela granatiranje jednog od utvrđenih područja “Islamske države” i taoci su pušteni kako bi se obustavio napad. U listopadu je ISIL, kako bi pokazao svoju “odlučnost”, pogubio jednog od taoca.

Podsjetimo, ISIL je srpnju pokrenuo veliki broj samoubilačkih napada u Suweidi. Tom je prilikom ubijeno 250 ljudi, a na desetke ih je ranjeno. U protunapadu sirijske vojske i naoružanih mještana se ISIL povukao u stari vulkanski plato Al-Safa, ali su sa sobom odveli od 30 civila, uglavnom žena i djece, koje su držali kao taoce.

Budući da je operacija oslobađanja provedena sjeveroistočno od Palmire, to znači da su taoci iz platoa Al-Safa uspješno prebačeno u enklavu u istočnom Homsu, koju ISIL još uvijek drži pod kontrolom.

Teroristi su prijetili da će pobiti taoce i tijekom pregovora, koji su blokirali i usporavali vojnu operaciju, prvo su tražili siguran prolaz do enklave u istočnom Homsu i oslobađanje određenog broja svojih suboraca koji je sirijska vojska zarobila u borbama južno od Damaska i kasnije u dolini Yarmouk, na tromeđi Sirije, Jordana i Izraela. Kako ovi zahtjevi nisu ispunjeni, kasnije su za taoce tražili otkupninu.

No, sirijske i savezničke obavještajne službe su saznale točno mjesto gdje ISIL drži preostalih 19 taoca i krenulo se u akciju njihova oslobađanja.

 Plato Al-Safa
FOTO – Plato Al-Safa iz kojeg je ISIL ranije taoce prebacio u istočno Homs u enklavu južno od Deir Ez-Zora i Al-Mayadeena

ISIL još uvijek drži manja područja u pustinji istočnog Homsa i prisutan je na području Al-Safe, ali će vladinim snagama sada biti puno lakše provoditi napade, znajući da među teroristima nema zarobljenika i otetih civila.

Trenutno su u tijeku borbe za čišćenje vulkanskog platoa Al-Safa, a kao pojačanje lokalnim jedinicama su poslani dijelovi 4. oklopno-mehanizirane brigade i novog 5. korpusa sirijske vojske, kojima je zadaća porazili i “eliminirati” sve teroriste “Islamske države” u teško pristupačnom području u kojem se za jedno terorističko uporište, zbog brojnih podzemnih tunela i špilja, borbe nekada vode po cijeli dan.

ISILSuweida
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
velebit
5 godine prije

Odlična vijest, sve najbolje njima i njihovim obiteljima. ovo su prave žrtve rata a ne one što čuče u bihaću i ilegalno prelaze granicu.

Riddick
5 godine prije

Hvala Bogu sto su oslobodjeni.
Nedavno su otkrivene masovne grobnice ISIS-a na severu Iraka:
https://www.google.rs/amp/s/www.nytimes.com/2018/11/06/world/middleeast/iraq-isis-mass-graves.amp.html
https://youtu.be/26E40Fkf8Js

Trubadur
5 godine prije

Bile su ovog tijedna vijesti, da su na jug Sirije pored 4. oklopne o kojoj pišete, poslate i ruske specialne jedinice…. Bilo je logično, da če se Al-Safa riješit brzo….Ali, se bojim, da sve dok, se ne riješi istočni deo od Eufrata, da če bit stalnih upada ISISa i u taj zapadni deo sirske pustinje…

fenix
5 godine prije

Ovo je veoma dobra vijest jer ce sada Druze dobrim dijelom dobiti potpuno na svoju stranu. Ova akcija koja je izvedena prema mnogim medijima su nju zapravo izvele Ruske specijalne snage nekazem da SAA nije sposobna za to ali ovo je bila veoma brza i brutalna akcija( ima slika mnogo pobijenih Isilovaca). U poslednju enklavu gdje je Isil poslana je 42 oklopna brigada sa ogromnom kolicinom naoruzanja a sa njima su poslane i Ruske snage za specijalne operacije( imaju slike) to bi moglo znaciti da mozda nece uslijediti samo ciscenje Isilovaca vec mozda i prelazak Eufrata.
.

Trubadur
5 godine prije

“We received supplies from the U.S. base in al-Tanaf through Abu Audi, his brother Saeed and Abu Ali al-Buri (al-Badui), he is a member of ISIS, he provided us with vehicles and 23mm machineguns,” the captured ISIS member, Abu Abdullah Mayadin, told Syrian reporters on November 9.”……. Kaže ISISov zarobljenik, da ko što kaže Riddick, se dobiva iz Al-Tanfa iz USrA baze oružje i municiju….. Inače ceo članak je objavljen na AMN ali zbog dugog mlijevenja na ovom portalu nema linka, pa nek si svako potraži sam…

Trubadur
5 godine prije

Izvinjavam se… Članak je na Southfrontu…. A interesantno je i ovo … “Furthermore, Abu Abdullah revealed that many terrorists from Iraq, Turkey, Russia’s Ingushetia, India and Uzbekistan are fighting on the ISIS side in al-Safa. Previously it was thought that the terrorists there are only Syrians and Palestinians.” …

DCE
5 godine prije

A Spec-Ops operation conducted by the Syrian 81st Special Operations Battalion of the 4th Armored Division in Northwestern Hamah yesterday; in which 30 terrorists from “Jaish al-Izzah” terrorist group were eliminated without SAA casualties. The operation was a retaliation for an attack yesterday morning, where terrorists from “Jaish al-Izza” group fired a BGM-71 TOW Missile at an SAA point which resulted in the martyrdom of 2 SAA soldiers. As a result, and later at night, units from the 81st Spec-Ops battalion of the Syrian 4th Armored Division conducted an operation inside terrorist-occupied territories. The units infiltrated behind enemy lines toward the source of the BGM-71 TOW; where they engaged number of “Jaish al-Izzah” terrorists and secured the point which they were occupying. After securing the point, Spec-Ops units and sniper teams created 4 ambush points and eliminated all terrorist headed to reinforce the point they had already lost. SAA heavy… Čitaj više »

towarmagarski
5 godine prije

uhvatio san sam sebe kako prskam muhe otrovom i prijetim im s assadom 🙂 što sve radi propaganda

Borac2
5 godine prije

Dali se netko pita gjde je ta famozna “opozicija” koja je toliko lajala i nadala se podjeli sira nakon pada Assada 2011?
Cisto onako za intermezzo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI