Švedska razmišljanja o proširenju EU: “Je li vrijeme za Meksiko u Europskoj uniji?”

Meksiko-u-EU
42 komentara

Usprkos problemima Europske unije, posebice zbog Brexita, Bruxelles bi ozbiljno trebao razmisliti o mogućnosti proširenja unije i uključivanja u zajednicu ne samo europskih država, piše Erik Zsiga u svom članku za švedski list  Svenska Dagbladet. Prema švedskom kolumnistu, takvo stajalište EU će podržati težnje naroda da se okrenu Zapadu, zadati udarac radikalizaciji društava, ali će dati i dinamiku razvoja same unije. Međutim, švedski analitičar je ipak otišao predaleko, ali to ne treba čuditi, obzirom da se iz ove “progresivne” zemlje u posljednje vrijeme može čuti doslovno svašta. Tako se u završnoj rečenici Erik Zsiga pita zašto dio Europske unije ne bi bili i Meksiko, Kanada, pa čak i Sjedinjene Države?

Ranije je bilo rasprava da se razmotri primanje Izraela u EU, “jer je to zemlja s parlamentarnom demokracijom zapadnog tipa, a geografski, kao država na istočnom Mediteranu, nije ništa dalja Europi od Cipra ili Malte, na primjer”. No, Tel Aviv očito nije bio zainteresiran za poštivanje brojnih pravila Bruxellesa, posebice u području ljudskih prava, tako da su priče o ulasku Izraela u EU utihnule.

Sada Erik Zsiga tvrdi kako je tijekom protekle tri godine tema Brexita bila ključna za ljude koji razmišljaju o budućnosti EU.

“Oprostite mi što ozbiljno gledam na ovaj reality show, ali treba prijeći na drugo jednako važno pitanje, a to je proširenje EU”, piše Erik Zsiga u svom članku za Svenska Dagbladet.

“Znam da se u modernim vremenima to ne čini kao nešto očigledno, ali nastavak rasta Europske unije je njezin glavni cilj“, smatra kolumnist.

“Turska je 1987. podnijela zahtjev za članstvo u EU, iste godine kada se švedska vlada nije usudila izgovoriti “članstvo u EU”. Od početka pregovora 2005. godine Ankara je ispunila samo jedan od 35 uvjeta za ulazak u Europsku uniju. Turska je na mnogo načina sama kriva za takav ishod. Članstvo u EU nije moguće za zemlju sve dok ne postigne odgovarajući stav prema ljudskim pravima i ne slijedi prihvatljivu ekonomsku politiku”, piše švedski politički analitičar.

“Sve ovo je daleko od današnje Turske. Hoće li ova zemlja ikada doći na tu razinu? Teško je reći. Međutim, jedno znamo sigurno: ni Turskoj ni Europi ne koriste izjave europskih političara da Turska nikada neće postati članica EU, čak i ako ispuni uvjete”, kazao je Erik Zsiga.

Prema kolumnistu, koji je prije nekoliko godina predavao turskim studentima u Istanbulu, neki od njih se sudjelovali u prosvjedima protiv Erdogana. Kritički su gledali na kurs svoje zemlje, ali su priznali da je njihove sunarodnjake teško uvjeriti da Ankara treba težiti Zapadu.

“Da je EU bila otvorenija, Turska se mogla kretati u pravom smjeru. Možda je to najveća pogreška Europske unije”, smatra autor.

Carl Bildt
FOTO: Carl Bildt

Bivši švedski premijer Carl Bildt smatrao je da “euromagnetizam” igra ključnu ulogu u demokratskom razvoju kontinenta i da je nada u pridruživanje EU osigurala opstanak demokracija južne Europe početkom ’80-ih.

Isti je faktor Balkan prisilio na mir ’90-ih. Osim toga, ovaj “magnetizam je u mnogo čemu bio sila koja je poticala pozitivne reforme u Turskoj”. Što će se dogoditi kada EU izgubi tu privlačnost i ta magnetska sila postane slabija?”, pita se Erik Zsiga, koji vjeruje da je EU još privlačna za narode izvan i unutar nje kao prije 20 godina.

Euromagnetizam je sačuvan kroz razvoj EU, ali i zahtijeva njeno proširenje. Inače će svijet oko nas biti umoran od čekanja. U ovom slučaju možda postoje drugi akteri koji će početi privlačiti potencijalne članove kroz svoja poluotvorene vrata. Proširena EU će zauzimati snažnu poziciju na Bliskom istoku, na Mediteranu i Crnom moru, regijama gdje se EU suočava s najozbiljnijim izazovima. Za građane EU u bliskom inozemstvu težnja za Zapadom postat će dobra alternativa radikalizaciji. U tom kontekstu, Zapad će moći raspršiti mit da vjerske karakteristike sprečavaju zemlje da krenu ovim putem. U početnim uvjetima, koji se razlikuju od onih koji vladaju u zemljama EU, mnogi vide problem, ali ta okolnost daje veću dinamiku suradnji, a Europskoj uniji je upravo to potrebno”, smatra autor.

“Tursko pitanje” je dugo vremena određivao tijek rasprave o proširenju EU. Međutim, postoje još četiri potencijalna kandidata. Osim toga, vlasti i ljudi u Švicarskoj, Norveškoj i Islandu su prethodno također razmišljali o članstvu u EU. Ukrajina će tijekom vremena također pokušati pristupiti Europskoj uniji. To je pitanje postavljeno čak i u Rusiji, posljednji put na summitu u Stockholmu 2009. godine. Za Rusiju poslije Putina ovaj put može biti sasvim moguć”, uvjeren je švedski analitičar.

I za kraj postavlja pitanje zašto bi geografija morala određivati mogućnost pristupa EU?

“Osim toga, vrijeme je za nastavak rasprave o tome kako bi se EU trebala odnositi prema zahtjevima za članstvo iz zemalja koje nisu europske. Je li unija utemeljena na zajedničkim vrijednostima ili geografiji? Ako se, na primjer, raspadne NAFTA, mogu li se Kanada, Meksiko ili Sjedinjene Države pridružiti EU?”, pita se autor, čime je i naslovio svoju kolumnu, stavljajući Meksiko u prvi plan.

“Važna i vrlo teška pitanja čekaju vaš odgovor, bez obzira na ishod Brexita”, zaključuje Erik Zsiga.

SVD

balkanErik Zsiga
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
4 godine prije

plus madagaskar
bez njega eu nema smisla

eu kolonija
4 godine prije

nije problem u ljudskoj gluposti, jer je to normalna pojava, ali je problem kada jedna glupost poput ove dobije medijsku pozornost

Djuro
4 godine prije

Monty Python and Holy Grail

tuf
4 godine prije

Čemu isključivost, već danas treba otpočeti pregovore za priključenje Marsa, Neptuna i Alphe Centauri.

tak
4 godine prije

EU do Ulan Batora!

Ante
4 godine prije

Europa ime velikih ekonomski problema, zbog sankcija i zabrane trgovine sa rusima Europa ima milijarde Eura gubitka od trgovine i ostalih usluga. Dva, korupcija koja potresa sve Europske zemlje. Tri, EU ima veliki uteg zbog zemalja sa velikim dugovima. Četiri, tu su izbjeglice koje Europske zemlje jako puno koštaju. Peto izdavanje za vojsku. Šet, EU nema zajedničku politiku niti jedinstvo, svi se ponašaju kao carevi svog sela, paradirajući po svom selu goli a nitko im se ne usudi reći da su goli jer odmah bivaju cenzurirani. Na kraju dođe jedan političar kao ovaj iz članka, pa da izgleda kao da nešto radi, on pokušava pokrenuti daljnje proširenje Europe. Pritom ignorira postojeće probleme.

Kihot
4 godine prije

degenerični Švedi. od vikinga do Carla Bildta. Uništeni u ravno 50 godina. Prosto nevjerojatno. Mislim da oni kao većina u svojoj zemlji nestaju već oko 2030!!!

Lucija
4 godine prije

– Eu je još uvijek magnetski privlačna? ☺
– isti je faktor prisilio Balkan na mir 90′? ☺ Tko se sjeća kada je 90 i neke eu nudila u Bg nekih 5 milijardi… i – ?
A da bi se širili – bi, sigurno. Nije više lako ni Afriku kolonizirat, pa tko nasjedne – nasjedne.

onaj najgl.......veći Dalton
4 godine prije

Carl Bildt…….
Junak našeg doba!
Naći će i njemu nešto u mokraći.

Miki maus
4 godine prije

Bez Mexika EU nema smisla, fali malo veselog naroda, EU narodi su uglavnom mrgudi. A, mozda Svedskoj pomognu Los Zetas i(li) Sinaola cartel u vezi problema sa imigrantima, ucinkoviti su.

IVE iz pecalbe
4 godine prije

Zar toga Bilta nisu vec pospremili u ropotarnicu povijesti. Sve nekako jos ali USA gangsterima nije mijesto ni blizu EU.

Ivan
4 godine prije

Erik Zsiga je notorna budala

Ivan
4 godine prije

Napad na Libiju je organizirao Soroš&co, e da bi maknuo branu i pokrenuo invaziju migranata u Evropu

davor
4 godine prije

Recimo ja bi uključio Rusiju ako se već pazarimo. Recimo Rusiju uključiti u EU i NATO pakt. Cjelovitu snažnu ekonomsku velesilu Rusiju.

Ana
4 godine prije

Ma oni su odavno odmislili svoje!

fenix
4 godine prije

Kako Mexsiko pa majku mu tko ce onda snabdijevati Ameriku.

Brave new world
4 godine prije

Moras imati strategiju, evo ja sam adminu obecao rucak i sankcije su nestale jer je covjek vidio da sam normalan covjek.
Tako se to na nasim prostorima rijesava.

dane
4 godine prije

zelja, prvenstveno, nemacke a i dobrim delom ostalih zapadnih drzava je da postanu amerika.u tom kontekstu nisu cudne i ovakve ideje.takodje vec decenijama u politici postoje ideje ujedinjenja evrope amerike kanade.zelja za “progresom” i novcem zapadnih elita je odavno prerasla u hronicnu bolest.u ovoj igri najteze ce biti malim drzavama.one moraju da se povezu i da se oslone jedna na drugui da vode politiku takvu da se ne priklanjaju nijednoj strani vec da gledaju da im ne smetaju.sizifov je to posao

Bart
4 godine prije

Zivim u “progresivnoj” Norveskoj i moram strogo paziti sto govorim (autocenzura) sa Norvezanima i ostalim progresivnim narodima u okolici i imam osjecaj da film Idiocracy postaje realnost. Dokaz je Erik Zsiga. Nadam se da je dobro placen za ove gluposti.

borna2
4 godine prije

“Švedska razmišljanja” sve više i više postaje oximoron

borna2
4 godine prije

Istovremeno vrijednost Švedske krune najniža u 17 godina. “Ukupan pad krune je sličan onome koji se vidi u zemljama u kojima je došlo do državnog udara” Henrik Unell

puf
4 godine prije

Prije par godina sam pomisljao da bi se EU mogla prosiriti u daleko van granica Evrope. I bio sam upravu. Sto se tice Turske, realno EU i Turska ne dijele mnogo toga zajednickog. To su jednostavno dva slicna, ali razlicita svijeta. Isto je i sa slicnostima EU i Rusije. EU sa Turskom i Rusijom moze graditi jedino dobre ekonomske odnose, i na taj nacin da priblizavaju stavove jedni drugima. Drugi rszlog je sto bi posebno ulazak Rusije u EU poremetio odnose snaga u Uniji gdje bi prevagu odnijela kolacija Njemacke i Rusije protiv Francuske i Poljske. Izrael takođe dijeli mnogo toga sa EU, ali daldko daleko je da bi mogao postati clan EU. Izraelu jednostavno odgovara to sto nije obavezan nikome nista zbog vlastitih interesa. Kanada, Australija, Novi Zeland, Meksiko, pa i Čile i mnoge druge drzave bi se mogle prikljuciti EU, ali sta one dobijaju od toga. Sta bi… Čitaj više »

nessy
4 godine prije

Nabijem vas na EU. Tko je profitirao od ulaza, osim onih prvih clanica.

Neko ime
4 godine prije

Kad mogu ludi Australci na Eurosong, zasto ne i dalje…valjda je to ta logika…a ako udju sad i can, mogo bi se cuspajz prozvat Atlantska unija, skraceno -Atlantida…kajgod

satir und kritik
4 godine prije

Carl Bildt…covjek, ljiga, Juda
prodao Svedsku masončini Rothchildu. Divna Svedska postala žrtva i jos malo bit če čudno vidjeti plavokose ljude tamo. Globalizam i neoliberalizam kuga

Miki
4 godine prije

Sačekati da Srbija pristupi EU onda ćemo se proširiti do Tokija!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI