Vojne vježbe “Vostok 2018” Rusije, Kine i Mongolije će biti najveće u zadnjih 40 godina

Tenk T-90
6 komentara

Rusija se priprema za provedbu najvećih vojnih vježbi u geografskom smislu i po broju vojnika od ranih ’80-ih. Na vježbama “Vostok 2018” će sudjelovati vojnici iz Kine i Mongolije, koji su pozvani na manevre i koje će, vjerojatno, osobno posjetiti Vladimir Putin.

U pripremi za najveće vojne vježbe u posljednjih 40 godina, ruske oružane snage su stavljene na visoku razinu borbene gotovosti, piše The Times.

Kao što je izjavio ruski ministar obrane, general Sergej Šojgu, na manevrima “Vostok 2018”, koji će započeti krajem kolovoza i nastavit će se u rujnu, sudjelovat će kopnene i zračne snage, te ruska mornarica. Njima će se pridružiti trupe iz Kine i Mongolije.

To su najveće vježbe od 1981., kada je na vrhuncu Hladnog rata Sovjetski Savez organizirao velike manevre “Zapad 81”, na svojim granicama sa zemljama tadašnjeg zapadnog bloka. Prema riječima generala Šojgua, “Vostok 2018” će po razmjeru biti manevri bez presedana.

Kako u smislu geografskog opsega, tako i po broju vojnih zapovjednih i kontrolnih punktova, vojnika i uključenih snaga uključenih. Ruski ministar obrane za sada nije htio otkriti detalje o vježbama.

Prije predstojećih manevara je Rusija najavila petodnevni pregled borbene spremnosti oružanih snaga u istočnom dijelu zemlje. Glasnogovornik ruskog predsjednika, Dmitrij Peskov, napomenuo je kako bi Vladimir Putin osobno mogao prisustvovati vježbama.

VIDEO: Najveća vojna vježba “Zapad 81”

https://www.youtube.com/watch?v=78vuq-1gyU0

The Times podsjeća da je prije sukoba u Gruziji u 2008. i raspoređivanja vojnika na Krim 2014. godine Moskva također provela velike vojne manevre. Ovim malim propagandnim dodatkom The Times sugerira da se Rusija priprema za nove “teritorijalne akvizicije”.

Naime, procjenjuje se da je u prošlim vježbama “Vostok” sudjelovalo oko 150 000 vojnika, 1500 tenkova, 120 zrakoplova i 70 brodova, a vježbe se održavaju svake četiri godine.

Prema riječima vojnog analitičara Viktora Litovkina, ruske oružane snage imaju jedinstvenu sposobnost prenošenja impresivnog broja vojnika s jednog kraja zemlje na drugi.

“Što se tiče mobilnosti, nadilazimo bilo koju vojsku svijeta”, kaže stručnjak.

zapad 2017
FOTO: Vojna vježba “Zapad 2017”

U vježbi će sudjelovati više od 3000 kineskih vojnika, kao i zrakoplovi i helikopteri kineske vojske, koje će vježbama pridružiti na teritoriju Bajkala. The Times napominje kako od nedavno, u kontekstu rastućih napetosti u odnosima sa Zapadom, Moskva i Peking aktivno razvijaju vojnu suradnju i sve više provode zajedničke vojne vježbe.

Prošle je godine Rusija održala sedmodnevne vježbe “Zapad 2017”, nedaleko od granica NATO pakta, u blizini Estonije, Latvije, Litve i Poljske. Rusko Ministarstvo obrtane je na svojim stranicama prikazalo vježbe i navelo podatke o sudjelovanju 12 700 vojnika, ali su neki zapadni “promatrači” brojku napuhali do 100 000 i to su nazvali velikim izazovom protiv NATO pakta.

Ova tvrdnja je vrlo upitna, jer su vježbe “Zapad 2017” zajedno provele vojske Rusije i Bjelorusije na suverenom bjeloruskom teritoriju. Kako dvije zemlje imaju potpisane sigurnosne sporazume i do danas čine Zajednicu Rusije i Bjelorusije, državnu zajednicu koja je osnovana 2. travnja 1996. godine, logično je da imaju pravo provoditi vježbe u Bjelorusiji, ako NATO gomila vojnu opremu i ljudstvo u baltičkim zemljama i Poljskoj.

U medijima se već počelo raspravljati kako će se vježbe “Vostok 2018” provoditi na Dalekom istoku, a to je teritorij koji je blizu Sjedinjenih Država. Ipak je ostalo toliko zdravog razuma,  da nitko nije naveo kako bi Rusija, Kina i Mongolija trebali tražiti dopuštenje Pentagona da na svom teritoriju i moru uvježbavaju svoje snage.

VIDEO – Vojne vježbe “Zapad 2017”

KrimVostok 2018Zapad 2017Zapad 81
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Sta se klete pare da na ove skupe igre……zlo i naopako od vremna.

svenne
5 godine prije

Mislim da bi “Civilne Vežbe” protiv militarizma i rata Istoka i Zapada bile daleko više korisnije, efikasnije i nužnije, jer uskoro nećemo razlikovati vojno-političke igre i civilnu stvarnost.

Mariola
5 godine prije

Pa nek sad ameri udare☺☺☺

Gordan
5 godine prije

Rusi i Kinezi koriste Su i MiG, a Mongoli Yak?

Zvrk
5 godine prije

Njihove vojne vježbe nerijetko znaju biti gore od stvarne bitke. Rijetko koja završi bez žrtava.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI