Zatopljenje odnosa SAD-a i Turske može dovesti do novog obrata u Siriji

sad turska
37 komentara

Turska je 12. listopada oslobodila američkog državljanina, pastora Andrewa Brunsona, koji je u zatvoru bio od listopada 2016. godine zbog sumnje da je u suradnji s klerikom Fethullahom Gülenom sudjelovao u organizaciji propalog vojnog udara u Turskoj.

Prije dva dana su Ankara i Washingtona odlučili ukinuti sankcije koje su nametnuli jedni drugima i tako je poništen dekreti o turskim sankcijama protiv ministra pravosuđa i državnog odvjetnika Jeffa Sessionsa i američke ministrice domovinske sigurnosti  Kirstjen Nielsen. Washington je istovremeno ukinuo sankcije protiv turskog ministra pravosuđa Abdulhamita Güla i turskog ministra unutarnjih poslova Süleymana Soylua.

S jedne strane je svako smirivanje napetosti dobro, posebice za Tursku ekonomiju, koja je u vrijeme zaoštravanja odnosa sa Sjedinjenim Državama trpjela velike financijske gubitke, kao posljedica američkog pritiska na tursku valutu. Trenutni tečaj turske valute je 5,42 lire za jedan američki dolar, a kako Turska ima ogromne kredite denominirane u američkoj valuti, oslobađanje Brunsona i smirivanje napetosti se može promatrati kao logičan korak Erdogana i njegove uprave.

Međutim, član Odbora za obranu Vijeća Ruske Federacije, Franc Klincevič, govoreći za ruski Euroazijski Dnevnik, kaže kako bi se ovo zatopljavanje odnosa vrlo lako moglo odraziti na promjenjivu Erdoganovu politiku u Siriji, gdje NATO zemlje još nisu odustale od provokacija s lažnim kemijskim napadima i da bi im Turska mogla pružiti potrebnu pomoć.

Erdogan - NATO - Turska

Osim toga, istog dana kada je objavljeno obostrano ukidanje sankcija, američka i turska vojska su počeli provoditi zajedničke patrole u području sjevernog sirijskog grada Manbija, dok američka uprava i Pentagon nijednom riječju nisu osudili tursko granatiranje položaja svojih saveznika, kurdskih YPG snaga, zapadno od pograničnog grada Ayn Al-Araba, kojeg su Kurdi preimenovali u Kobani. Čini se da u Moskvi nimalo ne vjeruju Erdoganu, ali su ipak odlučili da ga je bolje držati blizu, nego ostaviti da djeluje samovoljno ili u uskoj suradnji s NATO saveznicima i zaljevskim monarhijama, kako je bilo od početka sirijskog sukoba sve do propalog vojnog udara kada su mu podršku dali Moskva i Teheran.

“Odluka Ankare i Washingtona o uzajamnom ukidanju sankcija mogla bi imati posljedice na Siriju, gdje je nastao ozbiljan čvor proturječja. Presjeći ga biti će iznimno teško. Gotovo sve zemlje NATO pakta su zainteresirane za odlazak trenutne sirijske uprave. U ovom slučaju je moguća podjela Sirije i stvaranje kaosa u kojem će svatko pokušati dobiti svoje i rješavati svoje probleme. Samo Rusija ostaje pri stavu da se sva pitanja moraju riješiti u okviru međunarodnog prava i u skladu s mandatom Ujedinjenih naroda. Prije svega, mi djelujemo u interesu sirijskog naroda i vodstva, koji ima sve pravne temelje za upravljanje zemljo”, rekao je Franc Klincevič.

“Turska provodi svoju politiku prema istočnjačkom mentalitetu. Želi ugoditi svima, sve nadmudriti i sve iskoristiti”, dodao je ruski senator.

“Danas u Siriji se množe sve vrste falsificiranja, ne mareći za kvalitetu. Prikazuju se jeftine lažne namjere s ciljem diskreditacije svega i svakoga. Zatim slijedi pokolj. Ali moram reći, prvo, mi smo se navikli na ovaj stav Zapada. Drugo, prije ili poslije je Zapad kolektivno morati odgovarati za to. Živimo u XXI stoljeću, kada je iznimno teško skrivati informacije ili preoblikovati istinu. Istina će biti na kraju biti poznata svjetskoj javnosti”, siguran je Klincevič.

Valja napomenuti da se uzajamno ukidanje sankcija između Turske i Sjedinjenih Država podudara s izvješćima o nadolazećim provokacijama u Siriji i  dopisnik Euroazijskog Dnevnika je zamolio senatora da komentira je li to slučajno?

“Sjedinjene Države su zemlja sa  znatnim vojnim, političkim i ekonomskim utjecajem. Ne računati na ovaj aspekt je vrlo teško. Poznavajući djelovanje američkih tajnih službi i širok raspon njihove interakcije s turskim službama, mislim da takva “slučajnost” čak i nije slučajna”, vjeruje ruski senator.

Klincevič također ne isključuje da bi Ankara mogla i pozitivno utjecati na buduće odnose Moskve i Washingtona. Rusija ne zanemaruje Trumpov pragmatičan pristup. Mi ovdje raspravljamo s točke gledišta nekih službenih i vidljivih manifestacija. Ali postoji mnogo okolnosti, odluke i obveza koje mi ne vidimo. Na tome radi veliki broj ljudi i službi. Ne mogu se ne uzeti u obzir ove nijanse. Odluke se na površini vide na kraju, a okolnosti njihovog usvajanja su vrlo teške teme. Ne želim biti dio nikakve teorije zavjere. Dopustite mi samo da kažem da je Erdogan iskusan političar, koji se već navikao na takvu igru. Pokušat će sjediti na nekoliko stolica istovremeno. Ne isključujem ni da izgradnjom normalnih odnosa s Rusijom Turska može pozitivno utjecati na buduće odnose Moskve i Washingtona. Jeste neobično, ali se i to može dogoditi”, zaključio je Franc Klincevič.

Izvor: EA Daily

Andrew BrunsonYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jezevakucica
5 godine prije

A ja već počeo graditi maslinovod Sirija-Rusija-Njemačka.Sada će mi Erdogan sve shebat.

Damar Cro
5 godine prije

Ovo zvuči potencijalno gadno za napaćeni sirijski narod, ali istovremeno vjerujem da su GRU i ostale nasljednice KGB-a itekako razmišljale o ponovnom Erdoganovom zaokretu…

eu kolonija
5 godine prije

erdogan bi mogao doživjeti sudbinu gadafija. približavanje turske I amerike automatski vodi približavanju kurda I drugih pa neka bira ako ima nečega za biranje. amerikanci, sa pučem u turskoj, nisu dovršili posao jer je puč propao

burt
5 godine prije

ono što se u Siriji slažu je da Idlib mora ostati u turskoj zoni a postoje nesuglasice oko Manbija hoće li pripast turskom ili kurdskom dijelu, slažu se da se Sirija mora transformirat u novu federativnu zajednicu i slabljenje centralne vlasti

Borac2
5 godine prije

Izvor EA daily? O majko mila….

Kolega 105
5 godine prije

Erdogan pokusava sijediti na dvije stolice, ali biti ce bolno i neugodno prizemljenje kada se obije stolice izmaknu, nece mu moci pomoci ni Saudiska Arabija.

Kažun
5 godine prije

The tribal leaders of Deir Ezzor and Al-Raqqa issued a statement this weekend that called on their fellow Arabs to fight against the US-backed Syrian Democratic Forces (SDF) in eastern Syria.

Per the statement, the tribes of Al-Raqqa and Deir Ezzor call on Arabs within the SDF to defect; if the refuse, they will be labeled an enemy.

The statement comes after the tribal leader Sheikh Bashar Faysal Al-Huwaydi was killed in eastern Syria.

Izvor- AMN

krivA
5 godine prije

..ocito uskoro krece raspisivanje natjecaja za koncesiju za Bospor i Dardaneli. Zainteresiranih je “mnogo”..ali.., samo ce jedan biti vlasnik.., a ne koncesionar. Rezultat je to, zaglumit ili biti, “trojanski konj” ili “kukavicje jaje”!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI