fbpx

Jevrejska značka za obilježavanje budućih žrtvi

Jevrejska značka

Istorijsko porijeklo jevrejske značke

Tokom više od deset vijekova muslimanski kalifi, srednjovijekovni biskupi i, na kraju, nacističke vođe, koristili su identifikacionu značku za obilježavanje Jevreja. Dekreti kojima se naređuje identifikacijska značka rijetko su bili izolovana djela. Oni su često bili dio niza antijevrejskih mjera namijenjenih odvajanju Jevreja od ostalog stanovništva i jačanju njihovog inferiornog statusa.

Dolaskom Francuske revolucije u 18. vijeku i jevrejske emancipacije u 19. veku, „jevrejska značka“ je nestala u zapadnoj Evropi. Kada su nacistički zvaničnici implementirali jevrejsku značku između 1939. i 1945., to su učinili na pojačan, sistematičan način, kao uvod u deportaciju Jevreja u geto i koncentracione logore u istočnoj Evropi pod okupacijom Njemačke.

Jevrejska značka tokom nacističke ere

Tokom nacističke ere njemačke vlasti ponovo su uvele jevrejsku značku kao ključni element u njihovom planu da progone i na kraju unište jevrejsko stanovništvo Evrope. Koristili su značku ne samo da bi stigmatizovali i ponižavali Jevreje, već da bi ih razdvajali i posmatrali i kontrolisali njihova kretanja. Značka je takođe olakšala deportaciju.

Nacistički ministar propagande Josef Goebbels prvi je u memorandumu u maju 1938. predložio „opštu oznaku razdvajanja“ za njemačke Jevreje. Šef bezbjednosne policije Reinhard Heidrich ponovio je tu ideju 12. novembra 1938., na sastanku koji je sazvao Herman Goring nakon Kristallnachta. U oba slučaja nisu preduzete trenutne mjere.

Kada i gde je uvedena jevrejska značka?

U septembru 1939. godine, nakon njemačke invazije na Poljsku, pojedine njemačke vojne i civilne vlasti nametnule su jevrejsku značku u određenim poljskim gradovima i selima, a prva je proglašena u gradu Vloclavek 29. oktobra 1939. godine. U Generalnoj vladi, taj dio Poljske koju je direktno okupirala Njemačka, generalni guverner Hans Frank naredio je 23. novembra 1939. godine da svi Jevreji stariji od deset godina nose “jevrejsku zvijezdu”: bijelu traku sa plavom šestokrakom zvijezdom, koja se nosi preko desnog gornjeg rukava odjeće. Bilo je teških kazni za one koji su uhvaćeni da je ne nose.

Odmah poslije invazije Njemačke na Sovjetski Savez, 22. juna 1941., uvedena je jevrejska značka, iako nije postojao opšti poredak. Tokom kratkog vremena između njemačke invazije i masovnog ubijanja Jevreja širom Sovjetskog Saveza nosile su se razne značke u različitim regionima.

Tada je 1. septembra 1941. Rajnhard Hajdrih naredio da svi Jevreji stari šest godina ili više  moraju nositi značku koja se sastojala od žute Davidove zvijezde na crnom polju koja će se nositi na grudima, sa riječju “Židov”  u zvijezdi upisana na njemačkom ili na lokalnom jeziku. Ovo se odnosilo na sve njemačke Jevreje i Jevreje na, od Njemačke okupiranim teritorijama: Alzas, Bohemija-Moravska i Vartegau (teritorije zapadne Poljske koje su pripojene Njemačkoj).

U zapadnoj Evropi pod okupacijom Njemačke pokušaji uvođenja značke naišli su na različit stepen protivljenja lokalnog stanovništva, zvaničnika, pa čak i njemačke vojske.

Individualna izuzeća

Određeni pojedinci bili su izuzeti od nošenja značke, mada su takvi izuzeci bili češći u zapadnoj nego u istočnoj Evropi. Oni kojima je dozvoljeno da ne nose značku uključuju, između ostalih,

  • strani Jevreji, posebno oni iz neutralnih zemalja
  • Jevreji čiji je rad bio posebno važan za Njemce, kao što su rukovodioci velikih radionica
  • neki zvaničnici jevrejskih savjeta
  • saradnici
  • i Jevreji iz mješovitih brakova

“Svaka sličnost sa današnjim događajima je slučajna”

 

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
31 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Stara Kuka
Gost
Stara Kuka
9 mjeseci prije

Žuta zvijezda nije služila nikakvom obilježavanju židova i njihovj identifikaciji kao židova. Znali su Gestapo i SS jako dobro tko je sve židov i bez prišivene zvijezde. Zvijezda je služila prije svega kao sredstvo za ponižavanje. Vanjski, svima vidljivi dokaz pokornosti pojedinca volji državnog aparata.

Taj komad tkanine je dakle imao sasvim drugu svrhu od one koja je službeno deklarirana. A kako ste napisali svaka sličnost sa današnjim komadima tkanine i njihovom stvarnom svrhom je sasvim slučajna.

Naime ...
Gost
Naime ...
9 mjeseci prije
Reply to  Stara Kuka

Jewish mafija

Mrčikola
Gost
Mrčikola
9 mjeseci prije
Reply to  Stara Kuka

Stara Kuka, vjerojatno je to tako kako govoriš, a kad bi se išli malo zayebavat, možda je nekom majstoru, u čistoj dokolici, palo na pamet nešto u stilu: “Vi nama trake, a mi vama maske”.

Ban Kulin
Gost
Ban Kulin
9 mjeseci prije
Reply to  Stara Kuka

Nije slučajna sličnost sa “današnjim komadima tkanine” jer je fašistički i genocidni modus operandi uvijek isti…

My 5th
Gost
My 5th
9 mjeseci prije

Hahaha pravo ste jeb*ebeni igraci 🙂

kolona
Gost
kolona
9 mjeseci prije

KADA I GDE JE UVEDENA JEVREJSKA ZNAČKA? Na zapadu, ideja je stoverena na zapadu u Njemackoj. Njemacka je izvor genocida nad zidovima. Kad je Njemacka metnula skoro cijelu Europu pod svoju vlast, Nijemci su cak i onda cesto rabili termine Europa a mislili su na Treci Reich. Nakon sto je Njemacka napala Rusiju, Hitler je na radiu odrzao govor u kojem je nasao opravdanje za napadaj. U tom govoru je cak spomenuo Europa 12 puta. Europa je bila Njemacka. Ime Rusija je spomenuo 45 puta. Tko zeli naci govor, neka otipka ovo ispoda GERMAN PEOPLE! NATIONAL SOCIALISTS Weighted down with… Pročitaj više »

KGB zlotvor
Gost
KGB zlotvor
9 mjeseci prije
Reply to  kolona

Hitler bio ruski KGB agenat !!

Istrazuj
Gost
Istrazuj
9 mjeseci prije

“… strani Jevreji, posebno oni iz neutralnih zemalja….” Najvaznije pitanje je – ko su “strani jevreji”? A i odgovor je odavno poznat. Slazem se da neki dijelovi ove analize stoje – te da je poredjenje sa danasnjom situacijom gdje smo prakticno SVI mi “jevreji”…. Medjutim, dodao bih da nije samo “znacka” u 2WW ili maska danas – poveznica. Poveznica je takodjer – ko je stojao IZA Hitlera i ko ga je doveo na vlast! Masa je dokumenata o tome – da su upravo cionisti (politicko zidovstvo!) – i doveli Hitlera na vlast! Mozda neko sumnja da i danas iz ove… Pročitaj više »

eto
Gost
eto
9 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Potpuno tacno, Zidovi su sorta koja je je izmislila i dokazala model “cilj opravdava sredstvo”. U okviru toga se uspostavi degenerisani sistem Vajmarske republike, pa se onda opravdano nezadovoljstvo zdravog nemackog stanovnista kanalise dovodjenjem Hitlera koji ce im odraditi plan B. Jer, zanemarljivo je zrtvovati neki milion svojih srodnika (manje bogatih i vaznih) da bi se uspostavila uloga kolektivne “zrtve” i stvorio “razlog” da ostatak sveta ne sme da pomene vas narod, a da im se ne stavi etiketa fasiste! Ako bi se upotrebila terminologija onih iz FED-a, nesto kao investicija. To sto su na ovaj nacin sami sebe odvojili,… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
9 mjeseci prije

2020 je godina i u ovom vremenu opterecivati sredstva javnog informiranja prosloscu nije bas preporucljivo…Opipavanje pulsa nacionalistima rasisitima anarhistima imperijalistima etc..etc ( citaj politickim i drugim lesevima i mumijama ) je cisto izrugivanje sadasnjem vremenu i ljudima kojima te kvazi analize ne znace puno…P.S. Google Android i Windows Microsoft su simboli rituala porobljavanja i dominacije a koriste ih jako puno ljudi na planeti Zemlji …Kaplar ili Kozojeb iz Austrije nije imao simbol pod kojim bi pokrenuo mase pa je drpio i otudjio i na kraju zloupotriebio simboliku swastike …Simbol srece stavio je u polupismeno smisljen kontekst i projekt koji se… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije

Do 16. st. i Češke Davidova zvijezda nije bila isključivo židovski simbol…nalazila se i u islamu, “Solomon seal”, pečat i u kršćanstvu, npr čest motiv na prozorima katedrala…

Istrazuj
Gost
Istrazuj
9 mjeseci prije
Reply to  Lucija

“… Davidova zvijezda nije bila isključivo židovski simbol…” To je tacno. Anatolij Fomenko ima obilje dokumenata i arhifakata o genezi religiozne simbolike. Sta vise, i danas je na mnogim mjestima u Rusiji na starim crkvama i manastirima moguce naci krst sa lunom (polumjesecom) ispod ili iznad krsta. U starom hriscanstvu je cesto umjesto krsta koristen simbol zvijezde sa 5 ili 6 krakova… Cijela podijela na danasnje “renomirane religije”, po Fomenku (a to poprilicno dobro dokumentuje) dolazi u 16tom vijeku. Judaizam je – zadnja a ne “najstarija” religija – koja je nastala iz prvobitnog hriscanstva. I to takodjer odlicno dokumentovano u… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

istrazuj Postoje fizikalne metode kojima se točno i precizno može utvrditi starost predmeta. C14. Znači, dovoljan je komadić pergamenta ili papirusa na kojem je napisan neki religiozni sadržaj, da bi se utvrdilo iz koje je godine tj stoljeća ili tisućljeća, sa odstupanjima od npr +- 50 godina. Ili, za mumije bijelaca pronađene u Kini i prije Dnk znalo se da su Skandinavci, po vrsti tkanja. Također i Torinsko platno nije imalo vrstu tkanja koju je trebalo imati…pa se znalo i prije datiranja sa C14 koje ga smješta u 14. st. da nije original. Ni povjest ni biologija nisu zaj*bancije, pa… Pročitaj više »

Istrazuj
Gost
Istrazuj
9 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Lucija
Moracete procitati nesto od Anatolija Fomenka, da biste shvatili o cemu prica, kakve su mu metode i sta misli o danasnjim metodama uklljucujuci i tu ugljijlkovu metodu.
Covjek je sam matematicar (i to jedan izuzetan, jer je jos u SSSR bio “cudo od djeteta”) – a metodologija mu je suha, neemocionalna, hladna …. i bazirana iskljucivo na provjerljivim faktima.
To je moj osjecaj, ali materije je puno…tek sam negdje na petini…
Recimo ima detaljno podrucije vezano za Torinsko platno i dokumentovane podatke/rezultate iz te 4 laboratorije…
I rezultati i Fomenkova zapazanja su izuzetno interesantni 😉

Perun
Gost
Perun
9 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Znaci da svi zolupotrebljavaju simboliku prisvajajuci samo ono sto im u datom historijskom trenutku odgovara ….Izvorni sustav simbola i simbolickog znacenja vezan je za ljudsku populaciju neovisno o tijeku evolucionog ciklusa modernog covjeka …P.S…Simbol Kriza ,Krsta nije privatno vlasnistvo Hriscanske religije kao takve ,niti je Karl Marks olicenje ideje komunizma …Isus iz Nazareta nije nikav prorok nego reformator religije naprostoru gdje djelovao i propovjedao(citaj propovjednik sa licencom od Ivana Krstitelja) ,simbol radnistva nije zvijezda petokraka nego čekić ,srp je simbol poljodjelaca sto je po mom misljenju pogresno bolje da je to plug za oranje ( srp je u nekim kulturama… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije

“ДИРЕКТОР московског Националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију „Гамалеј“ Алекандар Гинцбург изјавио је да би прва руска вакцина против коронавирусне инфекције могла да почне да се користи од 14. до 15. августа.”, fakti.org
? 😲😱

Perun
Gost
Perun
9 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Pokusavam to objasniti , ali moje urlikanje i istipkani text nekad nailaze na nerazumijevanjne …Znanje je oslobodjeno od komplexa …I to je lijepa vijest da barem Moskovljani daju nadu da nije sve tako ,,trulo u drzavi Danskoj” ( i drugi imaju pravo nazvati se Evropljani u Evropi )…P.S. Nemaju znameniti krunu na glavi nego je znanje kruna svega ljudskog i humanog i oni su velicine koje vode ljudski rod,razumom u buducnost ….Po tome se valjda razlikujemo od drugih zivotinjskih vrsta

erfvjwdfvwdjcbadscbhadshchsadc
Gost
erfvjwdfvwdjcbadscbhadshchsadc
9 mjeseci prije

Interesantan napis ispod intervjua sa Petrom Čelikom: “cvele cvelevic cvele cvelevic prije 21 sat (uređeno) Када је не тако давно одређена мањина упозоравала на одређене кораке сатаниста (метод куване жабе , полако и неприметно)против угрожавања личних слобода и здравља обичног народа попут запрашивања, вакцинације, намета који немају везе са реалношћу итд. људи су им се смејали по принципу “теоретичар завере” , сада када је зло дошло на свачији праг, одједном су сви постали “свесни” опасности. Већина људи генерално има један проблем…СЛАБО ПАЛИ и неће да чује истину. Оно што сам такође приметио, поготово за време ове Орвеловске спрдачине звана ”… Pročitaj više »

Vladar iz senke
Gost
Vladar iz senke
9 mjeseci prije

Lociracemo ti IP adresu kad tad i platices za sve tajne informacije koje si obelodanio.

Piždro
Gost
Piždro
9 mjeseci prije

I tebi je gušteru iz senke lociran žbun gde se skrivaš…

Mrčikola
Gost
Mrčikola
9 mjeseci prije
Reply to  Piždro

Piždro, otkrit će se majstor kad ga neki pas zapiša.

asodvnaofojasfvjafvajfvadjvawjdvawdc
Gost
asodvnaofojasfvjafvajfvadjvawjdvawdc
9 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Piždro, Mrčikola, ma ovaj više duhovito podjebaje, čuj ono krilatica od Dejana Lučića vladar iz senke, dobar je, kao informacije koje sam objelodanio hahaha. To me zeza neki koji me dobro poznaje po napisima.

Piždro
Gost
Piždro
9 mjeseci prije

Da znam..al guster ima i simpatzera… taj simpatizer je jos ineresantnji od guštera j,er taj radi za negativo

Vladimir
Gost
Vladimir
9 mjeseci prije

subaru
Oni koji te dobro poznaju znaju da je ta prijetnja smiješna.
Zato jer ti radiš za vladara iz senke.

sipdbf<IADFC<bfqfQDFCdDEdcasCa
Gost
sipdbf<IADFC<bfqfQDFCdDEdcasCa
9 mjeseci prije
Reply to  Vladimir

Vladimire, slaba ti dedukcija, veli meni jedan prijatelj kad netko provali glupost reci mu da je pametan……………….dakle pogodio si, bravo……….

Piždro
Gost
Piždro
9 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

heeehhee neznam Mrčikola.samo ima ih . a tek simpatizera koliko imajuuuu.

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

E meni neće nitko nabijati značku ni po cijenu života!

Rog
Gost
Rog
9 mjeseci prije

Pretjerujete sa tim židovima…i drugi narodi su patili , i pate pod čizmom ideologija, ali se nitko ne reklamira kao židovi.

Pero
Gost
Pero
9 mjeseci prije
Reply to  Rog

Postoji razlog za to

Jomla
Gost
Jomla
9 mjeseci prije
Reply to  Rog

Reklama je najvažnija!

mike
Gost
mike
9 mjeseci prije

IBM= obilježavanje…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik