Poslednja VW Buba izašla sa proizvodne trake

Buba far VW Volkswagen

Jedan od najznačajnijih i najprepoznatljivijih ikad napravljenih modela automobila VW Buba je prestao sa proizvodnjom. Predstavljen je davne 1938. godine i proveo je više od 80 godina kroz razne faze razvoja svog životnog puta, neumorno služeći svoje vlasnike.

Nemoguće je zamisliti VW bez popularne Bube rekao je direktor VW grupe za američko tržište. Od prvog uvoza 1949. godine do današnjeg retro inspirisanog stila, Buba pokazuje sposobnost kompanije da prati trendove u automobilskoj industriji.

Iznenađujuće je da posle 81 godine proizvodnje postoje samo tri generacije čuvenog automobila. Legendarna prva verzija Bube je u svijetu poznata kao Herbie the Love Bug i proizvodila se do 2003. godine, druga generacija, poznata kao Nova Buba (New Beetle) je javnosti prvi put prikazana 1998. godine i predstavljala je novi dizajn vozila sa klasičnim izgledaom originalne Bube. Godine 2001. VW je predstavio poslednju generaciju Bube koja nije imala karakterističan zaobljeni krov i podsjećala je više na kupe, iako se kosi krov savršeno uklapao u zadnji dio.

Početna prodaja redizajnirane Bube je bila obećavajuća. Ipak, “malo auto” nije uspjevalo da se izbori sa kupcima koji su sve više orijentisani na SUV vozila.

Tako je, 2018. godine VW grupa prodala samo 14 411 ovih automobila u SAD-u što je najniži broj prodatih automobila od 2011. godine, kada je uvedena poslednja generacija ovog kultnog automobila.

Poslednja Buba iz VW fabrike Puebla u Meksiku odlazi u VW muzej automobila. Poslednja buba će se pridružiti Američkoj kolekciji istorijskih vozila.
Fabrika Puebla će se sada prebaciti na proizvodnju SUV vozila prilagođenih sjevernoameričkom tržištu koje će biti u tržišnoj niši nižoj od VW Tiguana.

“Došao je i taj trenutak, uloga koju je popularna Buba odigrala u evoluciji našeg brenda će zauvjek ostati upamćena” saopštili su iz VW grupe.

AutomobilVWVW Buba
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Nova Buba je zbilja fenomenalna, nije mi jasno da je “ukidaju”.

B****
4 godine prije
Kile
4 godine prije

Ništa čudno, ova zadnja linija je katastrofa preskupa za ono šta nudi, a ne nudi ništa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI