fbpx

Sumrak nauke?

Nauka energija struja
142 komentara
5,519

Da li verujete svojoj vlasti? Da li verujete institucijama? Da li verujete nauci – generalno? Zanemarite ova pitanja: kome verujete?

Do pojave interneta živeli smo u mraku. Informacije smo dobijali od državnih medija koji su ih birale po nalogu države. Ako bi se neko ustudio da iznese drugačije mišljanje ili kritiku odmah je proglašavan za disidenta ili čak državnog neprijatelja. Ali na svu sreću mrak je pobeđen, svetlo je obasjalo svaki kutak planete i imamo informacija po izboru (zapamtite ovo „po izboru“).

Na ovom portalu važim za pobornika nauke (protiv koga?) i često bivam izazvan od neistomišljenika. Nedavno je kolega „istrazuj“ zamolio da odgledam dokumentarni film „ The Principle“ i da dam komentar. Priključio se kolega „Hmmm da“ i dao YouTube link sa prevodom i naslovom „Načelo“

Dobro, ako ima više preporuka onda verovatno nije glupost kakvih sam se nagledao. I zaista, ne da nije glupost, materijal je vrlo, vrlo zanimljiv.

Na samom početku se po kvalitetu snimka i ukupnom utisku može zaključiti da se radi o visokobudžetnom projektu. Malo je medijskih kuća koje ovoliko obraćaju pažnju na kvalitet ali da vidimo šta kažu. Film obrađuje pitanja kosmologije sa naučnog ali i religijskog stanovišta i pojavljuju se ugledni naučnici koje sam imao priliku da gledam u drugim dokumentarnim filmovima. Ako želite ovu temu da obradite na najbolji način onda vam savetujem da prvo odgledate kompletan film, da stvorite utisak o svemu pa tek onda da nastavite sa čitanjem jer će vam tada biti mnogo jasnije šta je sponzor filma imao u planu sa njim da postigne (moći ćete da uporedite svoje iskustvo sa mojom tezom).

Prvo da predstavimo učesnike. Pre svega to je Michio Kaku, profesor teorijske fizike i učesnik nebrojenih dokumentarnih filmova i naučnih panela za promovisanje nauke. Ima veoma „pitak“ način izlaganja, od njega ne možete da naučite samo ako nećete.

Tu je i Lawrence Krauss, teorijski fizičar i kosmolog. Osnivač je projekta „Origins“ gde se bavi istraživanjem fundamentalnih pitanja univerzuma. Takođe je vrlo aktivan u popularizaciji nauke. Anti-teist je i pokušava da smanji uticaj religijske dogme na nauku.

Sledeći je Julian Barbour, Britanac fizičar sa interesantnom tvrdnjom da je sve iluzija, da ne postoji protok vremena već da postoji samo sadašnji momenat. Tvrdi da ne postoji dokaz prošlosti osim našeg sećanja na nju kao ni dokaz budućnosti osim našeg verovanja u nju.

Četvrti je Jonh Hartnet, fizičar iz Australije, kosmologist i pripadnik pokreta „mladih kreacionista“. Takođe je veliki protivnik teorije Velikog praska i protivnik hipoteze tamne energije i materije.

Bernard Carr je peti, profesor je matematike i astronomije. Teoriju reletiviteta i kosmologiju mi je predavao Stephen Hawking a interesantno je i da je bio predsednik udruženja budista na Kembrudžu. Učestvovao je u filmu „Trouble with atheism“ (Problem sa ateizmom) u kome se tvrdi da su ateisti ništa manje dogmatični nego verujući.

Max Tegmark je šesti učesnik,  švedsko-američki je fizičar i kosmolog – vrlo interesantna ličnost ali o njemu malo više kasnije.

Sedmi je John Byl, predstavljen je kao matematičar ali sebe smatra prvenstveno kreacionistom. Starešina je Kanadske Reformisane Crkve.

Martin Selbrede je osmi učesnik. On je podpredsednik Chalcedon Fondacije, izuzetno moćne organizacije koja promoviše hrišćanstvo i ima jak uticaj na američku politiku.

George Ellis je deveti učesnik. Osim što je profesor matematike koautor je knjige sa Stephenom Hawkingom i smatran je jednim od vodećih kosmologa sveta. Kveker je i bivši predsednik Internacionalnog društva za nauku i religiju.

Robert J Bennett, fizičar i koautor knjige “Galileo nije bio u pravu”. Vodi Geocentričku Katoličku Konferenciju.

Jedanaesti je Ron Hatch, vrhunski stručnjak za satelitsku navigaciju. Za njega je interesantno da kao bečelor fizike i matematike pobija Ajnštajnovu teoriju relativiteta.

Poslednji, dvanaesti je Robert Sungenis, katolički teolog kao i koautor knjige “Galileo nije bio u pravu”. Poznat je po stavu da je Zemlja centar univerzuma.

Dvanaest učesnika od kojih su većina svetski poznati i priznati stručnjaci govori o važnosti filma. Ali o čemu govori ovaj film? To nam narator odmah razjašnjava: bez obzira što nauka tvrdi da Zemlja i mi na njoj nismo ništa posebno to nije tačno. Sada nam je malo jasniji izbor učesnika.

Ako ste već odgledali film sigurno ste zapazili nešto neobično u njegovoj kompoziciji. Ako se diskutuje o nekoj temi praktikuje se da učesnici diskutuju međusobno, da se tema jasno, precizno i razgovetno obradi. Upravo tako stavove prikazuje narator dok se izjave učesnika, posebno na početku i kraju prikazuju u obliku “fleševa”, izjave se ubrzano smenjuju i toliko kratko traju da ne uspevamo da povežemo misli već pamtimo ono što je finansijer filma želeo da zapamtimo. Radi se o nekoj vrsti vrlo uspešnih sublimiranih poruka, to sam osetio na ličnom primeru jer iako slabo usvajam reklamu ovde sam tek pri drugom gledanju otkrio ono što mi je predhodno promaklo (zato što nemam rigidno usvojene stavove već ih konstantno upoređujem sa novim informacijama).

Bez obzira na vaše stavove o nečemu, kada vidite ovakav način izlaganja to je osnovni znak da je vreme za “crvenu lampicu”, da je velika verovatnoća pokušaja manipulacije. Da sada tu verovatnoću malo pažljivije razmotrimo.

Nema potrebe naglašavati šta ovde tvrde oni koji propagiraju geocentričnu ideju, kreacionizam ili religiju kao takvu, sve su to milion puta ponovljene priče. “Ali zašto bi sada prihvatili priče koje do sada nismo?” Zato što su vrlo pažljivo upakovane, toliko lepo da više obraćamo pažnju na ambalažu nego na upakovanu robu. Za tumačenje svega rečeno u filmu bi trebalo napisati knjigu ali moram prikazati bar neke detalje kako ne bi ostalo nejasno šta tvrdim.

Narator kaže (polako, jasno, praćeno vrlo sugestivnim videom): “Za skoro 500 godina koliko smo posmatrali sve dalje i dalje u svemir, sve je naizgled potvrđivalo ovo načelo (Kopernikov princip prema kome se Zemlja i Sunčev sistem značajno ne razlikuju od ostatka univerzuma). Pa ipak, nikad nismo videli ništa poput: Zemlje, dečijeg osmeha, finala velike simfonije, svetla svih gradova Zemlje koja sjaje daleko u svemir. Ne primećujemo te stvari nigde drugde u svom tom prostranstvu…”

Dakle, DOKAZ da smo nešto posebno je to što do sada nismo videli ništa slično?!? Za one koji ne znaju dovoljno o ovoj tematici, mi još uvek nismo u stanju da jasno vidimo najbliže planete udaljene 3-4 svetlosne godine. Naša galaksija ima prečnik od preko 100 000 svetlosnih godina i sadrži preko 100 milijardi zvezda od kojih većina ima bar po jednu ali uglavnom po više planeta. I to nije nešto spektakularno, rastojanja među galaksijama su mnogo veća od prečnika naše galaksije a u univezumu ima na stotine milijardi galaksija… To znači da postoji nezamislivo veliki broj planeta koja su na ogromnoj udaljenosti – da li je neočekivano to što nismo u stanju da ih vidimo (još uvek)?

Da li je možda ipak stav da grešimo ispravan? Kaku i Krauss su popularizatori nauke a Kaku kaže: “Ono što smo otkrili je šokantno. Postoji kriza u kosmologiji”. Krauss kaže: “Uzbudljivo je razdoblje u kosmologiji jer se sve promenilo”?!?

Znači greške ipak postoje. Naravno da postoje, nauka menja pogled na razna pitanja od svog postanka a menjaće ih i u buduće – jer nije doktrina. Tačno je da postoji otpor promenama u samoj nauci, nije lako naučnicima-autoritetima da priznaju da je njihovo životno delo promašaj, nije im lako da se pomire sa gubitkom slave i privilegija (kao i svim ostalim ljudima) ali ako su dokazi jasni i nedvosmisleni onda se ni ne pitaju – nema više spaljivanja protivnika na lomači.

Neuporedivo veći problem je sukob naučnih otkrića sa potencijalnim efektima na ekonomiju. Iako se svrstava u teoriju zavere ne treba sumnjati da su mnogi sjajni pronalasci zaustavljeni pre nego što su postali javni. I to odavno traje, još od Nikole Tesle ako ne i ranije: “zamislite idiota, hteo je da stuja bude svima jednako dostupna, besplatna”.

Pa ipak je čudno da Kaku i Krauss iznose skepticizam kao “lajt motiv”. Nije čudno nego je zloupotreba. Razgovor sa svima se vodio i snimao zasebno. Snimljeno je minimum 10x ako ne i 100x više materijala nego što je prikazano da bi se moglo odabrati samo ono što potvrđuje tezu naručioca ovog projekta. Da budem precizniji, ne samo što potvrđuje tezu već što se može uklopiti u priču jer ako bi sve potvrđivalo priču naručioca onda bi izazivalo sumnju u verodostojnost. Ovako je pažljivo birano gde će se pojaviti koji materijal.

Kao što sam već rekao neću objašnjavati sve izjave koje se ovde javljaju već ću samo razmatrati osnovnu tvrdnju uz iznošenje neophodnih primera.

U svakom filmu postoji glavni glumac, ovde je to nije najveći stručnjak ali je vrlo interesantan lik – Max Tegmark. Sam njegov nastup pokazuje da ima talenta za glumu što mu i jeste neophodno za posao koji obavlja. Kao direktor organizacije “Fondation Questions Insitute” koja se bavi organizacijom istraživanja temeljnih pitanja fizike i kosmologije prikupio je značajna sretstva od čega je najveću donaciju dobio od  “John Templeton Foundation” organizacije čiji je osnovni cilj USKLAĐENJE NAUKE I RELIGIJE. Zašto bi ovo bilo čudno? Na koji način ćete uskladiti nauku i religiju… Valjalo bi napomenuti da su članovi (mi bi rekli “korisnici doniranih sretstava”) Maxove organizacije i učesnici filma Julijan Barbour i George Ellis.

Ali tu nije kraj Maxovog preduzimaštva. On je jedan od osnivača i sadašnji predsednik “Future of life” instituta, neprofitnof istraživačkog istituta koji akcenat stavlja na istraživanje opasnosti od napredne veštačke inteligencije. Nije previše interesantno za ovu priču ali je interesantno da je među osnivačima ovog instituta suosnivač Skajpa Jaan Tallinn a da je u odboru i Elon Musk. Znači čovek “ima nos” za biznis.

Dakle Max ume da prikupi stretstva ali mora i da ih opravda. Jedan od njegovih najvažnijih radova je proučavanje mikrotalasnog pozadinskog zračenja za koje se smatra da je relikt Velikog Praska i nastanka svemira (da napomenem da među učesnicima ovog filma ima više protivnika teorije Velikog Praska). On tvrdi da to zračenje nije svuda isto kako se ranije smatralo već da postoje određeni poremećaji sa čim se slažu i mnogi drugi kosmolozi. Ali Max tvrdi da su poremećaji, da objasnim što prostije, simetrični i da ta simetrija postavlja Zemlju u njen centar – da se Zemlja nalazi u centru svemira. Naučnici ne dovode u pitanje poremećaje u pozadinskom zračenju, ono se može videti na snimcima i sa njima su dokazani ali niko od naučnika nije u stanju da pokaže da to pozadinsko zračenje na bilo koji način stavlja Zemlju u centar svemira. Niko osim onih koji su povezani sa religijom i koji prihvataju bilo šta što odgovara njihovoj priči.

Čak i onima kojima nauka nije bliska imaju predstavu Zemlje koja ne zauzima neko specijalno mesto ni u Sunčevom sistemu, još manje Sunčev sistem zauzima specijalno mesto u našoj galaksiji (tačnije, u njenoj smo spoljašnjoj zoni) a ni naša galaksija nije ništa specijalno u odnosu na druge – mogli bi reći da je prosečna i po veličini i po obliku. Ali religiji takvo tumačenje ne odgovara jer se tako umanjuje uloga Boga, ne odgovara priči koju nam pričaju već dva milenijuma. Religije uglavnom nisu u stanju da značajnije utiču na nauku ali Vatikan ima sasvim dovoljna sretstva da kreira naučnu misao, da ne govorimo o propagandnom materijalu kao što je ovaj film. Iz kog god ugla (ali ne i u svakom momentu, štaviše ima mnogo istinitih tvrdnji) da pogledamo ovaj materijal vidi se pokušaj manipulacije. Ako neko i dalje sumnja da je u pitanju propagandni materijal neka pogleda citate na samom kraju – u stvari, nisu ni krili.

Analiza ne bi bila kompletna bez žalbe nekih od učesnika. Tekst žalbe je prilično dosadan, izdvojio bih samo Kaku-ovu izjavu jer je bio najdirektniji: on je rekao da se film verovatno koristio “pametnom montažom” njegovih izjava i graničio je sa “intelektualnim nepoštenjem”. Tekst cele žalbe se može naći na stranici Wikipedije posvećene filmu “The Principle” a pojedinih tekstova o ovoj temi ima u više naučnih časopisa.

Ako nekome ni ovo nije dovoljno da prihvati manipulativni karakter ovog filma onda nema svrhe dalje objašnjavati. Ironija je da su Vatikanski astronomi tvrdili još 2008. da postoji mogućnost vanzemaljskog života a 2015. (godinu dana posle pojave ovog filma) da možda postoji vanzemaljska inteligencija što praktično minimalizuje značaj ovog filma.

Nije mi bila namera da napadam religiju ni da branim nauku. I jedno i drugo imaju zasluga i mana. Vatikan ne bi trebalo da kupuje ono što nije etično kupovati, ni nauka (naučnici) ne bi trebalo da prodaje ono što nije etično prodavati. Ono na šta bih posebno ukazao je da naglo opada broj onih koji veruju religijama ali isto tako i nauci. Ovaj film u velikoj meri može da odgovori zašto je tako. Moje pitanje i dalje ostaje: ako ne veruju ni religiji ni nauci kome (čemu) danas ti ljudi veruju?

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
142 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Dejan
Gost
Dejan
2 godine prije

Sistem je uzeo davno u svoje okrilje religiju. Sistem je uzeo davno u svoje okrilje nauku. Ili ima možda onih koji smatraju da je sve istinito u religiji i nauci? Dobar primer je arheologija gde Majkl Cremo autor knjiga i istraživač govori o otkrićima koja su neosporno dokazana i to… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije

Pocelo je idejom americkih verskih fanatika da se relativizira nauka. „Moja istina“ je etablirani izraz danas. Jer objektivna istina kao ne postoji. Jedna swedistanka koja je unistila zivot coveku optuzujuci ga lazno za silovanje se uopste ne stidi.; „Pa sta? To je moja istina.“ To je rekla na sudu. Prvo,… Pročitaj više »

Alex
Gost
Alex
2 godine prije

Vjerujem još samo vlastitom ku*cu…za sada…😂😂😂

Kkk
Gost
Kkk
2 godine prije

Otici ce coek i do drugijeh svijetova i tamo zateci prazninu i pustos,ali ce jopet smatrati da sve bolje zna,nego li,Boze prosti,sam Bog.Tamo sem mira Bozijeg nista vidjeti nece,ali ce srcem i dusom osjetiti svu Boziju ljepotu i snagu. Tarabici

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

@guest_397119 “moje mišljenje je da je pre svega potrebno verovati u sebe a ne u ,,činjenice ,, koje su nam uturili u mozak ” Tamo gde može to je u redu kolega. Ako ti grafikon vrednovanja rada kaže da je košenje livade napornije od kopanja kanala a ti iz iskustva… Pročitaj više »

Bosanac
Gost
Bosanac
2 godine prije

Ljudi su nekad vidjeli kristalno jasno dok nije dos’o neko zamutio vodu, i nudi im navigaciju.

istrazuj
Gost
istrazuj
2 godine prije

“… Moje pitanje i dalje ostaje: ako ne veruju ni religiji ni nauci kome (čemu) danas ti ljudi veruju?…” Nikom sumi. Nikom… Tzv “nauka” je toliko zaprljana, da je prakticno smijesno govoriti o nauci – u vezi tog korumpiranog samo zadovoljavanja. Danasnja “nauka” – je bukvalno postala – RELIGIJA. (Engleski… Pročitaj više »

Kkk
Gost
Kkk
2 godine prije

Svetlost sunca koja rasprsuje tamu citavog ovog sveta potice od Mene.Svetlost meseca i vatre takodje poticu od Mene.
Ja ulazim u svaku planetu i zahvaljujuci Mojoj energiji one ostaju u orbiti.Ja postajemmesec i tako svim biljkama dajem sok zivota.
Stihovi 12 i 13.

mislim
Gost
mislim
2 godine prije

u kršćanstvu mi je najpozitivniji lik nevjerni toma.
tako da nevjerujem religiji ,nevjerujem nauci ,plitičarima, novinarima… a čak nisam siguran ni u sebe i svoja viđenja. moguće da je sve samo iluzija.

Dejan
Gost
Dejan
2 godine prije

Arheologija je naučno studiranje ostataka ljudskih civilizacija i kultura. Kada se pojavi novo otkriće koje nije u skladu sa zavaničnom paradigmom koja važi u arheologiji onda se dešava da se to otkriće odbaci. To što će odbaciti ili prihvatiti običan čovek je jedna stvar, ali arheolozi koji će odbaciti važno… Pročitaj više »

Venator
Gost
Venator
2 godine prije

Odmah ste u startu krenuli pogrešnom tezom, spominjući vjeru zajedno sa naukom. U nauci je vjera nepotrebna, postoje dokazi (izračuni) “crno na bijelo”. Za ono što nije dokazano, konstantno se radi istraživanju. Onaj pak koji misli da u znanost treba vjerovati, taj se pojedinac trudi, svojim mentalnim kapacitetima, probiti barijeru… Pročitaj više »

Maki
Gost
Maki
2 godine prije

I opet srdačno preporučujem prevedenu knjigu Bila Brajsona: “Kratka istorija bezmalo svačega”. Sada vam je idealna prilika da u samoizolaciji “savladate” preko 400 strana (mislim, oni koji su zaboravili čitati van telefona 🙂 Bil Brajson je oprezno napisao svoju knjigu, gde je se na početku malo “udvarao” sistemu i dogmama… Pročitaj više »

basso
Gost
basso
2 godine prije

Ja vjerujem samo Putinu.

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije

Film je negledljiv, na početku ubija sa posebnostima i beznačajnostima . . . nije me briga ko je radija film, ni kako ni zašto, ali to ja nemogu gledat, pa nisan lud da me neko guzi . . . toliko o filmu. Pitanje postanka nije rješeno, a kontrolni sistem nudi… Pročitaj više »

Armagedon
Gost
Armagedon
2 godine prije

Nauka…..tako ljepo zvuci , ali je sad pitanje za koga nauka i radi cega ona postoji. Zasto se skrivaju i u tajnosti istrazivaju piramide , potonuli gradovi kojekave pojave itd , zasto se ne promijeni povijest i ucenje na osnovu tisuca novih otkrica. Zasto I eto ti odgovora zato sto… Pročitaj više »

crna guja
Gost
crna guja
2 godine prije

kome vjerovati da vjeruj onom za koga znas da je prezivio gadne stvari po zivot opasne i ostao dalje normalan i ziv i dalje zivi i funkcionira u skladu sa svojim okruzenjem gdje nastavlja dalje da zivi religija i nauka da moj prof fizike na prvom satu nam je rekao… Pročitaj više »

RENEW
Gost
RENEW
2 godine prije

Znanost je, da bomo vsi umrli. Eni prej, drugi kasnej.

Armagedon
Gost
Armagedon
2 godine prije

Dali smo se ikad pitali zasto postojimo ? Da se ubijamo , unistavamo sve oko sebe , mrzimo , napadamo , zagadivamo , kakimo, opijamo drogiramo , ili nesto drugo , plemenitije.? nauka najvise bavi kako se tijelo covika razvija o cega je kako napravijena i da to kontrolira ,… Pročitaj više »

Trondhjemite
Member
Trondhjemite
2 godine prije

Film ću kasnije pogledati, ali budući da sam u jednoj grani prirodnih znanosti, nešto ipak moram komentirati. Najveći problem su lobiji. U današnje vrijeme su česte pojedine grupacije usko povezane s vjerskim institucijama (ali ne sa službenim Vatikanom!!) koje nude ogromne količine novca pojedinim stručnjacima kako bi ih privukle u… Pročitaj više »

KKK
Gost
KKK
2 godine prije

Trovaće vazduh i vodu i puštati kijamete po morima sinjim ,rijekama i zemlji,te će ljudi naglo umirati od nekakvijeh boleščina.Oni dobri i mudri vidjeće da sav taj njihov trud i argatluk ne vrijedi ni po lule duvana i da vodi propasti svijeta ,te će umijesto numeracije potražiti svoju pamet za… Pročitaj više »

KKK
Gost
KKK
2 godine prije

Samo da napomenem i da je Majka od Nikole Tesle Rumunjka Đorđina takođe bila nepismena kao i Tarabići.Dosta prosvetljenja za danas.LP svima.

Zorule
Member
Zorule
2 godine prije

Gledao sam ovaj film prije par godina, na preporuku nekog forumasa koji mi je posalo taj link sa preporukom da će mi iz temelja promjeniti način razmišljanja. U početku filma sam imao dojam da se radi o dosta kvalitetnom uratku koji pokušava biti neutralan i objektivan, ali prema kraju filma… Pročitaj više »

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije

Propagandan film, da. Ali ja kao inženjer, sam ubedžen da je fizika jedna od naj slabih nauka, ne zna se gotovo ništa o materiji, šta je elektron, atom, svetlost, gravitacija, magnetno polje, elektrostatičko polje, ako nije ništa kako prolazi kroz vakum???? Po mojemu, neke sile mnogo odavno su “usmerili” fiziku… Pročitaj više »

iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
Gost
iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
2 godine prije

Počeo sam gledati ovo gore al kad su počeli sa uigranim klišeem kratkih rezova i dramatičnih zvukova prestao sam jer ne želim da mi mozak programiraju fotonskim sublimirajučim porukama.

Hmmm da
Gost
Hmmm da
2 godine prije

Postoji jedna izreka koja kaže: večer provedena s istomišljenicima je jedna izgubljena večer. Mislim da je od Hemingwaya, nisam siguran. Obožavam tu izreku, međutim, ova tema i komentari su mi poprilično poljuljali taj stav. Nekako mi se čini da nam je svima “kapacitet” mozga preopterecen, ali ne znanjem, nego stavovima.… Pročitaj više »

Meštar
Gost
Meštar
2 godine prije

Isusu Kristu

Zsphere
Gost
Zsphere
2 godine prije

Big Bang teorija je jedna od vecih gluposti i toliko je lako razbucati i obicnim laicima iz astronomije poput mene. Zapazanje je ovako da mi uopste nemamo uredjaje kojima mozemo mjeriti konacnu velicinu svemira ali i ovo sto mjerimo je vise nego ogromno. Oke primjetili smo da se siri. Ali… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

@shumadinac Samo jedna sugestija. Ne misliš valjda da je Vatikan imao prste u ovome. Ovo su napravili kršćani evanđelisti u SAD. Vatikan je u enciklici jasno odredio dogmu gdje priznaje znanstvena otkrića. Samo to. Ako imaš mogućnosti čitaj enciklike o svemu. To su dogme raznih papa , jer je on… Pročitaj više »

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
2 godine prije

I religije sebe definiraju kao “nauku”, a kada “prava nauka” postane dogmatska, ne razlikuje se ni po čemu od bilo koje religije, makar se u njoj negira postojanje viših duhovnih bića – Boga ili bogova. Mislim, da je, npr. “veliki prasak” – jednako religiozan pogled na stvarnost, koliko i bilo… Pročitaj više »

U prolazu
Gost
U prolazu
2 godine prije

Prvo trebamo raščistiti neke pojmove, kao npr. vjera/vjerujem. Što znači vjerovati u nešto? Valjda, ako čovjek nije 100% siguran, onda se može reći da vjeruje. Granica bi trebala biti iznad 50%. Ja ne vjerujem da će svaki čovjek fizički umrijeti i nestati nakon 100-tinjak godina. JA TO ZNAM i siguran… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik