fbpx

Sumrak nauke?

Nauka energija struja

Da li verujete svojoj vlasti? Da li verujete institucijama? Da li verujete nauci – generalno? Zanemarite ova pitanja: kome verujete?

Do pojave interneta živeli smo u mraku. Informacije smo dobijali od državnih medija koji su ih birale po nalogu države. Ako bi se neko ustudio da iznese drugačije mišljanje ili kritiku odmah je proglašavan za disidenta ili čak državnog neprijatelja. Ali na svu sreću mrak je pobeđen, svetlo je obasjalo svaki kutak planete i imamo informacija po izboru (zapamtite ovo „po izboru“).

Na ovom portalu važim za pobornika nauke (protiv koga?) i često bivam izazvan od neistomišljenika. Nedavno je kolega „istrazuj“ zamolio da odgledam dokumentarni film „ The Principle“ i da dam komentar. Priključio se kolega „Hmmm da“ i dao YouTube link sa prevodom i naslovom „Načelo“

Dobro, ako ima više preporuka onda verovatno nije glupost kakvih sam se nagledao. I zaista, ne da nije glupost, materijal je vrlo, vrlo zanimljiv.

Na samom početku se po kvalitetu snimka i ukupnom utisku može zaključiti da se radi o visokobudžetnom projektu. Malo je medijskih kuća koje ovoliko obraćaju pažnju na kvalitet ali da vidimo šta kažu. Film obrađuje pitanja kosmologije sa naučnog ali i religijskog stanovišta i pojavljuju se ugledni naučnici koje sam imao priliku da gledam u drugim dokumentarnim filmovima. Ako želite ovu temu da obradite na najbolji način onda vam savetujem da prvo odgledate kompletan film, da stvorite utisak o svemu pa tek onda da nastavite sa čitanjem jer će vam tada biti mnogo jasnije šta je sponzor filma imao u planu sa njim da postigne (moći ćete da uporedite svoje iskustvo sa mojom tezom).

Prvo da predstavimo učesnike. Pre svega to je Michio Kaku, profesor teorijske fizike i učesnik nebrojenih dokumentarnih filmova i naučnih panela za promovisanje nauke. Ima veoma „pitak“ način izlaganja, od njega ne možete da naučite samo ako nećete.

Tu je i Lawrence Krauss, teorijski fizičar i kosmolog. Osnivač je projekta „Origins“ gde se bavi istraživanjem fundamentalnih pitanja univerzuma. Takođe je vrlo aktivan u popularizaciji nauke. Anti-teist je i pokušava da smanji uticaj religijske dogme na nauku.

Sledeći je Julian Barbour, Britanac fizičar sa interesantnom tvrdnjom da je sve iluzija, da ne postoji protok vremena već da postoji samo sadašnji momenat. Tvrdi da ne postoji dokaz prošlosti osim našeg sećanja na nju kao ni dokaz budućnosti osim našeg verovanja u nju.

Četvrti je Jonh Hartnet, fizičar iz Australije, kosmologist i pripadnik pokreta „mladih kreacionista“. Takođe je veliki protivnik teorije Velikog praska i protivnik hipoteze tamne energije i materije.

Bernard Carr je peti, profesor je matematike i astronomije. Teoriju reletiviteta i kosmologiju mi je predavao Stephen Hawking a interesantno je i da je bio predsednik udruženja budista na Kembrudžu. Učestvovao je u filmu „Trouble with atheism“ (Problem sa ateizmom) u kome se tvrdi da su ateisti ništa manje dogmatični nego verujući.

Max Tegmark je šesti učesnik,  švedsko-američki je fizičar i kosmolog – vrlo interesantna ličnost ali o njemu malo više kasnije.

Sedmi je John Byl, predstavljen je kao matematičar ali sebe smatra prvenstveno kreacionistom. Starešina je Kanadske Reformisane Crkve.

Martin Selbrede je osmi učesnik. On je podpredsednik Chalcedon Fondacije, izuzetno moćne organizacije koja promoviše hrišćanstvo i ima jak uticaj na američku politiku.

George Ellis je deveti učesnik. Osim što je profesor matematike koautor je knjige sa Stephenom Hawkingom i smatran je jednim od vodećih kosmologa sveta. Kveker je i bivši predsednik Internacionalnog društva za nauku i religiju.

Robert J Bennett, fizičar i koautor knjige “Galileo nije bio u pravu”. Vodi Geocentričku Katoličku Konferenciju.

Jedanaesti je Ron Hatch, vrhunski stručnjak za satelitsku navigaciju. Za njega je interesantno da kao bečelor fizike i matematike pobija Ajnštajnovu teoriju relativiteta.

Poslednji, dvanaesti je Robert Sungenis, katolički teolog kao i koautor knjige “Galileo nije bio u pravu”. Poznat je po stavu da je Zemlja centar univerzuma.

Dvanaest učesnika od kojih su većina svetski poznati i priznati stručnjaci govori o važnosti filma. Ali o čemu govori ovaj film? To nam narator odmah razjašnjava: bez obzira što nauka tvrdi da Zemlja i mi na njoj nismo ništa posebno to nije tačno. Sada nam je malo jasniji izbor učesnika.

Ako ste već odgledali film sigurno ste zapazili nešto neobično u njegovoj kompoziciji. Ako se diskutuje o nekoj temi praktikuje se da učesnici diskutuju međusobno, da se tema jasno, precizno i razgovetno obradi. Upravo tako stavove prikazuje narator dok se izjave učesnika, posebno na početku i kraju prikazuju u obliku “fleševa”, izjave se ubrzano smenjuju i toliko kratko traju da ne uspevamo da povežemo misli već pamtimo ono što je finansijer filma želeo da zapamtimo. Radi se o nekoj vrsti vrlo uspešnih sublimiranih poruka, to sam osetio na ličnom primeru jer iako slabo usvajam reklamu ovde sam tek pri drugom gledanju otkrio ono što mi je predhodno promaklo (zato što nemam rigidno usvojene stavove već ih konstantno upoređujem sa novim informacijama).

Bez obzira na vaše stavove o nečemu, kada vidite ovakav način izlaganja to je osnovni znak da je vreme za “crvenu lampicu”, da je velika verovatnoća pokušaja manipulacije. Da sada tu verovatnoću malo pažljivije razmotrimo.

Nema potrebe naglašavati šta ovde tvrde oni koji propagiraju geocentričnu ideju, kreacionizam ili religiju kao takvu, sve su to milion puta ponovljene priče. “Ali zašto bi sada prihvatili priče koje do sada nismo?” Zato što su vrlo pažljivo upakovane, toliko lepo da više obraćamo pažnju na ambalažu nego na upakovanu robu. Za tumačenje svega rečeno u filmu bi trebalo napisati knjigu ali moram prikazati bar neke detalje kako ne bi ostalo nejasno šta tvrdim.

Narator kaže (polako, jasno, praćeno vrlo sugestivnim videom): “Za skoro 500 godina koliko smo posmatrali sve dalje i dalje u svemir, sve je naizgled potvrđivalo ovo načelo (Kopernikov princip prema kome se Zemlja i Sunčev sistem značajno ne razlikuju od ostatka univerzuma). Pa ipak, nikad nismo videli ništa poput: Zemlje, dečijeg osmeha, finala velike simfonije, svetla svih gradova Zemlje koja sjaje daleko u svemir. Ne primećujemo te stvari nigde drugde u svom tom prostranstvu…”

Dakle, DOKAZ da smo nešto posebno je to što do sada nismo videli ništa slično?!? Za one koji ne znaju dovoljno o ovoj tematici, mi još uvek nismo u stanju da jasno vidimo najbliže planete udaljene 3-4 svetlosne godine. Naša galaksija ima prečnik od preko 100 000 svetlosnih godina i sadrži preko 100 milijardi zvezda od kojih većina ima bar po jednu ali uglavnom po više planeta. I to nije nešto spektakularno, rastojanja među galaksijama su mnogo veća od prečnika naše galaksije a u univezumu ima na stotine milijardi galaksija… To znači da postoji nezamislivo veliki broj planeta koja su na ogromnoj udaljenosti – da li je neočekivano to što nismo u stanju da ih vidimo (još uvek)?

Da li je možda ipak stav da grešimo ispravan? Kaku i Krauss su popularizatori nauke a Kaku kaže: “Ono što smo otkrili je šokantno. Postoji kriza u kosmologiji”. Krauss kaže: “Uzbudljivo je razdoblje u kosmologiji jer se sve promenilo”?!?

Znači greške ipak postoje. Naravno da postoje, nauka menja pogled na razna pitanja od svog postanka a menjaće ih i u buduće – jer nije doktrina. Tačno je da postoji otpor promenama u samoj nauci, nije lako naučnicima-autoritetima da priznaju da je njihovo životno delo promašaj, nije im lako da se pomire sa gubitkom slave i privilegija (kao i svim ostalim ljudima) ali ako su dokazi jasni i nedvosmisleni onda se ni ne pitaju – nema više spaljivanja protivnika na lomači.

Neuporedivo veći problem je sukob naučnih otkrića sa potencijalnim efektima na ekonomiju. Iako se svrstava u teoriju zavere ne treba sumnjati da su mnogi sjajni pronalasci zaustavljeni pre nego što su postali javni. I to odavno traje, još od Nikole Tesle ako ne i ranije: “zamislite idiota, hteo je da stuja bude svima jednako dostupna, besplatna”.

Pa ipak je čudno da Kaku i Krauss iznose skepticizam kao “lajt motiv”. Nije čudno nego je zloupotreba. Razgovor sa svima se vodio i snimao zasebno. Snimljeno je minimum 10x ako ne i 100x više materijala nego što je prikazano da bi se moglo odabrati samo ono što potvrđuje tezu naručioca ovog projekta. Da budem precizniji, ne samo što potvrđuje tezu već što se može uklopiti u priču jer ako bi sve potvrđivalo priču naručioca onda bi izazivalo sumnju u verodostojnost. Ovako je pažljivo birano gde će se pojaviti koji materijal.

Kao što sam već rekao neću objašnjavati sve izjave koje se ovde javljaju već ću samo razmatrati osnovnu tvrdnju uz iznošenje neophodnih primera.

U svakom filmu postoji glavni glumac, ovde je to nije najveći stručnjak ali je vrlo interesantan lik – Max Tegmark. Sam njegov nastup pokazuje da ima talenta za glumu što mu i jeste neophodno za posao koji obavlja. Kao direktor organizacije “Fondation Questions Insitute” koja se bavi organizacijom istraživanja temeljnih pitanja fizike i kosmologije prikupio je značajna sretstva od čega je najveću donaciju dobio od  “John Templeton Foundation” organizacije čiji je osnovni cilj USKLAĐENJE NAUKE I RELIGIJE. Zašto bi ovo bilo čudno? Na koji način ćete uskladiti nauku i religiju… Valjalo bi napomenuti da su članovi (mi bi rekli “korisnici doniranih sretstava”) Maxove organizacije i učesnici filma Julijan Barbour i George Ellis.

Ali tu nije kraj Maxovog preduzimaštva. On je jedan od osnivača i sadašnji predsednik “Future of life” instituta, neprofitnof istraživačkog istituta koji akcenat stavlja na istraživanje opasnosti od napredne veštačke inteligencije. Nije previše interesantno za ovu priču ali je interesantno da je među osnivačima ovog instituta suosnivač Skajpa Jaan Tallinn a da je u odboru i Elon Musk. Znači čovek “ima nos” za biznis.

Dakle Max ume da prikupi stretstva ali mora i da ih opravda. Jedan od njegovih najvažnijih radova je proučavanje mikrotalasnog pozadinskog zračenja za koje se smatra da je relikt Velikog Praska i nastanka svemira (da napomenem da među učesnicima ovog filma ima više protivnika teorije Velikog Praska). On tvrdi da to zračenje nije svuda isto kako se ranije smatralo već da postoje određeni poremećaji sa čim se slažu i mnogi drugi kosmolozi. Ali Max tvrdi da su poremećaji, da objasnim što prostije, simetrični i da ta simetrija postavlja Zemlju u njen centar – da se Zemlja nalazi u centru svemira. Naučnici ne dovode u pitanje poremećaje u pozadinskom zračenju, ono se može videti na snimcima i sa njima su dokazani ali niko od naučnika nije u stanju da pokaže da to pozadinsko zračenje na bilo koji način stavlja Zemlju u centar svemira. Niko osim onih koji su povezani sa religijom i koji prihvataju bilo šta što odgovara njihovoj priči.

Čak i onima kojima nauka nije bliska imaju predstavu Zemlje koja ne zauzima neko specijalno mesto ni u Sunčevom sistemu, još manje Sunčev sistem zauzima specijalno mesto u našoj galaksiji (tačnije, u njenoj smo spoljašnjoj zoni) a ni naša galaksija nije ništa specijalno u odnosu na druge – mogli bi reći da je prosečna i po veličini i po obliku. Ali religiji takvo tumačenje ne odgovara jer se tako umanjuje uloga Boga, ne odgovara priči koju nam pričaju već dva milenijuma. Religije uglavnom nisu u stanju da značajnije utiču na nauku ali Vatikan ima sasvim dovoljna sretstva da kreira naučnu misao, da ne govorimo o propagandnom materijalu kao što je ovaj film. Iz kog god ugla (ali ne i u svakom momentu, štaviše ima mnogo istinitih tvrdnji) da pogledamo ovaj materijal vidi se pokušaj manipulacije. Ako neko i dalje sumnja da je u pitanju propagandni materijal neka pogleda citate na samom kraju – u stvari, nisu ni krili.

Analiza ne bi bila kompletna bez žalbe nekih od učesnika. Tekst žalbe je prilično dosadan, izdvojio bih samo Kaku-ovu izjavu jer je bio najdirektniji: on je rekao da se film verovatno koristio “pametnom montažom” njegovih izjava i graničio je sa “intelektualnim nepoštenjem”. Tekst cele žalbe se može naći na stranici Wikipedije posvećene filmu “The Principle” a pojedinih tekstova o ovoj temi ima u više naučnih časopisa.

Ako nekome ni ovo nije dovoljno da prihvati manipulativni karakter ovog filma onda nema svrhe dalje objašnjavati. Ironija je da su Vatikanski astronomi tvrdili još 2008. da postoji mogućnost vanzemaljskog života a 2015. (godinu dana posle pojave ovog filma) da možda postoji vanzemaljska inteligencija što praktično minimalizuje značaj ovog filma.

Nije mi bila namera da napadam religiju ni da branim nauku. I jedno i drugo imaju zasluga i mana. Vatikan ne bi trebalo da kupuje ono što nije etično kupovati, ni nauka (naučnici) ne bi trebalo da prodaje ono što nije etično prodavati. Ono na šta bih posebno ukazao je da naglo opada broj onih koji veruju religijama ali isto tako i nauci. Ovaj film u velikoj meri može da odgovori zašto je tako. Moje pitanje i dalje ostaje: ako ne veruju ni religiji ni nauci kome (čemu) danas ti ljudi veruju?

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
142 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije

Sistem je uzeo davno u svoje okrilje religiju. Sistem je uzeo davno u svoje okrilje nauku. Ili ima možda onih koji smatraju da je sve istinito u religiji i nauci? Dobar primer je arheologija gde Majkl Cremo autor knjiga i istraživač govori o otkrićima koja su neosporno dokazana i to na najvalidniji način, potvrdom starosti pronadjenih predmeta i lokaliteta. Tu čak nije bilo moguće osporavati tačnost merenja. I šta je sistem zajedno sa arheolozima napravio? Onde gde je mogao on je to sakrio/uništio a gde nije mogao on je sistematski stavio zabranu na svaku informaciju o pronadjenom predmetu i diskreditovao je arheologe koji su to pronašli kao i da ih je sklonio iz arheološke zajednice. To radi sistem, drži nas u lažima, servira nam laži, manipuliše nama sve u cilju održanja ustaljenog poretka i kontrole. A zašto onda mnogi veruju sistemu. Pa tako su ih isprogramirali. Ljudima nije ni bitna istina. Ljudi su ionako zombirani i svedeni na besmisleno bauljanje kroz stazu života. Retki su probudjeni i koji vide istinu. A istina je u nama – davno je rečeno. Spoznaj sebe čoveče – to je ono što ti treba!

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Dejan

@guest_397120 Moja preporuka je bila da se prvo odgleda film kako bi se što lakše videla manipulacija što ti očigledno nisi učinio. Da jesi možda li lakše primećivao slične manipulacije koje si već usvojio ili na koje ćeš tek naići. Obzirom da nisi komentarisao sam tekst vratiću se na onaj o Lukašenku jer je tvoja replika korisna i za objašnjanje ovog teksta. Ti si rekao da se sprdam sa “vanzemaljskim entitetima”. To nije tačno, ne mogu se sprdati sa nečim o čemu nemam nikakvih podtaka da postoji ili ne. Štaviše, par puta sam rekao da i sam verujem u vanzemaljsko prisustvo ali ti si to zaboravio ili si komentar čitao površno. Ne sprdam se ni sa tvojim mišljenjem o vanzemaljskim entitetima – opet, nemam nikakvih dokaza da ga pobijem a nemam ni pravo da se sprdam sa tvojim mišljenjem. Ali se sprdam tvojoj upornosti da nametneš svoje mišljenje ostalima kojih je neuporedivo više, ne nameći drugima nelogično mišljenje za koga samo malobrojni kažu da je logično. Kažeš da je “Elita” odavno sa nama, da nam je dala tehnologiju, da nas iskorišćava, da će se uskoro pokazati i da će nam tada biti bolje jer će nas osoboditi od zla koje… Pročitaj više »

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac da bi sagledali celu sliku moramo ići u metafiziku. Ne možemo sve tumačiti iz ivog našeg fizičkog stanja. To što mnogi ne razumeju o postojanju van fizikog sveta me ni najmanje ne dotiče, svestan sam toga. I Gandi je rekao – mogu i milijardu ljudi da se ne slaže samnom ali istina je istina. Ja nisam nigde rekao da uskoro pokazati i da žele zaustaviti ratove i da će nas elita osloboditi od zla koje medjusobno širimo?. Daj mi navedi gde sam to rekao? Ti si sve pomešao. Elita je uvek delovala iz senke. I elita koja je samo zlo će na sosloboditi od zla?!? I elita će zaustaviti ratove a ona je ta koja izaziva ratove hiljadama godina? Prvo mi iznosiš da sam rekao nešto što nisam i još mi kažeš na osnovu toga da sam nelogičan? Svašta. i da ne misliš da imam nešto lično protiv tebe pa te samo napadam evo ovo što si pisao u vezi vakcina koje su nam davali. Da povećana oboljenja od raka i druga se ne mogu samo objasniti otrovnim vakcinama jer ima i mnogo drugih toksina u vazduhu, vodi, hrani, zračenjima. Sa tim se slažem. Ja lično ne bih vakcine… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Dejan

Izvini Dejane, stvarno nemam vremena da tražim. Znam samo da ti je na te komentare replicirao kolega koji tvrdi da je “elita” sa nama 200 godina i da će se pokazati za 70.

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac
Može bilo ko da replicira bilo šta. Ja znam šta sam pisao. I opet pišem – elita je nad nama hiljadama godina i ona je odgovorna za sav haos i ona podstiče sav haos. Ako neki kolega komentator tvrdi da će se elita pokazati za 70 godina zašto onda to meni pripisuješ da sam rekao?

Komentar
Gost
Komentar
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Pokvareni telefon

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumy, opet bacaš bisere pred svinje

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Ico

@ico,
kolega, ja stvarno ne vidim kakve vi “bisere” vidite u papagajskom ponavljanju – laznih i nedokazanih “teorija” – ali bi mi zanimljivije bilo kada bi komentar bio komentar – umjesto “navijanja”…
Zdravi bili
pozzzz

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Znaš šta istrazuj, ako posle današnjeg teksta imaš obraza da kažeš da je u pitanju “papagajsko ponavljanje lažnih i nedokazanih teorija” onda te molim da mi više nikad ne repliciraš.

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac Eh #ebi ga sad prijatelju… Izgleda da karantin radi svoje 🙂 Dakle, obratio sam se kolegi ico – naprosto sto mi je bezveze tvrdanja o “biserima i svinjama”… Niti je zvanicna “nauka” (ovdje kosmologija) o kojoj pricamo “biseri” a niti su oni koji se ne slazu sa tim “naucnim” stavovima svinje. Uz to, evo na prijasnjoj (poduzoj) replici koja je nekako dospjela dole – vec sam ti napisao podosta o svemu. Priznajem da si ulozio puno truda na istrazivanje stvari oko filma. Lijepo si slozio analizu… Imao si i jednu dosljednu (ali po meni pristranu) tacku gledista… Zato se i ne slazem sa zakljuckom. To sam ti i dole u odgovoru pokusao objasniti. Ja ne vidim razlog tvoje ljutnje? Pored tog sto se ne slazem da me neko poredi sa svinjama (premda nemam nista protiv tih zivotinja), ne slazem se niti sa zvanicnom “naukom”. Sta vise – ne smatram narocito pametnim pristup – “ponavljanje je majka znanja” u bilo kakvoj nauci. Dakle – zalazem se za – apsolutno PROPITIVANJE svih “naucnih” istina i “teorija”. Uvijek! Evo dole je jedan kolega koji se upravo bavi naucnim radom – postavio svoj stav. Njemu su problem “lobiji”. Sa druge strane, jasno je… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  istrazuj

@guest_397144
Kažeš skeptičan si na nauku što znači da ne bi imalo razloga da je pratiš… ali ipak pročitaš svaki tekst ovde na tu temu. Jer pokušavaš da pokažeš da je glupost. Ali to radiš “papagajskim ponavljanjem istih stavova” (bez ljutnje, pogledaj šta si pisao).

ALI… kada bi zaista pratio video bi da se Ajnštajnova teorija neprestano potvrđuje još od zakašnjenja atomskog sata koji je putovao u avionu u odnosu na onaj na Zemlji, preko potvrđivanja ponašanja materije u blizini crne rupe pa do nedavno registrovanih gravitacionih talasa nastalih spajanjem dve crne rupe (kada je Ajnštajn predstavio teoriju niko nije mogao ni da zamisli postojanje crne rupe). Danas se napušta korišćenje Njutnove teorije gravitacije i u tu svrhu koriste Ajnštajnove jednačine jer su potpunije. Da li ovo znaš? Kako god, ti pljuješ naučnika koji je pokazao nešto što je rekao bih većini nepojmljivo ceo vek kasnije i što je DOKAZANO (i fizičkim eksperimentima) nebrojeno puta uprkos pravom takmičenju “ko će da pobije Ajnštajna” a prihvataš nešto sa interneta što se ne može dokazati, što je “religija”.

Ali ako je tvrdoglavost u pitanju onda živi u svom svetu – zašto da ti ja remetim idilu.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@sumi,
“…fizičkim eksperimentima…”
Kojim?
Sta bi ti recimo rekao – kada bih ja ustvrdio – da je zvuk brzi od svjetlosti i to mekoliko puta?
(Dokazano i eksperimentalno provjereno)
Anstajn je apsolutno nebitni lik koji je postavljen to gdje jeste da odglumi pametnjakovica. Dakle “najveca brzina” u prirodi nije brzina svjetla.
Dokazano.
Zasto onda trositi vrijem na sf price mladog glumca zvanog Anstein?

Zorule
Member
Zorule
1 godina prije
Reply to  Istrazuj

@Istražuj
Da li bi ti bilo teško postaviti linkove na te eksperimente?
hvala

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Zorule

@guest_397436
“… Da li bi ti bilo teško postaviti linkove…”

Ne bi. Evo:
https://www.researchgate.net/publication/253927368_Sound_beyond_the_speed_of_light_Measurement_of_negative_group_velocity_in_an_acoustic_loop_filter

Spusti PDF, za detaljni naucni rad.
Dzaba je…
Dakle profesor William M. Robertson sa drzavnog Tenesee univerziteta – sproveo jednostavan eksperiment (jedno 100 tinjak puta) sa propagacijom brzine zvucnog vala nekoliko puta vecom od – brzine svjetlosti…
(premda je idiotske “novinare” najvise zanimalo “da li je profesor pobio Anstajna”?)…
Tacno kao da je taj cionisticki klovn nesto bitan, ali nije profa glup… da je “pobio” Ansteina – bio bi nezaposleni visokoobrazovani profesor fizike?

Zorule
Member
Zorule
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Zanimljiv eksperiment, ali izgleda da nije baš tako kako se čini u naslovu.
Objašnjen efekt u linku ispod.
https://phys.org/news/2007-01-mach-scientists-faster.html

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 godina prije
Reply to  Zorule

@zorole,
Kolega, da li ste vi procitali malo dalje od naslova onaj naucni rad?
Da li se RAZUMJELI sam eksperiment?
.
Posto vidim da niste, nego ste se dali u “odbranu nauke” novinarskom “analizom” kojoj je jedini zadatak da “odbrani” klovnovu “teoriju relativiteta”…ne vidim nacin na koji vi namjeravate diskutovati?
Hocete diskutovati o radu ili o novinarskom (narucenom) supljiranju?

Zorule
Member
Zorule
1 godina prije
Reply to  Istrazuj

@Istražuj
Dragi kolega, procitao sam ja rad, i čini se jako zanimljiv, a bogami i nije lak za razumjeti iz prve, tako da sad nisam siguran da li ste ga vi pročitali i razumjeli.
Našao sam još zanimljivije radove na sličnu temu sa tkzv. izmjerenom negativnom brzinom zvuka, dakle gdje zvuk izašao prije nego što je ušao, da još stvari zakompliciramo.
Izgleda da je stvar u samom akustičnom filteru koji mijenja/formira/modulira osnovni ulazni signal.
Naime signal koji su koristili je “burst” koji se sastoji od više frekvencija, od 100 Hz – preko 3kHz, i oni zajedno čine džumbus koji tvori puls koji se sastoji od početka (čela) , maksimuma i padajućeg repa (govorim naravno o zvučnom tlaku u vremenu).
Ako na putu takvog signala neke komponente frekvencija se pojačaju, a neke priguše (a to upravo rade filteri), to će utjecati na sam oblik zvučnog pulsa, deformirat će mu oblik, u ovom konkretnom slučaju vrh pulsa je pomaknut prema naprijed.
Budući da su za mjerenje prolaska zvuka kroz cijev koristili upravi vrha pulsa (kad je najjači zvučni tlak) dobili su naravno zanimljive rezultate.
To je moje viđenje ovog eksperimenta, koje je vaše viđenje?

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Zorule

@Zorule, Postovani kolega, Tek sad upratih da ste poslali odgovor na ovaj naucni rad sa nekim pitanjima… Generalno, mislim da ste shvatili stvar… Ne znam da li ste radili sa frekfencijama i rezonancama, ali od prilike to je to… “Grupna brzina” nekog zvuka je prakticno ono sto se nekad u elektroteknickim skolama ucilo kao “Amplitudna modulacija” (AM). U tom slucaju je neka noseca frekvencija mjenjajuci amplitudu – nosila zvucni signal na daljinu. Taj signal je prakticno filtriran i bio je upravo ono sto se prenosilo (dakle muzika, prica itd…) Drugaciji metod nosenja signala je bio Frekventna modulacija, gdje se zeljeni signal (govor, muzika…) utiskivao faznim pomakom u noseci signal. Razumljivo je da se u oba slucaja noseci signal satoji prakticno iz (beskonacnog) velikog broja razlicitih jednostavnih sinusoidalnih funkcija (siglala). Uz pomoc Furijeovih transformacija, moguce je odrediti i takcnu frekvenciju i amplitudu tog (jednostavnog) sinusoidnog signala koji je sastavni dio nosece frekvencije. E sad, ta “noseca frekvencija” moze dakle da se mijenja i po amplitudi i po fazi! Dakle tu se definise “grupna brzina” i “fazna brzina” nekog kompleksnog signala. Tu je kljuc! E upravo kao sto ste i opisali, uz dodatni filter (koji je ovdje poprilicno jednostavno napravljen, ali generatorom… Pročitaj više »

Geto
Gost
Geto
1 godina prije
Reply to  shumadinac

– Fotonski pojas – Prostor, vreme, dimenzije – Energija – Kvantna fizika – Sumanova rezonanca – Indigo deca – Transformacija svesti, budjenje – Anunaki i prastare civilizacije – Nibiru U slucaju da je Dejan u pravu po pitanju “Stvora” ( ja bih rekao – “Stvorova”) i da je glavni izvor hrane tom entitetu negativna energija kojom je planeta obilovala i obiluje tokom citavog perioda zvanicnog postojanja civilizacije, cemu je najvise doprinela “elita” putem sukoba i bolesti unutar covecanstva, a koje se krece putem “kolektivnog budjenja” jako izrazenog po pocetku 21og veka, a narocito tokom perioda od 2010e, te se tome pridoda podatak o jakim oscilacijama planetarnog pulsa i njegovom skoku sa 7.83Hz do cak zabelezenih 150Hz (danas je 46Hz) nakon (pretpostavka) vise hiljada godina kontinuiranog trenda od oko 7.8Hz, to me vodi ka definitivnom zakljucku da se “korona virus” od strane svetskih vlastodrzaca, a po direkciji “Stvorova”, koristi kao blagi oblik biohemijskog oruzja sa ciljem stvaranja kolektivnog karantina na Zemlji, koje ce rezultirati obavezujucom i prisilnom vakcinacijom 7 milijardi ljudi, kako bi se ujedno sprovedenim stavljanjem “Ziga zveri” u vidu nano – cipova, kontrolisala frekvencija covekovog tela i mozdanih talasa i time zaustavila nadolazeca transmutacija ljudskog bica i onemogucilo dosegnuce… Pročitaj više »

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Geto

samo bih ispravio – stvor je izraz koji upotrebljava subaru, ja za tu mračnu silu sam upotrebljavao izraz crni entitet.

Geto
Gost
Geto
1 godina prije
Reply to  Dejan

Tacno, tacno… Moja greska. 👍

Zorule
Member
Zorule
1 godina prije
Reply to  Geto

Shumanova rezonanantna frekvencija, live
http://sosrff.tsu.ru/?page_id=7
https://www.disclosurenews.it/en/schumann-resonance-today-update/

Koliko vidim i dalje je glavni harmonik na 7,8 Hz, ne vidim razloga za paniku. Visi harmonici su uobicajni gotovo u svim oscilatornim sustavima, pitanje je sam da li ih imas cime detektirati ili da li si ih u proslosti imao cime detektirati kao danas.

Zorule
Member
Zorule
1 godina prije
Reply to  Geto

Imaš nekoliko laboratorija koji prikazuju live podatke Shumanove frekvencije, koliko vidim osnovni harmonik je i dalje 7,8 Hz

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Zorule

Zorule
kad si se već dohvatio Šumanove rezonance, ne znam koliko si stručan za to područje, ili bi kolega @Istražuj možda mogao da kaže par reči… Ili neko ko se zaista razume. Ti sad kažeš da je glavni harmonik i dalje godinama uobičajenih 7,8 Hz, i ima oscilacije koje su normalne ali koje se ubrzo vrate na standard 7,8 Hz. A stalno se pominje da zadnjih godina raste šumanova rezonanca i da je dostigla 14 ili 15 Hz i kad to pominju onda se stiče utisakda je tih 15 HZ novi standard za šumanovu rezonancu. O čemu se tu u stvari radi?
A tek da ne pominjem razna tumačenja šta u stvari znači rast šumanove rezonanse u praksi. To su neke spekulacije koje bi bilo dobro razjasniti a gde svako ima svoju teoriju. I onda rast te rezonance može značiti sve i svašta. A ako je i dalje osnovni harmonik 7.8 Hz onda su sve te teorije samo spekulativne priče.

Zorule
Member
Zorule
1 godina prije
Reply to  Dejan

@Dejan Ž.
I ja sam čitao te informacije o porastu šumanove frekvencije, ali nisam našao ništa što bi potvrdilo tu teoriju.
Viši harmonici se javljaju u svim oscilatorima koji imaju nesavršenosti ili uslijed vanjskih poticaja, kod šumanove frekvencija jedna od vanjskih poticaja su npr. munje.

Joža
Gost
Joža
1 godina prije
Reply to  Geto

A zašto “oni” ne bi mogli staviti te nano sonde u već postojeće vakcine? S njima se i tako već 95% ljudi vakciniše…

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Film sam odgledao prije nekog vremena i nije me se posebno dojmio. Nekako kao da je autor imao namjeru zaintrigirati po svaku cijenu a pri tome ne dati nikakav odgovor. Ili nisam tip za filmove, ne znam. Na pitanje, koje je na mjestu, treba li vjerovati znanosti ili religiji mislim da ima mjesta za oboje. Dokle god je znanost znanost a ne disciplina koja spekulira da nešto dokaže u skladu sa pretpostavljenom teorijom, kao npr. evolucija i često astronomija, a religija disciplina koja ne zalazi u znanstvenu potvrdu same sebe nego se bavi i propituje duhovnost i smisao i svrhu postojanja, sve dotle mogu koegzistirati. Može se biti čovjek od znanosti i čovjek od duhovnosti u isto vrijeme. Naravno da je za ovo drugo potrebna vjera ali to se podrazumijeva, jer čovjeku ni vjera nije strana. Sumnja, bolje rečeno dovođenje u pitanje, znanosti kao neprikosnovenog i jedino istinitog što čovjek ima i što vrijedi je posljedica potrebe nekih znanstvenika da steknu ime i ugled pa izlaze sa nebuloznim pretpostavkama. Laiku je to dosta da posumnja u sve. Jednaku medveđu uslugu religiji čine nadobudni teolozi koji predviđaju smak svijeta ili drugi Kristov dolazak za 4 sata poslije podne ove jeseni.… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Piretis

@Piretis
” Nitko ne spori sve što imamo zahvaljujući matematici i vezano za nju fizici” – mislim da nisi čitao komentare 🙂

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Pocelo je idejom americkih verskih fanatika da se relativizira nauka. „Moja istina“ je etablirani izraz danas. Jer objektivna istina kao ne postoji. Jedna swedistanka koja je unistila zivot coveku optuzujuci ga lazno za silovanje se uopste ne stidi.; „Pa sta? To je moja istina.“ To je rekla na sudu.
Prvo, tokom Reaganove kampanje, su kupili vreme za reklamu. Posle, kad su dosli na vlast, su imali pare iz budzeta da osnivaju kablovske i satelitske kanale. Onda je dosao internet. SVI su mogli da relativiziraju.
I? Gledajte internet. Hrpa ludaka :/

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Red Dog

@Reddog,
Kolega, evo ja licno ni u kojem slucaju nisam za “moju istinu”.
Ni pod koju cijenu.
Medjutim tvrditi da je nesto istina – a “crna rupa” nepoznanica, predpostavki, lazi i fantazije iza toga – po meni ne samo da je besmisleno, nego i stetno…
Stetno za svako ljudsko bice.
Sto se tice interneta, on je samo povecao intenzitet razmjene informacija.
Naravno i dezinformacija takodjer.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Pre svega dezinformacija, druze.
Ne size zapadnjaci bez razloga. Za vreme satelitske su oni imali monopol nad propagandom. Od interneta se probijaju rusi i muslimani.
Lagali su oni, ali sada lazu i ovi. Rezultat potpuno zbunjeno stanovnistvo.
A i ne mora da bude politike, samo ekonomije. Novinarstvo je danas, ako nije propagandno, onda uglavnom svedeno na clickbait; to jest, sto lude, senazacionalistickije, tim bolje, radi privlacenja u reklame – od cega se zivi.
Murikanci tvrde da su pratili jednu rusku kampanju. 100 omladinaca su pisali 500 000 postova. To je podeljeno 90 000 000 puta.
Da se stvari plasiraju je razumljivo, ali problem je u distribuciji. To rade „dobronamerni“ amateri.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Vjerujem još samo vlastitom ku*cu…za sada…😂😂😂

Ludo nenormalan i zbunjen
Gost
Ludo nenormalan i zbunjen
1 godina prije
Reply to  Alex

Mene je izda i taj……………..mislim moj, ne tvoj.
Ne virujem nikome više, uzdam se use i u svoje kljuse.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

A jel kod kljuseta još funkcioniše 😉

ludo nenormalan i zbunjen
Gost
ludo nenormalan i zbunjen
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Funkcioniše BP!
1997 g 270000 km još nikad na servisu, servis odradim sam. Vuče 2 kubika pijeska bez problema, 2 kuče napravija.
To što susjedi kažu da je stara krama zabole me uvo, dok sam ja sa njim proputovao cijelu evropu oni sijede doma i glancaju makine za koje su se zadužili do grla. Kad zapne onda moljakaju bi doveza ovo bil dovuka ono…..
Još samo da mi je malo više vrta ili manja njivica i zabole me za cili svit i ko šta priča.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Moglo nekad… Danas ne možeš da istočiš iz rezervoara a da elektronika sve ne blokira.

Kkk
Gost
Kkk
1 godina prije

Otici ce coek i do drugijeh svijetova i tamo zateci prazninu i pustos,ali ce jopet smatrati da sve bolje zna,nego li,Boze prosti,sam Bog.Tamo sem mira Bozijeg nista vidjeti nece,ali ce srcem i dusom osjetiti svu Boziju ljepotu i snagu. Tarabici

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

@guest_397119
“moje mišljenje je da je pre svega potrebno verovati u sebe a ne u ,,činjenice ,, koje su nam uturili u mozak ”
Tamo gde može to je u redu kolega. Ako ti grafikon vrednovanja rada kaže da je košenje livade napornije od kopanja kanala a ti iz iskustva znaš da nije tako onda je tvoje mišljenje merodavno. Ali ako ti nauka kaže da je ozonski omotač smanjen, da postoje rupe i da ti čak kaže kada su rupe nad tvojom teritorijom a ti se praviš pametan pa kažeš “ma to je čista glupost, ja ne osećam da je drugačije nego pre 50 godina” i izađeš da se sunčaš u sred podneva…

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumy, činjenica je da Viša sila ( Bog, Alah . . . ) postoji, ako hoćeš mogu ti podastrijeti argumente. Inače, ako nisi do sada znao, činjenice su tvrdoglave stvari. Viša sila svaku osobu vodi kroz život! Hoćeš argumente? Viša sila se može proučavati na znanstveni način, a religija ne! Religije prodaju, kako bi kazali u mom selu, muda pod bubrege. Religije su za ljudski rod zlo

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Ico

Ico brate, daj mi DOKAZ i biću ti zahvalan i posle groba.

KKK
Gost
KKK
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Zemlja,voda,vatra,vazduh,etar,um,inteligencija i lažni Ja -ovih osam elemenata predstavljaju Moje odvojene materijalne energije. Svevišnji citat je to iz knjige. stih 4 , Znanje o Apsolutu.

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  shumadinac

“… Ali ako ti nauka kaže da je ozonski omotač smanjen…”
.
Ja cu odmah pomisliti da se radi o nekoj odvratnoj prevari!
Naprosto zato:
1. Nauka nisi napisao kao “nauka” (dakle = prevara.
2. Kad mi neko kaze “nauka” (dakle ona “zvanicna” sa instituta i uneverziteta koje financiraju covjekoljupci poput Sorosa i Hatesa) – je tu da MENI pomogne – ja odmah dobijam poriv na povracanje, jer ZNAM da nie tu da meni pomogne, nego da ispuni zelje svog (satanistickog) poslodavca.
3. Dodatno cu se sjetiti “krizaljki po nebu” (chemtrails) – koje smo GOOODINAMA gledali a “nauka” je sutila, dok su stvarno hrabri ljudi i volonteri pokusali provaliti – CIME nas to prskaju ???
Sad se vise ne treba uzbudjivati – “nauka” je poslije 20tak godina prskanja (teskim metalima) – objavila da je to NOVA grana “nauke” i zove se – Climate engineering… (To nam sve naravno “objasnjava danas i Cio-pedija, koja je tu , naravno uvijek “za nase vlastito dobro”)
Divno…Us#o sam se od srece!

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Dobro zboriš

iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
Gost
iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Istražuj, izgleda da nisu bez razloga prizemljili putničko zrakoplovstvo, mora da su nas dostatno poprskali bromom, barijem, aluminijem i boga pitaj čime sve ne pa sad više ne trebaju usluge od zaprašivača pa su ih stornirali.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije

Ljudi su nekad vidjeli kristalno jasno dok nije dos’o neko zamutio vodu, i nudi im navigaciju.

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije

“… Moje pitanje i dalje ostaje: ako ne veruju ni religiji ni nauci kome (čemu) danas ti ljudi veruju?…” Nikom sumi. Nikom… Tzv “nauka” je toliko zaprljana, da je prakticno smijesno govoriti o nauci – u vezi tog korumpiranog samo zadovoljavanja. Danasnja “nauka” – je bukvalno postala – RELIGIJA. (Engleski izraz za to je – Scientism) Sve stvari treba preispitati. Koristiti vlastitu logiku, a ne strebersku pricu kojekakvih “autoriteta” (bilo naucnih ili crkvenih). Pa – opet preispitati. Po mogucnosti – UVIJEK izvrsiti opit! On mora biti ponovljiv! U danasnjoj “nauci” – opita nema! (Provjeri koliko se “ispitivaju” nove vakcine! I to vakcine na viruse koji su PATENTIRANI! Znaci ne mozes PATENTIRATI nesto sto je nastalo PRIRODNIM putem!… To za drugu priliku 🙂 ) Uzgred, cestitam, stvarno si proucio film, ali cini mi se da onaj “Scientism” u tebi ne dozvoljava da – aktivno i logicno preispitas svoje bukvalno “naukom” natuknute stavove. Uz to, nisi spomenuo ona (minimalno 3) linka – koji vise nego jasno ukazuju – na kolicinu upliva Vatikana (jezuita) na “modernu nauku”? Zasto? – Tzv “Big Bang teoriju” (pazi Teoriju a ne “hipotezu”!) – je postavio katolicki jezuitski svestenik – George Lamentr – iz Belgije. (O tome nemamo… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  istrazuj

@guest_397144 Tačno kolega, puno puta si ponovio da je katolički sveštenik ponudio teoriju Velikog praska ali ni jednom nisi rekao zašto. Nauka zahteva temeljitost i preciznost ali pošto VIŠE ne poštuješ nauku ti si i te principe napustio. U jutrošnjem tekstu o Lukašenku ti si mi replicirao kako su vakcine štetne i samo slepac ne može to videti jer dovoljno je pogledati porast pojave kancera 70tih i 80tih – TO JE DOKAZ?!? A da možda kao krivac nije doprineo DDT i neverovatna količina druge “zaštitne hemije”, pa aditivi u hrani, pa dodaci cigaretama, pa zračenja razno-raznih uređaja a posebno dalekovoda (danas mobilne telefonije), da ne pominjem porast stresa uslovljen forsiranjem individualizma i potrošačkog društva… Da, zaista – da nije vakcina bili bismo apsolutno zdravi. Ovome je tekst i posvećen, ti ne veruješ nikom… ali ipak nekom veruješ od koga apsorbuješ informacije. A prema informacijama se da videti da je izvor nepouzdan. Gore sam ti dao primer vezan direktno za tebe. Tražio si mišljenje o “Načelu” a nisi uputio ni jednu kritiku na analizu nego me odmah prebacuješ na Veliki prasak. Dokle? Hoćemo li završiti kada objasnim i ravnu Zemju? Vodi računa kakve informacije usvajaš, nije dovoljno “da ti se sviđaju… Pročitaj više »

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Istražuj, shumadinac ti je vratio loptu, uputio ritern, sada je takodje tebe optužio da i ti usvajaš samo dokaze koji ti se svidjaju , i da ti nije stalo do istine. Ovo se zove – shumi uzvraća udarac. To može tako i meni da kaže, to može da kaže svima koji se na slažu sa njim. To je već manipulacija čemu je shumadinac sklon. Ima jedna teza, bolje reći aksiom koji treba stalno ponavljati – SAMO CELA SLIKA DONOSI ISTINU! Kad sagledamo celu sliku onda možemo doći do istine.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Dejan

Ako nisam u pravu oko nekritičkog usvajanja mišljenja Dejane, kako objašnjavaš ČINJENICU da za isti komentar (ocena karaktera Trampa) jednom dobijem gomilu pluseva a par meseci kasnije gomilu minusa? Da li je Tramp u međuvremenu promenio karakter? Ili ljudi nekritički donose zaključke?

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac valjda ti je jasno da se plusevi minusi ovde lupaju onako, zavisno od raspoloženja. To nekad nema neke veze sa stvarnim kvalitetom komentara. Ja sam imao sjajne komentare gde sam dobio silu pluseva kao i minusa. Ja do sad nisam nikom dao ni jedan minus. Samo sam pluseve delio. Šta to govori? Ništa, osim da ne volim da dajem minuse. Ali zato volim da se direkltno nekom obratim ako se ne slažem sa njim. Ovde ima i kvalitetnih komentatora i budala i trolova. Naravno da se neće svako složiti samnom. I ne treba, svaka ptica svome jatu.

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  Dejan

Šta da radi slep, ili gluv čovek? Pošto on ništa ne može da vidi, ili čuje. Šta su onda njegova ubeđenja, koja stvori iz tuđe percepcije i sa ono malo čula kojima raspolaže?

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  Helena

Šumi, “FIZIČAR DAVOR PAVUNA: “Ovo je žuti karton čovječanstvu…” Potraži na Google, da ne ostavljam link. Možda si već čitao, ako nisi nije zgoreg.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Helena

Ahaaaa, ovo te je privuklo: ” naglašavam da su kognitivno žene superiornija bića u bazi čovječanstva” 😉 Uh, kada bih sve analizirao bila bi to velika knjiga, obradiću ono najvažnije. Idem redom. U mnogim stvarima se slažem sa Davorom ali u nekima ne. Ne slažem se recimo sa gornjom tvrdnjom, ne zato što sam uobražen ili šovinista – mislim da smo ravnopravni. Iz iskustva znam da žene postižu bolje rezultate u učenju ali to je zato što ste marljivije, odgovornije i koncentrisanije. Inteligencija i kreativnost su apsolutno individualne karakteristike i nemaju nikakve veze sa polom. Ja recimo radim testove inteligencije sa malo iznad prosečnim rezultatima, ne odgovara mi vremensko ograničenje. Ali ako imam neograničeno vreme onda ulazim u 10% najboljih. Zato sam u pisanoj konverzaciji neuporedivo bolji nego u verbalnoj. Opet, sve je to individualno. Osnova intervjua je odnos nauke i religije-vere. On je za objedinjavanje što potenciraju praktično svi religiozni naučnici ali ja mislim da je to nemoguće, da su to dva potpuno odvojena sveta. Vera je zasnovana na verovanju a njoj u nauci nema mesta. Ako se radi o hipotezi, ona je stvar pretpostavke koja se lako odbaci – vera se ne odbacuje. On govori o superstrunama, 22… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  shumadinac

p.s. da je moguće spojiti nauku i duhovno upravo bi Nikola Tesla bio idealan kandidat…

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Dvije stvari;

Cijelo vrijeme koristiš termine znanost (nauka) i religija, a sad si prešao na znanost i duhovno. Religija i duhovnost nisu istoznačnce.

Upravo je Nikoka Tesla spojio znanost i duhovno, pod uvjetom da je njegova izjava točno prenesena, a to je kako je Tesla rekao da je njemu sve “od nekud” došlo, odnosno dano mu je da to prenese čovječanstvu i kako je on tu bio samo medij.
Neznam, sigurno je i tad bilo onih kojima je trebao “dokaz” pa bi Teslu pitali za “dokaz” iznesene tvrdnje kako je on ta saznanja dobio “od nekud”.
Po današnjim kriterijima poimanja znanosti Tesla bi vjerojatno bio proglašen pseudoznanstvenikom jer za svoje tvrdnje nema materijalnih dokaza koji mogu biti izmjereni i izraženi u međunarodno priznatim jedinicama.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

@guest_397473
Da li bi imalo smisla da sam rekao da Tesla nije spojio nauku i religiju? Znam razliku i koristim ono što je primereno.

Možda je Tesla dobijao informacije direktno od Boga ali je sve mogao da zapiše olovkom kroz obrasce i jednačine. Sve što je uradio je strogo vezano za fizički svet i to ni do danas nije promenjeno – i dalje je sve to u fizičkom svetu.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ja stvarno neznam što za tebe ima smisla i što je za tebe primjereno, to su tvoji subjektivni koncepti. Ono što ja vidim je to kako su tvoj gornji i tvoj donji komentar u kontradikciji. U gornjem komentaru tvrdiš kako je nemoguće spojiti znanstveno i duhovno jer da je tako Tesla bi bio idealan kandidat, a u donjem komentaru postavljaš pitjanje da li bi imalo smisla da Tesla nije spojio znanost i religiju i u gornjem komentaru koristiš termin duhovno, a u donjem spominješ religiju.
Ako je Tesla dobio gotova kodificirana i vizualizirana rješenja koja je prenio olovkom na papir onda mi tu ne pričamo o znanosti. Tako funkcioniraju umjetnici kad im dođe da na papiru olovkom napišu pjesmu ili nacrtaju neki crtež.
Vrlo je teško komunicirati na ovaj način. Vidim koliko si komentara ispisao pa si možda umoran i bilo bi bolje odgoditi raspravu za neki drugi put.

iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
Gost
iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Struja teslina će pogoniti ono što će nas utamničiti.

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Dokaze je onomad pokupila CIA?

iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
Gost
iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šumi, ti uopće nisi svjestan što umjetna donosi ili si maliciozan i znaš o čemu se radi ko Hejts (Korin) al pričaš humane bajke andersenove za stoku sitnog zuba stvorovu.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  shumadinac

5 + za Trumpa u Shumyja

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Ico

E sad me pokopa…

iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
Gost
iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejane, istina za sliku, što vidiš od recimo genijalnog Direrovog autoportreta ako ga gledaš sa 3 cm ili povećalom, tek cijela slika odaje istinu o čemu je riječ.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumy, čuvaj energiju za normalne ljude, a ne za nenormalne

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@sumadinac … TO JE DOKAZ?!?… Cekaj… Da li sam rekao da je “dokaz”, ili da mi prica ima “logike”? A uz to sam ti naveo da se (ne znam sto se ne osvrnes na to “naucnu” cinjenicu) – u vakcinama ubacivala a i u bacuje se – ziva? Sto se tice vakcina, ja sam (za sebe kazem) – bio zesca budala – opcinjena “naukom” misleci da svi ti vajni “naucnici” rade za dobrobit covjecanstva! Avaj… Dakle, nemam ti namjeru postavljat linkove na izvorne dokumete i istrazivanja – koja pokazuju ne samo da su vakcine stetne, nego da postoji SPREGA izmedju “narucilaca” vakcine (poput ove betije Gatesa), otrovnih/smrtonosnih posljedica vakcinisanja – te totalno zamracivanja zlocina od strane mas-medija ili onih “nevladinih” poput ovog rugla “Faktograf. Znam da postavljao na postavljao linkove – ti ces uraditi kako ti mislis da je najbolje. Za sebe licno ti mogu reci da kad sam preje jedno 15-20 godina procitao sljedecu knjigu “Impfen. Das Geschäft mit der Angst” – Gerhard Buchwald … osjecao sam se poput onog MAGARCA sa crtanih filmova…. Mogao sam samo njakati… … i to na zlocin kojem sam SAM bio podvrgnut, i jos i gore u kojem sam svoju djecu takodjer (iz… Pročitaj više »

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije
Reply to  istrazuj

@Istražuj Gubiš vrijeme objašnjavajući nekome ko ne želi shvatiti. Iznio si svoj stav prilično razumljivo i argumentirano, a ko hoće vjerovati u njihove teorije i ostale gluposti neka vjeruje. Mada je poprilično jasno da je astronomija od Kopernika preko Lemaitre-a do danas pod velikim utjecajem Vatikana.

iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
Gost
iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Istražuj, čim te “službena” znanost, bolje reći obmana, želi na silu uvjeriti u nešto odmah to odbaci jer češ tako biti čist i ne programiran njihovom lažljivom manipulirajućom “istinom”.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“…službena” znanost, bolje reći obmana, želi na silu uvjeriti u nešto odmah to odbaci …”

Gravitacija!! Naturaju je sumnjivo.
I sad još i neki gravitacijski valovi…?
Povrh svega još i one priče kako iskrivljuje prostor i vrijeme…

Najbolje da – skočiš kroz prozor. Sa što višeg kata to – bolje. Tjah to što u našim uvjetima neće prvih 100 poletjeti – ništa ne znači…

Sjetite se filma Matrix! Kako oni tamo – izlaze iz matrice i prkose “zakonima matrixa”.

😃 Igrom slučaja glumac koji to može je glumio Buddhu…

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  istrazuj

on na mitu predaje mitove,a ne Kanta…:)
Laku no…

Trondhjemite
Member
Trondhjemite
1 godina prije
Reply to  istrazuj

“Sve stvari treba preispitati.
Koristiti vlastitu logiku, a ne strebersku pricu kojekakvih “autoriteta” (bilo naucnih ili crkvenih).
Pa – opet preispitati.”

Kako ćeš preispitati osnovna načela fizike? Kako ćeš preispitati radioaktivnost i radioaktivni raspad? Kako ćeš preispitati Veliki prasak ili porijeklo čovjeka ili ptica? Ako nisi u toj grani znanosti, ne možeš. Možeš se pouzdati u znanost. Ako ti službena znanost kaže da je trava plava, a ti vidiš da je zelena, onda to možeš preispitati. Ali neke stvari ne možeš. Ja u znanosti koristim neka načela koja ne mogu preispitati (radioaktivni raspad), ali mogu preispitati pojedine teze koje su postavili stariji profesori ili znanstvenici iz drugih insitutcija i država, ali koristeći određenu metodologiju i svoj mozak. Znanost će uvijek preispitivati postojeće teze i to joj je osnovni zadatak!!! Prava znanost nije prljava niti će biti!!!!

P.S. Vatikan nije problem. Vatikan prihvaća službenu pravu znanost. Problem su pojedine grupe koje nemaju direktne veze s Vatikanom i, dapače, pokušavaju srušiti trenutačnu politiku Vatikana oko prihvaćanja znanstvenih teza (tkz. konzervativna struja koja je jaka u SAD-u, državi iz koje potječu sve te senzacionalističke teze kao što je kreacionizam).

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Trondhjemite

Kao što vidiš kolega Trondhjemite postoje dva tabora od koji se jedan žali na rigidnost drugog a sam je fanatičan – ne mislim da vređam ali nemam precizniji termin.
Ja mislim da Vatikan psihološki nije odmakao od spaljivanja na lomači ali se prilagodio okolnostima u kojima se nalazi – đibica više nije u njihovim rukama. Nemam dokaza, čisto osećaj…

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@sumi,
“… Ja mislim da Vatikan psihološki nije odmakao od spaljivanja na lomači ..”

Odmakao… i te kako.
Od 50-tih godina proslog stoljeca su vlasnici “teorije velikog praska”…

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Trondhjemite

@Trondhjemite

“…Kako ćeš preispitati Veliki prasak…”

Kolega – ako se ne moze preispitati – onda to NIJE nauka.
Tacka.
To je bilo sta drugo, mozda SF prica, mozda fantazija, ali nista vrijednije od lamentiranja mog ili Subaovog o “Stvoru”…
Apsolutno – isti nivo!
Star je jedino u tome, sto ako lamentiramo o (vatiknskoj) “teoriji velikog praska” – na neku cudnu foru – to je “naucna rasprava”… a kada subaru ili ja lamentiramo o “stvoru” onda je – teorija zavjere.

iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
Gost
iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Sa tom razlikom što mi stvorove nepodopštine prema zemljanima osječamo i te kako a ovo gore o prasku je teorija.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Najveća prijevara je u tome što su stvari postavljene tako da je sa jedne strane religija, a sa druge znanost (nauka) i onda se puno ljudi između te dvije opcije odlučuje za znanost vjerujući da ona može dokazati svoje tvrdnje. Prava istina je da (bar što se astronomije tiče) imamo dvije religijske opcije od kojih niti jedna ne može dokazati da je ono što tvrde istina. Jer ako neko vjeruje u nešto što nije u stanju dokazati onda je to za mene religija, a ovi istaknuti astrofizičari i teoretski fizičari samo moderni svećenici svoje religije.

Trondhjemite
Member
Trondhjemite
1 godina prije
Reply to  istrazuj

@Istražuj
Poanta je da ju ne možeš preispitati bez potrenih instrumenata i potrebne metodologije, bez obrazovanja u tom području. Ja ju ne mogu jer se bavim drugim stvarima i nemam dovoljno znanja (ne sposobnosti, nego baš znanja) da bih preispitao teoriju.

Kkk
Gost
Kkk
1 godina prije

Svetlost sunca koja rasprsuje tamu citavog ovog sveta potice od Mene.Svetlost meseca i vatre takodje poticu od Mene.
Ja ulazim u svaku planetu i zahvaljujuci Mojoj energiji one ostaju u orbiti.Ja postajemmesec i tako svim biljkama dajem sok zivota.
Stihovi 12 i 13.

mislim
Gost
mislim
1 godina prije

u kršćanstvu mi je najpozitivniji lik nevjerni toma.
tako da nevjerujem religiji ,nevjerujem nauci ,plitičarima, novinarima… a čak nisam siguran ni u sebe i svoja viđenja. moguće da je sve samo iluzija.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  mislim

5 + za mislioca

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  mislim

mislim dakle postojim, sve dok nisam shvatio da je postojanje iluzija

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije

Arheologija je naučno studiranje ostataka ljudskih civilizacija i kultura. Kada se pojavi novo otkriće koje nije u skladu sa zavaničnom paradigmom koja važi u arheologiji onda se dešava da se to otkriće odbaci. To što će odbaciti ili prihvatiti običan čovek je jedna stvar, ali arheolozi koji će odbaciti važno otkriće jer se ne uklapa u zvaničnu paradigmu je već ozbiljna stvar. Onda vidimo da arheolozima nije stalo do istine. Najveći deo njih će vatreno osporavati to novo nalazište. Da im je stalo do istine oni bi bi sve proučili do detalja i bili bi otvoreni za sva nova saznanja. Tako je i u svim drugim granama nauke. Svaka čast retkim tragaocima za istinom iz naučnih krugova, oni najbolje znaju sa kakvim se problemima suočavaju i kritikama i ismevanjima od strane njihovih kolega naučnika koji imaju staru paradigmu. Dakle, dolazimo do toga da vrlo umnim ljudima, a naučnici to sigurno jesu nije baš ni stalo do istine, te odbacuju sve dokaze koji nisu u skladu sa važećom paradigmom. Ono što je njima važno je njihovo uverenje i na osnovu tog uverenja oni posmatraju svet. A šta tek onda reći o raznim zgubidanim komentatorima sa portala Logično koji takodje traže dokaze… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Dejan

Ako kreneš u paušalno i opšte kritikovanje nigde nećeš stići. Svi naučnici koji su učestvovali u analiziranom filmu su imali svoje razloge za učestvovanje. Neki su hteli da popularizuju nauku i prevareni su, drugi (koji su “otvorenijeg uma”) su najnamernije iskoristili film za samopromociju i promociju svojih stavova iako u svim ostalim slučajevima kukaju kako su “bezrazložno nipodaštavani” (da ne liči ovo na LGBT taktiku?)
Naravno da treba biti otvorenog uma, ja na tome INSISTIRAM ali se mora praviti razlika između istraživanja i fantazije. Ti tvrdiš da si logikom došao do prave spoznaje, ja sam napisao tekst na temu reseta pa sam par dana kasnije u nekom komentaru rekao da se to pitanje logikom ne može dokučiti jer sam razvio gomilu vrlo verovatnih scenarija i za svaki od njih imak kontra argumente.

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Logika je samo jedan aspekt zaključivanja. Tu je pitanje koliko je osoba otvorenog uma. Drugi aspekt je intuicija, ali je to subjektivni aspekt, Takodje bi još jedan aspekt bio lično iskustvo. Ali za ispravnu spoznaju treba se sagledati cela slika, a pre toga osoba treba biti očišćena od svih emotivnih blokada jer će joj te blokade zamagljivati percepciju.

Venator
Gost
Venator
1 godina prije

Odmah ste u startu krenuli pogrešnom tezom, spominjući vjeru zajedno sa naukom.
U nauci je vjera nepotrebna, postoje dokazi (izračuni) “crno na bijelo”. Za ono što nije dokazano, konstantno se radi istraživanju.
Onaj pak koji misli da u znanost treba vjerovati, taj se pojedinac trudi, svojim mentalnim kapacitetima, probiti barijeru neznanja i shvatiti dinamiku Svemira. On je nadomah shvaćanja da vjeri u znanosti nema mjesta.
Nemojte se ljutiti ako spomenem “ograničeni intelekt”. Oni koji su svjesni situacije, jednostavno znaju da svaki čovjek nema isti intelekt tj. razinu shvaćanja. Neki su ograničeni genetski, neki manjkom školovanja itd. Zato je svijet današnjice u ovakvoj nemoralnoj situaciji. Zato demokracija ne funkcionira, jer je većina prosječno i ispodprosječno inteligentna, te ne razumije koga i što bira.
Svakako mi je želja da se to postepeno promijeni i da postanemo većinski natprosječno inteligentna i ujedinjena rasa koja će biti humana prema svakom čovjeku, bez obzira na rasu ili narodnost.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Venator

Ovo je film koji “naukom” pokušava da dokaže religijske postulate.
Znamo šta je nauka, znamo da insistira na dokazima i da tu za veru nema mesta (mada se to ne bi tako reklo prema komentarima ovde) ali je neophodna mašta, inspirecija – zovi to kako hoćeš, čak i Božje nadahnuće ili proviđenje koji će nam pomoći da odemo dalje nego što je nauka u tom momentu u stanju i da zamisli (teorija relativiteta, kvantna fizika…)

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Venator

Venator Pa nebi se tribalo gledat izdvojeno intelekt ili inteligenciju, ima tu još puno toga. Neznan jesi li gleda onu utrku mongoloida na sto metri, kad je jedan mongoloid pa na pod, a druga dvojica se vratili po njega, reakcija im je bila automatska, nisu upotrijebili ”intelekt” pa nastavili s utrkom kako bi ostvarili rezultat nego su ostali pomoć onome šta je pa. Za prosječne ljude koji rade takve stvari drži se kako nisu inteligentni jer da jesu promislili bi ka neko šta nije uspija u nečemu nije ništa u stvari izgubija, a neki bi promislili da glumi ili da je sam kriv šta nije uspija. Inteligencija ne jamči humanost. Puno ljudi ima zbrkana razmišljanja i osobnosti oblikovane isključivo društvenim očekivanjima, pogrešnim vrijednovanjem autoriteta, biološkim nagonom i sa pet osjetila sa kojima doživljavaju svit oko sebe. Radi svega navedenoga triba izoštrit um i pročistit osobnost te ih takve prepustiti intuiciji i plemenitim idealima. Samo kroz viši sistem navođenja koji nadilazi logiku i percepciju može se izać iz konformiteta. Srce i um, razum i intuicija, intelekt i duh moraju radit zajedno, ako radi samo po jedno od toga onda to nije dovoljno.

Bilo kuda, Kiki svuda
Gost
Bilo kuda, Kiki svuda
1 godina prije
Reply to  Moreno

Bas volim citati takve teme, gdje se lahko primjeti krajna percepcija svakog komentatora.
Ovdje bi osobno izdvojio kolega Morena I Istrazuj.

Morena zbog toga sto razume maksimalnu sumu osobnog razumevanja, a kolega lstrazuj zbog cinjenice da ne mjesa voce I povrce.

Pozzz

Maki
Gost
Maki
1 godina prije

I opet srdačno preporučujem prevedenu knjigu Bila Brajsona: “Kratka istorija bezmalo svačega”. Sada vam je idealna prilika da u samoizolaciji “savladate” preko 400 strana (mislim, oni koji su zaboravili čitati van telefona 🙂 Bil Brajson je oprezno napisao svoju knjigu, gde je se na početku malo “udvarao” sistemu i dogmama istovremeno, znajući da oni koji rade na dozvoli objave čitaju samo početak i kraj (što će uraditi i većina od vas, misleći da su vanserijski pametni i da mogu prokljuviti suštinu iz tragova :-). A onda je po sredini knjige surovom istinom i sopstvenim istraživanjem ošamario i nauku i dogme, nalazeći “dokaze” i dokaze. Fascinantno je da se iz rane praistorije čovečanstva sva svetska zaliha ljudskih kostiju može strpati u jedan kombi, a još fascinantnije da je na osnovu te male hrpe kostiju navodno rekonstruisano čak i kako su hranili kućne ljubimce, pa do toga kako su izgledali, kakve rituale izvodili… Bil Brajson je potrošio tri godine svog života, da bi izložio neka svoja otkrića, a ja se iskreno nadam da vam neće biti “skupo” potrošiti neuporedivo manje vremena za čitanje tih 400+ strana, gde vam je pružena prilika da besplatno konzumirate nečije tri godine mučnog i napornog rada… Za… Pročitaj više »

Maki
Gost
Maki
1 godina prije
Reply to  Maki

I da, tvrdnja još sa samog početka 20. veka: “da bi se uspešno plasirala neistina, mora sadržati bar 80% istine”

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Maki

Odlični komentari Mki. Sada ćeš još i dobiti pluseve ali ćeš ubrzo poketi da “štrčiš”…

Maki
Gost
Maki
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Potpuno nebitno @Shumadinac. Reči sam uputio onima koji mogu čuti. Ko ne može – njegov problem.
Takođe mi nečiji plusevi i minusi ništa ne znače, jer mi nimalo neće promeniti: ni život, ni sudbinu, ni samopoštovanje.
Jednom prilikom, kao dečak, sam stajao u nekoj gužvi sa starim i veoma ružnim učiteljem (sada počivšim).
Bio je, ne svojom zaslugom, veoma ružan, ali veoma pametan.
Pamtiću njegovu mudrost zauvek. Tada je rekao: – pogledaj onaj narod dole, od polovine sam lepši i od polovine pametniji.

Maki
Gost
Maki
1 godina prije
Reply to  Maki

I usput: virtuelnim ocenama se “hrane” nedorasle ličnosti, koje nemaju samopouzdanja ni samopoštovanja.
U njihovom viđenju sebe im je to energent koji im održava samopoštovanje, jer ne poseduju nikakvu realnu snagu, veštinu, znanje i slično.
Istu ulogu imaju razne društvene mreže i selfiji. Sebičnost i samoljubivost na svakom koraku, na osnovu ničeg.

Ne spadam u tu vrstu jer čitav život do sada (55) potroših na ljubav prema svom pozivu i sa pravom učim druge u tom poslu.
Znam ko sam i šta mogu, bez potrebe za ikakvim virtuelnim sličicama i ocenama.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Maki

Maki
To je tvrdnja s početka 20 st.
Od 1920. do 1995. mjereni IQ je rastao. Sada pada.
+ obrazovanje: U Njemačkoj – ne npr u Usa, u srednjoj školi uče – Arhimedov poučak.

Prema tome, ne treba nikakvih 80% istine. Zašto? Većina ne prepoznaje istinu.
Ne znaju niti što je dokaz niti što je metoda.

Bilo što i sve se može “prodati”.
Samo ako ima dobar marleting. Dobar marketing je i onaj koji bi na prvu nazvali lošim, ali ako se puno ponavlja, ponavlja, ponavlja, ponavlja…
Pa ako se ponavlja na raznim mjestima na razne načine…

basso
Gost
basso
1 godina prije

Ja vjerujem samo Putinu.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Film je negledljiv, na početku ubija sa posebnostima i beznačajnostima . . . nije me briga ko je radija film, ni kako ni zašto, ali to ja nemogu gledat, pa nisan lud da me neko guzi . . . toliko o filmu.

Pitanje postanka nije rješeno, a kontrolni sistem nudi dvi dogme, znanstvenu i religijsku, jer su znanost i religija dijelovi kontrolnoga sistema koji određuje sistem vjerovana svojih vojnika i ko je lud virovat kontrolnome sistemu koji je osmišljen za kontrolu i njegovi dijelovi rade na njegovome održavanju i kako bi se sistem održa on izbacuje iz svojih redova neposlušne znanstvene i religijske agente, odnosno izbacije sve one koji su počeli propitkivat dogmu, a dogma se po definiciji ne propitkuje.
Odgovore na pitanje kome virovat triba tražit izvan kontrolnoga sistema koji ka odgovore već nudi dvi dogme.

Kontrolni sistem je determiniran matrixom, e sad kako nadić matrix ovisi o tome koliko neko shvaća odnos duha i materije, a to je jedna druga tema.

Atman
Gost
Atman
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ovaj filmic je bljutavo negledljivo mainstream smece i ne razumijem da ga uopce itko sa 2 grama mozga moze ozbiljno komentirati

iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
Gost
iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ona duga rečenica u sredini govori sve a ona dolje na kraju je za napredne a ne programirane službenom obmanom koji nisu ništa shvatili što si uopće napisao Moreno.

Armagedon
Gost
Armagedon
1 godina prije

Nauka…..tako ljepo zvuci , ali je sad pitanje za koga nauka i radi cega ona postoji.
Zasto se skrivaju i u tajnosti istrazivaju piramide , potonuli gradovi kojekave pojave itd , zasto se ne promijeni povijest i ucenje na osnovu tisuca novih otkrica.
Zasto
I eto ti odgovora zato sto se sa naukom manipulira za kontrolu covijecanstva , i kako ja mogu vise virovat nauki . NEMOGU jer mi intelegencija ukazuje na nelogicne postupke i navini nacin uvijeravanja , iznosenj tog znanja .
Stephen Hawking zar stvarno mislite da oni mogu preko komjutera citati njegove misli i iznositi ka da on misli ….
Fundacija koja je u njegovo ime ima zadatak da ga kontrolira iako je u nekakvoj komi i u njegovo ime se iznose nekakve teorije koje sigurno on nikad nebi izrekao.
Kaku …nije vridan o njemu uopce trositi rijeci , korisni idiot.

Svak ima pravo da viruje sto hoce , tako je bar bilo , samo to vise se nece moci , morat ce se virovat sto ti narede ….zivio nam G5

Maki
Gost
Maki
1 godina prije
Reply to  Armagedon

Merljive i ponovljive stvari su nauka. Inače bi sir na pijaci merio pogledom.
Sasvim druga priča su teorije i hipoteze, jer i jedno i drugo su pretpostavke, tj. misaoni konstrukti koji se ne mogu meriti i ponoviti, osim što prva kategorija ima pravo koristiti posredne dokaze u svom misaonom konstruktu.

Ništa ne treba generalizovati i trpati u jedan koš. Ima nauke i “nauke”.
A inteligencija ribe joj kaže da proguta udicu jer je hranljiv sadržaj na njoj…

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Maki

Maki Sve okay, samo ribi ne kaže inteligencija da proguca naješkanu udicu jer inteligencija ribe je zanemarivo mala, nego ribi to govori biološki drive odnosno nagon.

Maki
Gost
Maki
1 godina prije
Reply to  Armagedon

Ako misliš na 5G mrežu, sa onim “G5”, tu stvari stoje mnogo složenije nego što se gura u info prostor.
Što se tiče mreže predajnika, vlasti će morati napraviti zdravstvena ograničenja snage emisije jer postoje institucije koje to proveravaju.
Međutim, telefoni će zbog svoje kompaktnosti morati da za sve frekvencije dele isti predajni uređaj, čija je snaga velika, ali zadovoljavajuće “zdrava” za najnižu predajnu frekvenciju.
Obzirom da se smanjuje gornji limit snage prema porastu frekvencije, zbog “zdravlja”, to će taj limit u telefonima, za više bandove biti softverski, što je podložno manipulaciji bez znanja korisnika.

Dakle, kod 5G bih se ja pre čuvao sopstvenog telefona nego mreže predajnih stanica. Pri tako visokim frekvencijama (čak do 72GHz) prodornost emisije je jako otežana i kroz najtanje zidove, stoga prostor mora biti jako gusto pokriven mrežom predajnika male snage, što opet omogućava druge vidove manipulacije, poput 3D lociranja nečeg u rangu centimetra.

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  Maki

U tom grmu lezi zec,znaci, institucije,nezavisne nadam se…
ili nuzda zakon mijenja,pa se signal namisti po potrebi korisnika/proizvoda?

crna guja
Gost
crna guja
1 godina prije

kome vjerovati da vjeruj onom za koga znas da je prezivio gadne stvari po zivot opasne i ostao dalje normalan i ziv i dalje zivi i funkcionira u skladu sa svojim okruzenjem gdje nastavlja dalje da zivi religija i nauka da moj prof fizike na prvom satu nam je rekao bog zna za 5 ja za 4 i to je to bog visa sila kako god hocete je dobar zbog ega

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije

Znanost je, da bomo vsi umrli. Eni prej, drugi kasnej.

Armagedon
Gost
Armagedon
1 godina prije

Dali smo se ikad pitali zasto postojimo ? Da se ubijamo , unistavamo sve oko sebe , mrzimo , napadamo , zagadivamo , kakimo, opijamo drogiramo , ili nesto drugo , plemenitije.?

nauka najvise bavi kako se tijelo covika razvija o cega je kako napravijena i da to kontrolira ,
A ono najvaznije stavja u pozadinu i najmanje se govori a to je covijekova svijest , ili bolje receno skok svijesti, iz jednog stanja u drugi .
Znaci da razumimo logicki razmisljamo , ne vridamo , ne zelimo nikomu napravit zlo , postujemo , itd Sto je visi nivo svijesti.
Medutim meni izgleda da nauka tezi da se to zaustavi jer nas svakodnevno bombardira sa nekim teorijama , lazima , pretpostavkama , zatim tu imamo kojekave interese politiku , itd a znanje u skolama sve siromasnije.
Zasto se covika zelit zaustavit u napredovanju svijesti , vec ga pokusa zadrzat na nivou svijesti zivotinje ,
Jer dok god se kontrolira znaje covijek ne moze ici naprid , ostaje u svojoj ljusturi neznaja unistavajuci sve oko sebe i sebe samog.

Kako onda da virujem nauki i instituciji koje tu nauku kreiraju ?

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Armagedon

@guest_397232
“…Kako onda da virujem nauki i instituciji koje tu nauku kreiraju ?…”
Odlicno zapazanje kolega.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  Armagedon

Gluvo je doba, svi su zaspali
osjecam strasan nedostatak buke
hocu da vristim, a ne mogu sam
ljudi su danas osetljivi na zvuke

Jer je noc, noc, noc, noc
totalni je mrak
nista se vise ne vidi u tami
ovo svjetlo je usamljeni zrak
osjecam ipak k’o da nismo sami ….itd Vjerujem / nevjerujem, republikanci/demokrati, hdz/sdp, ………..jing/jang

Armagedon
Gost
Armagedon
1 godina prije
Reply to  Bosanac

Bosanac za peticu ma koju peticu 100 tka….

iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
Gost
iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
1 godina prije
Reply to  Armagedon

Znanost je tu da glupe utamnići, više inteligencije ima amazonac, bušman, aboriđan od ovih programiranih “znanošću” na razini religije a smiju se religioznima takovi. Bolje za nas i prirodu i planet da smo ostali u špiljama i sojenicama. Naftom su nas namnožili za giga reset a sad će nas elektronima pokretanim binarnim kodom utamničiti. A ako bude po onim okultnim spaliti nukleusom, zato je i dat zemljanima da ko slučajno zarate istim u “nekom” ratu koji se “spontano samorazvio” u nuklearni.

Trondhjemite
Member
Trondhjemite
1 godina prije

Film ću kasnije pogledati, ali budući da sam u jednoj grani prirodnih znanosti, nešto ipak moram komentirati. Najveći problem su lobiji. U današnje vrijeme su česte pojedine grupacije usko povezane s vjerskim institucijama (ali ne sa službenim Vatikanom!!) koje nude ogromne količine novca pojedinim stručnjacima kako bi ih privukle u svoje novoosnovane institute. Često se bave s temama za koje službena znanost nema još stopostotne dokaze (evolucija, Veliki prasak, smisao postojanja, vanzemaljski život itd). Budući da su to teme bliske religiji, običan puk (kao mi) se uzbuđuje i svrstava u klanove: protivnike znanosti i pobornike znanosti. Nama, običnom puku, kada čujemo da neke teze iznosi “ugledan fizičar/kemičar/geolog iz nekog svjetskog grada”, odmah ih uzimamo kao točne jer cijenimo autoritet. I na taj način krenu dezinformacije. Evo, iz svog iskustva mogu reći da nema velikog novca u znanosti, pogotovo u mojoj grani (iako se vani stučnjaci u mom području vrbuju da sudjeluju u gore spomenutim institutima). Kolege plaćaju istraživanja često iz svojeg džepa, stvaraju poznanstva po Europi kako bi užicali ili besplatne ili jeftinije cijene analiza. Sljedeći puta kada budete pljuvali po službenoj znanosti, pokušajte razgovarati s ljudima koji rade (i žive) za takvu znanost. Lako je onima glasnima pljuvati po… Pročitaj više »

KKK
Gost
KKK
1 godina prije

Trovaće vazduh i vodu i puštati kijamete po morima sinjim ,rijekama i zemlji,te će ljudi naglo umirati od nekakvijeh boleščina.Oni dobri i mudri vidjeće da sav taj njihov trud i argatluk ne vrijedi ni po lule duvana i da vodi propasti svijeta ,te će umijesto numeracije potražiti svoju pamet za zamišljajima.Kada se stanu više baviti zamišljajima,biće bliži Božijoj mudrosti,ali će sve dockan biti,jerbo će oni zli već svu zemlju upropastiti i nastaće pravi pomor.Ondakar će ljudi bježati iz varoši u sela i jopet tražiti planine i tri krstate gore da tamo, u njima dišu i piju vodu .Oni koji budnu pobjegli spasiće sebe i porod svoj ,ali ne svi i ne zadugo,jerbo će se pojaviti velikačka glad.Hrane će biti po varošima i po selima,ali će svuđe otrovata biti.Mlogi će da bi jeli i najeli se trpati sve u usta,te će od toga odmah pomrijeti.Onaj koji budne postio i ispostio,taj će ostati živ,jerbo će ga sveti Duh čuvati i biće bliži Bogu. Tarabići

KKK
Gost
KKK
1 godina prije

Samo da napomenem i da je Majka od Nikole Tesle Rumunjka Đorđina takođe bila nepismena kao i Tarabići.Dosta prosvetljenja za danas.LP svima.

Zorule
Member
Zorule
1 godina prije

Gledao sam ovaj film prije par godina, na preporuku nekog forumasa koji mi je posalo taj link sa preporukom da će mi iz temelja promjeniti način razmišljanja. U početku filma sam imao dojam da se radi o dosta kvalitetnom uratku koji pokušava biti neutralan i objektivan, ali prema kraju filma sve manje sam imao dojam da se radi o objektivnom materijalu, i da se nekim tezama daje previše važnosti pa i do granice silovanja interpretacije podataka, nešto otprilike kao i u onom serijalu “drevni vanzemaljci”. Sjećam se da mi onda ostala dva glavna pitanja koja su mi ostala neodgoverna u ovoj prezentaciji od filma. 1. Kroz film se proteže teza da mjerenje pozadinskog zračenja ukazuju da je Zemlja u centru svemira, OK, kažete da imate mjerenja, svaki mjerni podatak u nauci i tehnici se iskazuje kroz pogrešku (+/- odstupanje), nekakva standardna devijacija da bi uopće znali o čemu pričamo ovdje. Naravno o tome ni riječi u filmu. Kolika je preciznost tih mjerenja? +/-1 km? +/-100 000 km, +/- 100 svjetlosna godina, +/- 100 miliona svjetlosnih godina. Ako je ova druga polovina, onda bilo koji planet u ovoj galaksiji (a možda i u susjednoj) može reći, ne niste vi, mis smo… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Zorule

@guest_397436
1. Tvorci filma su lukavo izbegli da kažu definitivno u centru nego su otprilike (da ne tražim) rekli “izgleda kao da se nalazi vrlo blizu centra”…

2. U novije vreme uspevamo da vidimo svemir na manje od 500 miliona svetlosnih godina od (pretpostavljenog vremena) Velikog praska. Kao što bi moralo da bude prema toj teoriji posmatrane zvezde imaju ekstremno malo težih elemenata (takozvane nemetalne zvezde za razliku od zvezda iz našeg okruženja) jer nije bilo puno ciklusa koji završavaju eksplozijom zvezde u kojoj nastaju “metali”.

Pitanje koje nauka uporno gura pod tepih je: ako je svemir nastao eksplozijom onda bi se širio iz jedne tačke – kako je moguće da je najmlađi svemir najdalja tačka posmatrana sa Zemlje U BILO KOM PRAVCU. Znači u svim pravcima se nalazi tačka Velikog Praska?!? Verovatno je u pitanju viša dimenzija ali…

Zorule
Member
Zorule
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac
Samo da razjasnimo ovo pod “najmlađi svemir” misli se sa naše točke gledanja, jer ga mi vidimo u prošlosti
zbog ograničene brzine svjetla, pretpostavka je da je svemir svugdje jednako star, bar u ovoj našoj dimenziji 🙂
U svakom slučaju svaka čast na članku.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Zorule

Naravno Zorule, nisam ni pomislio da čitaoci bar toliko ne znaju.

Zorule
Member
Zorule
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac
Zanimljiva ova informacija o sastavu elemenata udaljenosti zvijezda, upravo mi je pala jedna ideja na glavu, da nije tome razlog što gledamo u prošlost od 500 mil. sv. godina? Možda te zvijezde danas imaju isti ili sličan sastav elemenata kao ove nama bliže?

iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
Gost
iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
1 godina prije
Reply to  Zorule

Ko što mi gledamo umrle zvijezde koje sa vremenskom distancom putovanja svjetlosti do nas smatramo živima možda i mi dok tipkamo mislimo da smo živi a nesvjesni toga da smo mrtvi.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef Vrime je varka koje daleko od zemlje ne postoji, barem ne u linearnom pojavnom obliku. Vrime koje mi na zemlji kontamo se temelji na okrićanju zemlje. Kad se nalaziš na zvizdama gledaš zemlju koja se ka nešto vrti oko sebe, oko sunca, ali ti si u totalno drugome điru i tebi to zemaljsko vrime ne teče.
Da vrime ne postoji govori i kvantna mehanika po kojoj su rađeni pokusi sa rascipanim fotonima. To znači da rascipaš foton i jedan dil ostaviš na zemlji, a drugi pošalješ na neku zvizdu pa da zavrtiš ovi na zemlji, oni na zvidi bi se u istome trenutku zavrtija u istoj kutnoj brzini i istome smjeru . . . neznamo mi čime se sve varani koriste i koja znanja kriju od nas.
Zaboravi putovanje svitla i svitlosne godine, to su za nas odabrali varani, ka šta je na HRT-u odabira Đelo Hadžiselimović, varanski namjesnik 🙂

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Moreno

Matematički; v = s/t, ako je put s = nešto, a vrime t = 0, onda nešto kroz nula daje beskonačno, tako da je brzina v beskonačna i praktički put nema vremensko trajanje.
E to je ova primitivna matematika koju smo mi u indoktrinacijskim kampovima učili, ali postoji i ona nedoopuštena matematika koju varani kriju od nas i ne dopuštaju da se u kontrolnome sistemu uči, to je meni reka jedan matematičar koji je završija PMF i koji je tamo ispizdija i šefa i stanicu, radija je kratko i kontrolni sistem ga se odma rješija.
Tako je i sa fizikom koja svako malo zadije, ali fizika je nekompletna bez metafizike koja od varana također nije dopuštena 🙂

sjdfngiusengnaeurgaigrawgfrawrgf
Gost
sjdfngiusengnaeurgaigrawgfrawrgf
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, znam ja da ti dobro vidiš ono bitno što je očima zemljana nevidljivo, sve što se službeno nameče skriva pravu istinu.

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Zorule

@Zorule, Kolega, bez obzira sto licno nisam odusevljen svim porukama iz filma, evo pokusat cu vam reci svoje misljenje o ove dvie tockekoje ste spomenuli… 1. koliko znam, a stvarno ne znam puno (jer nisam specijalno niti zainteresovan o zvanicnoj nauci) – “teoriju” Velikog praska – do sada niko nije na neki mjerljiv nacin potvrdio. Ovo koliko mi se cini, jeste prvi prakticni opit kojim bi se ta teorija na neki mjerljiv nacin dokazala – “sirenjem svemira”… Opet, koliko mi se cini, mjerenja su napravljena na dva nezavisna mjesta (u SAD i u EU). Rezultati mjerenja su identicni. U konacnici, najvazniji dio je analiza rezultata, a nacin da usrednjavanja (“zamazati” tacke slinih rezultata na mapi) – nije nista neobicno. U stvari to je jedan od standardnih nacina analize grafikona. I poprilicno je relevantan nacin analize diagrama. Uistinu, niko nije spomenuo tolerance, medjutim cini mi se da one i nisu bitne na tolike udaljenosti. Naprosto, usrednjavanjem dobilo se da je mjesto odakle su navodno ispaljivali te laserske skenere – bilo centar one “kugle” koju su na kraju razvili… (+- toleranca i nije bitna, jer se navodno radi o ogromnim udaljenostima, a rezultat ukazuje da je CENTAR a ne PERIFERIJA one kugle… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  istrazuj

@guest_397144
Ovo je već fenomenalno – Velikog praska nije bilo ali je strogo specifična nepravilnost NJEGOVOG pozadinskog zračenja bez ikakve sumnje :)))))))))))))))))))))

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  shumadinac

sumi,
“… Velikog praska nije bilo ali je strogo specifična nepravilnost NJEGOVOG pozadinskog zračenja bez ikakve sumnje…”
.
A zasto si tako siguran da je to mjerenje bilo “pozadinsko zracenje”?
Ja sam cijelo vrijeme koristio rijec “navodno” – posto generalno ne vjerujem u SF price…
Medjutim tehnicki – opet kazem – meni tu nema nista sporno u zakljucku…

Zorule
Member
Zorule
1 godina prije
Reply to  istrazuj

@Istražuj
““teoriju” Velikog praska – do sada niko nije na neki mjerljiv nacin potvrdio”

– da ju je netko mjerljivo potvrdio ne bi više bila teorija

” (+- toleranca i nije bitna, jer se navodno radi o ogromnim udaljenostima, a rezultat ukazuje da je CENTAR a ne PERIFERIJA one kugle mjesto gdje se nalazi Zemlja.)”

– Da nalazi se Zemlja, kao vjerojatno i cijela galaksija, oni se u filmu baš referiraju na Zemlju kao centar, da bi takvo nešto tvrdili onda je itekako bitna tolerancija mjerenja, ovako je to obično prdenje u prazno.

“Medjutim – da li vi poznajete neki drugi nacin mjerenja?
Da li postoje neki drugi opiti koji bi mogli dosegnuti vece odaljenosti, a da nisu samo proizvod maste i fantazije?”

– naravno da nema drugog načina mjerenja bar ne za kojega mi znamo, zato je i ova hipoteza izložena u filmu upitna jer je pod pretpostavkom ograničenog svemira

“Nategnuta je “teorija velikog praska” – koju je prakticno nemoguce dokazati, a koja je samo proizvod fantazije (rekao bih SF prica).”
– slažem se, kao što je nemoguće dokazati i ovu teoriju o Zemlji u centru svemira

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Zorule

“… da ju je netko mjerljivo potvrdio ne bi više bila teorija …”
Nije tacno.
Evo najprostije “teorija vjerovatnoce”
Teorija je napravljena i milonima puta – dokazana.
Dakle primjenjena je.
Vatikanska “teorija velikog praska” – samo je jos uvijek SF prica.
Ovo je bilo prvo mjerenje, ali koliko vidim – sas#ali su se…

Zorule
Member
Zorule
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Teorija vjerojatnosti, jedan od osnovnih alata u statistici, nema veze sa pojmom znanstvene teorije. Molim bez trolanja.

Makedonac
Gost
Makedonac
1 godina prije

Propagandan film, da. Ali ja kao inženjer, sam ubedžen da je fizika jedna od naj slabih nauka, ne zna se gotovo ništa o materiji, šta je elektron, atom, svetlost, gravitacija, magnetno polje, elektrostatičko polje, ako nije ništa kako prolazi kroz vakum???? Po mojemu, neke sile mnogo odavno su “usmerili” fiziku u gluhi kolosek, ne slučajno za sto godina nije pomakla jedan korak. Jeste mogu da izračunaju atomnu bombu, auto, ima nekakve zakone koje daju neke tačne rezultate, ali sama osnova je na krivo. Po KOB i DOTU dosta je posvećeno o problemu u fizici, tako da Rusija i Iran imaju i drugi tip fizike, kako vidimo sazdaju dosta novih oružja koje rade na druge principe. Tako da svaki istinski učeni fizičar moze da prihvati i drugu verziju fizike, recimo od Vatikana, ne samo zbog love, a zato što mu izgleda istinita, i daje neki odgovor na paradoksima u staroj fizici. Kao teorija film je nula, da ima boga i ja verujem da ima, ali nije baš kao u filmu. Na čast od tih pitanja, javno za sada daje teoriju iranski fizičar Mehran Tavakoli Keshe, i mislim da je na pravom putu, nema šta da misli o svemiru kada ne znaš… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Makedonac

Fizika je znanost koja proučava prirodu i njezine zakone. Fizička stvarnost kakvu mi poznajemo temelji se određenim pravilima i strukturama koje su odvojene od naših perspektiva koje se mogu kidificirati pomoću jedine egzaktne znanosti – matematike. Također te perspektive se mogu vizualizirati pomoću geometrije.
Shvaćajući znanost ljudi mjenjaju svoj odnos prema prirodi tako da neki koriste znanje o prirodnim zakonima kako bi svojom voljom nadvladali prirodne zakone, a neki koriste svoja znanja kako bi se uskladili sa prirodnim zakonima. Prvo rezultira neravnotežom i crpljenjem prirodnih resursa, a drugo rezultira ravnotežom i nagradama. Tako da ni sama znanost nije jednoznačna.

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Makedonac

@guest_397469
“… Mehran Tavakoli Keshe …”
.
Meni recimo Keshe – izgleda kao totalni prevarant.
(evo mozda grijesim, ali to je utisak znajuci lika i vise od 10 godina… samo suplja prica)
Prije 10 godina je tvrdio na onom svom sajtu kojekakva cuda…. te da ce na kraju predati svoja cuda – svim vladama svijeta istovremeno…
Koliko vidim, nista od toga, ali je na neki nacin izgradio neku vrstu Kulta oko sebe u Holandiji.

iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
Gost
iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Volio bi znati što je taj Keše, jel perzijanac ili netko tko se predstavlja za perzijanca a nije. To što je živ izgleda da može zahvaliti svom podrijetlu ili što glumi opoziciju Hometovom dunaljuku.

iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
Gost
iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
1 godina prije

Počeo sam gledati ovo gore al kad su počeli sa uigranim klišeem kratkih rezova i dramatičnih zvukova prestao sam jer ne želim da mi mozak programiraju fotonskim sublimirajučim porukama.

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije

@subaru
Ne moze te niko programirat kad znas odakle si dosao, gdje stojis i kuda ides 🙂

iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
Gost
iegfunaqfrnawfruawefuaewfawef
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Uvijek bi svoj izuzev kad su mi podvalili “kulturu” kroz filmove, glazbu i programirali me dok nisam progledao al što češ mladost ludost.

Hmmm da
Gost
Hmmm da
1 godina prije

Postoji jedna izreka koja kaže: večer provedena s istomišljenicima je jedna izgubljena večer. Mislim da je od Hemingwaya, nisam siguran. Obožavam tu izreku, međutim, ova tema i komentari su mi poprilično poljuljali taj stav. Nekako mi se čini da nam je svima “kapacitet” mozga preopterecen, ali ne znanjem, nego stavovima. Stavovima koje uporno na ovaj ili onaj način pokušavamo jedni drugima nametnuti, promjeniti, prosvijetliti… Nažalost, bez ikakve šanse za promjenom. Evo kolega Shumadinac me je spomenuo u uvodu svog teksta zajedno s kolegom istrazuj i vjerujem da smo obojica očekivali isto od njega, ali to se nije dogodilo. Dapače. Kolega shumadinac je po mom skromnom mišljenju doslovno potratio svoj silni trud koji je uložio u ovaj dokumentarac, ali onaj “stav” ga je izbacio iz tračnica u njemu dobro poznate i vjerujem udobne vode. Glavna teza dragi shumadinac je uistinu pogođena, ovdje se zaista radi o manipulaciji, ali potpuno drugačijoj od one koju ste nametnuli u svom tekstu. Autori ovog dokumentarca su bez ikakve dvojbe manipulirali većinom gostujućih znanstvenika i to na briljantan način, jer budimo realni, iskrenim pristupom i istinitim namjerama ne bi NIKAD izvukli takve izjave od takvog kalibra znanstvenika. A te izjave koje su gola istina odnosno činjenice… Pročitaj više »

Meštar
Gost
Meštar
1 godina prije

Isusu Kristu

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije

Big Bang teorija je jedna od vecih gluposti i toliko je lako razbucati i obicnim laicima iz astronomije poput mene. Zapazanje je ovako da mi uopste nemamo uredjaje kojima mozemo mjeriti konacnu velicinu svemira ali i ovo sto mjerimo je vise nego ogromno. Oke primjetili smo da se siri. Ali ubrzanje sirenja je nerjesiv problem i ne moze ga rijesiti ni tamna energija jer ako idemo u suprotnom smijeru zbog ogromne velicine svemira prije nego sa sve vrati u jednu tacku doci cemo do zaustavljanja. Niti ima dramaticne eksplozije niti jedne tacke nego manji svemir koji usporava sirenje veto do potpunog zaustavljanja. Vjerovatno poslije toga ciklus ide ispocetka, drevne civilizacije na istoku bi to nazvali Bramin izdah i Bramin udah. To nam govori da svemir pulsira. Kao zvijezde sto pulsiraju. Kao nase srce sto pumpa.
Da ne spominjem plavi pomak koji se takodje mjeri ali odbacuju ga jer se tek nikako ne uklapa.
Teorijska fizika je danas visestruko u zaostatku z eksperimentalnom fizikom jer jednostavno ne odgovara mjerenjima

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

@Shumadinac Samo jedna sugestija. Ne misliš valjda da je Vatikan imao prste u ovome. Ovo su napravili kršćani evanđelisti u SAD. Vatikan je u enciklici jasno odredio dogmu gdje priznaje znanstvena otkrića. Samo to. Ako imaš mogućnosti čitaj enciklike o svemu. To su dogme raznih papa , jer je on kao Petrov nasljednik nepogrešiv. Nisam vjernik ali ih čitam jer je Vatikan i političko tijelo. Eto. Ništa više

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Sasvim moguće Laki, poznajem osnove religija ali nijanse njihovih političkih uticaja ne pratim – niti imam vremena niti mi je previše interesantno. Ono što znam je da je Vatikan izuzetno bogat i moćan – toliko da utiče i na pravoslavlje a da ne utiče na razne struje proistekle iz katolicizma.
Pa ipak, tvoja primedba stoji, sigurno neće kontrolisati baš sve a to bi bilo i objašnjenje onoga što sam već napomenuo o priznavanju mogućnosti postojanja vanzemaljske inteligencije. Razni politički pravci kao i u “običnoj” politici.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije

I religije sebe definiraju kao “nauku”, a kada “prava nauka” postane dogmatska, ne razlikuje se ni po čemu od bilo koje religije, makar se u njoj negira postojanje viših duhovnih bića – Boga ili bogova. Mislim, da je, npr. “veliki prasak” – jednako religiozan pogled na stvarnost, koliko i bilo koja religija, sa jednako – (malo, ili ni malo) dokaza.

Ljudska bića su u spoznaji prirodno ograničena, sa tri dimenzije prostora u kojem žive i ograničenjima čula kojim prikupljaju informacije o realnosti. Naša spoznaja realnosti je tek na počecima i svako insistiranje na “nepobitnim istinama” je obična glupost. Sa našim naučnim dogmama, naši potomci će se za koji vek isprdavati, kao i mi, sa npr. “kamenom mudrosti” ili se užasavati, kao i mi spaljivanja veštica.

Nauka ili religija? Naravno, nauka, ali lišena okova novca, privilegija, dogmi i večnih istina. Nauka, za koju izuzetak ne potvrđuje, nego negira “pravilo” i koja je proces traganja za istinom, pre nego sama “Istina”.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Veliki prasak je puko vjerovanje u nesto sto je eksperimentalno dokazano kao neistinito i ja bih sadrzaj koji podrazumijeva teorije koje su uveliko prevazidjene posmatrao kao zamlacivanje zainteresovanih pojedinaca da nesto saznaju ili prosto navodjenje na krivi smijer. Ljudska bica su kao prvo ogranicena odnosno blokirana bioloski jer koliko je poznato mozemo koristiti prosjecno oko 5% mogucnosti naseg mozga i sa tih 5% mozemo razumjeti svijet oko sebe u okviru tih mogucnosti sto ne znaci da nismo u stanju da dodjemo do istine ali svakako smo veoma ograniceni. Iz tog razloga se oslanjamo na fizicka cula koja su takodje veoma ogranicena i koristimo relativno nizak nivo svijesti u odnosu na kapacitet ili ono sto mi u istinu jesmo. Slazem se da je spoznaja realnosti ove civilizacije tek na pocetku, moze se reci da smo zagrebali povrsinu. Jako jako primitivan nivo jer realnost pokusavamo objasniti tako reci racunajuci na prste. Tek otkljucavanjem i koristenjem veceg kapaciteta svijesti u istinu cemo civilizacijski napredovati. Za utjehu je sto znamo da postoji i da je biolosko tijelo u stanju da prenese mnogo vise na ovom energetskom nivou (denzitetu) nego sto je sada slucaj. Na nama je da se trudimo iskoristiti sto je vise moguce… Pročitaj više »

U prolazu
Gost
U prolazu
1 godina prije

Prvo trebamo raščistiti neke pojmove, kao npr. vjera/vjerujem. Što znači vjerovati u nešto? Valjda, ako čovjek nije 100% siguran, onda se može reći da vjeruje. Granica bi trebala biti iznad 50%. Ja ne vjerujem da će svaki čovjek fizički umrijeti i nestati nakon 100-tinjak godina. JA TO ZNAM i siguran sam u to da ćemo svi umrijeti, netko prije netko kasnije. Brojnost, snaga i logika dokaza da je svemir fino podešen, da su konstante super-precizno podešene, da postoje zakoni prirode i svemira, da je DNK – života nevjerojatno složena i funkcionalno osmišljena, ZA MENE su više nego dovoljni da sam siguran u djelo i namjeru svevišnjeg tvorca ili inteligentnog duzajnera. Ja ne vjerujem nego sam SIGURAN. Da li je on pravedan i pun ljubavi, kao što religija tvrdi, to je već upitno, to je u domeni vjere. Sigurno je da živimo u sustavu prirodnih zakona, unutar kojih se dešavaju i ljubav i patnja i rađanja i umiranje i sreća i nesreće, ratovi, bolesti i neizmjerne ljudske patnje. Istina je da svi dozivaju božju ljubav i milost, ali od toga nema ništa. To bi već moglo ući u kategoriju vjerovanja, npr. vjerovanje u božju ljubav i milost. Tu je najistinitija ona… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik