Leteći taksiji bi trebali letjeti nebom Melbournea u Australiji

Melbourne-uber

Već iduće godine Uber planira početi s pokusnim vožnjama svojih letećih automobila u Melbourneu. Melbourne je treći grad kojeg je Uber označio za novu taksi službu, dok radi na stvaranju “prve svjetske zračne taksi mreže za vožnju”.

Jedan od najnaseljenijih gradova u Australiji će postati prvo međunarodno tržište za Uber Air. Ovaj grad pobijedio je gradove u Brazilu, Francuskoj, Indiji i Japanu koji su se također htjeli pridružiti Dallasu i Los Angelesu, kao pilot mjestima za ovaj projekt. Testni letovi predviđeni su za 2020. godinu, dok će komercijalne radnje započeti 2023. godine.

Eric Allison, globalni šef Uber Elevatea , izjavio je u srijedu: “Želimo omogućiti ljudima da pritisnu gumb i dobiju let”.

Zračni put bi trebao pokriti 19 kilometara od Centralne poslovne četvrti do zračne luke Melbourne i trajao bi oko 10 minuta. Uobičajeno putovanje između te dvije točke traje od 25 minuta do oko sat vremena. Očekuje se da će let koštati manje od 90 dolara, otprilike isto kao i putovanje u luksuznom automobilu Uber Black.

Zračna taksi služba će biti lansirana čak i prije nego dugo očekivana željeznička veza do zračne luke Melbourne. Željeznička linija će povezati zračno čvorište s Melburnskom Centralnom poslovnom četvrti do 2031. godine.

Projekt Uber Air navodi da vozači mogu uzeti poseban zrakoplov za vertikalno uzlijetanje i slijetanje (VTOL) koji može putovati između “skyporta” i može podnijeti do 1.000 slijetanja na sat. Tvrtka surađuje s pet proizvođača zrakoplova, uključujući Boeing, kako bi dizajnirali zrakoplov za buduće vožnje.

Međutim, prema nekim analitičarima, Uber bi se mogao suočiti s nekim većim zaprekama kako bi pokrenuo inicijativu. Na primjer, nedostatak odgovarajućih propisa, dobivanje certifikata o sigurnosti i odobrenje za zračne linije, kao i izgradnja infrastrukture za projekt.

“Ne bih volio da se ponovno nađemo u poziciji u kojoj smo bili sa Uber automobilima gdje vlade nisu adekvatno pripremljene za ovu tehnologiju, te ne surađuju proaktivno s tim tvrtkama kako bi pomogli osigurati da svi možemo imati korist od ove tehnologije. Ne želimo završiti u situaciji u kojoj vlada potpuni kaos ”, izjavio je Jake Whitehead, istraživač sa Sveučilišta Queensland.

23
Ostavite komentar

avatar
10000
8 Grupirani komentari
15 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
23 Komentatori
samo takojozoAntetufBrainstorm Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
NSB
Gost
NSB

“Leteći taksiji bi trebali letjeti nebom”
još samo da se dogovorimo po kojim četvrtima bi trebali padati

Max
Gost
Max

NSB kako će stopratii taj taksi? sa S300? 🙂 🙂

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Trum će svim stoperima koji ne koriste Patriot odmah uvesti sankcije.

NSB
Gost
NSB

ima i naprednijih tehnika
recimo baloni na sajlu
su se jako dobro pokazali u prvom ratu

Lucija
Gost
Lucija

Predlažem da mi odmah na ovom portalu počnemo raspravu hoćemo li na Balkanu letiti na letećim ćilimima ili na metlama…mislim, tako smo u toku s raspravama u svijetu…a i u skladu sa sobom, pogledamo li komentare na današnji članak g. Kobaša…
I složimo se. Leti kako tko hoće…

otpisani
Gost
otpisani

Ne, Luce, ti leti na metli, a ja ću na rolama (bojim se letjeti)… svako prema svojim sposobnostima i mogučnostima;)

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Čisto sumnjam da će netko tu vrstu usluge uključiti u cjenik pa dogovor nije potreban.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Ovi su za zabijanje u nebodere..

Moreno
Gost
Moreno

Ja ću pričekat malo da ovi leteći prijevoz postane bezpilotan, ja čipiran, a moj um bude direktno spojen na internet . . . i ono ja samo u mislima poželin zračni taxi, odma vidin di je i kad će doć i samo se ukrcan, i jasno, ako je malo duža vožnja da mi sa tim taxijem doleti i marenda, ono, tripice i dva deca crnoga 🙂

otpisani
Gost
otpisani

…ma ja bi tri pice, ali bez crnoga 😉

samo tako
Gost
samo tako

Za godinu dana biti čemo miljuneri, govori Del

TauCeti_Mk
Gost
TauCeti_Mk

Tehnoloski jedva izvodljivo, verovovatnoca realizacija ovog projekta jednaka kolonizacije Marsa. Nema nista od ovoga obicna futuristicka imaginacija.

otpisani
Gost
otpisani

OK, da i naprave takve letjelice, tko će i gdje školovati pilota-taxistu, i koliko će to školovanje trajati i koštati? … hm, skupa neka igra, mislim da će se potencijalnim korisnicima te usluge više isplatiti kupiti Ferari i sami se povesti tamo gdje im treba.

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo

Tko visoko leti
Nisko pada.

samo tako
Gost
samo tako

Tko ne leti, ne pada
Uber traži nove naivne ulagače, spremne na novčani gubitak. A takvih ima

Lucija
Gost
Lucija

Tko visoko ne leti nemože visoko ni stići…? 😉

samo tako
Gost
samo tako

@lucija
Bi li bila spremna poletjeti visoko, ulagajuči u leteče Uberove taksije ?

Brainstorm
Gost
Brainstorm

PR.
svako malo neki veliki neostvarivi planovi. pred par godina kako ce graditi hotel u orbiti (svemiru), pa let u svemir kad ono na 100 km i svega par minuta. pa o dostavi pizza dronovima a sad leteci tanj… , ovaj taksiji.
znaju da nista nece biti. samo se reklamiraju.
di su oni 3D printeri sto su razglasili. ni od njih nista.

tuf
Gost
tuf

Dobro, 3D printeri se svakodnevno koriste i usavršavaju. No slažem se s glavnom premisom, da se na sva zvona objavljuju kojekakvi projekti sumnjive ostvarivosti. No to ti je snaga marketinga današnjice kroz koji se nastoji u kratkom roku osigurati investitore kroz ‘viral’ i ‘hype’ teme bez stvarne dubine. Od one kompanije koja je lagala o putu na Mars, preko raznih kampanja o novim izvorima energije do HyperLoop-a, autonomnih automobila, VR-a, AI-a i sada ovoga – na sva zvona (novine, portali, blogovi) se razglasi novi hype, privuče se naivce s lovom. Neko vrijeme se održava (naravno, plaćeni) hype dok se lova… Pročitaj više »

Ante
Gost
Ante

Nema nikakve šanse da itko na opisan način u članku prevozi putnike. Dok se ne proizvede motor, koji će biti dovoljno pouzdan, koji će biti dovoljno jak, da bez problema slijeće i polijeće na mali aerodrom veličine 20 puta 20 metra, da mu teret putnika i aviona nije problem. Inženjeri ne mogu napraviti takvu letjelicu sa današnjom tehnologijom. To što se opisuje u članku, će biti samo običan avion, koji će biti preskup i nesiguran za komercijalnu upotrebu, uz cijeli niz tehničkih problema koji će zadesiti takvu letjelicu.

Mercury
Gost
Mercury

@ Ante

Kako ne mogu? Testni modeli već postoje. U članku ti piše VTOL modeli pa pogledaj malo na internetu što ima.

Ante
Gost
Ante

Čitao sam članak dok kraja. Osim toga znam ja za taj VTOL već desetak godina koliko proučavam taj tip letjelice. Ali i dalje taj VTOL nema neke bolje značajke, osim što može sletjeti kao helikopter i letjeti poput aviona. Motor je i dalje mana takvog aviona zbog održavanja, kratkog vijeka trajanja motora, skupih dijelova, i dozvola za let. Ja sam više mislio na letjelicu čiji motor dovoljno jak i pouzdan da bi bio siguran za dugovječan komercijalni let bez velikih troškova za prijevoznika. Smo to nisam naveo, pa sada navodim.

jozo
Gost
jozo

How yes no..leteci taksi a Melbourne nema ni ceste da necemu valja

POVEZANE VIJESTI

Izbornik