fbpx

NSA-in tajni plan: prikupljanje podataka i pretvaranje Amerike u policijsku državu

Podatci - Ujak Sam

NSA špijunira nevine američke građane. Iako se javnosti plasira stav kako je, prikupljanje podataka i drugi nametljivi oblici nadzora koje provodi NSA, stvar nacionalne sigurnosti, iza zatvorenih vrata federalna agencija ima višu tajnu svrhu.

Kao što Edward Snowden objašnjava u svom memoaru, Trajni zapis, NSA ima tajnu operaciju u sklopu koje želi izvući i provjeriti svaki postojeći dio elektroničke komunikacije – i trajno ga pohraniti. Postoji puno razloga zašto vladina agencija ne bi trebala imati evidenciju o elektronskim komunikacijskim zapisima svakog pojedinog američkog građanina –  uključujući brojne načine na koje bi takva baza podataka mogla biti zloupotrijebljena. Ne samo što je ovakva praksa protuustavna, ova vrsta prikupljanja podataka nesumnjivo će postaviti temelje totalitarnom režimu. Prvo prikupljaju informacije pod „nevinim“ izgovorom – onda ih počinju koristiti za zlo.

Tajni program potkopavanja slobode

Za The American Conservative novinar Rod Dreher izvještava kako su u Snowdenovu memoaru uključeni su detalji o tome kako je, najtraženiji bjegunac na svijetu, naišao na tajne planove NSA-e o prikupljanju obavještajnih podataka nakon 9. rujna. Snowden je slučajno naišao na visoko klasificirano izvješće o programu pod nazivom “STELLARWIND” iz 2009. godine.

Otkrio je kako ovo posebno tajno izvješće ne izgleda poput službene verzije koju dijeli s ostatkom vlade. NSA je stvorila lažni izvještaj za zakonodavce kako bi sakrila o čemu se zapravo radi.

Snowden piše:

Američka vlada razvijala je sposobnost vječne agencije za provođenje zakona. U bilo kojem trenutku, vlada je mogla iskopati prošle komunikacije svakoga koga je htjela žrtvovati u potrazi za bilo kakvim počinjenim zločinom (a svačija komunikacija sadrži dokaze o nečemu). U bilo kojem trenutku svaka nova uprava – bilo koji budući šef razbojništva NSA – mogao bi, lako kao da pritisnete prekidač, odmah pratiti svakoga preko telefona ili računala, znajući tko su, gdje su bili, što su radili s kime i što su ikada radili u prošlosti.

Veliki Brat te gleda

Kao što objašnjava Snowden, metapodaci koje NSA prikuplja još su važniji od stvarnog sadržaja komunikacija. Metapodaci su “podaci o podacima” – i mogu biti vrlo otkrivajući. Metapodaci uključuju sve stvari koje radite na svojim uređajima ili s njima – i ono što vaši uređaji rade sami. NSA može koristiti metapodatke kako bi vidjeli u koje vrijeme ustajete ujutro, kuda idete tijekom dana, s kime razgovarate i još puno toga.

U osnovi, prikupljanje metapodataka omogućuje NSA-i da vas špijunira. Pomoću metapodataka, NSA može „promatrati“ svakoga u SAD-u preko njihovih mobitela i drugih uređaja bez njihovog pristanka i bez provokacije.

Kao što Snowden nadalje primjećuje, metapodatke automatski generiraju vaši uređaji – nemate kontrolu nad informacijama koje sadrže metapodaci vašeg mobilnog telefona. Iako možete sami cenzurirati razgovore ako je potrebno, time ne možete spriječiti da vaši metapodaci otkriju s kim razgovarate, kada ste razgovarali s njima ili koliko dugo ste razgovarali.

Kao što Dreher tvrdi, nitko ne prikuplja takve vrste podataka u dobroćudne svrhe. Iako NSA sve ove informacije može prikupljati pod krinkom nacionalne sigurnosti, istina je kako se savezna agencija potpuno odmetnula i radi na narušavanju američke slobode. Prema njihovoj shemi “vječne agencije za provođenje zakona”, Sjedinjene Države pretvorile bi se u totalitarnu policijsku državu u kojoj Velika Vlada sve zna, sve vidi, sve kontrolira – a narod je pod stalnim povećalom i promatranjem.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
19 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije

Pa da jer u Kini, Rusiji itd. cvijeta cvijece. Bio nekoliko puta u SAD nikad nisam imao nek osjecaj kontrole ravno suprotno. Idite putujte, ne nesto na pamet

Sajo
Gost
Sajo
1 godina prije
Reply to  Mirko

Evo ti plus,

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Mirko

Ako se moze tehnicki ce biti uradeno.
Kina i Rusija? Naravno da i oni rade to. Jer mogu.
Ali to licemerje… Necemo Huawei jer je diktatura. A sta nam smeta zapravo je da necemo vise moci mi.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Hm…a što je tu – tajno?
Od početka 80-tih, SVE kompanije fiksne telefonije imale su ugovore s državama…

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Tajni plan? WTF? Otkad je to tajna??

Kuga
Gost
Kuga
1 godina prije

USA pod hitno treba neki oblik narandzaste, zelene ili crvene revolucije. Ili mozda treba zapoceti postupak da neke drzave napuse savez recimo Californija i Texas treba da zapocmu postupak za demokratski referendum osamaotaljenja, izlaska iz saveza – ujedinjenja. Pa da svijet na dijelu vidi tu bajnu USA demokracijum to bi bilo mnogo lijepse za gledati od ovoga pokreta u Kataloniji ili Hong Kongu.

Treba i u Srbiji
Gost
Treba i u Srbiji
1 godina prije

Interpol, europol, fbi, karabinijeri, guarda di financa, policija … sve ovo treba da se integrira i u Srbiji …

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije

Zakaj samo u Srbiji, stvarno ste vi srbi sebićni, treba cijeli balkan + NKVD & OZNA I prijeki sud.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Nazalost, greska u naslovu. Amerika je vec davno postala policijska drzava. Dalje, kao sto se jasno objasnjava u tekstu, nosenjem i koristenjem smartphone-a, rezultat je isti kao da ste cipirani. Onaj koga zanima, moze utvrditi, od danas, do odredjenog vremena unatrag, gdje ste bili, kuda ste se kretali, sto i sa kime ste radili, vas financijski status, i td. Nitko me ne moze uvjeriti, da je prikupljanje tako ogromne kolicine info. o 99% obicnih ljudi benigno. Da slucajno Orwell ustane iz groba, ne bi mogao vjerovati dokle je ovo doslo. I, da nema Snowdena, prica o ovome, bi ostala u sferi teorija zavjere, a ne cvrstih, tragicnih, cinjenica.

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije
Reply to  nessy

A kao tvoje nase obavestajne sluzbe to me mogu? Pricaj ti pricu, zasto mislis da su sve telekomunikacije u drzavnim rukama? Ovde na balkanu je jos veca kontrola nego u Ameriki. Jeste vi naivni

shumadinac
Member
1 godina prije

Ali za koga tačno NSA radi?

Volim da pratim geopolitiku, ne samo da bih znao šta nas čeka nego i zato što je dobro za “male sive ćelije”. Ali se ponekad zaletim, “startujem na prvu loptu” i tada je rezultat sumnjivog kvaliteta uprkos gomili lajkova koje sam dobio za taj komentar.

Pre neko veče sam na vest: “Okršaj u redovima Demokratske stranke: Hillary Clinton optužila Tulsi Gabbard da je “ruski igrač”, Tulsi oštro uzvratila – “Clinton je kraljica ratnih huškača, utjelovljenje korupcije, personifikacija truleži od koje boluje Demokratska stranka”
komentarisao: “Pogledajte ovo: do skora ni republikanci nisu ovako udarali na Klintonove a sada okršaj “u kući”. Teško da nešto može bolje odslikati raspad sistema u SAD – nije to predizborna kampanja, to je sukob ideologija pri čemu nema “koordinatora” da presudi šta je “prihvatljivo”

Komentar zaista zvuči logično ali ubrzo sam dobio osećaj da nešto ipak nije u redu. Tulsi nije ona konobarica koja “sve probleme rešava štampanjem dolara”, ona je u parlamentu od 2013. a uz to je i major američke vojske što znači da odlično zna kakve se igre igraju oko nje. Pa ipak se odlučuje da “ide đonom” na Klintonove koji su i sami izuzetno opasni ali ovde nije udar samo na Klintonove već na kompletnu “prevratničku kliku” – što će reći od Obame i Klintonovih preko bankara i Wall Street-a do brojnih medija… Čačnula je u zmijarnik golom rukom? Neko sa njenim iskustvom bi prvo navukao debelu rukavicu. Sasvim je sigurno da je predhodno obezbedila značajnu podršku unutar same stranke. Ali opet iskustvo kaže da to nije dovoljno, tamo se strane lako menjaju a za nju bi to mogao značiti kraj političkog ako ne i fizičkog života. Zašto da završi kao Epštajn? Ironično ali na njih dvoje su uticali isti ljudi.

Dakle, ako neko moćniji od “prevratnika” čuva Tulsina leđa onda je to sam vrh zapadne moći isto kao što je taj nivo moći jedini bio dovoljan da se Epštajn otera u zatvor. Podrška Tulsi je sasvim logičan potez Moćnika koji su navikli da vuku konce u kompletnij politici Zapada. Sada je Demokratska stranka za njih “zabranjena teritorija” ali izgleda da se to menja. Da li će Tulsi da ugrozi Trampa, glavnog igrača Moćnika? Nema šanse, ona je preveliki pacifista što je osobina koja će joj doneti ogromnu podršku demokratskog izbornog tela ali čim istisne “baby Hilari” javiće se potreba za “snažnu mobilizaciju protiv spoljnjeg neprijatelja” i na pacifizam će se gledati kao na izdaju. Ovo bi mogao da bude i razlog za Trampovo izbegavanje konfrontacije sa Severnom Korejom, Venecuelom pa i Iranom (“luda baba” bi odavno napala).

Ako sam u pravu u gornjem delu komentara onda se nameće logično pitanje: ako je Tramp “pacifista” prema neprijateljima da bi se rešio neprijatelja kod kuće (neprijatelja Moćnika) da li je onda “izolacionista” prema “saveznicima” kako bi ih kaznio zbog izdaje prema Moćnicima (gotovo sve vladajuće strukture Evrope zajedno sa papom su skočile protiv Trampa i podržale “prevratnike”) i izvršio pritisak na evropsku populaciju kako bi izabrala “pogodnije” vlasti?
Mada je ovo prilično “nategnuta” teza ipak vredi o njoj razmisliti jer sukob zapadnih političkih centara ne da je moguć već se ne može sakriti uprkos velikom trudu da se to učini.

Za one koje žele moć od presudnog je značaja da znaju šta misli populacija koju “poseduju” ali je neuporedivo važnije da znaju “kako dišu” političari i koji rade za njih i koji rade protiv njih. Sada bih se vratio na pitanje sa početka…

kihot
Gost
kihot
1 godina prije
Reply to  shumadinac

“ako je Tramp “pacifista” prema neprijateljima da bi se rešio neprijatelja kod kuće (neprijatelja Moćnika) da li je onda “izolacionista” prema “saveznicima” kako bi ih kaznio zbog izdaje prema Moćnicima (gotovo sve vladajuće strukture Evrope zajedno sa papom su skočile protiv Trampa i podržale “prevratnike”) i izvršio pritisak na evropsku populaciju kako bi izabrala “pogodnije” vlasti?”

ma vidi ti njega. bravo. Peking, Moskva, Pariz, London i Chicago su se poredali nakon dugo vremena ko jedan i rekli: Trump. Brexit. No novo nova a zapravo isto jako stara elita je rekla ne prihvaćamo. i sad je rat. ko će pobjediti? i važnije od toga, koja od dvije elite je ona koja želi dobro čovječanstvu? za koga nismo samo resurs koji treba potrošiti? hmmm, pitanja, pitanja.

Max
Member
Max
1 godina prije

Takva revolucija kolega Kuga je već opisana u seriji Revolucija.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Politicki exibicionizam postace najveca drustvena vrijednost ….zelje su jedno a mogucnosti drugo….Virtualni svijet nikada ama bas nikada nece doseci stupanj metamorfoze ,bukvalno receno …..Uz duzno postovanje redakcije Logicno hr. za utopijske tvrdnje i senzaciolisticke textove i napise ne biste trebali ocekivati racionalan komentar ….P.S ne volim teme vezane za psihosomatske probleme americke nacije ,njihove traume su njihov problem a ne globalni problem….

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije

Cjeli svjet je jedan (moderni) veliki inkvizicijski srednji vjek! Jadno na sto je covjcanstvo spalo … zato nema vise umjtnosti, misaonosti, induvidualnosti. A nismo bolje ni zasluzili.

Ilirac
Gost
Ilirac
1 godina prije

Slobodan Covjek nije pracen i spijuniran. Ali sloboda podrazumjeva odgovornost i rizik jer se individualac ne oslanja na kolektiv.

Spijuniranje u tim ‘zapadnim demokracijama’ traje oduvjek, samo nije bilo na nivou Istocne Njemacke a sada je to daleko nadmaseno.
Dapace svaki od nas ima duplikat na internetu jer su toliko skupili podataka o svima da mogu predvidjeti kako ce bilo tko od nas reagirati u zadanoj situaciji.
Sam internet je dan javnosti sa ciljem masovne spijunaze. To je bio glavni cilj. ( Brzezinski, knjiga: Between Two Ages, 1970 ).
Brzezinski je sve to najavio samo nitko od ‘publike’ ne cita takvo nesto. Prve stranice govore o njegovom divljenju prema marksizmu jer je to ‘pobjeda razuma nad vjerom’. Inace Brzezinski je naravno bio savjetnik NSA dugi niz godina.

Da se Informacije neugodne za rezim sire po internetu je samo nezeljeni efekt koji rezim u zadnje 3 godine pokusava rijesiti otvorenom cenzurom. Pobjeda velicanstvenog Trumpa je taj nezeljeni efekt ( side effect) . ‘https://banned.video’

George Orwell pravo ime Eric Blair je bio u kontaktu stalnom sa Aldous Huxleyem koje je trasirao totalitarizam sa malo drugacijim okusom ,
‘Vrli Novi Svijet’ : degeneracija drustva u kojem brak vise i ne postoji .
Sadasnji rezim je Hibrid Orwellowe 1984 i Vrlog Novog Svijeta.

Cilj spijunaze: svako mora biti totalno predvidiv, jer tako ce vlastodrsci isbjeci bilo kakva neugodna iznenadjena, i ostati na vlasti prema Huxley-u ‘zauvjek’.
5G je vrhunac i pretvara citavu planetu u jedan veliki zatvor jer u zatvoru naravno svatko je pracen i spijuniran 24 sata dnevno.

‘http://www.alanwattsentientsentinel.eu/english/transcripts/Alan_Watt_CTTM_LIVEonRBN_302_Death_by_Stealth–Allergic_to_Food_Apr202009.html’

NSA su za sebe tvrdili da ne postoje i da je to sve teorija zavjere ( CIA izraz), Samo rijetki su ih raskrinkavali jos prije 20 godina:
‘https://www.cuttingthroughthematrix.com’
‘https://www.infowars.com’
‘https://www.prisonplanet.com’
‘https://www.prisonplanet.tv’
‘https://www.banned.video’

Ilirac
Gost
Ilirac
1 godina prije

Slobodan Covjek nije pracen i spijuniran. Ali sloboda podrazumjeva odgovornost i rizik jer se individualac ne oslanja na kolektiv.

Spijuniranje u tim ‘zapadnim demokracijama’ traje oduvjek, samo nije bilo na nivou Istocne Njemacke a sada je to daleko nadmaseno.
Dapace svaki od nas ima duplikat na internetu jer su toliko skupili podataka o svima da mogu predvidjeti kako ce bilo tko od nas reagirati u zadanoj situaciji.
Sam internet je dan javnosti sa ciljem masovne spijunaze. To je bio glavni cilj. ( Brzezinski, knjiga: Between Two Ages, 1970 ).
Brzezinski je sve to najavio samo nitko od ‘publike’ ne cita takvo nesto. Prve stranice govore o njegovom divljenju prema marksizmu jer je to ‘pobjeda razuma nad vjerom’. Inace Brzezinski je naravno bio savjetnik NSA dugi niz godina.

Da se Informacije neugodne za rezim sire po internetu je samo nezeljeni efekt koji rezim u zadnje 3 godine pokusava rijesiti otvorenom cenzurom. Pobjeda velicanstvenog Trumpa je taj nezeljeni efekt ( side effect) . ‘https://banned.video’

George Orwell pravo ime Eric Blair je bio u kontaktu stalnom sa Aldous Huxleyem koje je trasirao totalitarizam sa malo drugacijim okusom ,
‘Vrli Novi Svijet’ : degeneracija drustva u kojem brak vise i ne postoji .
Sadasnji rezim je Hibrid Orwellowe 1984 i Vrlog Novog Svijeta.

Cilj spijunaze: svako mora biti totalno predvidiv, jer tako ce vlastodrsci isbjeci bilo kakva neugodna iznenadjena, i ostati na vlasti prema Huxley-u ‘zauvjek’.
5G je vrhunac i pretvara citavu planetu u jedan veliki zatvor jer u zatvoru naravno svatko je pracen i spijuniran 24 sata dnevno.

‘http://www.alanwattsentientsentinel.eu/english/transcripts/Alan_Watt_CTTM_LIVEonRBN_302_Death_by_Stealth–Allergic_to_Food_Apr202009.html’

NSA su za sebe tvrdili da ne postoje i da je to sve teorija zavjere ( CIA izraz), Samo rijetki su ih raskrinkavali jos prije 20 godina:
‘https://www.cuttingthroughthematrix.com’
‘https://www.infowars.com’
‘https://www.prisonplanet.com’
‘https://www.prisonplanet.tv’
‘https://www.banned.video’

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Interesantan je ‘fenomen’ da Snowden nije primjećivao nikakve ‘anomalije’ dok je radio u CIA-i. Takođe je interesantno da MSM Snowdena vole a Asanža npr. ne vole.

Grampian
Gost
Grampian
1 godina prije

Nista novo. Na jednom portalu sam citao kako su (ako vec nisu) htjeli ugraditi mikrofone u rasvjetne stupove. Sjetite te se kad je izbio skandal, jer su mediji otkrili kako Realplayer morao izdati zakrpu za svoj program. Jer je prikupljao aktivnosti korisnika i sto je jos imao na racunalu, pa je prosljedio FBI-u.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik