Poljska od Moskve želi odštetu iz 1921. i 30 milijuna rubalja u zlatu

Poljska
14 komentara

Nakon što je jučer poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio ”kako se dobrosusjedski odnosi s Njemačkom mogu temeljiti na oprostu od strane Poljske, ali i na isplati ratne štete od strane Njemačke, Varšava je na visokoj razini poručila kako odštetu od Rusija treba tražiti još od vremena ”Mirovnog sporazuma iz Rige” iz 1921. Sporazum su tada potpisali Ruska Sovjetska Federativna Socijalistička Republika, Ukrajinska SSR i Bjeloruska SSR, s jedne strane, i Poljska s druge.

Ratifikacijom sporazuma je završio sovjetsko-poljski rat koji je trajao od 1919. do 1921. godine.

”Poljska bi trebala zahtijevati odštetu ne samo od Njemačke, nego i od Rusije”, izjavili su zamjenik poljskog ministra pravosuđa Patryk Jaki i zastupnik vladajuće stranke ”Pravo i pravda” Jan Mosiński.

Mosiński je u emisiji ”Poljskog radija” rekao kako Rusija treba vratiti novac Poljskoj.

Prema njegovim riječima, Rusija je nasljednik Sovjetskog Saveza i zbog toga treba razmišljati o detaljima ”Mirovnog sporazuma iz Rige”. Prema njegovim riječima, Rusija treba Varšavi platiti 30 milijuna zlatnih rubalja.

”Rusi, također, mora biti pozvani na odgovornost za ono što su učinili Poljskoj”, svoga kolegu iz stranke je podržao zamjenik ministra pravosuđa  Patryk Jaki.

Govoreći o iznosu, Jan Mosiński je rekao kako je u dokumentima iz Rige iz 1921. stoji kako Ruska Sovjetska Federativna Socijalistička Republika mora Poljskoj platiti 30 milijuna rubalja u zlatu. Mosiński je naglasio kako taj novac nije isplaćen.

Po njegovom mišljenju, Rusija se, kao nasljednik Sovjetskog Saveza, treba držati detalja ugovora u Rigi.

ratne reparacijeSovjetski savezsovjetsko-poljski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hash
6 godine prije

Kako se ta naša Slovenska bratija tek sad sjetila to duga? Garant našli nekog u Rusiji da makne dokumentaciju o placanju i poravnanju.
Mislim da Rusima ne preostaje ništa drugo osim da formiraju komisiju koja bi utvrdila koliko je koštalo oslobađanje Poljaka u drugom ratu od fašista, inače i dan danas fašista, (malo se šta promjenilo osim metoda), koji su danas Poljacima prijatelji.
Nakon grubog računa (utroška materijalnih i ljudskih resursa), bez kamata i da im u startu otpišu 50%, mislim da bi se došlo do cifre koju Slovenska braća dok postoje ne bi mogli izmiriti.

Podravec
6 godine prije

Kako da vam vrate dug: recimo jednim ,, Iskanderom,, iz Kaljiningrada sa ,,malom,, taktičkom nuklearnom glavom (jedno 500-750 Kt do 1 Mt), i mislim da vam se više neće te bubice motati po tim poljskim glavurdama/tintarama!A da vi vratite Rusiji odštetu što ste ju napadali i osvajali kroz povijest! Bankrotirali bi za jedan SAT! Ne dan!

Srba
6 godine prije

dobice ku^ac od ovce!

Jirźi
6 godine prije

Sve je to američko maslo
mene samo čudi kako se poljacima lako manipulira da ulaze u konflikte sa rusima i njemcima zbog stvari koje realno nemogu dobiti

Hari1
6 godine prije

Dobrosusjedski odnosi se mogu temeljiti samo na istini i prihvaćanju istine. Znači, istraživanje povijesne istine i podmirivanje istinskih dugova. Ne kaže se bez razloga: “Čist račun, duga ljubav”. No, za čist račun između dvije strane potrebna je suglasnost obje strane. Postoji i mogućnost oprosta dugova ako se tako dogovore. Naravno, podrazumijeva se većinska suglasnost naroda obje strane.

tuf
6 godine prije

Nisam znao da se u Poljskoj uzgaja tako dobra bunika.

octopus
6 godine prije

Povećanje cijene plina za prijateljsku državu Poljsku od 20-tak % uz avansno plaćanje….i to bi bilo sasvim dovoljno za ohladiti nečije glave.

rodoljub
6 godine prije

Imaju li Poljaci i neku muzicku zelju , pa da im Putin ispuni .

Rtrtrt
6 godine prije

pa dobro, moraju malo palit vatru prema susjedima, tek toliko da zadovolje gazde, kev kev

davor
6 godine prije

Ja želim odštetu od maksimirskog stadiona i od hrvatskih autocesta

basso
6 godine prije

Dobice 30 milijuna raketa.

Nikša Pekić
6 godine prije

Ovi Poljski desničari su gluplji od naših, a mislio sam da je to teško nadmašiti.Pa u Napoleonovoj vojsci je bilo gotovo 100 tisuća Poljaka.I nisu išli kao turisti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI