Zašto Rusi vole i Rusko Carstvo i Oktobarsku revoluciju i Putinovu Rusiju

Rusija- Zvijezda
147 komentara

Rusko Carstvo je bila velika sila. SSSR je bio još veća sila, a Ruska Federacija već postaje još moćnija, a to je ono što uzrokuje mučninu kod rusofoba svih boja.

Današnji dan se uzima kao službeni datum pada Berlinskog zida i 9. studeni se obilježava brojnim manifestacijama, susretima i okruglim stolovima. Međutim, samo dva dana ranije je bila 102. Obljetnica „Oktobarske revolucije“, kojom je 7. studenog 1917. po gregorijanskom kalendaru stvoren Sovjetski Savez.

Tog dana su prije 102 godine boljševici pod vodstvom Vladimira Iljiča Lenjina, Josipa Visarionoviča Staljina i Feliksa Dzeržinskog svrgnuli su liberalni režim Kerenskog i spasili Rusiju. Iako su brojne interpretacije ovog povijesnog događaja dovele do toga da danas slušamo trockističke besmislice i neonacističku retoriku u židovskoj zavjeri, ovaj događaj se po značaju može se usporediti barem s protjerivanjem kneza Požarskog i građanina Minina iz Moskve, što je označilo kraj razdoblja velikih nevolja i protjerivanja poljskih osvajača iz Rusije.

Ako netko nije znao ili je znao, a onda zaboravio, tadašnja je “privremena vlada” najprije prvom izdanom naredbom uništila carsku vojsku. Zbog tog dekreta je vojska izgubila zapovjedništvo i u kratkom vremenu je broj dezertera premašio milijun ljudi. Liberali koji su s carom dogovorili abdikaciju su ruski vanjski dug udvostručili u samo šest mjeseci i brzo doveli su do propadanja zemlje, baš kao i Boris Jeljcin devedesetih.

Boljševici su brzo pokupili palu zastavu ruske državnosti, odbili su sve strane intervencije, uključujući i onih koji su pod krinkom patriotizma primali britanske titule i američki novac, te počeli žestoko razvijati znanstveni i industrijski potencijal zemlje.

Tijekom prve godine njihove vladavine, dakle, za vrijeme građanskog rata, otvorili su 17 institucija koje će raditi po rezultatima izvješća komisije Vernadskog. Ovo je jedinstven slučaj u povijesti da je tijekom tako intenzivnog rata, koji je uključivao invaziju zemalja Antante, vodstvo zemlje ne samo preživjelo, već je nastavilo raditi na budućem razvoju.

Ono što je danas karakteristično jeste da u nekim ruskim krugovima osobe poput Lenjina i Staljina izazivaju mržnju približno istog intenziteta kao prema osvajačima Mininu i Požarskom.

Kao i sve jake vođe u povijesti Rusije, od Ivana Groznog, Petra Velikog, Katarine Velike, Josifa Staljina do Vladimira Putina, izazivaju u tim ljudima neopisivu mržnju.

Ali su baš te jake vođe Rusiju očuvale od Poljaka i spriječile da se u zemlji služe zapadni gospodari.
Nabrajati greške i odluke zbog kojih su iz današnje perspektive počinjeni zločini je bespredmetno. Njih je bilo i nitko ih ne negira, iako treba napomenuti da je zapada historiografija u tom smislu više propaganda, nego objektivna znanost, koliko interpretacija povijesti uopće može biti objektivna.

Danas Rusija ima jednog Navalnog koji je odletio u Sjedinjene Države, a odmah po povratku susreo se s političarem Valerijem Raškinom kako bi od KP Rusije stvorio jaku oporbu Putinu.

Aleksandr Gudkov, ruski televizijski voditelj, šoumen i producent, odletio je u London, a odmah po povratku počeo je vikati o „zagađivanju i smeću“, spriječivši da se ovaj problem riješi izgradnjom postrojenja za reciklažu smeća.

Menadžer Jurij Semin je odletio u London, ali se čini da mu već nedostaje sredstava.

Danas radikalna desnica i ljevica, ujedinjeni zajedničkim ciljevima, vlasnicima i financiranjem ponovo pokušavaju podijeliti Rusiju. Nameću iste podijele kao prije stotinu godina, pokušavajući izazvati u sukob koji je već odavno završio.

Današnju propagandu Rusi gledaju na društvenim mrežama i na You Tubeu.

Ako ste ljevičar, onda morate mrziti Vladimira Putina zbog buržoazije i kapitalista.

Ako ste desničar, onda ga morate mrziti zbog pokušaja obnove Sovjetskog Saveza.

„On štiti buržujsku domovinu!“ „On želi uskrsnuće crvene nemani!“ Propaganda je tu, za bilo koju ciljanu publiku, ali je jednaka u značenju.

Za kakvu god bili „batinu“, desnu ili lijevu, nećete pogriješiti, jer obje pripadaju Hodorkovskom i proizvode se istovremeno i u istoj tvornici.

Ali je narod za Rusiju i za istinu, a istina je da je Rusko Carstvo bila velika sila. SSSR je bio još veća sila, a Ruska Federacija postaje još moćnija, a to je ono što uzrokuje mučninu i grčeve kod rusofoba svih boja.

Kakve veze s tim ima događaj koji se punim imenom zove „Velika oktobarska socijalistička revolucija“? Naime, unatoč svem, negdje će u povijesnim knjigama Putinovo tiho svrgavanje Jeljcinovih “liberalnih demokrata”, koje nemojte brkati sa Žirinovskim, koji nije ni liberal ni demokrata, uspoređivati s protjerivanjem Poljaka iz Moskve i protjerivanjem privremene liberalne i prozapadne vlade Aleksandra Kerenskog iz Petrograda.

Zna ruski narod i za čistke i gulage, za deportiranja i eksperimente s kolektivizacijom poljoprivrede, ali su sve te grozne stvari manje zlo u usporedbi sa služenjem stranim gospodarima, koji od propasti Zlatne horde dolaze iz Varšave, Londona, a pokušali su doći i iz Pariza i Berlina. To ruski narodi naprosto ne podnose i zato još uvijek slave Oktobarsku revoluciju, kao što slave njihovu i Staljinovu pobjedu nad nacifašizmom.

Oktobarska revolucijaSovjetski savez
Pretplatiti se
Obavijesti o
147 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
oefvoinewfvnewfvefvefvefvef
4 godine prije

Rusi vole i Đingis Kana i Ivana Velikog i Romanove i CCCP i današnju Rusiju jer je sve to neprekinuti kontinuitet na istom teritoriju.

Milance iz Ceske
4 godine prije

Boljsevici sú ocuvali Rusiju.Uz své pinduse kojí sú htjeli unistiti Rusiju, predati prirodna bogastva Rusije západu,boljsevici sú ocuvali suverenitet Rusije.Zato, mnogim západním knjigama napadají i ocrnjuju boljsevici jer suprostavili se západu.

Milance iz Ceske
4 godine prije

Komunizam nije los Sistem,závisí ako se u své to razumijes.

Zvrk
4 godine prije

Baš našao jedan stariji upis pa tko voli, nek izvoli: ” Slabost, neodgovornost i nemar zadnjeg ruskog cara Nikolaja II, doveli su Rusiju 1917. g. na rub stanja opceg rasula. Engleska politika eliminacije Rusije, najmocnije europske kontinentalne sile od vremena Napoleonovskih ratova, je bila spremna ubrati plodove svojeg stogodisnjeg djelovanja. Banke, industrija, rudnici, nafta su u devedesetpostotnom udjelu bili u rukama stranaca. Mahom Engleza i Francuza. Njihovi ljudi, Kerenski i Kornilov na prvom mjestu, su rusenjem cara u veljaci 1917. g. formalizirali raspad stoljetne carske Rusije. Put za potpuno preuzimanje iste i njeno pretvaranje u sirovinski dodatak zapadnoj industriji bio je otvoren. Boljsevici i njihov vodja Lenjin, covjek iz azijskog dijela Rusije, su prvi prepoznali otpor ruskog seljaka i radnika barbarskom nasilju nad pojedincem i zajednicama koji je dolazio sa Zapada. Rusija se tragicno podijelila na istinske patriote predvodjene boljsevicima i na konglomerat raznih pokreta medju kojima je bilo i… Čitaj više »

Siniša
4 godine prije

Naravno da to niko ovde ne tvrdi…problem nastaje kada takve kukavice podmeću kukavičije jaje i optužuju DANAŠNJE Ruse i DANAŠNJU Rusiju za sva zlodjela boljševizma, pa i Staljinizma, pa i loših komunista Sovjetskog Saveza;Rusi i nisu donijeli komunizam u Rusiju, Rusi i nisu vladali Sovjetima.

Laki Topalović
4 godine prije

To je utopija, ali put kojem trebaš stremiti, kontaš. Kao vjera. Nije ni bitno ima li ili nema Boga, važno je biti Čovjek kako nalaže ta vjera, bilo koja ako nije iskrivljena i manipulira u neke druge svrhe. Ovo ne čudi da se Rusima gade zapadni liberalizam i izdajnici prije svega.

Kvisko
4 godine prije

A tko im brani da vole Rusiju, Rusko Carstvo, Oktobarsku revoluciju i Putinovu Rusiju???

Moje skromno misljenje nitko, medjutim ako ta prevelika ljubav postane posesivna, pa se prelije preko granice na tudje teritorije ili se pocne mahati nuklearnim oruzjem, tada se ta ljubav mora ograniciti i vratiti u normalne okvire i gabarite.

Oko
4 godine prije

Slicno sam ja u srednjoj napisao sastav na temu lektire Braca Karamazovi.
Kao “Dostojevski ja metaforom o dva brata prikazao srce i dusu Rusije. Onaj brat koji zivi po nacelima ruske tradicije je olicenje ruskog coveka , on je dusa Rusije i voli Rusiju dok drugi brat koga privlace evropske vrednosti i materijalno je predstavljen kao srce Rusije, ne predstavlja autenticnog ruskog coveka i ne voli Rusiju”.

Dobio sam keca ko vrata a profesorica mi rekla da bi u tom slucaju Rusija imala 12 infarkta i 5 pejsmejkera i da obojica vole Rusiju svaki na svoj nacin kao i da u svakom Rusu čuce oba brata.

ruska dijaspora
4 godine prije

Zasto? Jer nema samo jedne rusije, nego puno ruskih provinca i tajne ruske specijalace ima i u Srbiji.

Ivo
4 godine prije

Kerenski je bio tipično liberalno-korumpirano smeće, tipa današnje vlasti u Hrvatskoj i drugdje. Da li je boljševički pokret bio uvezen ili je nastao autohtono i spontano na tlu Rusije, ne mogu tvrditi sa sigurnosti. Ono što je sigurno da je taj pokret bio kidnapiran od strane ubilačke sekte, čiji su pripadnici činili 90% sveg rukovodećeg kadra, kako u komunističkoj partiji, tako u policiji i pogotovo tajnim službama tipa Cheka. Samih rusa je tu bilo zanemarivo malo, i etnički rusi su jedino u ogromnom broju bili prisutni na popisima žrtava, pohapšenih, mučenih, ubijenih i deportiranih. Lenjin je bio uvezen da preuzme rukovođenje sektom, i marljivo je radio na tome da uništi Rusiju. One koji su ga poslali zahebala je njegova neplanirana smrt, nakon čega vlast preuzima Jozef Staljin, čovjek koji je spasio Rusiju. Pod njegovim vodstvom se Rusija (CCCP) industrijalizirala i naoružala do mjere koja joj je osigurala opstanak pod napadom… Čitaj više »

samo tako
4 godine prije

Rusi nisu balkanska plemena koja traže gospodara širom planete

tihobl
4 godine prije

Rusi se ne stide svoje proslosti, ni carske, ni komunisticke. Znaju da je bilo i dobrih i losih stvar i kod jednih i kod drugih. Takvih je vecina u Rusiji, a samo po nekoliko postotaka zauzimaju neoliberalni ljevicari i ekstremni desnicari kojeg sponozrise isti mentor.
U Hrvatskoj situacija je obrnuta. I jedni i drugi zauzmaju po pola, a ono sto je vecina u Rusiji to je u Hrvatskoj svedeno na nekoliko procenata. Zato se na izborima u Hrvatskoj smjenjuju zapadne sluge, cas lijevi, cas desni, a u Rusiji Putin i suverenisti osvajaju ubjedljivu vecinu.

semafor ne radi
4 godine prije

Kada se slusa ruska himna ledi se krv u zilama od respekta i snage. I ono huuuuraaaaaaaaaaaaa na paradi kad ruski vojnici kazu u glas. https://www.youtube.com/watch?v=ordeHUDbRts

Bondone
4 godine prije

Dajte dosta vise s glorificaranjem Rusije /nevezano samo na ovaj clanak/. Zivot cine ne samo sluzbene politike pojedinih zemalja vec puno vise, ljudi koji zive u tim zemljama. Buduci da sam godinama radio u internacionalnom okruzenju sacinjenog u svakom trenutku izmedju 35 -40 nacija, tako sam imao priliku upoznati i Ruse. Dakle, apsolutni nedostatak “of common sense”, vjecito trazenje neke njihove pravde a koja ima za cilj sakriti lijenost i ostvariti vlastiti interes, netrepeljivost i introvertnost prema “ne njihovima”, neka pritajena agresivnost, te u puno slucajeva neutemeljeni osjecaj vise vrijednosti. Mogao bih ici dalje ali pocela utakmica u 8:30 :). Uglavnom svi ti Rusi su dosli iz Rusije, tako da….smanjite malo!!!

Vladimir
4 godine prije

Rusi nemaju nista zajednickog sa komunizmom niti su ga htjeli, bio im je nametnut.

semafor proradio hihihi
4 godine prije
Ante
4 godine prije

Oni koji rade protiv vlastite zemlje treba zatvarati i nedopustivi im da se bave politikom ili da utječu na građane. A to će se najbolje provesti sa poštivanjem zakona. Ruski političari koji su se opredijelili za samostalnu Rusiji bez stranog utjecaj trebaju zahvaliti narodu što narod podržava Ruske političare tako da se iskorijeni korupcija i da se poštuju zakoni. Samo tako će Ruska federacija biti jaka i bogata zemlja. Kina je nešto slično uvela ali i dalje ima komunizam čak su se na okrutan način pozabavili sa korupcijom.

Lucija
4 godine prije

Odgovor na pitanje iz naslova članka: Svi navedeni državni sustavi radili su u interesu Rusije, ali onako kako su oni vidjeli taj interes.
Uvijek je Rusija bila moćna i smetala…nekima.
Zadnjih 15-ak godina razvoja Rusije je usporedivo sa razvojem iza Oktobarske revolucije…kada se od poljoprivredne zemlje i nepismenih ljudi stvorila država koja je poslala prvog čovjeka u svemir.

Milance iz Ceske
4 godine prije

Svakakvih komentářa bože moj..stvarno ,99posto komentátora věže o Rusiji nemá i sví dogadjanjima u Rusiji..dá previse nepisem,poslusajte Pjakina na YouTube o Romanovcima,Carskoje Rusku,boljsevicima,pá ce vám své bití jasnije.Pjakin je analitik kojí jako Puno zná o svému Tome.Vidjeti je po komentarima,dá věcinaa věže o ničem nemá,samo bubate glupim komentarima.

Laki Topalović
4 godine prije

Od 109 komentara barem 90 mongoloidskih. Da je bar netko, antikomunista, ušao u raspravu s valjanim argumentima, ili netko tkoje kominst pa da s povijesne distance objasni kako to s Romanovima i zašto ovo ili ono. Isklučujući par ljudi, Milanče i ono “altgjanlgšćasolnghšćsymn” plus haiku Umpah i slični napisaše 100 komentara ničega. Strašno , što se događa ovdje.

Laki Topalović
4 godine prije

Kada su to bili “masovni protesti u Moskvi”… Moskva ima preko 10 000 000 ljudi i ti par stotina do 1000 budala nazivaš “masovnim protestima”

Ringo10
4 godine prije

Od kraja 2. sv. rata stalno slušamo, gledamo i čitamo o tom Staljinovom teroru. A koje su razmjere toga niko ne zna osim propagandnih gluposti koje se uglavnom fabriciraju u kuhinjama zapadnih državnih i tajnih službi.

Evo jedna sveobuhvatna analiza bazirana na povijesnim činjenicama i dokumentima a autori su povjesničari iz AMERICAN HISTORICAL ASSOCIATION

http://home.ku.edu.tr/~mbaker/CSHS522/GettyNumbers.pdf

Vrlo zanimljivo i informativno.

Ringo10
4 godine prije

Stvarne razmjere represije u vrijeme Staljina. Tekst temeljen na dokumentima i arhivama u izdanju AMERICAN HISTORICAL ASSOCIATION.

http://home.ku.edu.tr/~mbaker/CSHS522/GettyNumbers.pdf

Odličan tekst za razliku od svog tog propagandnog smeća koje je sve preplavilo nakon 2. sv rata.

Siniša
4 godine prije

O kakvom vapaju bre ti pišeš, pa ni Hrvatska nije iz vapaja u NATOu ili EU….naš je jedini vapaj da nas više te fukare sa zapad puste na miru….stotine godin nas maltretiraju i kroje kapu a jeininnačin da ih se okurtališemo jeste da se nekome priklonimi ali nikako pripojimo;moramo tko kda nas kralj usreći sa Jugoslavijom a Milošević sa izdajom.

Sarmat
4 godine prije

Bravo Babiću, kratko i jasno. Premda to osvajačkim bandama ništa ne znači ali dobro je stalno ponavljati. Dixi et salvavi animam meam.

puki
4 godine prije

“Ako ste ljevičar, onda morate mrziti Vladimira Putina zbog buržoazije i kapitalista.” ———– ovo je potpuno promašen argument. Pa ljevičari su danas najveći saveznici buržoazije i kapitalista. Skoro cijela europska ljevica se uopće ne bori protiv buržoazije i kapitalista, već se ona bori protiv istih stvari, protiv kojih se bore i desničari: protiv svega što je nacionalno, identiteski, suvereno, neovisno, antiglobalističko… Ne, ljevičari ne mrze Putina zbog buržoazije i kapitalista, već baš zbog toga, što je Putin za ovo što sam naveo: za nacionalno, identiteski, suvereno, neovisno, antiglobalističko…, mrze ga što je “nacionalist”, “homofob”, “antiglobalist”, itd. “Ako ste desničar, onda ga morate mrziti zbog pokušaja obnove Sovjetskog Saveza.” ———– isto tako promašen argument, koji uopće ne odgovara činjenicama. Ma koji to desničar mrzi Putina, “zbog pokušaja obnove Sovjetskog Saveza”? Nijedan u Europi. Kao prvo, svi desničari u Europi su baš največi obožavatelji Putina, zato što se on zalaže za nacionalno,… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI