Nuklearni sporazum s Iranom – SAD iznova napuštene i od saveznika

Donald Trump - Iran - nuklearni sporazum
20 komentara

Američki predsjednik, Donald Trump je jučer odlučio da će se SAD još uvijek držati nuklearnog sporazuma s Iranom, ali je ovo posljednji put da produžuje ukidanje sankcija i obustavi embargo Islamskoj Republici.

Kao kaznu je Teheranu, ipak nametnuo nove sankcije iranskim dužnosnicima zbog navodnih “kršenja ljudskih prava i cenzure”.

“Odluka predsjednika je da opet suspendira sankcije. Zemlje potpisnice Zajedničkog akcijskog plana su pri stavu da SAD ostanu član ugovora, ali je predsjednik jasno rekao da je ovo posljednji put da potpisuje produljenje”, istaknula je Bijela kuća.

Prema priopćenju iz Washingtona, SAD namjeravaju raditi sa svojim europskim partnerima na “reviziji ugovora” o iranskom nuklearnom programu, kojeg su 2015. godine potpisali Iran i “Skupina 5+1”, koju čine SAD, Velika Britanija, Rusija, Kina i Francuska, plus Njemačka.

Prema sporazumu, američki predsjednik svakih 120 dana mora potvrditi da će se pridržavati svojih obveza prema Teheranu, što je odbio u listopadu prošle godine, iako je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila da se Iran pridržava svih dijelova sporazuma.

S druge strane, američki ministar financija je uveo nove sankcije za 14 osoba i entiteta, koji su iranski ili su povezani s Iranom, zbog navodnih “kršenja ljudskih prava” u Islamskoj Republici. Na popisu sankcioniranih osoba je i čelnik iranskog pravosuđa, ajatolah Sadeg Larijani.

“Danas je sankcionirano 14 osoba i entiteta zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Iranu, cenzure i pružanja podrške promicateljima proliferacije iranskog oružja koju su sankcionirani ranije”, stoji u priopćenju o uvođenju novih jednostranih sankcija Washingtona protiv Irana.

Vlasti u Teheranu su istaknule kako Washington napada Iran zbog tih navodnih “kršenja međunarodnog prava” djelujući zajedno s Izraelom i Saudijskom Arabijom, te da ova trojka stoji iza nedavnih nereda u Iranu, iskoristivši mirne demonstracije zbog gospodarskih problema za stvaranje nasilnih prosvjeda manjih protuvladinih skupina.

SAD još jednom izolirane i napuštene od saveznika

Za Donalda Trumpa je veliki problem što je nuklearni sporazum potvrđen u Vijeću sigurnosti i privrženi su mu Rusija i Kina, što je očekivano, ali i Velika Britanija, Francuska i Njemačka, kao i cijela EU.

Europska unija i njene članice su dan prije odluke Trumpa priopćile da ostaju pri postignutom sporazumu o nuklearnom programu, te da ga Iran poštuje.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je rekao kako EU želi očuvati sporazum “jer je u interesu svih da se ne razvija nuklearno oružje u Iranu”.

Sigmar Gabriel je pozvao Trumpa da nuklearni sporazum s Iranom odvoji od pitanja programa balističkog oružja Teherana i uloge Islamske Republike u ratu u Siriji.

Ranije je francuski predsjednik Emmanuel Macron pokušao nagovoriti iranske vođe da zbog sigurnosti nuklearnog sporazuma pokrenu pregovore o iranskom programu balističkog oružja, što je Iran oštro odbacio i poručio “kako će, ako to bude uvjet, Iran biti taj koji će napustiti sporazum”.

Nakon što su SAD ostale usamljene u odluci da Jeruzalem priznaju za glavni grad židovske države, ovo je drugo važno međunarodno pitanje oko kojega ne može postići konsenzus ni sa “saveznicima” i vazalskim zemljama.

U sljedećih 120 dana, do novog izjašnjavanja, SAD se nadaju da će dio takozvane “šestorke”, zemalja potpisnica ugovora s Iranom, promijeniti stav.

“Ako SAD ne dobiju podršku za mjere protiv Irana, to će biti dokaz da je nuklearni sporazum s Teheranom prepreka miru“, izjavila je stalna američka predstavnica u Ujedinjenim narodima, Nikki Haley.

SAD očekuju da će druge zemlje podržati stav Washingtona “kako je opasno i destabilizirajuće ponašanje Irana neprihvatljivo”.

Nikki Haley je rekla “kako se Teheranu ne smije dopustiti da pod krinkom nuklearnog sporazuma krši sve vrste međunarodnih normi i rezolucija Ujedinjenih naroda”.

Washington se nada kako će u okviru međunarodne suradnje u Ujedinjenim narodima organizirati “jačanje akcija protiv iranskog balističkog programa”. Osim toga, ta “suradnja” znači kako treba poduzeti mjere da se “ojača embargo na oružje, kojeg Iran krši, sankcionira financiranja terorizma od strane Irana i osude kršenja ljudskih prava u toj zemlji”.

“Ove mjere mogu biti dogovorene izvan nuklearnog dogovora, ali ako Sjedinjene Države ne budu mogle dobiti međunarodnu podršku, postat će još očitije da je nuklearni sporazum prijetnja svijetu”, zaključila je Nikky Haley.

Odgovor Kremlja na Trumpovu odluku

“Moskva ima izuzetno negativan stav prema nedavnim izjavama i odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa o sudbini sporazuma s Iranom, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Rjabkov rekao kako su izjave Trumpa u Zajedničkom sveobuhvatnom akcijskom planu “opravdale najgora očekivanja“, te da Sjedinjene Države vjerojatno žele ukidanje sporazuma s Iranom, a potom radikalnije pristupiti ovom pitanju”.

Sergej Rjabkov je dodao kako Trumpova odluka o odgađanju režima ukidanja sankcija Iranu “nije ništa više od obične  šminke”, stoga korak čelnika Bijele kuće ne bi trebalo precjenjivati.

Za razliku od Nikki Haley, Rusija poziva međunarodnu zajednicu na konsolidaciju napora u zaštiti nuklearnog sporazuma s Iranom, dok Trump opetovano insistira da je sporazum s Iranom “loš” i pozvao je Europu da se aktivno uključi u “popravak tog lošeg posla”.

Nuklearni sporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kajzer Soze
6 godine prije

Kao kaznu je Teheranu, ipak nametnuo nove sankcije iranskim dužnosnicima zbog navodnih “kršenja ljudskih prava i cenzure”.
Reče neko iz zemlje u kojoj se uvode sankcije RT-u a presjednik zemlje za zemlje iz Afrike kaže da su š**ačke države,stvarno mi nije jasno da postoji više i jedan čovjek u svijetu koji vjeruje u ove američke nebuloze !

Laki Topalović
6 godine prije

Ovaj će se posvađati s cijelim svijetom. Nemam pojma kakva je to politika (Iran razumijem , tu je Izrael), ali i druga pitanja.

Ive
6 godine prije

Ameriku vodi skuina totalnih LUDJAKA. Americi treba pod hitno nametnuti medjunarodne snakcij i izolaciju, za pocetak otkazivanje odnosno smanjivanje dozvola diplomatskom osoblju USA u svakoj zemlji traziti smanjenje za barem 30%. Zasto u Zagrebu – Buzinu treba 1000 USA diplomata?

milan
6 godine prije

Da da jeste taj je covjek koji je i kojemu se stalno pripisuje te izjavio ovo te izjavio ono 🙂 . Ne nesvidja mi se Tramp, jer je postavljen sto je kod njega samo ocigledno …kako je na pr. kod Macrona?!!!, a ona pi.cka od covjeka Mari Le Pen prepustila vodjenje drzave babo je….cu, je su procijenili/la da su prejake sile protivne njenoj pobjedi, inauguraciji usp. Seselj svojevremeno! To sto kaze otvoreno nekad nesto neprimjereno, hm ima tu nekakve logike. Postavljam sada pitanje. Covjek u sustavu u kojemu zivi i radi pliva kao riba u vodi. Odakle sada nebulozne izjave, ili je totalno poblesavio ili se sve to radi namjerno i u nekome programu. Zadnje izjave su mu. Kako ce i sa Kimom raditi, kako su africke drzave su..cke hm! Znam da na zapadu postoji kultura koja kao postulat broj jedan na spisku postulata, ima kategorizaciju ljudi, naroda, nacija i… Čitaj više »

Mirko i Slavko
6 godine prije

“Ako SAD ne dobiju podršku za mjere protiv Irana, to će biti dokaz da je nuklearni sporazum s Teheranom prepreka miru“, izjavila je stalna američka predstavnica u Ujedinjenim narodima, Nikki Haley.

Ne znam je li ovo prevedeno kako treba, ako je – molio bih objašnjenje što je ovo laprdalo željelo poručiti. Meni je ovo totalno nesuvislo. Ako ne dobiju podršku od drugih to znači da je sporazum prepreka miru???

logicno citam, logicno razmisljam
6 godine prije

izjava o africkim zemljama nije usamljena samo sto evropljani sute jer su mudriji. A kako misle i rade o drugim narodima, pokazuje nedavna kontrola kvalitete prehrambenih proizvoda koje su plasirali u istocnoevropske zemlje, jos zamisli clanice EU.
ps da li Zukov@ zna ( nisam siguran pa pitam) da li je tu i “milka” bila umjesana.

karantanac
6 godine prije

Uzalud se trudite da odgonetnete šta je Niki htela da kaže jer ni ona sama to ne zna. Donald i Niki, kakav bi to par bio, a tek što bi im djeca bila pametna… sreća što ih neće biti.

alan ford
6 godine prije

taj sporazum je u stvari štetan za Iran. pa ne budite naivni, ne bi globalistička elita, podržavala taj sporazuim i ne bi ga pravila. Taj sporazum Obama je naparvio po nalogu duboke države,. CFR-a, Sorosa i Rockefellera. SAD je 37 godina pokušavao taktikom batine, pa nije uspio, a sada pokušava taktikom, mrkve—Iran je zapravo gubitnik sa tim sporazumom jer se mora povinovati ultimatumu da prekine program izrade atomskog oružja (dok Izrael ima stotone atomskih bimbi)… zauzvrat SAD i Zapad ukidaju sankcije Iranu, ali tu se zaparavo krije veća opsanost, jer globalistička elita,. želi malo pomalo omekšati Iran, da Iran dopusti ulazak pljačkaških lihvara, koncerna i banaka u Iran… a uz to naravno u pozadini ide i ulazak Sorosevih NGO-ova i sličnih bandita… U Iranu također ima prozapadnih kretena, oni kojima je mozak ispran američkom proagandom… i dvojica najpoznatijih kritičara SAD-a i globalizacije, William Engdahl i Paul Craig Roberts kažu. da… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI