Nuklearni sporazum s Iranom – SAD iznova napuštene i od saveznika

Donald Trump - Iran - nuklearni sporazum

Američki predsjednik, Donald Trump je jučer odlučio da će se SAD još uvijek držati nuklearnog sporazuma s Iranom, ali je ovo posljednji put da produžuje ukidanje sankcija i obustavi embargo Islamskoj Republici.

Kao kaznu je Teheranu, ipak nametnuo nove sankcije iranskim dužnosnicima zbog navodnih “kršenja ljudskih prava i cenzure”.

“Odluka predsjednika je da opet suspendira sankcije. Zemlje potpisnice Zajedničkog akcijskog plana su pri stavu da SAD ostanu član ugovora, ali je predsjednik jasno rekao da je ovo posljednji put da potpisuje produljenje”, istaknula je Bijela kuća.

Prema priopćenju iz Washingtona, SAD namjeravaju raditi sa svojim europskim partnerima na “reviziji ugovora” o iranskom nuklearnom programu, kojeg su 2015. godine potpisali Iran i “Skupina 5+1”, koju čine SAD, Velika Britanija, Rusija, Kina i Francuska, plus Njemačka.

Prema sporazumu, američki predsjednik svakih 120 dana mora potvrditi da će se pridržavati svojih obveza prema Teheranu, što je odbio u listopadu prošle godine, iako je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila da se Iran pridržava svih dijelova sporazuma.

S druge strane, američki ministar financija je uveo nove sankcije za 14 osoba i entiteta, koji su iranski ili su povezani s Iranom, zbog navodnih “kršenja ljudskih prava” u Islamskoj Republici. Na popisu sankcioniranih osoba je i čelnik iranskog pravosuđa, ajatolah Sadeg Larijani.

“Danas je sankcionirano 14 osoba i entiteta zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Iranu, cenzure i pružanja podrške promicateljima proliferacije iranskog oružja koju su sankcionirani ranije”, stoji u priopćenju o uvođenju novih jednostranih sankcija Washingtona protiv Irana.

Vlasti u Teheranu su istaknule kako Washington napada Iran zbog tih navodnih “kršenja međunarodnog prava” djelujući zajedno s Izraelom i Saudijskom Arabijom, te da ova trojka stoji iza nedavnih nereda u Iranu, iskoristivši mirne demonstracije zbog gospodarskih problema za stvaranje nasilnih prosvjeda manjih protuvladinih skupina.

SAD još jednom izolirane i napuštene od saveznika

Za Donalda Trumpa je veliki problem što je nuklearni sporazum potvrđen u Vijeću sigurnosti i privrženi su mu Rusija i Kina, što je očekivano, ali i Velika Britanija, Francuska i Njemačka, kao i cijela EU.

Europska unija i njene članice su dan prije odluke Trumpa priopćile da ostaju pri postignutom sporazumu o nuklearnom programu, te da ga Iran poštuje.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je rekao kako EU želi očuvati sporazum “jer je u interesu svih da se ne razvija nuklearno oružje u Iranu”.

Sigmar Gabriel je pozvao Trumpa da nuklearni sporazum s Iranom odvoji od pitanja programa balističkog oružja Teherana i uloge Islamske Republike u ratu u Siriji.

Ranije je francuski predsjednik Emmanuel Macron pokušao nagovoriti iranske vođe da zbog sigurnosti nuklearnog sporazuma pokrenu pregovore o iranskom programu balističkog oružja, što je Iran oštro odbacio i poručio “kako će, ako to bude uvjet, Iran biti taj koji će napustiti sporazum”.

Nakon što su SAD ostale usamljene u odluci da Jeruzalem priznaju za glavni grad židovske države, ovo je drugo važno međunarodno pitanje oko kojega ne može postići konsenzus ni sa “saveznicima” i vazalskim zemljama.

U sljedećih 120 dana, do novog izjašnjavanja, SAD se nadaju da će dio takozvane “šestorke”, zemalja potpisnica ugovora s Iranom, promijeniti stav.

“Ako SAD ne dobiju podršku za mjere protiv Irana, to će biti dokaz da je nuklearni sporazum s Teheranom prepreka miru“, izjavila je stalna američka predstavnica u Ujedinjenim narodima, Nikki Haley.

SAD očekuju da će druge zemlje podržati stav Washingtona “kako je opasno i destabilizirajuće ponašanje Irana neprihvatljivo”.

Nikki Haley je rekla “kako se Teheranu ne smije dopustiti da pod krinkom nuklearnog sporazuma krši sve vrste međunarodnih normi i rezolucija Ujedinjenih naroda”.

Washington se nada kako će u okviru međunarodne suradnje u Ujedinjenim narodima organizirati “jačanje akcija protiv iranskog balističkog programa”. Osim toga, ta “suradnja” znači kako treba poduzeti mjere da se “ojača embargo na oružje, kojeg Iran krši, sankcionira financiranja terorizma od strane Irana i osude kršenja ljudskih prava u toj zemlji”.

“Ove mjere mogu biti dogovorene izvan nuklearnog dogovora, ali ako Sjedinjene Države ne budu mogle dobiti međunarodnu podršku, postat će još očitije da je nuklearni sporazum prijetnja svijetu”, zaključila je Nikky Haley.

Odgovor Kremlja na Trumpovu odluku

“Moskva ima izuzetno negativan stav prema nedavnim izjavama i odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa o sudbini sporazuma s Iranom, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Rjabkov rekao kako su izjave Trumpa u Zajedničkom sveobuhvatnom akcijskom planu “opravdale najgora očekivanja“, te da Sjedinjene Države vjerojatno žele ukidanje sporazuma s Iranom, a potom radikalnije pristupiti ovom pitanju”.

Sergej Rjabkov je dodao kako Trumpova odluka o odgađanju režima ukidanja sankcija Iranu “nije ništa više od obične  šminke”, stoga korak čelnika Bijele kuće ne bi trebalo precjenjivati.

Za razliku od Nikki Haley, Rusija poziva međunarodnu zajednicu na konsolidaciju napora u zaštiti nuklearnog sporazuma s Iranom, dok Trump opetovano insistira da je sporazum s Iranom “loš” i pozvao je Europu da se aktivno uključi u “popravak tog lošeg posla”.

20
Ostavite komentar

avatar
10000
 
8 Grupirani komentari
12 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
16 Komentatori
bbbbalan fordAlenTobia Quantrillkarantanac Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze

Kao kaznu je Teheranu, ipak nametnuo nove sankcije iranskim dužnosnicima zbog navodnih “kršenja ljudskih prava i cenzure”.
Reče neko iz zemlje u kojoj se uvode sankcije RT-u a presjednik zemlje za zemlje iz Afrike kaže da su š**ačke države,stvarno mi nije jasno da postoji više i jedan čovjek u svijetu koji vjeruje u ove američke nebuloze !

victory
Gost
victory

vjeruje onaj tko je plaćen da vjeruje

octopus
Gost
octopus

Vjeruju im svi oni koji su ponosni što nisu čak ni saveznici, već vazali…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ovaj će se posvađati s cijelim svijetom. Nemam pojma kakva je to politika (Iran razumijem , tu je Izrael), ali i druga pitanja.

Ive
Gost
Ive

Ameriku vodi skuina totalnih LUDJAKA. Americi treba pod hitno nametnuti medjunarodne snakcij i izolaciju, za pocetak otkazivanje odnosno smanjivanje dozvola diplomatskom osoblju USA u svakoj zemlji traziti smanjenje za barem 30%. Zasto u Zagrebu – Buzinu treba 1000 USA diplomata?

Mirko i Slavko
Gost
Mirko i Slavko

“Zasto u Zagrebu – Buzinu treba 1000 USA diplomata?”

Aj pogodi! Hehehe, šalim se, znam da znaš zašto.

neko ime
Gost
neko ime

Za simfonijski orkestar

milan
Gost
milan

Da da jeste taj je covjek koji je i kojemu se stalno pripisuje te izjavio ovo te izjavio ono 🙂 . Ne nesvidja mi se Tramp, jer je postavljen sto je kod njega samo ocigledno …kako je na pr. kod Macrona?!!!, a ona pi.cka od covjeka Mari Le Pen prepustila vodjenje drzave babo je….cu, je su procijenili/la da su prejake sile protivne njenoj pobjedi, inauguraciji usp. Seselj svojevremeno! To sto kaze otvoreno nekad nesto neprimjereno, hm ima tu nekakve logike. Postavljam sada pitanje. Covjek u sustavu u kojemu zivi i radi pliva kao riba u vodi. Odakle sada nebulozne izjave, ili je totalno poblesavio ili se sve to radi namjerno i u nekome programu. Zadnje izjave su mu. Kako ce i sa Kimom raditi, kako su africke drzave su..cke hm! Znam da na zapadu postoji kultura koja kao postulat broj jedan na spisku postulata, ima kategorizaciju ljudi, naroda, nacija i drzava. Pa tako mjereno kapitalom samo kapitalom, osnova analiza na zapadu, imamo ljude I, II, III i IV kategorije, isto i drzave, a na stranu to sto su kojekakvim osvajanjima, kolonijalizacijom, ratovima i bombardovanjima porusili i to namjerno, ono sto je u tim drzavama najvrijednije. Gledam jucer slike iz Uzbekistana, ljepota jedna sto su nekad izgradili ljudi Uzbekistana. Interesantno je to da Englezi nisu stigli do Uzbekistana tako da danas mozemo uzivati u ljepotama graditelja, a nisu slobodni zidari! Trampu se moze svasta pripisati ali samo ta opisna izjava o africkim drazavama ga na odredjeni nacin abolira zarad izjave o necemu, sto je inace precutno misljenje, s razlogom ili bez, SVIH na Zapadu!

Mirko i Slavko
Gost
Mirko i Slavko

“Ako SAD ne dobiju podršku za mjere protiv Irana, to će biti dokaz da je nuklearni sporazum s Teheranom prepreka miru“, izjavila je stalna američka predstavnica u Ujedinjenim narodima, Nikki Haley.

Ne znam je li ovo prevedeno kako treba, ako je – molio bih objašnjenje što je ovo laprdalo željelo poručiti. Meni je ovo totalno nesuvislo. Ako ne dobiju podršku od drugih to znači da je sporazum prepreka miru???

shumadinac
Gost
shumadinac

Iako i ja sumnjam u loš prevod ovo može da bude i taktika. Ako niko ne može da protumači šta je htela da kaže onda ne može ni da pogreši. A kada dođe vreme može da tumači baš onako kako joj odgovara. Do tada teško da će neko da se usudi da prizna da ne razume 🙂 Nije to nova taktika.

Iain
Gost
Iain

Rekao bih da je lakše razumjeti ako se sjetimo Orwella i novogovora (1984.). Tada je prilično jasno što je u stvari željela reći – da je sporazum prepreka ratu. Ima sad više smisla?

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze

@Mirko i Slavko
Prevod je vjerovatno sasvim ispravan ali to je taktika kojom se oni koriste tj. ako nisi sa nama onda si protiv nas a samim time i protiv svega onoga što mi smatramo da je (ne)normalno nešto onog tipa kao pred napad na Irak kada su izjavljivali ,,nije na nama da dokažemo da Irak ima oružije za masovno uništenje već na njima da ga nemaju”
Znači svi koji ne rade kao mi ustvari rade protiv onoga što mi hoćemo da uradimo a to je jedino ispravno :-),to ti je druže neka taktika obrnute logike,gotovo pa oximoron !

Mirko i Slavko
Gost
Mirko i Slavko

Hm, hvala na pokušajima objašnjenja iako sam još uvijek zbunjola. Ako ste u pravu, onda je PR antiimperijalne osovine vrlo loš i mlak u odnosu na PR imperije i to ne mislim samo na osnovi ovog primjera. Nije baš neka znanost sazvati konferenciju za novinare u UN, udariti to na sva zvona i javno postaviti pitanje laprdalu da objasni svoju ratnohuškačku izjavu. Općenito su mi antiimperijalisti premlaki po tom pitanju, mislim da bi morali puno agresivnije i proaktivnije djelovati kada se ukaže prilika, a u zadnje vrijeme materijala za poklapanje ima i previše.

Alen
Gost
Alen

To ti je pax americana, to ti je mir ali pod njihovim uslovima tj mir ce se odrzati samo i iksljucivo ako su oni zadovoljni..

bbbb
Gost
bbbb

Tko oni, misliš oni koji kauboje vode.

logicno citam, logicno razmisljam
Gost
logicno citam, logicno razmisljam

izjava o africkim zemljama nije usamljena samo sto evropljani sute jer su mudriji. A kako misle i rade o drugim narodima, pokazuje nedavna kontrola kvalitete prehrambenih proizvoda koje su plasirali u istocnoevropske zemlje, jos zamisli clanice EU.
ps da li Zukov@ zna ( nisam siguran pa pitam) da li je tu i “milka” bila umjesana.

karantanac
Gost
karantanac

Uzalud se trudite da odgonetnete šta je Niki htela da kaže jer ni ona sama to ne zna. Donald i Niki, kakav bi to par bio, a tek što bi im djeca bila pametna… sreća što ih neće biti.

Tobia Quantrill
Gost
Tobia Quantrill

aj k’ragu sto me nasmija.

alan ford
Gost
alan ford

taj sporazum je u stvari štetan za Iran. pa ne budite naivni, ne bi globalistička elita, podržavala taj sporazuim i ne bi ga pravila. Taj sporazum Obama je naparvio po nalogu duboke države,. CFR-a, Sorosa i Rockefellera. SAD je 37 godina pokušavao taktikom batine, pa nije uspio, a sada pokušava taktikom, mrkve—Iran je zapravo gubitnik sa tim sporazumom jer se mora povinovati ultimatumu da prekine program izrade atomskog oružja (dok Izrael ima stotone atomskih bimbi)… zauzvrat SAD i Zapad ukidaju sankcije Iranu, ali tu se zaparavo krije veća opsanost, jer globalistička elita,. želi malo pomalo omekšati Iran, da Iran dopusti ulazak pljačkaških lihvara, koncerna i banaka u Iran… a uz to naravno u pozadini ide i ulazak Sorosevih NGO-ova i sličnih bandita… U Iranu također ima prozapadnih kretena, oni kojima je mozak ispran američkom proagandom… i dvojica najpoznatijih kritičara SAD-a i globalizacije, William Engdahl i Paul Craig Roberts kažu. da taj sporazum više šteti Iranu…
Trump provodi politiku židovske desnice i protiv je tog sporazuma i u stvari nehotice na taj način, pomaže Iranu…Bolje je da taj sporazum propadne…Jer, pogledajmo, ako bi taj sporazum stupio na snagu, i malo pomalo se dešava otvaranje Irana–to pogoduje onim prozapadnim kretenima u Iranu. i globalističkoj mafiji

bbbb
Gost
bbbb

Žele irance iznutra uništiti pohlepom za zlatnim teletom a sve ovo je šarada akustika ako se zna da su Šaha smijenili Homeinijem kojeg su čuvali u Pariđiju da irance podijele na dvije struje a ishodište svega je vojno uništenje Irana od malog Izraela i velikog, srednjeg i muslimanskog Izraela. Kina i Rusija ako to dozvole rade za iste koji sanjaju grose izrael.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik