Lavovski udio ruskog arktičkog LNG-a namijenjen Aziji

Prevoz LNG-a
1 komentar

Ruski proizvođač plina Novatek najavio je planove za isporuku 80 posto tekućeg prirodnog plina (LNG) iz svoje arktičke LNG 2 tvornice na azijska tržišta Sjevernim morskim putem.

Prema riječima čelnika Novateka Leonida Mikhelsona, “tri linije postrojenja za tekući plin ukupnog kapaciteta 19,8 milijuna tona LNG-a bit će pokrenute od 2023.”.

Opskrba LNG-om za Aziju postat će moguća zbog cjelogodišnje plovidbe brodova Sjevernim morskim putem (NSR), rečeno je u video-poruci sudionicima Konferencije proizvođača i potrošača LNG-a.

Mikhelson je dodao da će nakon puštanja u rad novih nuklearnih ledolomaca LK-60 biti moguće koristiti sve rute NSR-a tijekom cijele godine. “Olovni ledolomac Arktika dovršava ispitivanja i bit će pušten u rad sljedeći mjesec”, rekao je.

Arctic LNG 2 drugi je Novatekov projekt distribucije tekućeg prirodnog plina na poluotoku Gydan u ruskoj regiji Yamalo-Nenets. Osim Novateka, kineski CNOOC i CNPC, francuski Total i konzorcij japanskih Mitsui i Jogmec imaju po 10 posto udjela u projektu. Prošli mjesec Njemačka je izjavilakako bi mogla sudjelovati u projektu s ulaganjima do 300 milijuna eura (354 milijuna dolara).

Rusija želi pretvoriti Sjeverni morski put, koji se proteže cijelom dužinom ruskog arktičkog i dalekog istoka, u glavnu trgovinsku arteriju između Europe i Azije. U prvoj polovici godine teretni prijevoz rutom dosegao je gotovo 15 milijuna tona. Prošle je godine arktičkim putem prevezeno 31,5 milijuna tona.

LNGSjeverni put
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zagorye
3 godine prije

Nasa draga slavenska Rusija je dobila na glasanju mjesto u U.N. Human Rights Council a Saudi Arabija nije, Amerika je izasla iz tog vjeca, iako to vjece sluzi za cirkus, drago mi je da je Rusija IN a ovaj olos poput Israela, Arabije i USA OUT.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI