Blockchain ultimativno oružje za potvrdu autentičnosti

Blockchain - fotografija

Glavna funkcija tehnologije blockchain je osigurati transakciju tako što ju potvrđuje mnoštvo računala koristeći šifriranje. Računala praktično postaju svjedoci. Blockchain je zapravo veliki registar koji pohranjuje svaku transakciju, na različitim računalima. Transakcije se mogu upisati, ali se nikada ne mogu modificirati ili brisati. Ono što se upiše u registar, ostaje doživotno u njemu i ne promjenjeno.

Tijekom svake transakcije, autentičnost razmjene se provjerava u registru, što zahtijeva veliki računalni kapacitet. Ovu provjeru vrše tisuće raštrkani računala širom svijeta koje nazivamo “rudari”. Računala koja provjeravaju i zapisuju transakcije vezane za kripto valute (Bitcoin…) se zovu kripto-rudari. Da bi se falsificirala transakcija, bilo bi potrebno intervenirati na svim računalima na kojima je registar pohranjen, što je praktično nemoguće.

To je način na koji blockchain jamči razmjenu kripto-valuta, kao što su Bitcoin i Ethereum. Primjena blockchaina pri transakcijama kripto-valuta je vrlo jasna, međutim ova tehnologija nudi i druge interesantne mogućnosti. Pošto registar nije moguće falsificirati, računala u mreži postaju svjedoci čije “izjave” nije moguće poreći. Sve što oni potvrde i što se upiše u registar, postaje neoboriv dokaz autentičnosti.

Primjer: fotografije i autorska prava veže blockchain

Zamislimo situaciju da fotograf napravi seriju fotografija. Pohrani ih na svoje računalo i putem postojećih funkcija u registru blockchaina pohrani informaciju da su to njegove fotografije. Svaka fotografija ima svoj šifrirani kod koji se veže za autora.

Tvrtka Kodak planira stvoriti platformu za prodaju fotografija, što će omogućiti autorima da prate moguće kršenje autorskih prava. Korištenje takvih fotografija na mreži lako se detektira, kao i njenog autora kojem su sva računala u mreži svjedoci, a koji nikada ne lažu. Sve se vrši automatski – bez suda i bez pravnih poteškoća.

Što kažu pravnici?

Hoće li zakon priznati blockchain kao sredstvo potvrđivanja autentičnosti (svjedočenja) ako dođe do sudskog postupka? Vjerojatno hoće i pitanje je vremena kada će se to dogoditi. Radi se samo o jednom u nizu primjeru korištenja tehnologije blockchain, koja čini promjene ravne otkriću parnog stroja. Tek smo na početku nove tehnološke revolucije, a ona se zove blockchain.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Koča Popović
Gost
Koča Popović

Blockchain jest tehnoloska revolucija u odnosu na povjerenje u dobronamjernost pokvarenih banaka kada vrsimo transakcije.

Damir
Gost
Damir

Čitalac i Tuf, teorijski je moguće da Sunce eksplodira, da baba postane djed i da na kur*cu izraste nokat. Teorijski.

shumadinac
Gost
shumadinac

Damir, Sunce će jednog dana zaista da eksplodira – čak se može odrediti i vreme sa tačnošću do nekoliko stotina miliona godina, baba može da postane deda za nekoliko hiljada eura a uskoro će moći i nokat da izraste – rad sa matičnim ćelijama napreduje neverovatnom brzinom.
Što se blockchaina tiče čitalac i tuf su potpuno u pravu. Nije potrebno falsifikovati informaciju na svim računarima, dovoljno je falsifikovati na jednom i poslati je. Ostali u lancu su obični prepisivači i oni ne razlikuju šta je pravo a šta falsifikovano – dovoljna je autorizacija na jednom mestu (seti se primera sa slikama – kako će ostali u lancu znati da je informacija tačna?). Ne tvrdim da je lako probiti enkripciju da bi izvršila ta jedna falsifikacija ali nisu ni to kriptovanje napravili vanzemaljci.
A oni koji misle da je postojeće elektronsko plaćanje sigurno – tek to je katastrofa. Meni su nedavno “oljuštili” kreditnu katrticu i nikom ništa. Banka se pravi luda i svu odgovornost prebacuje na klijenta. Srećom, znao sam da su zloupotrebe vrlo moguće pa sam držao minimalni kreditni nivo.

Miki
Gost
Miki

Kako će ostali računari u lancu prepoznati šta je falsifikovano… Pa sa informacijom koju su predhodno pohranili! Nit je autoru članka tačno jasno što je rudarenje i pre svega ko je rudar nit svim forumašima. Pošto su informacije pohranjene na milijunima računara teško jih je falsifikovati i to je trenutno najbolja zaštita koja postoji osim možda kvantne tehnologije.

Jole
Gost
Jole

Zašto napadaš autora kad autor tvrdi da je stvar praktično sigurna, ali da ipak postoji teorijska mogućnost.

Ako je sve 100% sigurno tko nedavno pokrade one ethereume? Zašto se imamo Ethereum i Ethereum Classic?

Podijeli svoje znanje jer će ti tako biti lakše i dalje ćeš dogurati sa svima nama.

PPP
Gost
PPP

Autor je fino napisao:

“Da bi se falsificirala transakcija, bilo bi potrebno intervenirati na svim računalima na kojima je registar pohranjen, što je praktično nemoguće.”

dai hao
Gost
dai hao

Jole! Mislim da se Miki samo nespretno izrazio na račun članka koji je zaista vrlo štur. No strpljivi uz malo volje i talenta za tehnologije mogu shvatiti blockchain, nije to teorija relativnosti.
Teorijska mogućnost koruptiranja tipičnog blockchaina moguća je recimo uz upotrebu kvantnog računala. Sa spomenutim strojem se teoretski lako proizvode hash kolizije u lancu i ubacuju informacije po volji. Nadalje, kvantna računala su još daleko daleko od tako praktične uporabe, kako hardverski tako i softverski. Ako se neko javi da me hejta radi ovog, nek lipo elaborira. Po pitanju krađe etera, nije to propust tehnologije blockchaina nego nešto puno prozaičnije. Netko je upao u sustav gdje ih je netko čuvao (npr meni netko upadne na moj Linux comp i ukrade ih) i prebacio ih iz jednog novčanika u drugi – upravo kako tehnologija to omogućava.

udav
Gost
udav

ako bi mogli da uhvatimo prikljucak – blockchain je zaista internet revolucija, bojim se da ne zakasnimo, tako da bi svaka informacija kojom bi nas uputio, bila pozdavljena

čitalac
Gost
čitalac

“Da bi se falsificirala transakcija, bilo bi potrebno intervenirati na svim računalima na kojima je registar pohranjen, što je praktično nemoguće.”
???
Nelogičnost na samom početku! Naravno da je moguće! Kako je transakciju moguće UPISATI na tisuće računala tako je moguće i IZBRISATI je. Svakako da je to teže ali je jednako tako moguće.

tuf
Gost
tuf

Apsolutno. I kada uzmemo u obzir nedavno otkrivenu cinjenicu da se putem prakticki svih CPU-a na trzistu moze napraviti upad u memoriju racunala bez da ga detektira operativni sustav – postaje jasno da zivimo u svijetu nulte sigurnosti. Mozemo samo naslucivati i backdoor mogucnosti koje su americke i kineske elektronicke tvrtke osigurale kako bi im vlade dopustile opstanak i poziciju.

dai hao
Gost
dai hao

Ne funkcionira tako jednostavno. Chain – lanac. Postoje algoritmi koji za svaku transakciju daju jedinstvene identifikacije u lancu. Upravo radi toga jedna krivotvorena transakcija kvari citavi blokchain, tj on postaje nekonzistentan zbog matematike odnosno algoritma koji gradi lanac od prve transakcije do svake sljedece

čitalac
Gost
čitalac

Pa naravno da nije. Tehnologija blockchain je vrhunska pa mora biti vrhunska i tehnologija “ulaženja”

dai hao
Gost
dai hao

Jednostavno receno – ili je citav lanac ispravan ili jedna malverzacija rusi cijelu pricu. Zato je to dobra ideja. Uzivajte!

udav
Gost
udav

uzivali bi, i uzivacemo kada naucimo vise, ako znas, spremni smo da slusamo, citamo – veliki pozdrav

Koča Popović
Gost
Koča Popović

Nije upad u racunalo bas tako jednostavan. Racunala su razmjestena diljem svijeta, medjusobno neovisna, kriptirana na razlicite nacine slozenim algoritmima. U jedno racunalo provaliti i sto onda. Da bi se mijenjali iznosi transakcija mora biti potvrdjeno na apsolutno svim racunalima koja sudjeluju u blockchainu.

Tobia Quantrill
Gost
Tobia Quantrill

matematika/algoritam koji se koristi u blockchain-u ne garantira 100% nista, ne postoji hash algoritam koji garantiran ‘unique’-ness tj kolizija postoji,pitanje je samo vjerojatnosti kolizija (sto manja,bolje hash-iranje)…zato cila platforma i ideja blckchaina se svodi na odmicanje centralne logike i odlucivanja,jer nema 100% matematickog modela koji rjesava ‘napade’ i probijanje sustava,al blockchain kao takav kaze ‘nema jednog koji dekretom odlucuje’, nego cili niz,a svaki u nizu provjerava.
na blockchain kao takav mozemo gledat na 100% se slazemo….ne vecina (aka demokracija???) se slaze…nesto ala vetto u UNu….ili svi,ili nista (pisi kuci propalo).
zbog ‘lanca’,a ‘razbijanje’ jednog u lancu je samo po sebi otezano, vjerojatnost rabijanja/probijanja cilog lanca (1 transakcija ja cili lanac) je toliko minimalna (znaci ipak moguca) da u praxi i nema smisla (bost se s rogatim).
prava ideja je napustanje centralnog (korumpiranog) odlucivanja i to je fenomenalno i otvara novi pogled na svijet odlucivanja….a to svrbi mocnike.
decentralizam i dislociranost bez moci zabrane participiranja (to stvarno svrbi mocnike i zabrinjava).
i da, u blockchainu ‘igraci’ u nizu provjeravaju samo autenticnost (samo JEDNO je tocno,sve ostalo nije…matematicki gledan ipak nije samo JEDNO tocno,al ‘ubost’ iduceg u nizu pa tako cili niz….da bi ‘lazira’ samo jednu jedinu transakciju…teoretski mogu,prakticno ne isplativo…mozda s kvantnim racunalima evt ubost ‘dobitnu kombinaciju’ u razumnom vremenskom periodu).
ukratko,blockchain nista revolucionarno otkrio/izmislio nije,al samo primjenio postojece s izmjenjenim krajnje liberalnim pravilia igre….i to je naj-dobit cile ideje…sad je pitanje primjene istog na potezu,a to ce teze ic.

ime
Gost
ime

problem s automatskom detekcijom fotografija je da je “kriptopotpis” drugačiji kada se fotografija izreže ili promijene boje. znači opet se treba pouzdat u ljude koji će javljat da je fotografija na nekoj adresi. tako da ništa od bogaćenja kodacoinom.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik