Fiat optužen za manipuliranje štetnim plinovima

Fiat 500
6 komentara

Prema prvim vijestima (TANJUG, City A.M.), Fiat Chrysler je optužen od strane američke agencije EPA (Environmental Protection Agency, Agencija za zaštitu okoliša) za prevare s na testovima emisije štetnih plinova, dakle za optužbu sličnu prethodnoj optužbi protiv koncerna VW.

Cijena dionice u Milanu, na burzi, odmah je pala za 16,1%, čim je vijest objavljena. Optužba se, čini se, odnosi na 104000 automobila čiji software motora ima prilagodbu za varanje na testovima zagađivanja.

Cynthia Giles, pomoćna ravnateljica ureda EPA-e za izvršenje mjera i osiguranje usklađenosti s propisima (EPA Office of Enforcement and Compliance Assurance), izjavila je: “Propuštanje točnog deklariranja programa koji utječu na emisiju štetnih plinova iz motornih vozila je ozbiljno kršenje zakona, koje može rezultirati štetnim zagađenjem zraka koji dišemo. Nastavit ćemo istraživati vrstu i doseg nepravilnosti ovih uređaja. Svi proizvođači automobila morat će postupati po istim pravilima, a mi ćemo nastaviti s utvrđivanjem odgovornosti kompanija koje na nepošten ili ilegalan način pokušavaju postići konkurentske prednosti”.

Agencija je upozorila da bi Fiat mogao biti odgovoran u građanskim sporovima i podložan izvršnim odlukama regulatora. Dalje agencija navodi da je Fiat prekršio zakon o čistom zraku (Clean Air Act), propuštajući pravilno deklarirati software za upravljanje pogonskim strojem u terenskim vozilima Jeep Grand Cherokee i Dodge Ram, s 3-litrenim diesel motorima.

U svom medijskom obraćanju, podružnica Fiata u SAD-u izjavila je da je “razočarana” tvrdnjama EPA-e, i da su svi diesel pogonski motori usklađeni sa svim odgovarajućim odredbama regulatora. Fiat tvrdi i da će dokazati EPA-i da su kontrole emisije ispušnih plinova njihovih automobila točne i pravilne, a ne instrumenti prevare.

Ove optužbe dolaze nakon sličnih optužbi prema VW koncernu, koji je odlučio priznati krivicu i platiti 4.3 milijarde dolara kazne. Zanimljiva je napomena City A.M. portala koji tvrdi da je Njemačka prošlog rujna uputila Evropskoj komisiji pismo u kojem optužuje Fiat Chrysler za korištenje ilegalnih uređaja. Tim uređajima se, navodno, isključuje tretman ispušnih plinova u diesel motorima Fiata i Jeepa, prodavanim na evropskom tržištu.

Izvori: Cityam | Tanjug

ChryslerCynthia GilesDodge RamEnvironmental Protection AgencyEPAFiatGrand CherokeeJeepMilan stock marketvolkswagen
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kolo
7 godine prije

Moj doprinos ovoj temi
Volkswagen je naredio svim svojim top direktorima da nesmu putovati u “the land of the free”…….bas mi je drago kad Nijemci dobiju po surli.
Bio je dogovor izmedju Amerikanaca i Nijemaca slijedeci, Nijemci ce moci graditi 4-ti Reich i dominirati Europom a Amerikanci ce kontrolirati Nijemce i cijeli svijet.
Nek Nijemci dobiju dobro po surli, doci ce oni po svoje.

Talijana mi je zao ali i oni ce dobiti po surli od Sheriff-a.

mars
7 godine prije

Eh kada bi običan čovjek zaista znao šta i koje igre se igraju, i na kojem “levelu”, skrivene iza finesa borbe za smanjenje štetnosti izduvnih gasova i prevara s time povezanih velikih proizvođača automobila, mislim da bi mu mozak “tiltovao” poput flipera kad blokira.

Sarajevo
7 godine prije

da, vrlo moguce

Osoba C
7 godine prije

Nije prošao referendum.

subaru
7 godine prije

Kauboji imaju koristi od toga što ih jaše stvor koji im omogučava da kupuju najeftiniji robu i naftu na svijetu, uzgred služe stvoru kao ogledni primjer “raja” stvorovog da zemljani vjeruju u tu bajku za odabrane. Taj isti stvor jaše i jewropu i čiji pučani imaju koristi od toga što ona za račun stvora sprovodi njegovu politiku i na taj način iskorištava vazale. Kad si neka firma u jewropi umisli da je jaka onda stiže ferman od kauboja koji ih jebu financijski i ekonomski za račun stvora. Oni na taj način vrše pritisak na države da se urazume i slušaju stvora preko bare, to je osoba c dobro zaključila. Cilj je i uništiti konkurenciju jer se treba promovirati samo firme koje su pod direktnim utjecajem stvora. Nokia nije bila pod uticajem stvora i stigao je Elop da je uništi da bi se rodila stvorova jabuka smradfon.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI