fbpx

Fiat optužen za manipuliranje štetnim plinovima

Fiat 500

Prema prvim vijestima (TANJUG, City A.M.), Fiat Chrysler je optužen od strane američke agencije EPA (Environmental Protection Agency, Agencija za zaštitu okoliša) za prevare s na testovima emisije štetnih plinova, dakle za optužbu sličnu prethodnoj optužbi protiv koncerna VW.

Cijena dionice u Milanu, na burzi, odmah je pala za 16,1%, čim je vijest objavljena. Optužba se, čini se, odnosi na 104000 automobila čiji software motora ima prilagodbu za varanje na testovima zagađivanja.

Cynthia Giles, pomoćna ravnateljica ureda EPA-e za izvršenje mjera i osiguranje usklađenosti s propisima (EPA Office of Enforcement and Compliance Assurance), izjavila je: “Propuštanje točnog deklariranja programa koji utječu na emisiju štetnih plinova iz motornih vozila je ozbiljno kršenje zakona, koje može rezultirati štetnim zagađenjem zraka koji dišemo. Nastavit ćemo istraživati vrstu i doseg nepravilnosti ovih uređaja. Svi proizvođači automobila morat će postupati po istim pravilima, a mi ćemo nastaviti s utvrđivanjem odgovornosti kompanija koje na nepošten ili ilegalan način pokušavaju postići konkurentske prednosti”.

Agencija je upozorila da bi Fiat mogao biti odgovoran u građanskim sporovima i podložan izvršnim odlukama regulatora. Dalje agencija navodi da je Fiat prekršio zakon o čistom zraku (Clean Air Act), propuštajući pravilno deklarirati software za upravljanje pogonskim strojem u terenskim vozilima Jeep Grand Cherokee i Dodge Ram, s 3-litrenim diesel motorima.

U svom medijskom obraćanju, podružnica Fiata u SAD-u izjavila je da je “razočarana” tvrdnjama EPA-e, i da su svi diesel pogonski motori usklađeni sa svim odgovarajućim odredbama regulatora. Fiat tvrdi i da će dokazati EPA-i da su kontrole emisije ispušnih plinova njihovih automobila točne i pravilne, a ne instrumenti prevare.

Ove optužbe dolaze nakon sličnih optužbi prema VW koncernu, koji je odlučio priznati krivicu i platiti 4.3 milijarde dolara kazne. Zanimljiva je napomena City A.M. portala koji tvrdi da je Njemačka prošlog rujna uputila Evropskoj komisiji pismo u kojem optužuje Fiat Chrysler za korištenje ilegalnih uređaja. Tim uređajima se, navodno, isključuje tretman ispušnih plinova u diesel motorima Fiata i Jeepa, prodavanim na evropskom tržištu.

Izvori: Cityam | Tanjug

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
kolo
Gost
kolo
3 godine prije

Moj doprinos ovoj temi
Volkswagen je naredio svim svojim top direktorima da nesmu putovati u “the land of the free”…….bas mi je drago kad Nijemci dobiju po surli.
Bio je dogovor izmedju Amerikanaca i Nijemaca slijedeci, Nijemci ce moci graditi 4-ti Reich i dominirati Europom a Amerikanci ce kontrolirati Nijemce i cijeli svijet.
Nek Nijemci dobiju dobro po surli, doci ce oni po svoje.

Talijana mi je zao ali i oni ce dobiti po surli od Sheriff-a.

mars
Gost
mars
3 godine prije

Eh kada bi običan čovjek zaista znao šta i koje igre se igraju, i na kojem “levelu”, skrivene iza finesa borbe za smanjenje štetnosti izduvnih gasova i prevara s time povezanih velikih proizvođača automobila, mislim da bi mu mozak “tiltovao” poput flipera kad blokira.

Sarajevo
Gost
Sarajevo
3 godine prije

da, vrlo moguce

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Nije prošao referendum.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Kauboji imaju koristi od toga što ih jaše stvor koji im omogučava da kupuju najeftiniji robu i naftu na svijetu, uzgred služe stvoru kao ogledni primjer “raja” stvorovog da zemljani vjeruju u tu bajku za odabrane. Taj isti stvor jaše i jewropu i čiji pučani imaju koristi od toga što ona za račun stvora sprovodi njegovu politiku i na taj način iskorištava vazale. Kad si neka firma u jewropi umisli da je jaka onda stiže ferman od kauboja koji ih jebu financijski i ekonomski za račun stvora. Oni na taj način vrše pritisak na države da se urazume i slušaju stvora preko bare, to je osoba c dobro zaključila. Cilj je i uništiti konkurenciju jer se treba promovirati samo firme koje su pod direktnim utjecajem stvora. Nokia nije bila pod uticajem stvora i stigao je Elop da je uništi da bi se rodila stvorova jabuka smradfon.

Deda Brada
Gost
Deda Brada
3 godine prije
Reply to  subaru

Subaru, ima li taj stvor, koga već duže vreme pominješ, neko ime? Malo nategnuto mi deluje povezivati sve svetske događaje sa “stvrom”.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik