fbpx

„Gasmaggedon“ je pomeo globalno tržište plina

polja skriljca

Kineski uvoznici plina razmatraju proglasiti višu silu na uvoz ukapljenog zemnog plina, što bi pojačalo nemir na globalnim tržištima plina.
Pošiljke nafte i plina povećavaju se u kineskim lukama, što utječe na stanje s plinom širom svijeta. Sada kineski CNOOC, u državnom vlasništvu, razmišlja o proglašenju više sile na svoje obveze uvoza LNG-a, navodi FT. Sinopec i CNPC također navodno razmatraju taj korak.

Cijene su već bile na niskim razinama. JKM cijene nedavno su pale na najniže 10 godina. Ali nastavile su opadati, približavajući se na 3 USD / MMBtu, prvi put u povijesti. Prije samo nekoliko tjedana, cijene JKM-a trgovale su na oko 5 USD / MMBtu, što je bila nevjerojatno niska cijena za ovo doba godine.

Izvoz LNG-a iz SAD-a neekonomičan je na ovim razinama cijena. Mnogi izvoznici imaju ugovore po fiksnim, višim cijenama. Ali pošiljke se mogu otkazati uz naknadu. I svaka spot trgovina bila bi teško pogođena. Pitanje je sada hoće li se pošiljke zaustaviti. “Cijene dogovorene unaprijed za ljeto sada su na razinama u kojima se zaustavljanje američkog LNG-a počinje činiti održivim,” izjavio je za Bloomberg Edmund Siau, analitičar sa sjedištem u Singapuru i energetski savjetnik FGE. “Obično postoji vrijeme prije otkazivanja pošiljke, a očekujemo da će se stvarna ootkazivanja isporuka početi događati na ljeto.”

Ali ako kupci počnu otkazivati kupnju, izvoznici LNG-a moraju smanjiti proizvodnju. To bi se onda moglo odraziti u poljima škriljaca u SAD-u, gdje su cijene već ispod 2 USD / MMBtu, a bušilice ne mogu zaraditi dovoljno novca. Predsjednik Uprave Marcellus plinovitog diva za škriljac EQT, rekao je u prosincu da “puno ove proizvodnje nije održivo na cijeni od 2,50 USD.” Cijene Henry Hub-a sada su ispod 1,85 USD / MMBtu.

Malo je olakšanja na vidiku. “Čak i uz naš projicirani porast potražnje za prirodnim plinom u energetskom sektoru zbog trenutnog okruženja s niskim cijenama, procjenjujemo da će zalihe prirodnog plina ovog ljeta završiti s 3,85 tcf u zemlji”, izjavila je u nedavnoj bilješci Bank of America Merrill Lynch. “Takva razina zaliha bila bi veća od 100 bcf u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, i ne ostavlja mnogo prostora za velike pogreške zbog blagih vremenskih prilika, visoke obnovljive proizvodnje ili smanjenog izvoza LNG-a.”

I Europa sjedi na nenormalno visokim zalihama. “Izvoznici ukapljenog plina očajnički trebaju hladno vrijeme u Europi kako bi privukli kupce i osigurali više prostora za disanje ovog ljeta”, upozorila je Bank of America.

Ali to se ne događa. U Europi je upravo zabilježen najtopliji siječanj, smanjuje se potražnja za plinom. Fosilna goriva pokreću klimatske promjene, tako da je prilično ironično da viša temperatura sada zagrijava tržišta plina.

Sve se to kombinira i dovodi do stvaranja “gasmagdona”, prema Merkel Lynch iz Bank of America.

“Sada smo prešli više od polovice zime, i do sada Majka priroda nije bila ljubazna prema cijenama prirodnog plina”, napisali su analitičari u banci.

Investicijska banka poziva američki energetski sektor srednjeg zapada “pravim krajnjim utočištem”, što znači da američke cijene plina moraju pasti na tako niske razine da će elektrane na ugalj biti izvan rada na Srednjem zapadu.

“Vjerujemo da SAD ne mogu održati smanjeni izvoz LNG-a ovog ljeta”, upozorila je Bank of America. “Stoga bi američke cijene prirodnog plina mogle biti dovoljno niske da potaknu dovoljnu potražnju za prirodnim plinom u energetskom sektoru Srednjeg zapada, te tako uravnoteže cjelokupno globalno tržište plina.”

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
8 mjeseci prije

…..u najavi taksa na grah… moraju sprijeciti individualnu konkurenciju korporacijama…..

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

I još kada dodamo da Rusija odbija da smanji izvoz nafte….

Mercury
Gost
Mercury
8 mjeseci prije

@ Siniša

Samo neka svi povećaju proizvodnju 300 %. To znači 2 kune jeftinije gorivo. Vjetar u leđa osobnom novčaniku i vjetar u leđu gospodarstvu.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Mercury
Da Rusi pocno naftu davati besplatno, ne vjerujem da bi se drasticno smanjila maloprodajna cijena benzina. Ogroman postotak cijene cine porezi, prirezi, trosarine, cestarine i td. Cijena sirovine cini mali udio. Treba nahraniti svu drzavnu bagru, koja je navikla dobro zivjeti od tudjeg rada.

Mercury
Gost
Mercury
8 mjeseci prije

@ nessy

E kad moram i matematiku raditi…

Na 10kn cijenu benzina, država uzima oko 6kn. Ako je cijena 4kn i to prepoloviš, imaš 2 kn jeftiniji benzin.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
8 mjeseci prije

Netko je ovdje iznio kao aksiom kako slobodno tržište ne postoji. Ne postoje možda ni zakoni ponude i potražnje? Cijene određuje proizvođač? Partija? Trump? Putin?
Što se tiče tvrdnje u tekstu da “Fosilna goriva pokreću klimatske promjene”…pa onda korištenjem istih će doći do situacije u kojoj uopće neće biti potrebna . pogrešno je da su goriva fosilna, to ne znamo. Pogrešno je i da njihovo korištenje utječe na klimatske promjene (ili barem nije dokazano) ali to već znamo.
Smanje li Kinezi, EU potrošnju plina i nafte (prebace li se recimo na nuklearne elektrane), moglo bi doći do tektonskih promjena u geopolitičkim odnosima.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Na klimatske promjene utiče kada čovek prdne a kamoli sagorijevanje fosilnih goriva, možda nem presudnu ulogu ali globalno u paketu daje svoj doprinos.
Možda nije tektonski ali veliki je poremećaj izazvala smanjena potrošnja u Kineza a što se tiče nuklearki to ti je opet mačak i vreći jer za sobom povlači otpad i problem odlganja…veći problem nego lopatice vjetrenjače.
Postoje zakoni ponude i potražnje ali takođe bi trebale postojati poluge koje sprečavaju divljanje tih zakona;više je pozicija koje stvaraju cijenu, od ponuđača do potrošača ali sve to ide preko mešetara. Slobodno tržište ne postoji, ppstoje poluge prisile koje određuju ko je slobodan a ko nije i u glavnom je slobodno tamo gde sili odgovara.

Rio
Gost
Rio
8 mjeseci prije

Haja,ti si jedan od onih sta guta clanke o klimi…nitko nista ne zna i svi seru govna…ne znamo ni sta nam je ispod povrsine zemjle i u dubinama mora a mi kao znam sta se događa i koji su uzroci na povrsini…ajde malo manje zelenoh gluposti…mislis da proizvodnja celika i ostalih komponenti,pogotovo spomenutih krila vjetroturbina ne zagađuje planetu? Pa šupci kao grade zelenu energiju da bi pokupili pare od visoke cijene struje dok proizvodnju sele u Kinu i Indiju koje boli ona stvar za okolis. Sad vec i kinezi grabe dobro i proizvode konvertere za vjetroturbine jednake kvalitete ali jednostavnije za odrzavanje i za par godina europska proizvodnja propada jer ionako se muce s likvidnoscu svi oni koji nisu prebacili proizvodnju na istok. Cak se i zatvaraju pogoni i otvaraju u rusiji ako zele instalirati na njihovom trzistu.uz to se svaki rdnik mora prijavit u rusiji i tamo placat poreze ako misle raditi tamo.sretno Europo ..pokopala si se sa svojim visokim standardom i velikim placama…

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

“Baza “Esperanca” na severnom delu Antarktika izmerila je 18,3 stepeni, najvišu temperaturu u istoriju, objavila je Svetska meteorološka organizacija (WMO). Primera radi, danas u Evropi nigde nije bilo toliko toplo, u Lisabonu je izmereno 17, u Madridu 15, a u Atini 10 stepeni.”
Ovo je realan problem, netrebaš biti Gretista ili Zeleni da bi shvatio da je nešto kako loše i kritično.

habanero
Gost
habanero
8 mjeseci prije

slobodno tržište ne postoji, točka. sve je dogovorna ekonomija i svi mega kapitalisti su komunisti. samo se srednji sloj kolje za koricu kruha, jer je tako određeno. kretanje dionica vode im algoritmi. nije Kina odmah po proglašenju 1949. slučajno imala za prvog ministra financija čovjeka sa wall streeta po imenu Israel Epstein, tamo je i umro u devedesetoj dok je mao istovremeno progonio svoje ljude i ubijao one koji nisu držali partijsku knjižicu dovoljno visoko. Zemlja stvara naftu! tko to ne razumije bolje mu je da pije pivu i gleda nogomet te ne brine dalje.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

A pzite kako Lukašenko ide pred Putina….””Došao je trenutak istine”, poručio je Lukašenko uoči današnjeg susreta s Putinom.”,zahtijeva niše cijene energenata.

Rio
Gost
Rio
8 mjeseci prije

Dobit ce ih od Trumpa 😆😆😆

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Igrali su danas zajedno hokej ali ne pronađoh da li su se štogod dogovorili.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
13
0
()
x