„Gasmaggedon“ je pomeo globalno tržište plina

polja skriljca
13 komentara

Kineski uvoznici plina razmatraju proglasiti višu silu na uvoz ukapljenog zemnog plina, što bi pojačalo nemir na globalnim tržištima plina.
Pošiljke nafte i plina povećavaju se u kineskim lukama, što utječe na stanje s plinom širom svijeta. Sada kineski CNOOC, u državnom vlasništvu, razmišlja o proglašenju više sile na svoje obveze uvoza LNG-a, navodi FT. Sinopec i CNPC također navodno razmatraju taj korak.

Cijene su već bile na niskim razinama. JKM cijene nedavno su pale na najniže 10 godina. Ali nastavile su opadati, približavajući se na 3 USD / MMBtu, prvi put u povijesti. Prije samo nekoliko tjedana, cijene JKM-a trgovale su na oko 5 USD / MMBtu, što je bila nevjerojatno niska cijena za ovo doba godine.

Izvoz LNG-a iz SAD-a neekonomičan je na ovim razinama cijena. Mnogi izvoznici imaju ugovore po fiksnim, višim cijenama. Ali pošiljke se mogu otkazati uz naknadu. I svaka spot trgovina bila bi teško pogođena. Pitanje je sada hoće li se pošiljke zaustaviti. “Cijene dogovorene unaprijed za ljeto sada su na razinama u kojima se zaustavljanje američkog LNG-a počinje činiti održivim,” izjavio je za Bloomberg Edmund Siau, analitičar sa sjedištem u Singapuru i energetski savjetnik FGE. “Obično postoji vrijeme prije otkazivanja pošiljke, a očekujemo da će se stvarna ootkazivanja isporuka početi događati na ljeto.”

Ali ako kupci počnu otkazivati kupnju, izvoznici LNG-a moraju smanjiti proizvodnju. To bi se onda moglo odraziti u poljima škriljaca u SAD-u, gdje su cijene već ispod 2 USD / MMBtu, a bušilice ne mogu zaraditi dovoljno novca. Predsjednik Uprave Marcellus plinovitog diva za škriljac EQT, rekao je u prosincu da “puno ove proizvodnje nije održivo na cijeni od 2,50 USD.” Cijene Henry Hub-a sada su ispod 1,85 USD / MMBtu.

Malo je olakšanja na vidiku. “Čak i uz naš projicirani porast potražnje za prirodnim plinom u energetskom sektoru zbog trenutnog okruženja s niskim cijenama, procjenjujemo da će zalihe prirodnog plina ovog ljeta završiti s 3,85 tcf u zemlji”, izjavila je u nedavnoj bilješci Bank of America Merrill Lynch. “Takva razina zaliha bila bi veća od 100 bcf u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, i ne ostavlja mnogo prostora za velike pogreške zbog blagih vremenskih prilika, visoke obnovljive proizvodnje ili smanjenog izvoza LNG-a.”

I Europa sjedi na nenormalno visokim zalihama. “Izvoznici ukapljenog plina očajnički trebaju hladno vrijeme u Europi kako bi privukli kupce i osigurali više prostora za disanje ovog ljeta”, upozorila je Bank of America.

Ali to se ne događa. U Europi je upravo zabilježen najtopliji siječanj, smanjuje se potražnja za plinom. Fosilna goriva pokreću klimatske promjene, tako da je prilično ironično da viša temperatura sada zagrijava tržišta plina.

Sve se to kombinira i dovodi do stvaranja “gasmagdona”, prema Merkel Lynch iz Bank of America.

“Sada smo prešli više od polovice zime, i do sada Majka priroda nije bila ljubazna prema cijenama prirodnog plina”, napisali su analitičari u banci.

Investicijska banka poziva američki energetski sektor srednjeg zapada “pravim krajnjim utočištem”, što znači da američke cijene plina moraju pasti na tako niske razine da će elektrane na ugalj biti izvan rada na Srednjem zapadu.

“Vjerujemo da SAD ne mogu održati smanjeni izvoz LNG-a ovog ljeta”, upozorila je Bank of America. “Stoga bi američke cijene prirodnog plina mogle biti dovoljno niske da potaknu dovoljnu potražnju za prirodnim plinom u energetskom sektoru Srednjeg zapada, te tako uravnoteže cjelokupno globalno tržište plina.”

LNGTržište plina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
politicki nekorektan
4 godine prije

…..u najavi taksa na grah… moraju sprijeciti individualnu konkurenciju korporacijama…..

Siniša
4 godine prije

I još kada dodamo da Rusija odbija da smanji izvoz nafte….

Son of Alerik
4 godine prije

Netko je ovdje iznio kao aksiom kako slobodno tržište ne postoji. Ne postoje možda ni zakoni ponude i potražnje? Cijene određuje proizvođač? Partija? Trump? Putin?
Što se tiče tvrdnje u tekstu da “Fosilna goriva pokreću klimatske promjene”…pa onda korištenjem istih će doći do situacije u kojoj uopće neće biti potrebna . pogrešno je da su goriva fosilna, to ne znamo. Pogrešno je i da njihovo korištenje utječe na klimatske promjene (ili barem nije dokazano) ali to već znamo.
Smanje li Kinezi, EU potrošnju plina i nafte (prebace li se recimo na nuklearne elektrane), moglo bi doći do tektonskih promjena u geopolitičkim odnosima.

Siniša
4 godine prije

A pzite kako Lukašenko ide pred Putina….””Došao je trenutak istine”, poručio je Lukašenko uoči današnjeg susreta s Putinom.”,zahtijeva niše cijene energenata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI