Gazprom počeo polagati drugu liniju plinovoda ”Turski tok”

Audacia - Turski tok
7 komentara

Gazprom je odlučio ubrzati izgradnju ”Turskog toka” i bez službene objave je započeo polaganje druge linije plinovoda na dnu Crnog mora, koji će preko Turske ići dalje u Europu. Ruska kompanija žuri što je više moguće, kako bi projekt bio dovršen prije uvođenja novih američkih sankcija.

Početak gradnje druge linije plinovoda ”Turski tok” je potvrdio ruski list Vedomosti, citirajući jednog od izvođača radova i saveznog dužnosnika.

Na dnu Crnog mora je položeno oko 20 do 25 kilometara cijevi. Radove obavlja posebni brod za polaganje ”Audacia” švicarske tvrtke Allseas Group, koja je pobijedila na natječaju Gazproma za polaganje podvodnog dijela plinovoda.

Kako prenosi Marinetraffic.com, brod je nekoliko milja u vodama Crnog mora južno od sela Mali Utriš. Tijekom posljednjih dana se ”Audacia” kreće konstantnom prosječnom brzinom 4 do 5 km po danu, paralelno na ruti prvog kraka ”Turskog toka”.

Predstavnici kompanije Allseas Groupe navode kako ”Audacia” može nositi do 14 tisuća tona cijevi. Nadopunjavanjem zaliha, prema sugovorniku ruskog lista, bave se teretni brodovi Highland Navigator i Baccara. Marinetraffic.com javlja kako ova dva broda u jednom danu mogu dva puta iz luke Anapa dopuniti specijalizirani brod ”Audacia” potrebnim cijevima.

U luku Anapa je stigao i teretni brod ”Evdokia”, koji iz Bugarske s teretom cijevi uplovio u noći od 17. na 18. srpnja. Kao što javljaju Vedomosti, tri broda osiguravaju nesmetan rad polaganja cijevi.

Gazprom radi i na podvodnom dijelu prve linije ”Turskog toka”, ali se ona polaže u plitkom području, tako da tu nema nikakvih problema u izvođenju radova.

Allseas Group je prva i najveća svjetska kompanija za polaganje cijevi u dubokoj vodi i povezuje cijevi brzinom oko 5 kilometara dnevno.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je 10. srpnja izjavio kako je izgrađen oko 50 kilometara plinovoda u Crnom moru. Rekao je da Turska još nije dala konačno odobrenje za izlazne  punktove plinovoda na svom teritoriju, ali će to učiniti u bliskoj budućnosti.

Više informacija o tome kada će početi polaganje druge linije plinovoda Gazprom nije objavio.

Predstavnik Allseas Groupe je rekao za Vedomosti da je položeno 100 km cijevi, ali nije htio govoriti o početku polaganja drugog kraka plinovoda. Službeni predstavnik Gazproma, Sergej Kuprijanov, kaže kako je ”tvrtka usmjerena na izgradnju prve linije”, a da kompanija ”obavlja samo pripremne aktivnosti u plitkoj vodi za izgradnju drugog kraka ”Turskog toka”.

”Gazprom obično ulaže u infrastrukturu nove projekte čak i prije nego što postigne ugovor o opskrbi plinom s potrošačima”, rekao je direktor korporativnog odjela agencije Fitch Dmitrij Marinčenko.

”Tako je bilo i s razvojem depozita i izgradnjom plinovoda u okviru projekta Sjeverni tok 2”, dodao je.

”Visoka je vjerojatnost da je Gazprom ubrzao izgradnju ”Turskog toka”, prije svega zbog usvajanja novih američkih sankcija”, naglašava direktorica  za energetske poslove škole centra ”Skolkovo”, Tatjana Mitrova.

Nacrt novog američkog zakona izričito spominje proširenje mreže plinovoda. Možda Gazprom želi maksimalno iskoristiti vrijeme koje ima na raspolaganju i izgraditi što je više moguće.

Gazprom je prisiljen riskirati, jer projekt u slučaju američkih sankcija može biti suspendiran.

”Tehnologije za polaganje cijevi u dubokim vodama, potrebne za izgradnju ‘Turskog toka’, mi jednostavno nemamo”,  podsjetila Tatjana Mitrov.

Trump dolazi ‘pomoći’ Europi s američkim LNG-om

AudaciaGazprompočetak radovaTurski tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
f4731
6 godine prije

Koji bezobrazluk.
NATO-vci to moraju zaustaviti pod hitno inace McCain nece moci vise zivijeti.

Ацикез
6 godine prije

Očekujem da amerikenjci pošalju brod koji će da čupa cevke nazad.
Ili su počeli da čupaju svoje ruse kose uz slikanje!

Milan
6 godine prije

Puci ce Turska ko bomba u brdo

2121
6 godine prije

Prošli mjesec Njemačka i Rusija su pocele graditi sjeverni tok 2

Neko ime
6 godine prije

Uzalud amos hohstajn natukao silne putne naloge…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI