fbpx

PIIGS više nije prijetnja eurozoni – Vrijeme za FIG

PIIGS - FIG - europska kriza

Ranije su kao najveća prijetnja opstanku eurozone bili proglašeni Portugal, Irska, Italija, Grčka i Španjolska, zemlje koje su dobile pogrdnu skraćenicu PIIGS.

Grčka je ostala jedan od razloga zašto bi se eurozona mogla urušiti. Prijetnja je realna, unatoč mnogim krizama koje su Grčka i eurozona već preživjeli. Međutim, Grčka nije jedina. Francuska i Italija također predstavljaju prijetnju eurozoni, a vrijeme skupine PIIGS je davno iza nas. Sada je vrijeme za FIG, odnosno Francusku, Italiju i još uvijek Grčku.

Kako Grčka može razbiti eurozonu? To će se dogoditi kada Grčka bude morala reći svijetu: “Ne mogu više!

U scenarijima koje je opisao Bloomberg, to će se dogoditi kada se kreditori budu tražili dalje smanjivanje mirovina, što je nešto što je uoči prijevremenih izbora premijer Alexis Tsipras kategorički odbio. No, to je obećanje pogazio, kao i sva ranije dana grčkom narodu.

Tsipras bi hipotetski mogao povratiti povjerenje birača i pobijediti na izborima uz izričito obećanje o napuštanju mjera štednje.

Druge vlade eurozone će tada vršiti veći pritisak na Grčku, a Tspiras će dobiti malo više simpatija i u inozemstvu.

Bankrot Atene bi prisilio Europsku Središnju Banku da prekine opskrbljivati novcem grčke banke. Budući da bi depoziti bili iznova denominirani u zadužnicama, poduzeća i vlada bi bili prisiljeni na cjenkanje oko roba i usluga i morali bi odštampati staru valutu – drahmu. Time bi se otvorio put za izlazak Grčke iz eurozone.

Međutim, Bloomberg navodi da je Grčka tek treći scenarij koji bi mogao dovesti do raspada eurozone

Neprijatelj broj jedan eura je Marine Le Pen, ako pobijedi na izborima u Francuskoj.

Drugi scenarij je rastući euroskepticizam u Italiji.

Šanse da se navedeno dogodi u Grčkoj su oko 50%.

Implozija eurozone se približava. Najugroženiji su Italija, Francuska, Portugal i Grčka. Očekujem da neće biti kao prije 18 mjeseci i sve će se dogoditi bez ikakvog upozorenja ili pregovora”, rekao je Jim Mellon, predsjednik Burnbrae Grupe.

Međutim, on vjeruje da su šanse za francuski scenarij 15%, a za talijanski 30%.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
15 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Bez obzira sto se dogodilo sa EU , narod jugoslavije ako misli opet postati slobodan i svoj na svome , morati ce opet u sumu .

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Druze Žukov, tek cemo postati svjesni istinitosti tvoje tvrdnje u narednim godinama. Iskreno se plasim.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

druze Koca, sve sto sam predvidjeo da ce se dogoditi na brdovitom balkanu to se kasnije pokazalo tocnim , zbog toga i ja sam osjecam nelagodu ali strah me nije , dapace .

Neko_ime
Gost
Neko_ime
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Narod Jugoslavije? Koji su pa ti?

Dunja
Gost
Dunja
3 godine prije
Reply to  Neko_ime

To su najluđa plemana Pra Slovena kojažive ovde hiljadama godina i buštaju da im plaćeni debili čeprkaju po mozgu i duši….

Issa
Gost
Issa
3 godine prije
Reply to  Neko_ime

Neko,saznat ćeš,sačekaj još malo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Ajmo reći NARODI JUGOSLAVIJE, iako je narod narod, pa i onaj s područja bivše Jugoslavije, a može biti od više nacija, al ajde, da se lingvistički Gestapo ne hvata za svaki zarez 🙂

jale
Gost
jale
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Druže maršale, nema potrebe ići u šumu, to treba uraditi fino i kulturno ko što su napravili u Ekvadoru i na Islandu. U parlamentu donijeti rezoluciju kojom odbijamo sve dugove koje su napravile prošle nedemokratske korporativne vlade i šlus ali, prije toga rezoluciju o reujedinjenju. Biće sankcija, pritisaka, prijetnji, ali imaćemo za leđima Rusiju, Kinu, Tursku, Iran, Siriju, a tim putem će onda i Bugari, Rumunji, Grci, u jedan sretniji socijalistički odnos u društvu i pobjeći iz ovog mrtvog kapitalističko-birokratskog horora.

PanSlaven
Gost
PanSlaven
3 godine prije
Reply to  jale

to, druže Jale! Ali, šuma je ljekovita u svakom pogledu, preporučam svima da idu u šumu, iz osobnih potreba. A ako bude trebalo iz društvene potrebe, lakše ćemo se snaći.
Nego, ako ‘blumberg’ kaže da je Lepenka neprijatelj onome što blumberg voli, to znači da je Lepenka prijatelj onome što blumberg voli. Ste me kapili?

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  jale

Druze jale novonastale kvislinske tvorevine na prostoru bivse Jugoslavije nastale su nacionalistickom oruzanom kontrarevolucijom, tvorci tih i takovih pseudodrzava upravljaju politickim procesima kroz parlament ,sudstvo , policiju i vojsku , tako je vazda bilo tako ce i ostati , niti jedna vlast nastala revolucijom i oruzanom pobunom ne odlazi sa vlasti tzv mirnim i demokratskim putem.

Sto se tice dugova bilo bi pre naivno za sve optuziti” korporativne vlade” a izostaviti sve one koji su parazitirali hraneci se na nacin da krcme drzavnu(radnicku) imovinu Jugoslavije a nakon toga zaduzivanjima na stranim financijskim trzistima novca pod ocajnim uvjetima i ogromnom kamatom , osim toga tim parama se financirala i vojska glasaca tzv uhljeba , vjerujem da ih samo u RH ima oko milijun tako da ce se dug tj rate kredita svakako morati vracati.

Govoriti iz danasnje perspektive da ce Rusija stati recimo kako ti kazes iza ledja RH i boriti se za njenu slobodu i neovisnost jest pomalo naivno ,(hrvatska tj njena elita su clanice nato pakta i EU), dakle Rusi nisu stajali iza nas ni 1941 g , kada je Tito odlucio bez icije pomoci prakticno bez oruzja i bez vojske sa grupom najblizih suradnika komunisticke partije a kasnije i sa prvom proleterskom krenuti u oslobadjanje domovine od okupatora i kvislinga ,tom nevjerojatno hrabrom odlukom oslobodio je zemlju a nakon toga obranio suverenitet i slobodu novonastale drzave SFRJ, jer bi je u suprotnom ameri i englezi sa jedne i rusi sa druge 1945 g raskomadali ,kao sto su to ucinili 1991 g.

Pozdrav druze .

P.S. Jugoslaviju i SR Hrvatsku su gradili najbolji medju nama a rusili najgori medju nama.
,

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Dragi moj Žukove, ovaj put ce nasa obitelj preskociti aktivnosti po sumama i gorama. Balkan, nekoc kolijevka zapadne civilizacije je postao kolijevka gluposti i kao takav nije vrijedan jedne ljudske suze. Narodi exJugoslavije zive i zivjeti ce tocno prema svojim zaslugama, bez izuzetaka. Komentiranje na ovom portalu je samo cinicni podsjetnik na dimenziju nase gluposti i u njemu ne treba traziti zametak nekog boljeg drustva. To nije glas pesimizma, to je glas surove stvarnosti. Daleko je lakse bilo probiti obruc na Sutjsci nego obruc ogranicene svijesti, koji nije probijen cak niti nakon 50 godina edukativne terapije.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Andrej

Druze Andrej slazem se vecinom sa vasim upisima , medjutim imam osjecaj da ste me krivo shvatili , meni ne pada na pamet ideja obnavljanja Jugoslavije , narodi te nekadasnje zajednice to jednostavno nisu zavrijedili ,kao sto vi kazete (nisu zavrijedili jedne ljudske suze ), ja svojim upisima samo zelim progovarati istinu o tom vremenu i toj drzavi jer sam bio njen svjedok , nista vise i nista manje , na kraju krajeva i sam portal logicno je na tom tragu .

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Prevario vas je osjecaj. Mnogi, bas kao i vi, svjedoce o jednoj prosloj stvarnosti sa potrebom, da sacuvaju istinu od plime lazi. Taj napor je u biti pokusaj ocuvanja ljudskog integriteta i kao takav predstavlja nesto vrijedno. Pored toga, mi nasim komentarima “razgovaramo” i sami sa sobom, neprestano provjeravajuci nasa shvacanja izlazuci ih sudu javnosti.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Andrej

I ocuvanja razuma..strah suzbija razum..

max
Gost
max
3 godine prije

EU se definitivno raspada jer se nalazi između dva čvrsta bloka(USA i istok Rusija i Kina), USA je slaba iznutra i ne treba joj konkurencija na zapadu, s druge strane rusija koja je ostala u svojim okvirima se dovela u situaciju ratne prijetnje na svojim granicama. To sad ne sve moguće načine nastoji otkloniti a jedan od načina je razbijanje EU.
Osim ova dva bloka EU ne može opstati iz jednostavnog razloga što je sklepana od velikih-jakih,srednjih-slabih, i malih-najslabijih država i državica.Takva zajednica kojom upravlja birokratska struktura za koju nitko ne zna tko su po prirodi stvari ne može opstati, čak i da nema pritiska sa obje strane.
Kojim tempom će se događati raspad ovisi od interesa ova dva bloka, ako ne bude postojao dogovor među njima dogoditi će se nekontrolirani raspad (što je po meni trenutačna situacija).
Ne očekujem da će se to dogoditi sutra ili za godinu dana ali hoće u slijedećih 10g. Vjerujem da će se ići sa razjebavanjem 1 ili max. 2 zemlje istovremeno.
Konačni rezultat po meni će biti podjeljena europa na USA i Ruski utjecaj sa kinom kao jamcem takve podjele.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik