PIIGS više nije prijetnja eurozoni – Vrijeme za FIG

PIIGS - FIG - europska kriza
15 komentara

Ranije su kao najveća prijetnja opstanku eurozone bili proglašeni Portugal, Irska, Italija, Grčka i Španjolska, zemlje koje su dobile pogrdnu skraćenicu PIIGS.

Grčka je ostala jedan od razloga zašto bi se eurozona mogla urušiti. Prijetnja je realna, unatoč mnogim krizama koje su Grčka i eurozona već preživjeli. Međutim, Grčka nije jedina. Francuska i Italija također predstavljaju prijetnju eurozoni, a vrijeme skupine PIIGS je davno iza nas. Sada je vrijeme za FIG, odnosno Francusku, Italiju i još uvijek Grčku.

Kako Grčka može razbiti eurozonu? To će se dogoditi kada Grčka bude morala reći svijetu: “Ne mogu više!

U scenarijima koje je opisao Bloomberg, to će se dogoditi kada se kreditori budu tražili dalje smanjivanje mirovina, što je nešto što je uoči prijevremenih izbora premijer Alexis Tsipras kategorički odbio. No, to je obećanje pogazio, kao i sva ranije dana grčkom narodu.

Tsipras bi hipotetski mogao povratiti povjerenje birača i pobijediti na izborima uz izričito obećanje o napuštanju mjera štednje.

Druge vlade eurozone će tada vršiti veći pritisak na Grčku, a Tspiras će dobiti malo više simpatija i u inozemstvu.

Bankrot Atene bi prisilio Europsku Središnju Banku da prekine opskrbljivati novcem grčke banke. Budući da bi depoziti bili iznova denominirani u zadužnicama, poduzeća i vlada bi bili prisiljeni na cjenkanje oko roba i usluga i morali bi odštampati staru valutu – drahmu. Time bi se otvorio put za izlazak Grčke iz eurozone.

Međutim, Bloomberg navodi da je Grčka tek treći scenarij koji bi mogao dovesti do raspada eurozone

Neprijatelj broj jedan eura je Marine Le Pen, ako pobijedi na izborima u Francuskoj.

Drugi scenarij je rastući euroskepticizam u Italiji.

Šanse da se navedeno dogodi u Grčkoj su oko 50%.

Implozija eurozone se približava. Najugroženiji su Italija, Francuska, Portugal i Grčka. Očekujem da neće biti kao prije 18 mjeseci i sve će se dogoditi bez ikakvog upozorenja ili pregovora”, rekao je Jim Mellon, predsjednik Burnbrae Grupe.

Međutim, on vjeruje da su šanse za francuski scenarij 15%, a za talijanski 30%.

Alexis TsiprasbloombergBurnbraeFIGJim MellonPIIGS
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
7 godine prije

Bez obzira sto se dogodilo sa EU , narod jugoslavije ako misli opet postati slobodan i svoj na svome , morati ce opet u sumu .

max
6 godine prije

EU se definitivno raspada jer se nalazi između dva čvrsta bloka(USA i istok Rusija i Kina), USA je slaba iznutra i ne treba joj konkurencija na zapadu, s druge strane rusija koja je ostala u svojim okvirima se dovela u situaciju ratne prijetnje na svojim granicama. To sad ne sve moguće načine nastoji otkloniti a jedan od načina je razbijanje EU. Osim ova dva bloka EU ne može opstati iz jednostavnog razloga što je sklepana od velikih-jakih,srednjih-slabih, i malih-najslabijih država i državica.Takva zajednica kojom upravlja birokratska struktura za koju nitko ne zna tko su po prirodi stvari ne može opstati, čak i da nema pritiska sa obje strane. Kojim tempom će se događati raspad ovisi od interesa ova dva bloka, ako ne bude postojao dogovor među njima dogoditi će se nekontrolirani raspad (što je po meni trenutačna situacija). Ne očekujem da će se to dogoditi sutra ili za godinu dana… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI