Rusija će se još više okrenuti od dolara dok SAD provode “agresivnu” politiku sankcija – tvrdi Lavrov

Dedolarizacija
62 komentara

Dok Washington “zloupotrebljava” status dolara kao svjetske rezervne valute, Moskva će nastaviti smanjivati ​​svoju ovisnost o zelenoj valuti u korist nacionalnih valuta, rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

“U svjetlu sve agresivnije uporabe financijskih sankcija od strane američke administracije, Rusija nastavlja svoju politiku usmjerenu prema postupnoj dedolarizaciji gospodarstva”, izjavio je Sergej Lavrov za Times of India. “Proširenje dogovora u nacionalnim valutama jedan je od naših prioriteta.”

Rusija razvija mehanizme za ublažavanje utjecaja američkih ograničenja. New Delhi i Moskva trenutno rade na novom međuvladinom sporazumu o uzajamnoj zaštiti ulaganja. Uz to, Euroazijska ekonomska unija pod vodstvom Rusije (EAEU) namjerava uspostaviti zonu slobodne trgovine s Indijom, koja će, prema najvišim ruskim diplomatima, poboljšati zaštitu ulagača.

Moskva neprestano smanjuje udjele u američkoj valuti. Središnja banka Rusije (CBR) prepolovila je udio dolara iz svojih međunarodnih rezervi, povećavajući pritom zlato, juan i euro udjele. Prema nedavnim podacima koje je objavio taj regulator, udio zelenog kapitala u ruskim forex rezervama iznosio je 24,2 posto od lipnja 2019., dok su međunarodne rezerve dostigle gotovo 550 milijardi USD od kraja prošle godine.

Dedolarizacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
3 godine prije

Treba naći grafikone i podatke jer je dedolarizacija de facto počela sredinom 2014. Za ovih pet godina je dosta napravljeno, nek je samo 10% a više je, globalne trgovine i rezervi odustalo od dolara, to su stotine milijardi manjka Americi.

Carine i sankcije
3 godine prije

Carine i sankcije su dobar i blagodejni ucinak za narodno gospodarstvo, ekonomiju i politiku.

eu kolonija
3 godine prije

iz vojne strategije je poznato da se neprijatelj nikada ne stavlja u potpunu blokadu već da mu se ostavi odstupnica. tako su postupale sve vojske svijeta pa tako I njemci tijekom ww2. kada neprijatelja staviš u beziizlani položaj onda se neprijatelj bori svim silama da preživi I tada je najsnažniji. to očito amerikanci nisu učili što se vidi I na ovome slučaju. rusija oslobođenjem od dolara će biti pionir I pokazatelj ostalim državama koji put trebaju slijeditu. mislim da bi rusija na savjetničkim uslugama a vezano za dedolarizaciju uskoro mogla više zarađivati I od izvoza oružja. mislim da će ruska dedolarizacija biti moćnije oružje I od ruskih hipersoničnih raketa

dpfbgojsrngbjnsfrnfverfvefvefve
3 godine prije

A centralnom bankom upravljaju oni šeksovi gremiji…….jel Lavrov pitao za dozvolu Nabulinu………

American_dreams
3 godine prije

Rusi lupetaju gluposti kao i obicno,ruska ekonomija,odnosno benziska crpka,sudjeluje u svjetskoj ekonomiji u promilima,toliko o njihovom utjecaju na dolar.

ad astra
3 godine prije

Legitimno je da Rusije definira svoju monetarnu politiku, ali pitanje je zašto pokušava voditi rat s dolarom? Rusija je država koja nema snage ostaviti ozbiljan trag na svjetskoj monetarnoj sceni. Po tko zna koji put napominjem da ruski GDP pokazuje da je Rusija 11 država u svijetu s tim da je niz zemalja koje su jako blizu ruskom GDP-u. Kako netko tko je slabiji od Italije po GDP-u može ozbiljnije utjecati na svjetski tok novca? Po tko zna koji put, Rusiji se pridaje veća važnost nego što on to može opravdati. A spominjanje Euroazijske ekonomske unije kao nekog bitnog čimbenika je doslovno smiješno. Pa pogledajte članice te unije. Koja ekonomska moć leži u toj uniji? Članak koji proba obezvrijediti i omalovažiti ulogu dolara. Ako su Ameri u nečem jaki, to je onda sigurno ekonomija.

imalijosnade
3 godine prije

kako smiju dirat u valutu na kojoj je naslikana piramida pa fino piše :In God we trust. zar to nje dovoljno svima?? …sad kojeg boga- to nije napisano na valutnoj jedinici

Stribor Panov
3 godine prije

Ono što SAD i dolar drži na površini su beskrajni ratovi isukobi koje iniciraju i podržavaju CIA, Pentagon te oligarhijska mafija Wall Street-a, FED-a iMasMedija (Deep State).
Kako otpor US hegemoniji i dolaru raste sve je veća eskalacija sukoba i grabež uz sve bizarnija opravdanja, kršenje međunarodnog prava i normi je samo pokazatelj degradacije Američkog društva i države u cjelini.
Ovaj scenarij već viđen X puta u povjesti svaki put je završio građanskim ratom i padom imperije (Rimsko carstvo).
Uz današnje kulturne i socialne razlike. pad dolara i neizbježna inflacija guraju SAD u veoma mračno mjesto – da ne napišem nešto prostije.
Amerikanci bi trebali nešto naučiti iz povjesti Rimskog carstva na kojeg se kao država toliko oslanjaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI