Španjolska je uvela 5G mrežu koristeći Huaweievu opremu, unatoč toga što se Huawei nalazi na američkim crnim listama

5G - Španjolska

Španjolska je postala jedna od prvih europskih zemalja koja je uvela 5G mrežu. Vodafone Španjolska komercijalno je pokrenuo uslugu u 15 gradova, uključujući Madrid i Barcelonu, ​​i to u suradnji s kineskim telekomunikacijskim gigantom Huawei.

Lokalni prijenosnik drugog najvećeg mobilnog operatera na svijetu Vodafone postao je prvi koji je pokrenuo superbrzu mobilnu telefonsku mrežu, koja obećava preuzimanje brzine do jednog gigabita u sekundi na španjolskom tržištu u subotu. Osim španjolske prijestolnice i glavnog grada autonomne regije, usluge će također biti dostupne u Valenciji, Malagi, Sevilli, Zaragozi, San Sebastianu, Bilbau, Vitoriji, La Coruni, Vigu, Gijonu, Pamploni, Santanderu i Logronu.

Tvrtka koristi opremu švedskog proizvođača Ericsson i Huawei, koja je stavljena na američku “crnu listu”, što ozbiljno ograničava američke tvrtke u trgovanju s kineskom tvrtkom.

Prije Španjolske, samo su dvije europske zemlje komercijalizirale 5G: Švicarska i Velika Britanija. Međutim, Washington već potiče svoje saveznike da odbace Huawei 5G tehnologiju, navodeći sigurnosne probleme. Unatoč pritisku SAD-a, britanski zakonodavci nisu zabranili Huaweiju da do sada sudjeluje u mreži pete generacije, ali mobilni operateri EE i Vodafone već su ispustili Huawei telefone iz svojih 5G planova.

U međuvremenu, telekomunikacijska tvrtka Sunrise najavila je prvi 5G smartphone u Švicarskoj u partnerstvu s Huawei-em.

Izvršni direktor Vodafona Nick Read ranije upozorio je kako bi zabrana Huawei-ja iz europskih 5G mreža bila štetna za operatore i potrošače i mogla bi vjerojatno za dvije godine odgoditi njezino uvođenje.

“To je strukturno nepovoljno za Europu. Naravno, SAD nema taj problem jer ne stavljaju Huawei-ovu opremu” rekao je Read.

Napad SAD-a na kineski Huawei došao je usred trgovinskog spora između dvije najveće svjetske ekonomije. Trumpova administracija optužila je tehnološkog diva da špijunira za kinesku vladu, što je tvrdnja koju tvrtka snažno poriče. Nakon što je telekomunikacijski div u Washingtonu stavljen na crnu listu, Peking je zaprijetio da će sankcionirati sličan popis tvrtki koje štete interesima kineskog poslovanja.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Max
Gost
Max

Pa svi koji se u to razumiju kažu da Huawei ima najbolju 5G tehnologijiu u svijete a pritom nije najskuplji

otpisani
Gost
otpisani

Ha! … da ne bi sad Španjolska bila onaj “leteći toreador” a onaj crni rogati ispod – Trump nakon estetskog zahvata 🙂

Miro
Gost
Miro

Bitno da su Spanjolci prkosili Ameriki i uveli 5g tehnologiju, a ne to kako je ova tehnologija stetna za zdravlje. Bravo bravo

Siniša
Gost
Siniša

I….šta se konačno odlučilo, da li je 5g mikrotalas opasan po živa bića ili nije!!!???

Max
Gost
Max

Lijep pozdrav svima pa i tebi Siniša . Ja nisam stručnjak ali kažu da jest opasno.

Pera
Gost
Pera

Morao sam ti ‘opaliti’ minus jer potvrdjujes neprovjerene izjave od strane ‘nezavisnih’ strucnjaka /valjda jos ima pravih sa dignitetom / i time se svrstavas u grupu koja apriori odbacuje nesto sto je lansirano za ‘stoku sitnog zuba’.

Banana
Gost
Banana

a Pera je strucnjak od formata pa ima provjerene informacije da nije stetno.. ne ?

Tomica
Gost
Tomica

Ne treba puno pameti da se zaključi da je štetno i štetnije nego 4G. To jeste problem ali veći je problem što se ne provode mjere zaštite, zakonske regulative koje treba da minimiziraju štetnost.

Siniša
Gost
Siniša

Zbilja je dosta koji govore o opasnosti, 5g je valda mikrotalas za razliku do starijih g mreža….i sam sam laik ali to mikrotalas “na slobodi” mi ne zvuči ništa pametno.

Mölltaler
Gost
Mölltaler

Žalosno je kad ljudi komentiraju tuđu tradiciju staru stotinama godina, a da istovremeno o toj tradiciji pojma nemaju.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik