Udar na petrodolar iz Bruxellesa – EU energente i sirovine želi plaćati samo u euru

dolar usd sankcije ekonomija

Pet godina nakon što je Peking pokrenuo proces dedolarizacije svijeta, ovome se trendu želi pridružiti i Europska unija. Naime, Bruxelles je osnovao posebnu radnu skupinu za borbu protiv monopola dolara u trgovini sirovinama i energetskim resursima, prenosi Die Presse. Europljani euru žele osigurati status svjetske valute i nastaviti plaćati uvoz samo u svom novcu. Ovo je još jedan korak prema jačanju ekonomske neovisnosti eurozone, objašnjava austrijsko izdanje.

Nitko ne uvozi naftu u tolikim količinama kao Europa, piše Die Presse. No, većina transakcija za kupnju crnog zlata se i dalje obavlja u dolarima. Europska komisija to želi promijeniti, što je dijelom i reakcija na sankcije Washingtona protiv Irana. U Europskoj uniji su ogorčeni činjenicom da su Amerikanci ponovno “koristili dominantni položaj dolara kao oružje“. Osim toga, Europljani žele učvrstiti status eura kao svjetske valute.

Za to je stvorena posebna radna skupina koja će se boriti protiv monopola američke valute u području trgovine sirovinama i energetskim resursima. Uz ostale, u skupini su i predstavnici austrijskog naftnog koncerna OMV i talijanske naftne i plinske tvrtke Eni. Stvaranje te strukture je još jedan korak za Europu da se riješi dolara. Rusija i Kina su već podržale su inicijativu.

Radna skupina se u četvrtak sastala u Bruxellesu. Službeni podaci o kojima se raspravljalo su tajni. No dan prije sastanka je belgijski istraživački centar Bruegel “sasvim slučajno” objavio je materijal u kojem je predložio korištenje eura za izračune na tržištu nafte.

“Trgovanje energijom u eurima će ojačati gospodarsku neovisnost Europe”, kaže tekst. Pitanje koje će valute dominirati na naftnom tržištu izrazito je političko.

“Budući da su za kupnju nafte potrebni dolari, američka valuta je u stalnoj potražnji”, objašnjava Die Presse.

Ali s ekonomske točke gledišta, za Europu nikada nije imalo smisla plaćati uvoz u američkom novcu. To je više bio ustupak.

Sada, kada je Donald Trump raskinuo nuklearni sporazum s Iranom, petrodolarski konsenzus se bliži kraju. Ipak, ne moraju svi u eurozoni definitivno podržati inicijativu Bruxellesa. U Europskoj središnjoj banci mnogi smatraju da tržište na putu ne bi smjelo imati prepreke i da se mora odrediti “naftna valuta” koja je sama po sebi najpovoljnija.

Die Presse

Dedolarizacija – Od Muammara Gaddafija do prodaje nafte u juanima u Šangaju

 

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
antiimperijalista
Gost
antiimperijalista

a, jbg_a moji ameri, kurbin pir je završio, lipo je bilo dok je trajalo, ali, i sami ste svijesni, da je jednom i tomu morao doći kraj, što ste jamili, jamili ste, od sada “pošteno”.

Sparkling
Gost
Sparkling

E, neznam baš kolega da če se to samo završiti na riječima i nekom sitnom prepucavanju. Svi mi znamo da i oni znaju ako se petro dolar ne održi izuzetni su u stanju aktivirat spavače Isil-a u EU, i da vidiš onda frke. A ovih podguznih muha od Eu političara ima na izvoz. Nažalosz na vrlo močnim mjestima. Nebude to išlo samo tako lako.
LP

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik

Vec su ih aktivirali. U Skoplju uhvacena grupa koja je pripremala neku malo vecu frku u koju su ukljucene eksplozivne materije.

Mikojan
Gost
Mikojan

U Francuskoj aktivirani odmah nakon spomena EU vojske. Sad je red da se Njemačka oslobodi okupacije stranih vojnih sila a tek onda jačati Europu. Nije Europa loša ideja ali su je krivo postavili, još uvjek je u stvaranju i moglo bi se sve posložoti da bude funkcionalna, prvenstveno administracija a onda i sve ostalo.

nonwo
Gost
nonwo

Spavači isila su već predugo na spavanju ..do sada(dok su na čekanju) su imali priliku saznati iz portala što su to korisni idioti….Žive s europljankama pa više ne vjeruju u djevice…..A cia će za njih imati sve manje love i vremena s obzirom da su se preračunali u prekobrojnim aktivnostima širom planete…Osim toga stasale su i druge službe…ruske,kineske…,huaweii prate što “facebook” ne stiže…
A i što će im teroristički napad u srcu eu ako nitko neće povjerovati u njega ni radi toga pokretati ratove…
ni gladne bebe više ne pale…

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice

Ja mislim da NATO ne može “čuvat” cijelu EU. Ne vise. NATO će se morat povuci na granice kakve su bile prije pada B zida.
I Njemačka će se ponovo podijelit na dvije.
Bez zida. Zone sigurnosti.
Jer USA neće htjet izac iz Niemacke.
Rusi i USA će podijelit zone utjecaja, kao prije zida, ali naravno sa puno navlačenja sa mnogim interesnim grupama.
Izbjeglice neće pocet ubijat po EU, bit će vraćene u svoje zemlje.
Razmišljam na glas…
Ovo je sve bez ispaljenog metka, samo malo povlačenja raketa na zapad.

tihobl
Gost
tihobl

Vec je krenulo povlacenje sa brexitom. Anglosakosni ce se utvrditi u pet ociju, a kontinentalne nepirijatelje nahuskati jedne na druge kao toliko puta do sad. Kad se Evropa razrusi kao u I i II sv. ratu oet ce izmisliti marsalov plan. Isti su kao Holivud koji svakom uspjesnom filmu snimi nekoliko nastavaka.

Šok
Gost
Šok

nato služi da drži švabe doli usa unutra a ruse vanka evrope
jedino što će se mijenjati je iznos reketa tj. plaćanje zaštite.

Vladimir
Gost
Vladimir

Nadam se, ali ne vijerujem bas puno. Jedna je stvar kaj bi Evropljani htijel, a druga je stvar kaj im khazari dozvole.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton

EU komisija, kao nekakva vlada morala bi se podjednako odnositi prema svim članicama tvorevine koja se zove EU. U slučaju Južnog toka, pod utjecajem SAD, ali ne treba zaboraviti i protivljenje Njemačke, Bugarska je odustala., Izdala je zabranu Bugarskoj, koja je zbog toga srušila taj projekt i tako gotovo polovini Europe uskratila opskrbu plinom tim pravcem. Na taj način je Bugarska nanijela veliki štetu sebi, kao i ostalim zemaljama južne i središnje Europe. Ponovo se pokazalo šta je u stvari EU. ”Prestižna zajednica” gdje te briselska birokacija tjera da nešto radiš na svoju štetu. Antipod tome je Sjeverni tok 2.… Pročitaj više »

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton

EU bi se mogla u budućnosti naći u problemu. Neki isporučitelji energenata se okreću Aziji. A mogla bi i Rusija. Okrenuti se onima koji hoće sa njom surađivati. Npr. Indiji. Sa kojom imaju raniji dogovor o izgradnji naftovoda. Trebao bi ići preko Irana, a paralelno sa njim najverovatnije i plinovod. Rusija i Južna Koreja već 30 godina imaju ugovor o plinovodu, koji treba ići preko Sjeverne Koreje. A to sve češćim kontaktima između dviju Koreja, sve više postaje izvjesno. Iran, neke zemlje centralne Azije. Sada i Venecuela. Iako stanje tamo još nije do kraja definirano. Na azijskom tržištu se postižu… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo

Eurotičari su se uspavali desetljećima slušajući naredbe ciokauboja…Zaneseni u svom svijetu “političke korektnosti” zaboravljaju da s propašću ciokauboja(dolara) mogu i sami potonuti.Ovo izgleda kao bježanje štakora s broda koji tone…austrijski naftaši i talijanski naftaši(štakori) prvi…
” Nema vise ljubavi ciao amore mio sto je bilo zaboravi zbogom ostaj mi sad, adio.”

nekoime
Gost
nekoime

europska tehnologija + ruske sirovine + kinesko tržište, baš ne vidim neku propast na vidiku.

nonwo
Gost
nonwo

ne razumijem što je pjesnik htio reći?
Prelaze s dolara na euro zato jer očekuju a)gubitak u dolarskom poslovanju b)dobitak u dolarskom poslovanju.Ne zaboravimo da govorimo o naftašima,njih ne zanima ideologija..

Tomica
Gost
Tomica

Nije to prvi put da se uskoprcaju ali sve to brzo splasne kad počne zavrtanje ušiju. Niko u EU niti svi skupa nisu dovoljno moćni i neovisni da se usprotive SAD. Vremenom će SAD toliko oslabiti pa će, kao i svaki čopor, Zapad rastrgati svog predvodnika od kojeg su zazirali i bespogovrno slušali dok je bio snažan. Još ćemo dočekati da ih Kina i Rusija spašavaju od saveznika.

Segota
Gost
Segota

I to je moguće!!

Deøko sa ulice
Gost
Deøko sa ulice

Da. Nikom nije u interesu da se USA raspadne, jer onda nema “protuteže”.
Btw, Putin jako poštuje “amerićke partnere”, kako uvijek kaže.

Ray
Gost
Ray

Mnogima je u interesu da se USA raspadne.

Deøko sa ulice
Gost
Deøko sa ulice

Baš se mislim, Babić je uz ostalo, uredno pokupio sve naše komentare i složio veliki tekst o slabjenju USA hegemonije u svijetu. Što je dobro. Zajedno smo rekapitulirali i jasno nam je da je USA u strmoj silaznoj putanji. Ovo sam htio reći. Jako opasno vrijeme po cijelo čovječanstvo. USA i Izrael imaju previše oružja. Može nam svima biti drago da konačno USA gubi tlo pod nogama, nema snage drugima naređivati što da rade. Ali… Bojim se da se toliko velika USA ratna mašina ne može zaustaviti samo tako. Svi “normalni” internacionalni zakoni se krše, vlada potpuni KAOS. U bilo… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo

Ako bude tako,a nadam se da neće iako se od nade ne živi…
Svi s portala ćemo se sjetiti kako je jedan komentator(ne mogu se sjetiti nicka?),neprekidno zagovarao preventivni atomski udar kako bi mi s ove strane imali šansu da preživimo(mi ili oni).I uvijek je za to dobivao minuse.

koerngwegrfpuwefupweud
Gost
koerngwegrfpuwefupweud

Ivo i ja smo uvijek zagovarali preventivini udar. Ako rusi misle da će im tama dozvoliti da se naoružaju protiv postojećih oružja sa ciozapada naivni su. Dok rusi budu štancali nove rakete ovi štancaju mikro i makro dronove koje će nosaći dostavljati gdje god rusi imaju nešto strateške namjene. Zato rusi trebaju udariti preventivno. Kad sam ovdje rekao da je perimetar i mrtva ruka mit ovdje su mi se smijali, nakon mjesec dana to izjavi ruski general. Kad sam prije 15 godina izjavio da će Putin biti novi šiklgruber i da će od Rusije napraviti novu Njemaćku smijali su mi… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo

koerngwegrfpuwefupweud@Rusi će usavršiti tehniku ometanja elektronike i vratiti mikro i makro dronove na polazište…;)

koerngwegrfpuwefupweud
Gost
koerngwegrfpuwefupweud

Samo pogledaj kako su ruse u prvom valu iznenadili sa onim sklepanim dronovima kojih je bilo desetak, sad zamisli kad ih krene na tisuće i poćnu se rojiti a imaju svoj algoritam koji ih vodi i nemaju operatere u čemerici za komandama tako da se ne može ometati veza. Jedino EMP tu pomaže, al rusi ih moraju imati u količinama ko korejci kaćuša Gradova……………..a to je malo teže…………..

Direktor
Gost
Direktor

@koerngwegrfpuwefupweud, pa tu je problem, desetak, da ih je bilo tesetak tisuća onda je to druga stvar, nisu više šezdesete pa da na novu tehnologiju nemaju brzi odgovor, onih desetak je bio odličan pokazatelj gdje je rupa u sistemu, sad je pokrpana, sljedeći udar mora biti nešto novo, više nikakvi rojevi mikrodronova nisu iznenađenje.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton

Bravo Subaru.
Iako su Ti prognoze tamne.
A ja mislio da si samo slučajni prolaznik s visokom općom kulturom iz zvjezdoznanstva. 🙂

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice

Iskreno se nadam da će se riješit diplomacijom.

Sarka
Gost
Sarka

Off topic
Sta se desava u Albaniji?
Ko rusi vladu tamo?

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Crveno-crni prsluci?

tihobl
Gost
tihobl

MAduro i Asad, ko bi drugi rusio demokratiju.

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo

Radnu skupinu,? Kad zelis po starome tad osnujes radnu skupinu,
ili povjerenstvo, vec videno.
Odlaskom dolara kao glavne valute pitan vas koja druga zemlja je sposobna svojim defictom hrant planetu?

Mikojan
Gost
Mikojan

Daj, na prvi pogled pročitao sam da su Rusi tamo a kad ti napisa ruŠi, nemoj me tako cimati ! 🙂

Sarka
Gost
Sarka

Moram se navući da koristim opciju čudnih slova na švedskom pametnom telefonu, a to iziskuje vremena.
Osim toga, brze mi ide kuckanje kada umjesto cudnih slova koristim ona koja svi imaju.
I nadam se da cu biti shvacen.
Problem moze nastupiti ako napisem npr.
Lopovi su se sakrili iza zidova.

Direktor
Gost
Direktor

Moramo koristiti TANJUGovu telex motodologiju, cc ili ch za čć, zz za ž, ss za š, zczc za početak tekta i nnnn za kraj. 🙂

Koča Popović
Gost
Koča Popović

Ameri Albancima zatežu lanac da pokažu tko je gazda.

Kanncer
Gost
Kanncer

Dečki se zajebavaju s dedolarizacijom, petro$ je desetljetno oružje kojim cionisti pljačkaju cijeli svijet, ako im netko zaozbiljno zavrne tu pipu cioni će pokrenuti nuklearni rat protiv svih jer su u pitanju ogromni prirodni resursi kojih se banda želi domoći pod svaku cijenu, pa i pod cijenu – posle mene potop

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Najprije je išlo Macronovo spominjanje Europske vojske, onda je uslijedila izgradnja platnog sustava za transakcije s Iranom i europsko nepristajanje na razvrgnuće sporazuma s Iranom. Još su jedino na snazi sankcije prema Rusiji (koje EU uredno zaobilazi trgujući s Rusijom kao i prije sankcija). Ovo s eurom za naftu je – čini se konačno osamostaljenje EU.

tihobl
Gost
tihobl

Nisam od tebe ocekivao tako pesimistican post. Mislio sam da ces pisati o demokratskim evropskim snagama poput Poljske, Hrvatske, Danske i sl. koje ce se usprotiviti i blokirati ovakve planove. Ionako su za dedolarizaciju nestabilne zemlje poput Njemacke i Francuske, kojima bi bilo bolje da se pozabave sa isilovcima povratnicima. Ako i ti dignes ruke od evroatlanske unije postace dosadno citati komentare.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Ne baratam s pojmovima optimizam/pesimizam. Ništa nije crno-bijelo, naročito u današnjem svijetu. Oko 63% svih deviznih rezervi svih zemalja na svijetu je u američkom dolaru, u euru je oko 20%, ostalo do 100% je u svim ostalim valutama. Jasno je kako je dolar svjetska rezervna valuta i to neće prestati biti preko noći. Ne zato što bi se netko klanjao Amerikancima ili ih volio, mrzio, nego zato što nitko ne želi obezvrijediti vlastite devizne rezerve. SAD su sila i za njeno rastakanje je potreban jako dug period.

tihobl
Gost
tihobl

Kod svih piramidalnih sema bitno je na vrijeme izvuci pare. Oni koji prvi izvuku dobro prodju, a oni koji zakasne puknu. Ista stvar je sa deviznim rezervama – neki vec godinama prelaze na zlato.

Šok
Gost
Šok

najveća opasnost za dolar je pucanje balona derivata, to je nekoliko puta veće od realnog sektora, nikakva dedolarizacija ili prestanak trgovanja u dolarima neće potresti dolar i svijet kao kad se taj balon ipuše,

tihobl
Gost
tihobl

Prosli balon su zakrpili stampanjem dolara i trosak prenijeli na citav svijet. proracunaj sta ce biti kad ostanu bez zakrpe.

Šok
Gost
Šok

posljedice Lehman Brothers bankrota iz 2008 osjećamo i danas i žestoko je uzdrmala cijeli svijet a on je prskalica u odnosu na tsar bombu derivata

Direktor
Gost
Direktor

aha, kao što sam kažeš, ništa nije crno-bijelo, pa tako ni Dolar nije vjećan, sve je moguće pa i njegov pad preko noći. Jedini problem je u tome što amerikanac nije japanac, japanac umire sam a amerikanac pokušava ubiti što više ljudi prije nego sam umre. Zato se svi boje pada Dolara, jer neće propasti sam kao npr. jugo Dinar itd.

Šok
Gost
Šok

Direktor
točno tako kako si napisao
zato je svima koji su ovisni o dolaru u interesu da što duže traje i da što više zarade na njemu,
to je takva vrsta ekonomije još od napoleonova vremena kada su je uveli englezi,
ali ju je usa uspjela preuzeti i za to su joj trebala dva velika rata,

sada probaj naći odgovor koji će novi hegemon potisnuti dolar onako kako je usa potisnula funtu, kroz koliko ratova?

Mikojan
Gost
Mikojan

Povjerovati ću u to kad Njemačka bude slobodna i suverena.

Šok
Gost
Šok

“slobodna i suverena.”
kad bude vlasnik svoje industrije i svog kapitala
a to nećeš dočekati nikada

Deøko sa ulice
Gost
Deøko sa ulice

Alerik, ili danas neko drugi piše pod tvojim nikom, ili si se “prosvijetlio”.
Ne prepoznajem te u ovim komentarima.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Možda možeš pronaći neke moje komentare koji su u kontradikciji s ovim?

Deøko sa ulice
Gost
Deøko sa ulice

Ne mogu pronaći ni svoje haha 🙂

Ivo
Gost
Ivo

Ima more njih, ali čemu gubiti vrijeme na gluposti. Ionako vas je nekoliko.

Fike
Gost
Fike

Hej, “decko”, ti si ovde od nedavno pa ne znas da sam ja odavno komentarisala da pod nickom Son of Alerik komentarise vise osoba i to urednici portala. Cilj toga je da se podstakne i raspiri diskusija i poveca posecenost portala. Naravno urednici portala su “sekundarno” (to u ovdasnjem slengu znaci ” u roku od jedne sekunde”) pokusali da me demantuju odgovorom na moj post cime su samo postigli suprotni efekat.

Lucija
Gost
Lucija

Kako tko. Nekoliko stotina francuskih poduzeća posluje u Rusiji, ali francuski farmeri su na gubitku. Eu podosta gubi na sankcijama.

Splitexpress
Gost
Splitexpress

Euro treba prije ključni iskorak prema pravoj valuti,a ovo je trenutak kada okolnosti mogu prisiliti skeptike da otpuste kočnice?Zajednicko ministarstvo financija,isti porezi,iste kamate?Bez ovih iskoraka i EU je u opasnosti,a sa ovima bila bi korak bliže Sjedinjenim državama Evrope?

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice

Milsim da će se kroz vrijeme sve suverene države vratiti svojim nac. valutama.
Jer ako ne kontroliraju svoj novac, nisu ni suverene, a ni samostalne.
Ideja o jednoj vladi, jednoj valuti, jednoj vojsci samo znači da siromašne zemlje, u “jednakim” uvjetima, mogu biti samo još siromašnije.
U praksi, dominacija bogate Njemačke i Francuske elite,
nad svim članicama EU.

Siniša
Gost
Siniša

PetroEuro….treba spriječiti svaku mogućnost opcije “sjaši Murta da uzjaše Kurta”.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik