Udar na petrodolar iz Bruxellesa – EU energente i sirovine želi plaćati samo u euru

dolar usd sankcije ekonomija
55 komentara

Pet godina nakon što je Peking pokrenuo proces dedolarizacije svijeta, ovome se trendu želi pridružiti i Europska unija. Naime, Bruxelles je osnovao posebnu radnu skupinu za borbu protiv monopola dolara u trgovini sirovinama i energetskim resursima, prenosi Die Presse. Europljani euru žele osigurati status svjetske valute i nastaviti plaćati uvoz samo u svom novcu. Ovo je još jedan korak prema jačanju ekonomske neovisnosti eurozone, objašnjava austrijsko izdanje.

Nitko ne uvozi naftu u tolikim količinama kao Europa, piše Die Presse. No, većina transakcija za kupnju crnog zlata se i dalje obavlja u dolarima. Europska komisija to želi promijeniti, što je dijelom i reakcija na sankcije Washingtona protiv Irana. U Europskoj uniji su ogorčeni činjenicom da su Amerikanci ponovno “koristili dominantni položaj dolara kao oružje“. Osim toga, Europljani žele učvrstiti status eura kao svjetske valute.

Za to je stvorena posebna radna skupina koja će se boriti protiv monopola američke valute u području trgovine sirovinama i energetskim resursima. Uz ostale, u skupini su i predstavnici austrijskog naftnog koncerna OMV i talijanske naftne i plinske tvrtke Eni. Stvaranje te strukture je još jedan korak za Europu da se riješi dolara. Rusija i Kina su već podržale su inicijativu.

Radna skupina se u četvrtak sastala u Bruxellesu. Službeni podaci o kojima se raspravljalo su tajni. No dan prije sastanka je belgijski istraživački centar Bruegel “sasvim slučajno” objavio je materijal u kojem je predložio korištenje eura za izračune na tržištu nafte.

“Trgovanje energijom u eurima će ojačati gospodarsku neovisnost Europe”, kaže tekst. Pitanje koje će valute dominirati na naftnom tržištu izrazito je političko.

“Budući da su za kupnju nafte potrebni dolari, američka valuta je u stalnoj potražnji”, objašnjava Die Presse.

Ali s ekonomske točke gledišta, za Europu nikada nije imalo smisla plaćati uvoz u američkom novcu. To je više bio ustupak.

Sada, kada je Donald Trump raskinuo nuklearni sporazum s Iranom, petrodolarski konsenzus se bliži kraju. Ipak, ne moraju svi u eurozoni definitivno podržati inicijativu Bruxellesa. U Europskoj središnjoj banci mnogi smatraju da tržište na putu ne bi smjelo imati prepreke i da se mora odrediti “naftna valuta” koja je sama po sebi najpovoljnija.

Die Presse

Dedolarizacija – Od Muammara Gaddafija do prodaje nafte u juanima u Šangaju

 

DedolarizacijaPetrodolarValuta
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
antiimperijalista
5 godine prije

a, jbg_a moji ameri, kurbin pir je završio, lipo je bilo dok je trajalo, ali, i sami ste svijesni, da je jednom i tomu morao doći kraj, što ste jamili, jamili ste, od sada “pošteno”.

Vladimir
5 godine prije

Nadam se, ali ne vijerujem bas puno. Jedna je stvar kaj bi Evropljani htijel, a druga je stvar kaj im khazari dozvole.

nonwo
5 godine prije

Eurotičari su se uspavali desetljećima slušajući naredbe ciokauboja…Zaneseni u svom svijetu “političke korektnosti” zaboravljaju da s propašću ciokauboja(dolara) mogu i sami potonuti.Ovo izgleda kao bježanje štakora s broda koji tone…austrijski naftaši i talijanski naftaši(štakori) prvi…
” Nema vise ljubavi ciao amore mio sto je bilo zaboravi zbogom ostaj mi sad, adio.”

Sarka
5 godine prije

Off topic
Sta se desava u Albaniji?
Ko rusi vladu tamo?

Tomica
5 godine prije

Nije to prvi put da se uskoprcaju ali sve to brzo splasne kad počne zavrtanje ušiju. Niko u EU niti svi skupa nisu dovoljno moćni i neovisni da se usprotive SAD. Vremenom će SAD toliko oslabiti pa će, kao i svaki čopor, Zapad rastrgati svog predvodnika od kojeg su zazirali i bespogovrno slušali dok je bio snažan. Još ćemo dočekati da ih Kina i Rusija spašavaju od saveznika.

Son of Alerik
5 godine prije

Najprije je išlo Macronovo spominjanje Europske vojske, onda je uslijedila izgradnja platnog sustava za transakcije s Iranom i europsko nepristajanje na razvrgnuće sporazuma s Iranom. Još su jedino na snazi sankcije prema Rusiji (koje EU uredno zaobilazi trgujući s Rusijom kao i prije sankcija). Ovo s eurom za naftu je – čini se konačno osamostaljenje EU.

Deøko sa ulice
5 godine prije

Baš se mislim, Babić je uz ostalo, uredno pokupio sve naše komentare i složio veliki tekst o slabjenju USA hegemonije u svijetu. Što je dobro. Zajedno smo rekapitulirali i jasno nam je da je USA u strmoj silaznoj putanji. Ovo sam htio reći. Jako opasno vrijeme po cijelo čovječanstvo. USA i Izrael imaju previše oružja. Može nam svima biti drago da konačno USA gubi tlo pod nogama, nema snage drugima naređivati što da rade. Ali… Bojim se da se toliko velika USA ratna mašina ne može zaustaviti samo tako. Svi “normalni” internacionalni zakoni se krše, vlada potpuni KAOS. U bilo kakvom dogovoru sa USA, nakon slučaja sa Iranom, u taj dogovor ili potpis koji “garantira” USA, nitko više nije siguran. Moje osobno mišljenje, kad sam vidio da je Putin imao sastanak sa Erdoganom i Rouhanijem, (koji nisu bili u nimalo dobrim odnosima) je da će IRAN dati (kratki) vremenski ultimatum… Čitaj više »

Siniša
5 godine prije

PetroEuro….treba spriječiti svaku mogućnost opcije “sjaši Murta da uzjaše Kurta”.

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

EU komisija, kao nekakva vlada morala bi se podjednako odnositi prema svim članicama tvorevine koja se zove EU. U slučaju Južnog toka, pod utjecajem SAD, ali ne treba zaboraviti i protivljenje Njemačke, Bugarska je odustala., Izdala je zabranu Bugarskoj, koja je zbog toga srušila taj projekt i tako gotovo polovini Europe uskratila opskrbu plinom tim pravcem. Na taj način je Bugarska nanijela veliki štetu sebi, kao i ostalim zemaljama južne i središnje Europe. Ponovo se pokazalo šta je u stvari EU. ”Prestižna zajednica” gdje te briselska birokacija tjera da nešto radiš na svoju štetu. Antipod tome je Sjeverni tok 2. Njemačka će zadovoljiti svoje potrebe za povećanom potrošnjom koju su projektirali. Imaće i višak, a njega će preprodavati srednjoj i južnoj Europi. I to sve u situaciji kad Europa najmanje oko 30% svojih potreba zadovoljava ruskim plinom. A neke zemlje su za vrijeme sankcija Rusiji povećale uvoz ruskog plina i… Čitaj više »

Kanncer
5 godine prije

Dečki se zajebavaju s dedolarizacijom, petro$ je desetljetno oružje kojim cionisti pljačkaju cijeli svijet, ako im netko zaozbiljno zavrne tu pipu cioni će pokrenuti nuklearni rat protiv svih jer su u pitanju ogromni prirodni resursi kojih se banda želi domoći pod svaku cijenu, pa i pod cijenu – posle mene potop

Splitexpress
5 godine prije

Euro treba prije ključni iskorak prema pravoj valuti,a ovo je trenutak kada okolnosti mogu prisiliti skeptike da otpuste kočnice?Zajednicko ministarstvo financija,isti porezi,iste kamate?Bez ovih iskoraka i EU je u opasnosti,a sa ovima bila bi korak bliže Sjedinjenim državama Evrope?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI