Produbljenje krize u proizvodnji nafte

Nafta
4 komentara

Zemlje OPEC + razgovaraju o održavanju majske kvote za smanjenje proizvodnje nafte do kraja 2020. godine. Prema sporazumu iz aprila, zemlje članice OPEC + smanjile su proizvodnju za 9,7 miliona barela po danu samo u maju-junu, a smanjena kvota od 7,7 miliona barela po danu bi se mogla održati od jula do kraja decembra.

“Do kraja 2020. to je vrlo verovatno”, rekao je izvor. Druga dva izvora su potvrdila da OPEC “ozbiljno” želi da zadrži trenutnu kvotu posle juna.

Prema aprilskim sporazumima, zemlje OPEC + su smanjile proizvodnju za 9,7 miliona bodova samo u maju-junu, a koristile su smanjenu kvotu od 7,7 miliona barela po danu od jula do kraja decembra. Sporazum ostaje na snazi do kraja aprila 2022. godine.

Još uvek nije poznat položaj Rusije, najvećeg proizvođača nafte u OPEC +. Prema izvorima TASS-a, u utorak je ruski ministar energetike Aleksandar Novak razgovarao o ovom pitanju na sastanku sa naftnim kompanijama, ali među ruskim proizvođačima nije bilo zajedničkog stava. U međuvremenu, portparol predsednika, Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je dogovor bio efikasan, jer je zahvaljujući njemu izbegnut nosedivan scenario.

Sporazum OPEC + stupio je na snagu 1. maja i podrazumijeva smanjenje proizvodnje nafte od 9,7 miliona bpd od maja do juna. Rusija i Saudijska Arabija će, prema sporazumu, smanjiti proizvodnju nafte jednakim udjelima – 2,5 miliona barela baznog nivoa od 11 miliona barela.

OPEC
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
*Ime
3 godine prije

“nosedivan scenario” 🙂

Spacevoodoo
3 godine prije

Naftu nebi trebalo gledati izdvojeno od ostalih promjena oblika energije koje ljudi na zemlji upotrebljavaju za život na zemlji.
Rađene su višedesetljetne strategije na globalnom kao i na nivoima država.
U najnovijem preslagivanju uticaja za kontrolu energije dosta dosadašnjih paradigmi dolazi u pitanje.
Puno je silnica koje djeluju u različitim smjerovima među velikim i malim igračima gdje se male uvjerava kako su nebitni što mali bez preispitivanja prihvaćaju.
Previše je raznih i točnih i netočnih informacija i podataka o stanju rezervi, potencijala i štetnosti za promjene oblika energije i sve se svodi na to kako se loše piše onma koji resurse za promjenu oblika energije nemaju pod svojom kontrolom.

Pedro del negro😎
3 godine prije

Glavno da nama dižete cijenu benzina u nebo …. stoko!!!

Max
3 godine prije

Mislim da je Putin ovo odigrao i to dobro.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI