Mogućnost Cyber napada na Britaniju

Kina
5 komentara

Upozorenje o potencijalnom hakerskom napadu dolazi nakon što se, navodno, britanska vlada priprema za najavu “velikog preokreta” za Huawei zbog kojeg će kineskom tehnološkom gigantu biti zabranjeno da učestvuje u razvoju britanske 5G infrastrukture.

Dejli mejl je citirao neimenovane izvore da tvrdnja da će kineski hakeri pokrenuti takozvani “ciber-9/11” napad na Britaniju.

Izvori su ukazali na zabrinutost ministara vlade zbog diplomatskog “šamara” između Pekinga i Londona zbog Hong Konga, Huaweia i koronavirusa, što bi konačno moglo rezultovati hakerskim napadom na Veliku Britaniju.

“Očigledno je da je to dio naših razgovora. Ali istovremeno, sav rizik se mora sagledati u krugu. Huawei je pretnja i ako se ne odgovori na nju, ugrožava se nacionalna bezbjednost. Međutim, sve akcije imaju svoje posledice i ne mogu se odbaciti” , tvrdi jedan od izvora.

U najgorem scenariju ciber napada, hakeri mogu oštetiti računarske mreže Velike Britanije, što bi moglo dovesti do prekida rada telefona i struje i zaustaviti bolnice i kompanije, tvrde izvori.

Te primedbe usledile su u subotu od strane britanskog ministra bezbednosti Conor McGinna, pozivajući se na “vrijeme pojačanih tenzija”, i pozivajući vladu da “bude spremna na rizik od ciber napada neprijateljskih država i da se u skladu s tim pripremi”.

Kazao je da “kritična nacionalna infrastruktura zemlje treba biti spremna i sposobna da odvrati svaki takav napad na Veliku Britaniju”.

Upozorenje izvora o mogućem sveobuhvatnom ciber napadu stiglo je nakon što je Telegraph krajem prošle nedelje objavio da je britanski premijer Boris Johnson spreman da ove godine počne da isključuje upotrebu tehnologije kineskog giganta Huaweia u britanskoj 5G mreži”. U februaru je vlada najavila da će Velika Britanija, pod posebnim uslovima, dozvoliti Huaweiu da sudjeluje u izgradnji 5G mreže u Britaniji.

Britansko-kineski sukob oko Hong Konga

Prošle nedelje, kineski ambasador u Velikoj Britaniji, Liu Ksiaoming, osudio je “optužbe” Britanije protiv novoprihvaćenog zakona o nacionalnoj bezbednosti , optužujući Veliku Britaniju za uplitanje u unutrašnje stvari Kine.

Tome je prethodilo britansko ministarstvo vanjskih poslova koje je pozvalo Liua tvrdnjama premijera Johnsona i ministra spoljnih poslova Dominika Raaba da je zakon prekršio kinesko-britansku zajedničku deklaraciju iz 1984. godine, koja Hong Kongu pruža autonomiju do 2047. godine.

ciber-9/11Huawei
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alex
3 godine prije

Došlo je vrijeme da i Britancima netko zapapri juhu, nakon što su stoljećima sijali razdor po svijetu. Pravda je spora, ali dostižna. Nisu za žaljenje, naprotiv! Svako sr*nje koje ih snađe , već su odavno zavrijedili.

ffjord
3 godine prije

Ako ce tko koga napasti to ce Britanija napasti druge.

Emi
3 godine prije

Žuće nisu poštovale potpisane ugovore jer su skupile malo para pa su se obezobrazile ko Fučić i misle da im je sve dozvoljeno, sada će vidjeti da je pero jače od mača. pa će još dobiti na boji od nemoći

Ana
3 godine prije

Ma neeeeeee!! A Rusiju (napadaca i dezurnog krivca za losu probavu zapadnjaka na vlasti….. blabla)su zaboravili???

Max
3 godine prije

Pa sad oni unaprijed znaju da će ih Kinezi napasti. Pa to ne bi smislio ni Del Trotter.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI