Američka vlada planira intervenciju u svijet 5G mreža kako bi se prekinula dominacija kineskog Huaweija

Huewei 5G SAD
12 komentara

Dužnosnici Trumpove administracije održali su razgovore s američkim tehnološkim divovima, tvrtkama privatnog kapitala i rukovoditeljima telekomunikacijskih veterana o strategijama za jačanje prisutnosti države u sljedećoj generaciji 5G tehnologije.

Prema Wall Street Journalu, koji se poziva na svoje izvore, ideje uključuju pomaganje velikim američkim kompanijama, poput CISCO-a, u kupnji europskih proizvođača opreme, što bi moglo uključivati i Ericsson ili Nokiju.

Politički dužnosnici također su razgovarali o podršci prema Ericssonu i Nokiji putem poreznih olakšica i financiranju izvoznih banaka ili podrškama putem privatnog ulaganja, zbog kojeg bi jedna od tvrtki bila privatnog tipa. Drugi prijedlozi sugeriraju podršku „otvorene“ mrežne tehnologije, koja bi novim, američkim poduzećima olakšala razvoj nove tehnologije, kako bi bila kompatibilna s 5G mrežama.

“Projekt naše vlade ovdje unutar Trumpove administracije vrlo je, vrlo jak”, izjavio je direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća Larry Kudlow, a citirao ga je WSJ. Kudlow je dodao da niz glavnih 5G ugovora, dodijeljenih europskim dobavljačima posljednjih tjedana, pokazuje da se tržišna situacija okreće protiv Kine.

Razgovori unutar Trumpove administracije uslijedili su nakon što je, navodno, Bijela kuća planirala ”5G sastanak” za početak travnja i to s Nokijom, Ericssonom, Dellom, Intelom, Microsoftom i Samsungom. Tema je trebala biti o tome kako se boriti protiv kineskog giganta Huaweija, koji sve brže izgrađuje svoje 5G mreže. Međutim, sastanak je morao biti odgođen zbog pandemije koronavirusa.

U međuvremenu, skupina koju predvode američki stručnjaci za telekomunikacije, uključujući bivšeg šefa Nacionalne zrakoplovne i svemirske uprave, Daniela Goldina i bivšeg izvršnog direktora tvrtke Nokia za tehnologiju Hosseina Moiina, ima cilj stvoriti dobavljače, koji bi djelovali ”pod zastavom SAD-a” i koji bi mogli popuniti jaz koji su stvorili američki tržišni prvaci zbog toga što su prije nekoliko godina nestali ili otišli u stečaj, poput Lucent Technologiesa.

Prema ljudima koji su upoznati s tim, grupa je početkom ove godine počela ”gurati” zamisao o konzorciju kojeg bi podržavala vlada, a koji bi izravno ulagao u Nokiju ili u Ericsson.

U radu koji je objavljen u Bijeloj kući, Goldin i Moin napisali su prošle godine da “Prvi put u modernoj povijesti Sjedinjene Države nisu bile lider u rastućem valu novih tehnologija”.

Dok je kineski Huawei sudjelovao u predstavljanju 5G mreža u mnogim zemljama, SAD ga optužuju za krađu trgovinskih tajni i označavaju ga sigurnosnom prijetnjom. Tvrtka je prošle godine djelomično stavljena na ”crnu listu” od strane Washingtona, no ubrzo nakon toga, Trumpova administracija je Huawei stavila na zloglasnu ”Entitetsku listu”, zabranivši američkim tvrtkama poslovanje s kineskom firmom, osim pod posebnim odobrenjem. U svom posljednjem koraku, SAD su pokušavale spriječiti trgovinu između Huaweija i tvrtki koje se bave proizvodnjom poluvodiča.

Huawei je svjetski lider u 5G tehnologiji s više od 3.000 patentnih zahtjeva. Plan je da se u Kini do kraja godine instalira 600.000 5G postaja.

Huawei
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kihot
3 godine prije

Pa to je divno, dajte i 10G uvedite.

Nego, zamolio bih redakciju da notiraju i ako smatraju da je vrijedno objave vijesti kako je Steve Bing, multimiljunaš i kompa od Epsteina počinio “suicid” bacivši se sa 27 kata svoje zgrade. Inače lik je bio drugi najveći financijer Clinton kampanje, odmah iza Kill Bill Gatesa.

mislim
3 godine prije

Prvi put u modernoj povijesti Sjedinjene Države nisu bile lider u rastućem valu novih tehnologija”.
i ja nisam pušio dok nisam zapalio prvu cigaretu.

Arkaj
3 godine prije

Potrebno je primjetiti da ove mjere američke administracije nemaju nikakve veze s logikom otvorenog tržišta i školski su primjer državne intervencije u ekonomiju. Prethodne američke mjere protiv Huwaeia su čak očit primjer ekonomskog ratovanja i neprijateljskog ponašanja prema kompaniji. Iskreno se nadam da su zakasnili i da će se tehnološki zaostatak USA na ovom polju i dalje povećavati. To što pribjegavaju ovako drastičnim mjerama neprimjerenim za mirno doba dokaz je da im je voda došla do ušiju….

Max
3 godine prije

Da nisu sami preselil proizvodnju u Kinu , Mnoge Kineske tvrtke ne bi bile vodeće.

Red Dog
3 godine prije

I uspeva.
Zapadni biznis zapravo nije zanimao 5G. Suvise velike investicije, presporo vracanje novca. Prepustili su to kinezima. Sada, kad su se zakacili za njih, ce uraditi kako kazu budale, samo da prestaje gnjavaza. Jedino je Johnson rekao da ce uvesti kineski, ali samo za civilni deo. Ako ga ne ucenjuju da se predomisli i on.
Pucanstvo je bilo zaplaseno teorijama zavere o 5G. Ali to vazi samo za kineski. Kad nestaje kineski kao alternativa ce prestati. Onda neka se vrate haarpu i chemtrailsima

SOMPOMPIR
3 godine prije

Prokleti Kinezi, počeli su raditi kopije bolje od originala 😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI