Amerika klizi u građanski rat ili je đavo došao po svoje

Trump pristalice
17 komentara

Sa populističkim izjavama Donalda Trumpa u Bijeloj kući i liberalima koji su kipjeli od osvete, glasači su ostavljeni po strani u ovoj “igri prestola”.

Hoće li se sukob preliti sa digitalnog prostora na ulice američkih gradova?

Počnimo sa očiglednim, a to su Republikanci i Demokrati koji su trenutno zaključani u žestokoj borbi za vlast koja izgleda kao da će se okončati katastrofom. Ne radi se samo o tome da je konkurencija između dvije glavne stranke užasna, već da su njihove konkurentske vizije za Ameriku tako radikalno drugačije. Pošto liberali postaju sve progresivniji na načine koje konzervativci nikada neće prihvatiti, gotovo je nemoguće vidjeti kako dvije grupe mogu živjeti zajedno pod istim krovom.

Politička temperatura u Washingtonu je blizu tačke ključanja, jer se dvije stranke svakoga trenutka, svakoga dana, prepucavaju na društvenim mrežama, koje na ovaj način postaju “anti-društvene”.

Čini se da novi trend u američkoj politici čini više štete nego koristi. Zaista, gotovo je zastrašujuće smatrati da se politički život ako ne i budućnost same Amerike gradi na porukama od 280 znakova, umjesto mirne, racionalne, međuljudske debate. Pokazalo se da je “Russiagate” plod mašte i teorija zavjere. Međutim, situacija se ne smiruje i zapravo postaje još gore.

Trenutno lutajuća inkvizicija Demokratske stranke u stalnoj potrazi za novom konfrontacijom okrenula je svoju pažnju na pitanje rase – ili preciznije, rasizma. Zapravo, postoji potpuno novi obrt u ovoj sagi koji se ne čini ni malo povoljan za budućnost zemlje.

Prošlog mjeseca, četiri “progresivne” članice Demokratske stranke, koji su novoizabrane članice Kongresa poznatije kao “Odred” (the Squad) Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib i Ayanna Pressley, započele su borbu protiv članova sopstvene stranke. One su se protivile svojim kolegama zakonodavcima koji podržavaju program od 4,6 milijardi dolara pomoći ljudima koji pokušavaju da ilegalno iz Meksika pređu u SAD.

Četiri “progresivke” kažu da masovni troškovi ovog programa ostavljaju migrante ranjivim na uslove “koncentracionog logora” koje moraju izdržati na granici. Bilo bi osvježavajuće vidjeti sličan program za milione amerikanaca bez krova nad glavom koji sada vrlo neizvjesno žive u šatorskim gradovima širom zemlje.

Ovdje počinju da se zahuktavaju stvari. Tokom rasprave Nancy Pelosi nazvala je progresivnim zakonodavcima, sve “obojene” žene, u izolovanom “svijetu Twittera” za koji je rekla da ga nastanjuju. Nancy Pelosi kritikuje samo političke pozicije četiri žene, ne i njihovu boju kože ili rasnu pripadnost. Ipak, upravo su tako ljevičarski progresivci formulisali njene primjedbe.

U komentarima Washington Post-a, Ocasio-Cortez je kritikovala Pelosi za “eksplicitno izdvajanje novoizabranih obojenih žena”.

Ocasio-Cortez-ova koleginica, Rashida Tlaib je dala sličnu izjavu u intervju za CBS, kada je izjavila: “Činjenica je da smo žene različite boje kože, tako da kada nas izdvojiš, moraš biti svjestan toga, šta radiš, pogotovo zato što neke od nas dobijaju prijetnje smrću”.

Ovi komentari su značajni. To pokazuje da je mentalitet socijalne pravde, u koji su se liberali kleli, napravio pun krug i sada počinje da napada Demokratsku stranku. Pogrešan argument kaže da samo zato što su određeni političari druge boje kože ne mogu biti predmet kritika, čak i od strane članova unutar sopstvene političke partije. To je nevjerovatno opasna situacija, koja je naveo Mike Kelly-a da kaže “I ja imam boju kože, ja sam bijelac!”.

Postavlja se pitanje kako se očekuje da će jedna žestoka multikulturna zemlja krenuti naprijed kada se čuju “vapaji rasizma” svaki put kada se uloži prigovor na dio zakona koji je predstavila manjina. Nije previše teško zamisliti, pogotovo ne u ovom vremenu, kako teško zakonodavstvo funkcioniše zbog latantnog straha od uvrede neke marginalizovane grupe.

Nažalost to nije kraj priče, Donald Trump, osjetivši pogodno tlo unutar Demokratske stranke, je pokrenuo lavinu tvitova koji su bili usmjereni na “Četiri jahača Apokalipse” gdje ih je pozvao da se vrate i pomognu u obnovi potpuno devastiranih i kriminogenih mjesta iz kojih su došli. Od njih četiri, samo je Ilhan Omar rođena izvan SAD-a u Somaliji.

Nepotrebno je reći da su odgovori demokrata došli brzo, bijesno i vrlo nespretno. Nancy Pelosi je otišla tako daleko da je nazvala trumpove tvitove “rasističkim” sa još više prijetnji o opozivu (impačmentu) predsjednika SAD.

Trump je iskoristio ukazanu šansu da bi progresivne kongresmene nazvao anti-izraelskim, pro Al-Queda i pristalicama komunizma. Ako je ovo opus stvari sa kojima se ide na izbore 2020. godine čekaju nas još mnoga iznenađenja. U svakom slučaju glavno pitanje u ovom trenutku je: Da li ovo ludilo vođeno ispraznošću zaista služi interesima američkog naroda? Ako ih zabavljaju prepucavanja na Twitteru i razne uvrede i kvalifikacije koje političari upućuju jedni drugima preko društvenih mreža onda stvarno američki narod nema šta da se žali.

Mnogi amerikanci su svjesni neprekidne bitke koja se svakodnevno vodi između Republikanaca i Demokrata od kada je Trump stupio na dužnost. Mnogo se toga nagomilalo tokom proteklih godina i jedna iskra je dovoljna da pokrene požar kojeg neće biti moguće ugasiti nekakvim Twitter porukama.

Konačno, apsurdne tvrdnje u vezi sa rasom i rasizmom u najmultikulturalnijoj zemlji na svijetu nikada neće služiti interesima Sjedinjenih Država, gdje su toliki ljudi direktni potomci migranata. Ovakve tvrdnje će samo doprinjeti produbljivanju razlika i animoziteta među različitim kulturama.

RT/Robert Bridge

Demokratirepublikanci
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mike
4 godine prije

ko pobedjuje…anglosasi ili ciohazari….

Jozo
4 godine prije

Kako Iran odbrojava svoj prvi nuklearni pokus? Priprema, pozor S.A.D

Mateja
4 godine prije

Isti so kot tretji rajh. V razmejiti jih bo potrebno v dva dela.

nekoime
4 godine prije

Za početak će podjela USA na sjever i Jug biti dovoljna, a dalje ćemo vidjeti….

Mercury
4 godine prije

@ Mercury

Bilo bi zanimljivo dodati da na neprestane upite nisu osudile fizičko nasilje Antife. Niti kada su prebili onog novinara niti kada je onaj jurišao koktelom “za oslobođenje svih migranata”.

tuf
4 godine prije

Ovime je tek zagrebana površina situacije – SAD je trenutno polariziran na svim razinama, ne samo stranačkoj. Mediji, kao i kampanje putem socijalnih mreža su odigrali ključnu ulogu u podjelama, koje su dovedene do apsurda i dešavaju se na svim razinama – od školske, gdje proslavu mature počinju dijeliti po rasnoj pripadnosti, revizije udžbenika i spomeničke baštine, preko javnog života gdje se “white man privilege” pronalazi u svemu a istovremeno se tzv. “pozitivna diskriminacija” gura u slučaju opskurnih skupina – do korporativne i političke razine, gdje upravo ključa ispolitiziranost na temelju rase, seksualne i ideološke orijentacije na temelju koji se odlučuje o vodećim kadrovima, politikama, zakonima i poslovnim strategijama. Usudio bih se reći da ovakva politizacija (i ideološka kontaminiranost) apsolutno svega nije NIKADA postojala u SAD-u tijekom njihove kratke povijesti. Netko tko bi htio zapaliti iskru unutarnjeg sukoba uopće ne bi trebao imati problema u trenutnoj koncentraciji opasnih podjela i… Čitaj više »

Red Dog
4 godine prije

Dobar je Trump.
Volim da ga mrzim.
Nije ga Car podrzao zato sto je mislio da ce mu biti marioneta, jer Donalda ne moze obuzdati niko, vec bas zato sto ga ne moze obuzdati niko.
Razbio je sve okvire americke politike. Ako hoces pobediti protiv njega moras igrati prljavije. Ne postoje nikakva pravila vise. A to, drugovi i drugarice, je put u Pakao. Kao Balkan 89.
Lud je, gadan je, ali… You go, Donald. You´re doing a great job killing Murika. I love to hate you 🙂

Mali Mujo
4 godine prije

Da bise izbjegao gradjanaki rat, potrebno je USA rastaviti na 50 nezavisinih i samostalnih drzava.

EU dismr
4 godine prije

Slika Amerike danas je identična slici “bakice” sa crvenom kapom .. 🙂
“Učini me djevicom, ponovo .. ” 🙂

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Biće tumbanja.
A možda i neće.

Walter
4 godine prije

Sve se to odvija po pripremljenom programu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI