fbpx

ANALIZA: “Kalifat” je na izdisaju – Sada treba rješavati možda i veće probleme

Ruševine u Siriji

Teroristi “kalifata” su pred punim slomom. Mosul je gotovo oslobođen, sirijski grad Raqqa je u okruženju, još se kao “vojna sila” na kompaktnom teritoriju drži duž rijeke Eufrat u sirijskom dijelu, od istoka Raqqe, najviše od Deir Ez-Zora do Al-Bukamala, na granici s Irakom, a diljem sirijske pustinje trpe velike gubitke u ofenzivi sirijske vojske koja nadire sa sjeverozapada, zapadno iz grada Salamiye i iz pravca Palmire prema sjeveru i sjeveroistoku. Ono što smo od 2014. poznavali kao “Islamsku državu” će ubrzo prestati postojati”, ali će veliki dio boraca, na Bliskom istoku i šire, preživjeti vojni poraz.

Za mog kolegu Hassana Haidara Diaba iz Večernjeg lista nema dvojbe da će nakon raspada “kalifata” u Iraku i Siriji najviše profitirati Al-Qaeda, čiji je vođa Ayman Al-Zawahiri od početka bio protiv stvaranja “kalifata”, za kojeg je tvrdio da nema budućnost. Al-Zawahiri se oko ovog pitanja žestoko sukobio s Abu Bakrom Al-Bagdadijem, koji je vjerovao da će “Islamska država” opstati i proširiti se.

Činjenica je da su se brojne skupine, među kojima Al-Shabab u Somaliji, Boko Haram u Nigeriji, Abu Sayyaf na Filipinima, dio jemenske Al-Qaede i afganistanski ekstremisti i drugi, zakleli na vjernost “Islamskoj državi” i stvorili takozvane “vilajete” u područjima u kojima djeluju.

Ayman Al-Zawahiri je smatrao da je militante bolje formirati u grupe koje će neprijateljima na različitim frontama zadavati teške udarce, kao što su to činili u Iraku. Hassan Haidar Diab tvrdi da će od raspada “Islamske države” najviše profitirati Al-Qaeda i da će se  nakon raspada “kalifata” većina terorista ISIL-a vratiti u njene redove, koja je u ostala netaknuta i danas ima uporišta u Iraku, Siriji, Libanonu, Afganistanu, Jemenu i na području palestinske samouprave kao i u Somaliji.

Nedavno smo i ovdje podsjetili da se  Aymanu Al-Zawahiriju pridružio po svemu sudeći novi vođa Al-Qaede bit će Hamza bin Laden (28), sin Osame bin Ladena, koji je najavio i osvetu za ubojstvo svojeg oca.

Ova tvrdnja ima čvrsto uporište, posebice ako pogledamo libijski grad Sirte, gdje su islamističke milicije, ranije odane Al-Qaedi, “oslobodile” grad i šire područje od ISIL-a. No, nakon iscrpljujućih borbi i proglašenja pobjede više terorista “kalifata” nije bilo. Osim pokojeg mrtvog tijela, Sirte je bio potpuno “prazan” od prisutnosti ISIL-a. Prilično čudno, ako se u obzir uzme početna brojka od nekoliko tisuća, pa kasnije nekoliko stotina, da na kraju nema nijednog zarobljenika. Po svemu sudeći su samo promijenili oznake i pridružili se napadačima, koji se ideološki “razlikuju” upravo onoliko koliko i Ayman Al-Zawahiri i Abu Bakr Al-Bagdadi, odnosno, treba li uspostavljati “kalifat” ili ne?

Za primjer se može uzeti i bitka za Jarabulus ili Al-Bab, gdje su proturske islamističke milicije napadale ISIL, a same su bile dijelom AL-Nusra Fronta, sirijskog ogranka Al-Qaede. Dakle, vjerojatno će se “hidra” koju su stvorili CIA i zaljevski režimi vratiti u sastav globalne terorističke mreže koja je ranije osmišljena i stvorena od strane Rijada i Washingtona za vrijeme rata protiv Sovjeta u Afganistanu.

ISIL je na rubu poraza i sada počinju pravi problemi

Sa skorim oslobođenjem Mosula i dovršetkom kampanje u Siriji će “Islamska država” prestati postojati. No, ako se na globalnoj razini njezini militanti i zakunu na vjernost Al-Qaedi, za Siriju tek sada počinje prava bitka. Assad protiv terorista, “relativno radikalni teroristi” protiv “ekstremnih terorista”, Rusija protiv Amerike, Amerika protiv Irana, Turci protiv Kurda i Kurdi protiv svih, osim protiv Amerike. Hoće li ikada biti mira na Bliskom istoku?

Kao što smo rekli, trenutno se vode posljednje borbe za nekoliko zgrada koliko ISIL drži u Mosulu, koji je jednom bio glavni grad i mjesto gdje Al-Baghdadi proglasio “kalifat” 2014. Za nekoliko dana i posljednje uporište terorista u gradu treba pasti, a za nekoliko mjeseci, ako se ne dogodi nešto nepredviđeno,  “Islamska država” bi kao teritorij trebala biti zbrisana s lica zemlje.

U Raqqu su već ušli Kurdi, a ostatak Sirije čiste vladine snage. Zapadni Anbar u Iraku čist šiitske milicije i iračka vojska. Moguće je i da je kalif Abu Bakr Al-Baghdadi zaista mrtav, jer su, nakon ruskih, to naveli i iranski izvori. Ako i nije ubijen u zračnom udaru, možda se odmara na toplom suncu Kalifornije ili Floride. Ni to nije isključeno, obzirom na velike zasluge njegove skupine u jačanju američkih interesa na Bliskom istoku.

U svakom slučaju, vrijeme crnih zastava “kalifata” će uskoro biti iza nas. Problem je u tome što će konačni pad “kalifata” istovremeno narušiti mogućnost nadzora  golemog područja koje je tvorila ta paradržava. Naravno, to ne znači da ISIL treba biti uništen, desetkovan i ponižen, ali se sada ipak otvara niz novih međunarodnih problema.

Pogledajmo koji će biti glavni problemi jednom kada nestane kalifat, ako ostavimo po strani da će dio boraca stvoriti manje skupine i po naputku A-Qaede provoditi ciljane udare bez zauzimanja teritorija.

Šiitski koridor

Iako nije riječ isključivo o šiitima, nego o svima koji se na čelu s Teheranom protive ekspanziji Izraela, ovo je igra koja je u ovom trenutku najvažnija za razne regionalne i međunarodne aktere. Iran želi teritorijalni kontinuitet, od svoje zemlje, preko Iraka do Sirije i Libanona. Do sada, kako bi se prekinuo kontinuitet takozvanih šiitskih teritorija, ISIL je držao pustinjska područja istočne Sirije i zapadnog Iraka. No, njegovim porazom je Teheran sve bliže ostvarenju svog cilja. Teritorijalni kontinuitet bi Siriji i Iranu omogućili da budu manje ovisni o Rusiji, jer bi imali način za nesmetan prijevoz ljudi i vojne opreme. Činjenica je da Moskva kontrolira nebo, ali u posljednjih nekoliko godina je često šutke prelazila preko izraelskih udara na Hezbollah ili druge vojne ciljeve u Siriji, jer želi zadržala dobre odnose s Tel Avivom i ne koristiti previše Teheran. Osim toga, ni Izraelci nisu glupi, te provode ili topničke udare sa svog teritorija ili okupiranog Golana ili im preleti zrakoplova i udari nad Sirijom doslovno traju nekoliko sekundi, pogotovo u posljednje vrijeme u Quneitri. Ciljeve u blizini Damaska izraelsko zrakoplovstvo također provodi najkraćom mogućom rutom, naravno, bez upozorenja Rusije ili bilo koga drugoga, tako da je najčešće bilo nemoguće i reagirati. U svakom slučaju, činjenica je da Rusija s Izraelom neće zaratiti zbog Irana ili Hezbollaha, iako su na terenu u Siriji ruski, iranski vojnici i Hezbollah de facto saveznici.

Sjedinjene Države i Trump su se vratile se neprijateljskom stavu prema Iranu i po želji Izraela i svojoj pokušavaju sabotirati pokušaje stvaranja tok kopnenog koridora. S jedne to namjeravaju učiniti služeći se Kurdima na sjeveru Sirije, koji nisu izrazili spremnost za postizanje sporazuma o tranzitu s proiranskih šiitskih milicija iz Iraka. No, one su krenule južnije prema Al-Qaimu i spojit će se sa skupinama u Siriji na drugom mjestu, tako da su Kurdi i ovdje povukli potez u korist vlastite štete.

Na jugu se pokušao omesti ovaj plan zauzimanjem sirijsko-iračke granice, koju su trebali nadzirati borci “umjerene oporbe” iz Al-Tanfa. Taj je plan također propao, a prema više izvora je oko 200 sirijskih militanata prebačeno na sjever, a američki instruktori natrag u Jordan. Već nekoliko dana nema fotografija koje bi potvrdile njihovu prisutnost u tom području, a ako i jesu tamo, zaista nikome nije jasno što bi mogli raditi.

Dakle, gotovo je nemoguće da će SAD, nakon što nestane ISIL, zapečatiti cijelu granicu između Sirije i Iraka i tako spriječiti iračke šijitske milicije da pomognu Assadu u Siriji.

Ako je ovaj ishod gorak za Washington, za Tel Aviv je koban, jer se u židovskoj državi doslovno boje Hezbollaha, koji uz obnovljene kontakte između Hamasa i Irana predstavlja silu koju Izrael ne može poraziti.

Saudijska Arabija također ne vidi izlaz iz ove situacije i gleda svoje suparnike kako jačaju strateški utjecaj u regiji za  naredna desetljeća.

No, ova tjeskoba bi Washington, Izrael, a posebno saudijski režim, mogla natjerati na protumjere, prije svega u zapadu Iraka, u pokrajini Anbar gdje živi sunitska manjina, koju će se pokušati iskoristiti na presiječe šiitski koridor. No, to je vrlo opasna igra, jer je upravo tamo niklo i naraslo sjeme “Islamske države”, i bio bi veliki rizik dva puta ponoviti istu grešku.

Kurdsko pitanje

Drugi ozbiljan problem koji se mora rješavati nakon poraza “kalifata” je kurdsko pitanje. Kordi su imali snažnu podršku Washingtona, ne samo za borbu protiv ISIL-a, nego i iz gore navedenih razloga. No, mora se priznati da je veliki dio YPG snaga, ako izuzmemo incidente u Qamishliju i Hasaki, istovremeno održavao taktički savez sa sirijskom vladom. Turska, američki saveznik, sudjeluje u mirovnim pregovorima pod vodstvom Rusije, zajedno s Iranom, a kurdske YPG snage smatra za oružano krilo povezano s Kurdistanskom radničkom strankom, koja je za Ankaru teroristička organizacija.

Zahtjevi za autonomijom Kurda u Siriji će sigurno biti izvor napetosti i nasilja u regiji. Koliko je to problem, pokušajte shvatiti sporazum između Damaska i kurdskih militanata, prema kojem će Moskva imati mješoviti stav, ali ne i neprijateljski, te kako bi na njega mogla reagirati Turska, koja još uvijek kontrolira neke frakcije sirijskih islamista i već ima u planu zauzeti kanton Afrin, jer želi imati “svoj” dio sirijskog teritorija sjeverno od Aleppa.

Osim toga, sve komplicira najavljeni referendum o neovisnosti iračkog Kurdistana, koji bi se trebao održati 25. rujna. Irački Kurdi su u dobrim odnosima s Turskom i politički su suparnici sirijskih kurdskih YPG snaga. Međutim, neovisnost iračkih Kurda ne prihvaća ni Ankara, a čak bi i Iran mogao ustati protiv zahtjevima za autonomijom iračkih Kurda, kao i sirijskih, zbog straha da se iranska kurdska manjina ne odluči na slične zahtjeve. Općenito, bilo kakav razgovor o neovisnosti Kurda budi strah zbog sigurnih tektonskih poremećaja u bliskoistočnim državama u njihovom sadašnjem obliku, a sve bi moglo otvoriti put još većem kaosu, koji bi se proširio daleko izvan Bliskog istoka.

Nakon poraza ISIL-a problem je “kanibalizacija” terorista u ostatku Sirije

Nakon poraza kalifata nije jasno hoće li Damask i Moskva ići u otvorenu borbu protiv ostatka terorista? Hoće li im pomoći Kurdi? Kako će reagirati Turska i njoj bliske islamističke frakcije i koji će stav zauzeti SAD? No, pođimo redom.

Pobunjenički džepovi u Siriji

Treća glavna tema nakon poraza ISIL-a je što činiti s preostalih sirijskim “pobunjeničkim” džepovima? Do sada je primirje postignuto pod okriljem Kremlja uspostavilo četiri zone za de-eskalaciju sukoba – Idlib, enklava Homs, enklava istočno od Damaska i Dara’a. Čak i uz sporadične borbe, može se reći da se primirje relativno poštuje. Čak i “peti džep”, prijelaz Al-Tanf, kojeg je jednostrano proglasio Pentagon, ne čini se uključen u otvorene sukobe. Uvijek pod pretpostavkom da još postoji.

Nakon što različiti akteri, trenutno usredotočeni na poraz “Islamske države”, ostvare cilj, pobunjenički džepovi će opet biti prioritet. Neki manji džepovi mogu biti apsorbirani ili oslobođeni od vladinih snaga kasnije, a za druge će se možda pronaći dogovorno rješenje kroz intervenciju susjednih zemalja, posebice Jordana za jug zemlje.

Međutim, ostaje problem pokrajine Idlib, gdje su se nagomilale brojne islamističke skupine ili manji dio umjerenih pobunjenika. Međutim, tamo je masovno prisutna Al-Qaeda i ključno je da poraženi borci “kalifata” ne pronađu puteve kojima bi se pridružili Al-Nusra Frontu.

Hoće li Damask i Moskva pokrenuti otvorenu borbu za to područje? Hoće li im pomoći Kurdi iz Afrina, ako već neće oni iz Kobanija i Hasake? Kako će reagirati Turska i neke Ankari bliske islamističke frakcije i kakav će biti stav Amerike? Nepoznanice su bezbrojne.

Vjerojatno će se mnoga pitanja morati riješiti u okviru međunarodnih pregovora, na kojima je regionalni i globalni akteri za stolom odrediti odgovarajuće sfere utjecaja. Međutim, pregovori su u ovom trenutku nemogući, bez obzira na stvarnost na terenu. Iran i njegovi saveznici su dobili rat protiv Saudijske Arabije i ekstremističke sunitske osovine koju podržava Rijad, a upravo je iz igre ispao i Katar.

Saudijska Arabija bi voljela imati veću ulogu u pregovorima, ali su vojne pobjede njezinih suparnika ulogu Rijada svele na minimum.

No, za stabilnost regije su od saudijskih interesa trenutno značajniji oni američki i izraelski. Turska, iako sada sjedi za stolom s Rusijom i Iranom, može donijeti opasne odluke o kurdskom pitanju.

Stoga je nada da će nakon poraza “Islamske države” zavladati trajni mir na Bliskom istoku obična iluzija. Ako se militanti “kalifata” nakon poraza vrate pod okrilje Al-Qaede, kao što s pravom pretpostavlja kolega Hassan Haidar Diab, još uvijek ostaju brojna pitanja oko kojih se akteri sirijske i iračke krize ne mogu složiti. Dakle, samo pobjede ostvarene na bojnom polju Siriju mogu vratiti miru kakvog je poznavala i prije pojave ISIL-a, odnosno, prije pobune iz 2011. godine, dok Irak zaslužuje posebnu analizu, prije svega u svjetlu najavljenog referenduma o kurdskoj neovisnosti.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
33 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
apolo
Gost
apolo
3 godine prije

Da se nije umijesala Rusija, pripadnici ID bi nas po Europi ubijali kao bube. Hvala velikoj Rusiji !!!

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  apolo

Ubijali bi ” heroji” koji su narod “oslobodili ” jarma alavitsko- nusrarijskog režima.Naravno,uz čuvenu krilaticu: hrišćane u Liban a alavite u grob!!

Mzuda
Gost
Mzuda
3 godine prije

Pa ispada da su imali pravo Izraelci kad su rekli da rat u Siriji treba trajati vjecno jer se tako navlaci sva olos svijeta na jedno mjesto i tamani, a ako bi se rat bi se sva ta olos rastrkala okolo i po eu i da bismo tek onda vidjeli probleme…

Mzuda
Gost
Mzuda
3 godine prije
Reply to  Mzuda

Ako bi se rat zavrsio…

Outsider
Gost
Outsider
3 godine prije
Reply to  Mzuda

Da su ih pustili da zive u miru ,do ovoga nebi doslo.Kako su zivjeli prije ? Ne samo Sirijci ,nego i ostale arapske zemlje prije intervencije odnosno agresije.Bez oruzja tesko da bi pocelo ili ovoliko trajalo.

Mzuda
Gost
Mzuda
3 godine prije
Reply to  Outsider

Naravno ali ovo je izrael izjavio pocetkom ove godine kad je vec bilo jasno da ide kraj otvorenog rata

Svjatoslav 969
Gost
Svjatoslav 969
3 godine prije
Reply to  Mzuda

Izraelci tu svijetsku stoku ljece po svojim bolnicama,i poslje salju u igru? Izraelci ce tu mrlju crnu placati dugo vremena poslje poraza na sahovskoj tabli i ne samo oni vec i Jenki.Ima jos ljudi koji nisu ovce i postavljaju pitanje bas za te teroriste crne koje ljece a ovamo ovcama prodavaju maglu da su u ratu sa njima. oslje te bruke i sramote vidicemo koliko ce se pozivati na konc logore,Vidicemo jeli vaznijih 6 miliona ili 27… Iako je od ove vtroglave cifre dobar dio isto prosao pakao konc logora, samo eto nije za stampu, a od 6 miliona sva su svijetska zvona morala desetljecima zvoniti samo o njima,a 27 mliliona ko j…

bezimeni
Gost
Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  bezimeni

Iračani su pisali da se ovo dešavalo kod Mosula i Kirkuka.Evo,sada i u Siriji.

Borac2
Gost
Borac2
3 godine prije

Dobar je zadnji clanak Roberta Fiska u independantu, procitaj(te).

john smith
Gost
john smith
3 godine prije

ISIS još drži veliki teritorij u Siriji i Iraku, još će tu biti dosta posla za oslobađanje tog teritorija od tih ekstremista i fanatika, posebno teško za Iračane će biti oslobađanje Hawije, Talafara i zapadnog Anbara

MilanCZ
Gost
MilanCZ
3 godine prije

Kalifat ce se preseliti u Evropu i moguci je scenarij stvaranje muslimanske drzave u srcu Evropě.Tko ce u tom plánu najvise nastradati,koja država Jos uvijek se nezná.Stvaranjem tzv.muuslimanske drzave u Evropi moguci su sukobi velikih razmjera.Pojavljuje se Irán kojí ce taj sukob rijesti i Nakon toga postoji mogucnosti dá Irán preuzme kontrolu nad svim muslimanima u Evropi i novom nastalom muslimanske drzavom u Eu.Vrijeme ce pokazati dali taj scenarij drž vodu ili ne..

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

dakle na balkan. idealno odlagalište neželjenih došljaka kojih ima previše po zapadnoj europi. još da nadodamo o sad već velikim komadima zemlje kupljenim od “investitora” s bliskog istoka i pomalo se kraj slagalice nazire. no ipak mislim da to ne bi trebali gledati barem do kraja stoljeća.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

Nebih voleo da te prepadnem ali u Evropi vec imas Muslimanske zemlje…Albanija preko 90%, “Kosovo Republjik” isto tako,BiH preko 50% stanovnistva ali sreca samo 30% teritotije a mozda ni toliko. Zanimljivo da ti je promaklo danasnje obavjestenje sluzbi u Skandinaviji…..2000 boraca ISILa ceka u Skandinaviji ceka da se puste sa lanca.

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Sinisa

@ Sinisa Vi hoćete da kažete da su muslimani koji žive u Albaniji , na Kosovu i u BiH teroristi?? Bode mi oči ovo vaše “sreca samo 30% teritotije a mozda ni toliko”?! Znači posao nisu dobro odradili “naši” iz Hrvatske i “vaši” pretpostavljam iz Srbije, po vama? Da nema Zagreba i Beograda, mislim na službenu politiku, i da se “naše fekalije” u BiH ne “istresaju”, BiH bi bila normalna država, a o radikalizaciji DIJELA muslimana u BiH smo zaslužni dosta i mi njihovi “susjedi”!! BTW Raška oblast ili Sandžak i dobar dio Crne Gore od granice sa BiH oko Bijelog Polja do Bara, Utjehe, Ulcinja i do Albanije je naseljen muslimanima(Bošnjaci većinski i manji dio Albanaca)!!

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Željko

Zeljo ne se.i dok voz stoji…zeleo sam reci da je to u Evropi fakat odavno i nije nista strano a pogotovo ne novo…malo sarkazma jer nije izmislio toplu vodu.
Glede BiH….stav Bosnjaka jeste javan a on je da BiiH ima pteko 50% Bosnjackog naroda (citaj Muslimanskog) i shodno tome BiH treba biti Bosnjacka drzava bez Entiteta…gradjanska bez Entiteta,jedan covjek jedan glas.itd,itd…..od rijeci do rijeci iz usta Bosnjackih politicara:” nije posteno da svi imaju svoju drzavu a Bosnjaci ne,Srbi imaju Srbiju,Hrvati Hrvatsku a Bosnjaci nemaju nista…Bosna mora biti Bosnjacka” i smatrali su d ce biti cim predju 50%tni cenzus. Ovo izricito navodim kao stav politicara,narod mozda i misli tako ali narodu nije do ratavec do zivota. Optuzujes Zageb i Beograd a zanemarujes da je Alija Izedbegovic jos 1970 objavio Islamsku deklaraciju a sam je prostudiraj.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Željko

Zametnuo sam Zeljko jednu stvar,bez da se pravdam vec da ti skrenem paznju koliko grijesis…..rekao sam 2000 ISILovaca ne 30 miliona Muslimana.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Željko

Bravo zeljko

Outsider
Gost
Outsider
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

Kalifat ce biti unisten i to tako da nikada ne padne na um nekome stvoriti tako nesto opet. Engleska preuzima kontrolu nad Vatikanom i svojim kolonijama. Veliko ciscenje je u toku na svim podrucjima.Deep state,ekstremisti skupa sa judama i hazarskom mafijom ce izgubiti moc da upravlja bilo cim. 30 godina se cekalo da se vidi rezultat. Da im se dopustilo da ostvare planove,vec bi ww3 bio u toku. Sve je poceo sa izljevanjem nafte u meksickom zaljevu,odnosno varanjem osiguranja.

Outsider
Gost
Outsider
3 godine prije
Reply to  Outsider

Usput ,posto poznajem jude i kontaktiram svakodnevno sa njima. Njihov najveci strah je to sto su svjesni da su ukrali vjeru iz perzije , ali ne sve. Nikada vise nisu dobili pristup ,od tada obmanjuju svijet. Mithra ili Mitra ili Mir kod nas je osnova sa koje je nastalo i krscanstvo. U biti taj duhovni rat za znanjem nije prestao 3500 godina . Iran ima sve odgovore.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Outsider

Engleska je prnula u čabar….

Outsider
Gost
Outsider
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Moze biti ako poniste brexit, trebalo je muda i za proglasiti ga.

Outsider
Gost
Outsider
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Sirijska valuta je funta,hmm 🙂

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

Al mutis vodu milane al mutis… Jebo te izrael tvoj…

Fudo
Gost
Fudo
3 godine prije
Reply to  Alen

Nema me dva dana i čim dođe prvo što vidje je ovaj MilanCZ. Pokvari mi dan.

Pa Milanče, sitni udbašiću, jesmo li se dogovorili da ideš na Index ili nismo? 🙂 🙂 🙂

Tamo je tvoja raja.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Fudo

vratila se i krpa zakrpi.

Lin
Gost
Lin
3 godine prije

Zanima me zasto je napredovanje u zapadnom Anbaru uz Iracko-Sirijsku granicu stalo ?

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  Lin

Lin@..Zanimljivo pitanje?Haha..Dio odgovora dao je sam tekst.Šijitska ekipa neće izgleda na sunitski područje,a regularna vojska čeka mig velikog brata kada se završi u Mosulu i Raki.I ja sam postavljao to pitanje u nekom ranijem tekstu.Sada nam je jasnije.U Iraku je na sceni velika muljaža.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Tadmur

glupost, pa već su sad debelo po sunitskom području. stvar je ipak malo viša. blokiraju amerikanci. a milicije iako “samostalnije” od vojske, ipak priznaju vrhovnu komandu od strane premijera.

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  Zvrk

*glupost* ..naravno , tvoje zapazanje.Koliko su naseljenih mjesta zauzeli?Ili su stali u goloj pustinji!?

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Tadmur

propustio si zadnja osv..oslobađanja? dolje u Anbaru su stali kod Akašata, gore u Ninavi kod Badža. pustinjska naselja i do rijeke Eufrat je uglavnom goli teren.

Lin
Gost
Lin
3 godine prije
Reply to  Zvrk

Kako su krenili mislio sam da su do Al-Qaima za par tjedana

bato
Gost
bato
3 godine prije

ja se nadam da Hezbolah uđe u Izrael preko Golana pa di jim se osveti za sve do sada, pa da vidim Tel Aviv šta če onda, naravno zvati če USA na upomoč itd,…..Ali bi Izraelu stvarno priuštio građanski rat da se zabavljaju neko vreme sami sa sobom, umesto da seju sranja duž blizkog iztoka,…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik