Australci „šokirani“: SAD ne žele nadoknaditi štetu za neispravni i uništeni „Growler“

Growler EA-18G
46 komentara

Australski porezni obveznici će platiti račun od 85 milijuna američkih dolara za borbeni zrakoplov „Growler“, koji se, zbog kvara motora, zapalio na pisti. Ratna mornarica Sjedinjenih Država nema namjeru nadoknaditi Australiji štetu za izgubljeni ratni zrakoplov.

Inženjerske nevolje Boeinga nisu ograničene samo na područje civilnog zrakoplovstva. Prije nego što su se pokazali kritični nedostaci u dizajnu na dva zrakoplova tipa 737 MAX 8, kompanija je već bila optužena da je obavljala “loše poslove” na svom vodećem modelu 787 Dreamliner, a potom su problemi nastali na novom modelu 777X tijekom testa kritičnog pritiska u rujnu.

Ali ovdje govorimo o civilnom zrakoplovstvu, zaboravljajući da je prethodno jedan od Boeingovih vojnih zrakoplova doživio dramatičnu nesreću.

Zrakoplov Boeing EA-18G „Growler“ Kraljevskog australskog ratnog zrakoplovstva (RAAF) zapalio se u pokušaju polijetanja tijekom zajedničke vojne vježbe s američkim zrakoplovstvom u Nevadi prošlog siječnja.

Dok je pilot zrakoplova išao na pistu, visokotlačni kompresor unutar jednog od motora se raspao na tri dijela, što je dovelo do uništenja zrakoplova.

Nakon incidenta je vlada Australije pokušala je zatražiti od američke mornarice odštetu zbog gubitka zrakoplova u iznosu od 85 milijuna američkih, odnosno 125 milijuna australskih dolara. Naime, neispravni „Growler“ je bio jedan od 12 kupljenih od Washingtona 2017. godine.

Međutim, američka mornarica je odbila platiti račun. Australski general Greg Hoffman rekao je jučer na sastanku u australskom Senatu da je stav Sjedinjenih Država jasan: “Nema naknade”.

General Hoffman je rekao odboru da ni američka mornarica ne bi mogla dobiti novac od Boeinga da je jedan njezin zrakoplov zadesila ista sudbina. Ukratko, uplaćeni dolari su blokirani u trenutku kada zrakoplov napustio Boeingovu proizvodnu liniju.

“U zrakoplovnom sektoru ima puno auto-osiguranja, stoga su vlasnik i operator kasnije odgovorni za zrakoplove”, objasnio je australski general.

“Bila je to teška lekcija”, dodao je zamjenik australskog ministra obrane Tony Fraser, rekavši odboru da će njegov odjel u odgovoru na novonastalu situaciju pregledati sve ugovore.  Neki su zastupnici iznenađeni ovim površnim odgovorom koji ne rješava situaciju.

“Kako možemo doći do točke gdje smo kupili zrakoplov i proučavanjem ugovora otkriti koja su naša prava?”, upitao je senator Rex Patrick.

Australske porezne obveznike sada čeka i trošak od 152 milijarde američkih dolara za novu flotu napadačkih podmornica, izjavio je dužnosnik australske mornarice na sastanku u petak. To je cijena 12 podmornica dizajniranih u Francuskoj prije tri godine, koje su u početku procijenjene na 50 milijardi australskih dolara, ali je cijena od tada narasla na 80 milijardi dolara, plus 145 milijardi dolara za “potporu, nadogradnju i poboljšanje podmornica do kraja njihove službe 2080. godine“.

ABC

BoeingEA-18G „Growler“zapaljen zrakoplov
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
4 godine prije

Tko bi rekao? Hahahahhh, NATO zvijeri se natezu oko plijena, tj. para…

Stojzin
4 godine prije

Hahaha neka, neka…

Dopizdilomi
4 godine prije

Šta? PA zar nisu uplatili osiguranje? :):)

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Ovo mi je previše tužno……. pa sam sebi dao minus.
P.S.
Šta prvo pođe kod Golfa dvice?
Šofer….

Ivo
4 godine prije

U biti, australci su na dobitku. EA-18 Growler je avion namijenjen za elektronsko ratovanje. Budući da australci nemaju protiv koga to koristiti, upravo su si značajno smanjili troškove održavanja i goriva za jedan avion.

Kažun
4 godine prije

Hebi ga ,istekao rok garancije – 6 mjeseca.

pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
4 godine prije

Fajv ajs glume, u stvari se spremaju za rat sa Kinom.

Alex
4 godine prije

Tko s đavolom tikve sadi,o glavu mu se lupaju…Bjež’te Rusima dok nije sve otišlo u 3pm.

Mishko
4 godine prije

Nisu servisirali u ovlastenom servisu i koristili su djelove iz “tokica”…..

Kvisko
4 godine prije

Da nema tih zlocestih amerikanaca,morali bi citati samo o dobrim rusima,ovako je ipak uspostavljena kakva takva ravnoteza.😂

nekoime
4 godine prije

Kako su mogli registrirati avion bez uplaćenog osiguranja i zrakarine?

nessy
4 godine prije

Ovi Australci mi stvarno, nisu jasni. Imaju sve uvjete da budu neutralni, kao Svica, npr., daleko su od vaznih politickih tokova, dobar standard imaju, tj., imaju sve preduvjete za “miroljubivu koegzistenciju”, sa susjedima. Nitko nije na njih napaljen, ni Kina, pogotovo ne Rusija. Prirodnih neprijatelja, nemaju (samo pogledati mapu). Zasto dozvoljavaju da ih militatisticki idioti povlace za usi, prisiljavajuci ih da bezbrojne miljarde trose na vojni budzet? Obzirom na njhov, vec sada, odlican zivotni standard, kad bi te novce koristili u smjeru poboljsanja zivota svojih stanovnika, malo koja drzava bi im mogla konkurirati. Zajednica blagostanja (Commonwealth), nije im bas pomogla da idu u to smjeru. Da jednom, konacno, budu samostalni i suvereni, evo ti Svicarska na moru.

Arkaj
4 godine prije

Meni je ipak ovdje posve nejasno zašto su australci uopće tražili odštetu od USA mornarice kad ona ni na koji način nije odgovorna za uništenje aviona. Riječ je o tehničkom problemu i eventualno jedini odgovoran može bit proizvođač tj. Boeing. Nisu mi poznati ugovori koje države sklapaju s proizvođačima skupe ratne tehnike ali pretpostavljam da proizvođač mora dat neku vremensku garanciju za ispravno funkcioniranje opreme ako se koristi prema specifikacijama. To je novi avion, friško iz tvornice a ne trideset godina stara krama koju je namjeravao iz Izraela dovući Krstičević i nije mi jasno da je moguće da u australiji Krstičević ima brata na istom položaju zaduženog za potpisivanje ugovora o nabavi opreme….

Max
4 godine prije

novac ne vraćaju.

mars
4 godine prije

U “Boingu” izgleda ne vazi ona mnogo protezirana mantra slobodnog trzista i slobodne trgovine po kojoj je kupac uvijek u pravu.

Plavi
4 godine prije

U cemu je problem…. pa ni WW ne pokriva kvar boš pumpe iako novo auto ima garanciju 4 godine… Takav je ugovor, to si potpisao i platio.

DažBog
4 godine prije

Imaju srece, bar nije sprasio u more pa da ga Rusi kasnije (a)testiraju. Mozda mu se chok nije vratio pa se pregrij’o.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI