Bivšem državnom tajniku Pompeu i ostalih 27-ero američkih dužnosnika zabranjeno ući u Kinu

Pompeo-u zabranjen ulaz u Kinu
9 komentara

Dvadeset i osam dužnosnika Trumpove administracije, uključujući bivšeg državnog tajnika Mikea Pompea, kažnjeno je zabranom ulaska u Kinu i zabranom poslovanja s Kinom.

Taj potez dolazi nakon Pompeove izjave da je ugnjetavanje ujgurskih muslimana od strane kineske Komunističke partije (CCP) u regiji Xinjiang “genocid” i zločin protiv čovječnosti.

Među ostalim imenima na popisu su bivši ministar zdravstva i socijalnih usluga Alex Azar, bivši Trumpov strateg Steve Bannon, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien i bivši trgovinski savjetnik Bijele kuće Peter Navarro. Bivša američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Kelly Craft također je dobila zabranu.

Ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu priopćilo je “odluku o sankcioniranja 28 osoba koje su ozbiljno narušile suverenitet Kine i koje su uglavnom odgovorne za takve poteze SAD-a u vezi s pitanjima vezanim uz Kinu.”

Ministarstvo je 28 pojedinaca sankcioniralo kao “protu-kineske političare,” koji su “iz svojih sebičnih političkih interesa i predrasuda i mržnje prema Kini, ne uvažavajući interese kineskog i američkog naroda, planirali, promovirali i izvršili niz suludih poteza koji su se ozbiljno umiješali u kineske unutarnje stvari, potkopali kineske interese, vrijeđali kineski narod i ozbiljno poremetili kinesko-američke odnose.”

China Brief iz Foreignpolicy.com sugerira da bi daljnji razlog sankcije mogao uključivati status Tajvana, ali da KPK možda pokušava procijeniti položaj Bidenovog režima prema Kini.

“Azar i bivši državni podtajnik za gospodarski rast, energetiku i okoliš Keith Krach prošle su godine posjetili Tajvan, postavši tako najviši američki dužnosnici koji su posjetili Tajvan otkako su Sjedinjene Države 1979. iz Kine prebacile formalne odnose na Tajvan”, izvijestio je Epoch Times. „Do novog posjeta trebalo je doći prošlog tjedna, ali nakon razgovora s tajvanskim predsjednikom Tsai Ing-Wenom putem telekonferencije, ipak je otkazan. Posjeti na visokoj razini, kao i povećani angažman Trumpove administracije i prodaja oružja demokratskom otoku, razljutili su Peking, koji na Tajvan gleda kao na dio svog teritorija.”

Bidenov odabir Antonyja Blinkena za državnog tajnika prethodno se poklopio s Pompeovom izjavom o zlostavljanju Ujgura od strane KPK. Blinken je to rekao obraćajući se raspravi u američkom Senatu 19. siječnja.

KPKMike Pompeo
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Picajzl
3 godine prije

Meni nije zabranjeno, ali mi ne pada na pamet ići. I kaj sad?

xdart
3 godine prije

Prije ili kasnije netko ce najprije metnuti americke politicare na listu sponzora terorizma a onda ce staviti i samu Ameriku.

3 godine prije zadnji put uredio xdart
nekoime
3 godine prije

Hoće li Washington biti pod nadzorom kineskih ili ruskih mirovnih snaga?

tuf
3 godine prije

Uh iznenađenja, pogotovo kada znamo da je lažljivi Pompeo postao ‘persona non grata’ čak i u EU gdje su ga nedavno svi odj..bali. U europskom tisku doslovno je istaknuto: “The snub of such a high-ranking US representative is unprecedented in the history of transatlantic relations.”

Realno
3 godine prije

Velika šteta.

Max
3 godine prije

Očekivan potez Kineske strane.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI