Bloomberg: Smrznuti Boston će se grijati ruskim “sankcioniranim” plinom

Rusija grije Ameriku
15 komentara

SAD zbog ekstremne hladnoće na istočnoj obali zemlje po prvi put u tri godine kupuje ukapljeni prirodni plin u Europi, piše Bloomberg. Istovremeno, prema agenciji, postoje ozbiljni razlozi za vjerovati da će LNG, koji će uskoro stići u grad Boston, biti plin kojeg proizvodi ruska tvrtka koja još uvijek podliježe sankcijama Washingtona.

“Polarna hladnoća koja je ovog mjeseca pogodila američku istočnu obalu i povećala cijenu ukapljenog prirodnog plina do rekordnih razina prisilila je Washington da po prvi, nakon dugo vremena, put kupi ukapljeni plin u Europi”, izvještava Bloomberg.

Kako javlja agencija, iz Velike Britanije je nedavno u američki grad Boston krenuo tanker s ukapljenim prirodnim plinom, a dio tereta je vjerojatno proizveden u tvornici ruske tvrtke “Jamal-LNG”, iako je ruski Novatek na listi sankcija Washingtona.

Ranije s tom pretpostavkom u javnost izašao ruski Kommersant, a Bloomberg sada potvrđuje da je se radi o tankeru “Gaselys” i da će stići u luku Boston 22. siječnja, a natovaren je na LNG terminalima tvrtke “National Grid Plc” u Velikoj Britaniji u blizini Londona. Upravo pred dolazak tankera je u britanske terminale isporučen prvi teret ukapljenog plina proizvedenog u kompleksu “Jamal-LNG”.

Predstavnici kompanije “National Grid Plc” su na zahtjev Bloomberga izjavili kako tvrtka ne daje komentare o namjerama opskrbe plinom u kojoj koristi svoju infrastrukturu.

Prema američkom Odjelu za energiju, teret “Gaselysa” će nakon isporuke biti prva pošiljka LNG-a koja je iz Europe stigla u SAD od lipnja 2014. godine, kada je Washington kupio plin u Španjolskoj.

Sjedinjene Američke Države LNG uvoze iz Trinidada i Tobaga, no uvoz ove vrste goriva, nakon što je Washingtona 2016. godine počeo izvoziti LNG iz Meksičkog zaljeva, potpuno je obustavljen.

Potražnja za plinom unutar Sjedinjenih Američkih Država je prošlog tjedna porasla do rekordno visokih razina. Razlog su vjetrovi i snijeg koji je pao na istočnu obalu zemlje, podsjeća su Bloomberg.

Prema agenciji, temperatura u Bostonu u četvrtak navečer može pasti na -9°C, a toplije vrijeme se zagrijavanje može očekivati tek sljedeći mjesec.

“Što se tiče kompleksa “Jamal-LNG”, koji zajedničko vlasništvo ruskog Novateka, francuskog Totala i kineske kompanije China National Petroleum Corporation, on je od 2014. pod američkim sankcijama zbog ruske uloge u ukrajinskoj krizi”, zaključuje Bloomberg.

Ruski LNG ide za SAD – Za stručnjake to nije ništa čudno, jer „posao je posao“
Megaprojekt Jamal-LNG – Francuzi pronašli način da zaobiđu antiruske sankcije
Financial Times: Za Rusiju se LNG od prijetnje pretvorio u prednost

BostonJamal-LNGLNGPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

…sve mogu prihvatiti i razumjeti pa i da je zemlja ravna ploča,ali da amerikanci lučonoše demokracije i ljudskih prava ne mogu prepoznati da je ova navedena polarna hladnoća putinovo maslo to stvarno ne mogu – hebi ga.Kako je moguće da ameri ne vide da je danas temperatura blaža u moskvi nego u washungtonu što nikada u povjesti nije bilo a to govori da putin usmjerava moskovsko kremaljsku zimu ka USA i neophodno je da što prije kongres osnuje komisiju da utvrdi istinu o putinovom zločinačkom planu posredstvom koga još i zarađuje.

tuf
6 godine prije

Uvesti sankcije Washingtonu zbog krsenja sankcija uvedenih od strane Washingtona ! Pa nece se valjda ameri grijati ruskim plinom, a njihov LNG ce preko Krka ici u Kolindin ured !

čokolino
6 godine prije

Ko drugom jamu kopa sam u nju upada!

mars
6 godine prije

Biznis je biznis, a osjećaji su osjećaji. Odnosno, neme veze što te mrzim i što bih volio da te koknem (kada bih mogao) i preotmem ti biznis, ali pošto si dovoljno jak pa to ne mogu, onda ćemo poslovati kao da se volimo, a osjećaje i kokanje ću ostaviti za neka (za mene) povoljnija vremena ako ona ikada dođu. Baš kao u onim mafijaškim filmovima kada mafijaš treba da likvidira nekog suparnika i netom prije likvidacije obraća se žrtvi riječima – “ništa lično, samo posao”, čime žrtvi sa tom spoznajom, vjerovatno padne veliki kamen sa srca, pa se mirne duše i spokojno može nesmetano prepustiti vlastitoj likvidaciji. Eto što ti je bizniz – čak i vlastiti nestanak možeš mirno prihvatiti ako je to u interesu biznisa.

Kažun
6 godine prije

Uspravnik.

Antonio Cagapulito
6 godine prije

Ma neka ih puste da se smrznu.Zarada od te jedne pošiljke plina je neusporedivo mala prema ukupnom volumenu poslovanja.Rusi bi zapravo trebali u ugovore o isporuci plina izričito naglasiti da krajnje odredište plina ne smije ni u jednoj kombinaciji biti USA,te predvidjeti “policiju”koja će u svakom momentu imati uvid u stanje inventara u zemlji uvoznici.I ameri također obvezuju uvoznike strateškog materijala da roba ne smije doći u neželjene ruke.

bbbb
6 godine prije

Samo dokaz da je sve oko nas igra staklenih perli za indijance, rusi moraju poslušati nalogodavca koji upravlja svijetom….

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Podsjetio bih komentatore da Rusi nisu Amerikanci. Nisu Rusi potomci europskih razbojnika koji nisu znali ni oca ni majku, ni porjeklo, i otud ogromna razlika u pristupu svakom problemu. Rusi znaju tko su, šta imaju, a Amerikanci nemaju više ništa, ni državu, pošto je cijela u rukama vladara iz sjene. Zato Rusi mogu šta hoće, a Amerikanci mogu samo pjeniti i huškati preko medija.

Alen
6 godine prije

-9° polarna hladnoca ?… Jel to bura puse..
U cem je fazon…

VladoGrozny
6 godine prije

A zasto se ne griju na nesto drugo, bas su zapeli za plin. Ima i drugih, brzih i ucinkovitijih nacina da se ugriju. Jedna ‘bulavica; ili ‘satanic’ npr…. 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI