Borba protiv ISIL-a – Prve iračke jedinice ulaze u Tel Afar

3 komentara

Rano ujutro u nedjelju, 20. kolovoza, irački premijer Haider Al-Abadi je najavio početak ofenzivu protiv terorista ”Islamske države” koji su blokirani u području grada Tel Afara, 50 kilometara zapadno od Mosula. U kampanji sudjeluju jedinice iračke, savezne policije, šiitske Hashd Al-Shaabi snage (PMU) i iračko zrakoplovstvo.

Irački Kurdi nisu uključeni u kampanju i borbe promatraju sjeverno od terorističke enklave.

Prvog dana ofenzive su vladine snage i saveznici uspjeli napredovati i suziti obruč sa zapada i istoka, oslobađajući oko 9 naselja. Na zapadu, u blizini zračne luke u Tel Afar, šiitske snage, podržane od strane jedinica 16. korpusa iračke vojske, preuzele su kontrolu nad pet sela. Istodobno se iračka vojska susrela sa žestokim otporom boraca ”kalifata” koji pokušavaju spriječiti pristup vladinih snaga gradu.

U istočnom sektoru fronta, vojska i savezna policija su preuzeli kontrolu nad prilično velikim područjem oslobađajući 4 sela.

Do danas su združene snage iračke vojske i policije i šiitske milicije uspjele osloboditi veliki dio teritorija i izbili su pred predgrađa Tel Afara s juga, zapada i istoka. Šiitske Hashd Al-Shaabi snage čiste područje na samom sjeverozapadu terorističke enklave. Kako prenose reporteri televizije NRT, jedinice iračke vojske su jučer ušle u prva gradska predgrađa.

Šiitske snage će sudjelovati u svim operacijama izvan grada i okolnim selima, ali u sam grad neće ulaziti, kako bi se otklonila opasnost od sektaških sukoba.

2 IRAK
FOTO: Situacija oko Tal Afara, Irak
Islamska državaPMUTel Afar
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Ma ovi su gotovi. No, autor nije naveo da su kurdske Peshmerge ”uhvatile čak dva terorista”, koji su pokušali pobjeći na njihov teritorij

17 novembar
6 godine prije

isil ce se povuci na kurdski dio da mogu glasati na izborima samo laki ova dvojica sto su uhvaceni imace zadatak da nadgledaju regularnost izbora

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI