Dvojbe oko proglašenja Trumpovog Državnog tajnika

Rex Tillerson
2 komentara

Sputniknews.com prenosi mišljenje francuskog politologa i specijalista za američku politiku, Jean-Eric Branaa, da bi Trumpov Državni tajnik, u američkom predsjedničkom timu na funkciji koju inače poznajemo kao ministar vanjskih poslova, mogao biti spriječen da preuzme dužnost. Rex Tillerson, čovjek kojeg je Trump htio na mjestu šefa diplomacije, bio je predsjednik Uprave kompanije Exxon Mobil.

Na svom blogu, Jean-Eric Branaa navodi da ga Trump imenuje kao trgovačkog genija, koji bi svoje talente mogao staviti na raspolaganje svojoj državi. Njegove veze s Rusima, smatra se i osobno prijateljstvo s Vladimirom Putinom, mogle bi biti problem ostatku Republikanaca. Imenovanje u svakom slučaju mora potvrditi Senat SAD-a.

Prema mišljenju francuskog eksperta, nominacija Trumpa sugerira želju da se popravi situacija sa zahlađenjem odnosa s Rusijom. Trump smatra da že Tillerson uspješno raditi da preokrene vanjskopolitičke promašaje Amerike, ali u tome nailazi i na različita mišljenja.

S obzirom na stanje zastupnika u Senatu, Savjet za vanjsku politiku se sastoji od 19 članova, od čega je 10 republikanaca i 9 demokrata. Demokrati će, vjerojatno, svi glasati protiv Tillersona, u kojem slučaju je dovoljan jedan protivnik iz republikanaca, da Tillerson ne bude imenovan. Branaa smatra da svi republikanci neće podržati Trumpove stavove o vanjskoj politici, što će se, naravno, prelomiti na imenovanju šefa diplomacije.

Posebno je slikovito mišljenje senatora Johna McCaina, poznatog washingtonskog jastreba, koji smatra da je “Trump izdao obaveze prema Republikancima, i da za Trumpa nema mjesta u politici SAD-a”.

U drugom članku, Sputnik prenosi pet glavnih činjenica koje biste trebali znati o Tillersonu: već smo napomenuli da je bio predsjednik Uprave Exxon Mobil korporacije, koja je uključena u projekt Sahalin-1, zajedno s japanskim Sodecom, ruskim Rosneftom i indijskim ONGC-om, na razvoju naftnih i plinskih bušotina u ekstremnim, sub-arktičkim uvjetima, u moru sjeveroistočno od otoka Sahalina. Rex Tillerson se Exxon Mobilu pridružio 1975. godine, 1998. je postao zamjenik predsjednika Uprave Exxon Ventures Inc, i predsjednik Uprave Exxon Neftegas Limited. Od 2006. je predsjednik Uprave cijele kompanije.

Rex Tillerson - Vladimir Putin
Rex Tillerson – Vladimir Putin

Tillerson je, zatim, prijatelj predsjednika Putina, s kojim se prvi puta susreo 1999. na Sahalinu, i kasnije u više usputnih prigoda i sastanaka. Dobitnik je ruskog odlikovanja – 2013. godine na Međunarodnom ekonomskom forumu, predsjednik Putin ga je odlikovao Redom Prijateljstva, odlikovanjem koje se stranim državljanima dodjeljuje za razvoj međunarodnih odnosa s Rusijom.

Nadalje, Tillerson je sklon suradnji s Rusijom, i loše je primio sankcije koje su Rusiji nametnute od strane zapada. Na kraju, Tillerson je oštar pregovarač, pa je 2015. godine u Štokholmu podnio tužbu u ime Exxon Mobila, tvrdeći da je firma – kćer, Neftegas Limited, preplatila svoj porez na dobit od projekta Sahalin-1 za čitavih 500 milijuna dolara.

Izvori: RT (1), RT (2)

Državni tajnikexxon mobilJean-Eric BranaaONGCrosneftSahalin-1Sodeco
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
D.J.
7 godine prije

1. liga. Nije političar, oćito je sam zarađivao za sebe do sada.
Zato je potpuno neadekvatan za “ukruhe”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI