fbpx

Egipat otvorio najveću vojnu bazu na širem Bliskom istoku (FOTO-VIDEO)

Egipat - vojna baza

Egipatski predsjednik Abdel Fattah Al-Sisi je 22. srpnja u gradu Aleksandriji otvorio najveću vojnu bazu na širem Bliskom istoku.

Predsjednik je podigao zastavu Oružanih snaga Egipta u novoj bazu Al-Hamam, zapadno od Aleksandrije. Vojna baza je dobila ime po prvom predsjedniku Muhammadu Nadžibu, generalu i državniku koji je 1952. predvodio revoluciju koja je završila svrgavanjem monarhije u Egiptu. Nova vojna baza je najveća u regiji Bliskog istoka i sjeverne Afrike, prenosi službena novinska agencija MENA.

Na svečanom otvaranju su sudjelovali glavni egipatski dužnosnici, generali, arapski prinčevi i veleposlanici, ali i zapovjednik od Zapada nepriznate Libijske Narodne Armije, general Kalifa Haftar.

U arapskom izaslanstvu su bili princ Abu Dabija, Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, savjetnik saudijskog kralja, princ Qalid Al-Faisal i princ od Bahreina, Salman bin Hamad bin Isa Al-Qalifa.

”Od kada je bivši egipatski general Abdel Fattah Al-Sisi preuzeo dužnost 2014. godine, radio je na obnovi oružanih snaga, zaključujući brojne ugovore sa Sjedinjenim Državama, Francuskom, Rusijom i drugim državama. Egipat se suočava sa sigurnosnim prijetnjama koje zahtijevaju različite resurse i bolje pripremljeni vojsku”, izjavio je Samir Qatas, predsjednik Foruma za strateške studije i sigurnost Bliskog istoka.

Samir Qatas je također naglasio kako postoje veliki izazovu na granici s Libijom i Sudanom, te na Sinaju. Tu je i pitanje održavanja sigurnosti u tjesnacu Bab-el-Mandeb, a napetosti prijete i iz Jemena. Jaka vojska Egiptu treba za održavanje sigurnosti u Sueskom kanalu i nedavno otkrivenih plinskih polja u Sredozemnom moru.

Egipat mora biti spreman da ide u rat i pomoći saveznicima koji čine obrambenu liniju Egipta”, dodao je stručnjak, koji ”saveznike” vidi u zemljama Perzijskog zaljeva.

Vojna baza ”Muhammad Nadžib” se nalazi u Al-Hamamu, zapadno od Aleksandrije, gdje će diplomirati prva generacija kadeta, prenosi Al-Ahram.

Baza je, prema izvješćima, najveća je na širem Bliskom istoku, a izgrađena je na temeljima vojnog grada izgrađenog  1993. godine. Proteklih godina je izgrađeno i obnovljeno 1155 objekata i baza će biti sjedište zapovjedništva nekih snaga Sjeverne vojne oblasti, a trebala bi povećati učinkovitost zaštite područja zapadno od Aleksandrije sve do libijske granice, sjeverne obale gdje se trenutno gradi nuklearna elektrana Al-Daba. Osim toga, služit će za zaštitu ležišta nafte i novog grada El-Alameina.

Baza će se koristiti za vojne vježbe s vojskama drugih zemalja. Kao što smo rekli, baza je dobila ime po prvom predsjedniku Egipta, Muhammadu Nadžibu, koji je s Gamalom Abdelom Nasserom vodio pokret časnika koji su okončali vladavinu dinastije Muhameda Alija, koja je Egiptom i Sudanom vladala od 1805. do 1952. godine. Baza će imati memorijali muzej posvećen prvom predsjedniku, džamiju za 2000 ljudi, sportske terene i bazene. Baza također uključuje i proizvodne jedinice kako bi bila samodostatna, a vojska i civilno osoblje uposleno pri vojsci će se brinuti o 379 ”feddana” voćaka i 1600 sezonskog bilja i povrća. Jedan ”feddan” je površina od 4200 četvornih metara ili 0,42 hektara.

No, to je manje važno. Ono što je impresivno je veličina baze, broj tenkova, borbenih vozila, zrakoplovnih snaga i drugih oružja, kao i različitih postrojbi koje će tamo biti stacionirane.

Znakovit je i sastav arapskog izaslanstva, kojeg su činili libijski general Kalifa Haftar, prinčevi Bahreina i UAE, dok je saudijski kralj Salman poslao svog savjetnika, iako je bilo za očekivati bilo da će na svečanost doći barem krunski princ i ministar obrane saudijskog režima Muhammad bin Salman.

U svakom slučaju, Egipat je zemlja čiji će glas sigurno dobiti na težini u arapskom svijetu, a hoće li se baza uskoro koristiti za operacije u Libiji, gdje je Egipat nekoliko puta pomagao generalu Haftaru, saznat će se uskoro.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
3 godine prije

Egipat je počeo sa vragom tikve sadit. Ko podupire i financira te islamiste šta djeluju u Libiji i po Sinaju? Isti ovi što su im došli u posjet! Uz skrivenu Cionističku ruku, koja djeluje preko Izraela i SAD-a. Ovi Cionisti bi voljeli da razbucaju taj Egipat koji je u centralnom dijelu arapskog svijeta i kontrolira strateški jako važan Sueski kanal.Slove kao najjača arapska zemlja, i tik su do njihove tvorevine Izraela, te stalna prijetnja njemu. Međutim tako velka zemlja sa puno stanovnika nije lak zalogaj.

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989
3 godine prije

Egipat je SA spavac, igrac. Prevrtljiv.El generala su doveli SA da iskorijeni M bracu sto je ovaj odradio na stetu Katra a zea ljubav SA. Racuni ce se tu jos potkusirivati.
Nije ovaj mutavko el generale-presidente da nije to smio uciniti na stetu Jenkija-Katra.
A natrocito sad kad su Rusi na BI sve jaci i jaci, sa kojima isto suruje ell generale.

Marta Vidić
Gost
Marta Vidić
3 godine prije

koliko mjesta u pustinji za tenkove,da je toliko mjesta za parking u Puli.Pula je postala mala za toliko domaćih i stranih auti,a parkinga nema samo PAUK divlja

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije

POVEZANE VIJESTI

Izbornik