Egipat otvorio najveću vojnu bazu na širem Bliskom istoku (FOTO-VIDEO)

Egipat - vojna baza
4 komentara

Egipatski predsjednik Abdel Fattah Al-Sisi je 22. srpnja u gradu Aleksandriji otvorio najveću vojnu bazu na širem Bliskom istoku.

Predsjednik je podigao zastavu Oružanih snaga Egipta u novoj bazu Al-Hamam, zapadno od Aleksandrije. Vojna baza je dobila ime po prvom predsjedniku Muhammadu Nadžibu, generalu i državniku koji je 1952. predvodio revoluciju koja je završila svrgavanjem monarhije u Egiptu. Nova vojna baza je najveća u regiji Bliskog istoka i sjeverne Afrike, prenosi službena novinska agencija MENA.

Na svečanom otvaranju su sudjelovali glavni egipatski dužnosnici, generali, arapski prinčevi i veleposlanici, ali i zapovjednik od Zapada nepriznate Libijske Narodne Armije, general Kalifa Haftar.

U arapskom izaslanstvu su bili princ Abu Dabija, Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, savjetnik saudijskog kralja, princ Qalid Al-Faisal i princ od Bahreina, Salman bin Hamad bin Isa Al-Qalifa.

”Od kada je bivši egipatski general Abdel Fattah Al-Sisi preuzeo dužnost 2014. godine, radio je na obnovi oružanih snaga, zaključujući brojne ugovore sa Sjedinjenim Državama, Francuskom, Rusijom i drugim državama. Egipat se suočava sa sigurnosnim prijetnjama koje zahtijevaju različite resurse i bolje pripremljeni vojsku”, izjavio je Samir Qatas, predsjednik Foruma za strateške studije i sigurnost Bliskog istoka.

Samir Qatas je također naglasio kako postoje veliki izazovu na granici s Libijom i Sudanom, te na Sinaju. Tu je i pitanje održavanja sigurnosti u tjesnacu Bab-el-Mandeb, a napetosti prijete i iz Jemena. Jaka vojska Egiptu treba za održavanje sigurnosti u Sueskom kanalu i nedavno otkrivenih plinskih polja u Sredozemnom moru.

Egipat mora biti spreman da ide u rat i pomoći saveznicima koji čine obrambenu liniju Egipta”, dodao je stručnjak, koji ”saveznike” vidi u zemljama Perzijskog zaljeva.

Vojna baza ”Muhammad Nadžib” se nalazi u Al-Hamamu, zapadno od Aleksandrije, gdje će diplomirati prva generacija kadeta, prenosi Al-Ahram.

Baza je, prema izvješćima, najveća je na širem Bliskom istoku, a izgrađena je na temeljima vojnog grada izgrađenog  1993. godine. Proteklih godina je izgrađeno i obnovljeno 1155 objekata i baza će biti sjedište zapovjedništva nekih snaga Sjeverne vojne oblasti, a trebala bi povećati učinkovitost zaštite područja zapadno od Aleksandrije sve do libijske granice, sjeverne obale gdje se trenutno gradi nuklearna elektrana Al-Daba. Osim toga, služit će za zaštitu ležišta nafte i novog grada El-Alameina.

Baza će se koristiti za vojne vježbe s vojskama drugih zemalja. Kao što smo rekli, baza je dobila ime po prvom predsjedniku Egipta, Muhammadu Nadžibu, koji je s Gamalom Abdelom Nasserom vodio pokret časnika koji su okončali vladavinu dinastije Muhameda Alija, koja je Egiptom i Sudanom vladala od 1805. do 1952. godine. Baza će imati memorijali muzej posvećen prvom predsjedniku, džamiju za 2000 ljudi, sportske terene i bazene. Baza također uključuje i proizvodne jedinice kako bi bila samodostatna, a vojska i civilno osoblje uposleno pri vojsci će se brinuti o 379 ”feddana” voćaka i 1600 sezonskog bilja i povrća. Jedan ”feddan” je površina od 4200 četvornih metara ili 0,42 hektara.

No, to je manje važno. Ono što je impresivno je veličina baze, broj tenkova, borbenih vozila, zrakoplovnih snaga i drugih oružja, kao i različitih postrojbi koje će tamo biti stacionirane.

Znakovit je i sastav arapskog izaslanstva, kojeg su činili libijski general Kalifa Haftar, prinčevi Bahreina i UAE, dok je saudijski kralj Salman poslao svog savjetnika, iako je bilo za očekivati bilo da će na svečanost doći barem krunski princ i ministar obrane saudijskog režima Muhammad bin Salman.

U svakom slučaju, Egipat je zemlja čiji će glas sigurno dobiti na težini u arapskom svijetu, a hoće li se baza uskoro koristiti za operacije u Libiji, gdje je Egipat nekoliko puta pomagao generalu Haftaru, saznat će se uskoro.

Kalifa HaftarMuhammad Nadžibnova baza
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crni žutokljunac
6 godine prije

Egipat je počeo sa vragom tikve sadit. Ko podupire i financira te islamiste šta djeluju u Libiji i po Sinaju? Isti ovi što su im došli u posjet! Uz skrivenu Cionističku ruku, koja djeluje preko Izraela i SAD-a. Ovi Cionisti bi voljeli da razbucaju taj Egipat koji je u centralnom dijelu arapskog svijeta i kontrolira strateški jako važan Sueski kanal.Slove kao najjača arapska zemlja, i tik su do njihove tvorevine Izraela, te stalna prijetnja njemu. Međutim tako velka zemlja sa puno stanovnika nije lak zalogaj.

Svjatislav 989
6 godine prije

Egipat je SA spavac, igrac. Prevrtljiv.El generala su doveli SA da iskorijeni M bracu sto je ovaj odradio na stetu Katra a zea ljubav SA. Racuni ce se tu jos potkusirivati.
Nije ovaj mutavko el generale-presidente da nije to smio uciniti na stetu Jenkija-Katra.
A natrocito sad kad su Rusi na BI sve jaci i jaci, sa kojima isto suruje ell generale.

Marta Vidić
6 godine prije

koliko mjesta u pustinji za tenkove,da je toliko mjesta za parking u Puli.Pula je postala mala za toliko domaćih i stranih auti,a parkinga nema samo PAUK divlja

Pizistrat Nelson
6 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI