fbpx

Libija – Haftar odbio ponudu za pregovore: “Neću stati, idem u Tripoli”

Libija - Heftar - Rat

Na prvi napad iz zraka s jednim od zatarjelih zrakoplova MiG-23  sovjetske proizvodnje na njegove jedinice u pokretu, libijski general Haftar odgovorio je uvođenjem zone zabrane leta u području borbi za oslobođenje Tripolija. Kasnije ćemo napraviti mali pregled zrakoplovnih snaga dviju zaraćenih strana, uz napomenu da je Libijska narodna armija generala Haftara vojska u pravom smislu te riječi, dok su trupe Vlade nacionalnog sporazuma iz Tripolija konglomerat islamističkih bandi, uz nekoliko časnika i pilota koji čine gotovo nepostojeće Oružane snage Libije pod zapovjedništvom marionetskog  premijera Fayeza Al-Sarraja iz Tripolija.

Anajlizirajući vjerodostojne podatke, korak po korak Libija pada u ruke Haftara. Bivši Gaddafijev časnik, kasnije suparnik se odlučio za strategiju zbog koje dobiva nadimak “pustinjska lisica”, koji je svo do jučer pripadao generalu Wehrmachta u vrijeme vladavine nacista Erwinu Rommelu. Bojno polje je isto, taktika također.

Nema više kolona teških oklonih vozila i tenkova, već se koriste oklopni džipovi koji su se na komandu libijskog generala pod mrakom brzo kretali kroz pustinjske dine i stigli pred vrata Tripolija. Sada opsjedaju uporište Vlade  nacionalnog sporazuma i Fayez Al-Sarraj nema šanse da očuva mjesto premijera bez neposredne intervencije međunarodne diplomacije.

Činilo se da najveća opasnost za napredak njegovih snaga na otvorenom u pustinji i bez skloništa, dolazi iz zraka, ali “pustinjska lisica” ovaj put nije sama. Podršku ima od obavještajnih službi i specijalnih snaga iz različitih zemalja koje u Libiji već dugo vode svoj tajni rat kako bi ostvarile svoje ciljeve i initerese. Jedan od njih je i Macron, koji je se kladio na Haftara, ali su tu i Egipćani, Rusi, UAE, navodno čak i Saudijci.

Dakle, za razliku od Rommela, koji je bio sam sa svojim divizijama i koji se bez zaliha borio protiv saveznika, general Haftar u svojoj kampanji može računati na logističku potporu, na satelitske informacije, na zalihe, novac i sve što mu je potrebno, a sve će bez ikakvog problema stići iz Egipta i preko nove vojne baze sagrađene uz samu granicu s Libijom. S ovom pomoći Haftar lako napreduje i namjerava ući u Tripoli i suparničkim frakcijama kasnije diktirati uvjete predaje.

Kako bi još lakše napredovao, Haftar je sklopio sporazume s plemenima koja kontroliraju područja u kojima se vode sukobi. Tako je stekao ogromna područja bez ispaljenog metka. Blitzkrieg je ujedinio s poznavanjem teritorija i plemenskih vođa koje ga kontroliraju i to na bojnom polju daje željene rezultate.

Samo je pitanje vremena kada će Tripoli biti oslobođen. Ostaje da se vidi hoće li Haftar, koji je s ovim iznenadnim obratom uzdrmao ionako nestabilnu ravnotežu snaga libijskog ratnog teatra, morati ući u gradske borbe ili će se snage Vlade nacionalnog sporazuma predati tijekom opsade.

Napustivši vladu na čelu s Fayezom Al-Sarrajem, koja ga je optužila za veleizdaju, general Haftar se prometnuo u jedinog istinskog vojnog i političkog vođu u Libiji.

Sada je jedini pravi protivnik Libijske narodne armije ostalo zrakoplovstvo Vlade nacionalnog sporazuma, koje i dalje pokreće napade s nekoliko zastarjelih sovjetskih zrakoplova MiG raznih modela, ali je dio zrakoplovstva na položajima koje je general osvojio proteklih dana.

Ali bombardiranja nisu dovoljna da zaustave napredak prema južnim predgrađima glavnog grada Libije. Trenutno se čini da je glavnina motoriziranih postrojbi generala Haftara utvrđena na strateškim lokacijama 80 do 100 kilometara od Tripolija, a manje taktičke jedinice su se prijestolnici približile na manje od 20 kilometara, gdje se bore, ali ne drže osvojene položaje, već se premještaju s jednog mjesta na drugo.

Zrakoplovstvo suparnika čine pokoji MiG, stari jugoslavenski Galebovi i češki L-39ZO

Su-22 sa oznakama iz vremena Muammara Gaddafija

FOTO: libijski Su-22 sa oznakama iz vremena Muammara Gaddafija

Kao znak upozorenja Haftar je uveo zonu zabrane leta nad područjem sukoba. Bitka za Tripoli se nastavlja. Na jugu glavnog grada bitke se već vode na raskrižju Ain Zara. Snage Tripolija tvrde da su uništile 2 i zarobile 10 vozila Libijske narodne armije kao trofeje. Prema istim izvorima Haftar je imao oko 10 ubijenih vojnika, a 10 ih je zarobljeno.

Tijekom bombardiranja Haftarovih vojnika zrakoplovom iz Misrate jedna od bombi pogodila je stambenu zgradu i ubila četveročlanu obitelj. Kolone Libijske narodne armije sada idu na grad Sirte u pratnji svojih borbenih zrakoplova. Stvar još nije skalirala do zračnih bitaka i bombardiranja zračnih luka, ali u trenutnoj situaciji neće trebati dugo čekati i na takav razvoj događaja.

Premijer Fayez Al-Sarraj je rekao kako je spreman koristiti zrakoplovstvo protiv Libijske narodne armije generala Haftara koja napada Tripoli. Točno je da takozvana vojska koja podržava Al-Sarraja ima borbene zrakoplove, ali u kakvom su stanju i kojeg su tipa? Konačno, kako Haftar misli uspostaviti najavljenu zonu zabrane leta u području sukoba?

Nakon rušenja Muammara Gadafija nove libijske vlasti su se suočile sa stvarnom degradacijom vlastitih oružanih snaga. To se prije svega odnosilo na zrakoplovstvo. Značajna količina zrakoplovne tehnologije bila uništena u napadima NATO snaga. Većina aerodroma i zračnih baza je oštećeno i nisu popravljene do danas.

Tripoli

Formalno su oružane snage zemlje imale na desetke borbenih zrakoplova i helikoptera, ali ih je samo nekoliko moglo letjeti. U tim uvjetima je Tripoli pozvao stručnjake iz Ukrajine kako bi obnovili zrakoplovnu flotu. U prosincu 2014. godine grupa stručnjaka iz “Odjela za popravak zrakoplova u Odesi” stigla je u Libiju i bacila se na obnovu  preostalih zrakoplova. Podsjetimo da je riječ o istom remontnom zavodu koji je popravljao hrvatske borbene zrakoplove MiG-21.

Najprije su popravljena i puštena u rad dva zrakoplova MiG-23ML (olakšana varijanta sa boljim manevarskim osobinama i nešto boljim radarom u proizvodnji od 1978)  iz skupine “Libijska zora”, jedne od ključnih snaga u vojsci Vlade nacionalnog sporazuma, ali s komandom među islamistima u Misrati. Ova dva zrakoplova su sudjelovala u udarima na položaje “kalifata” koji je držao grad Sirte.

Osim toga, počeo je rad na obnovi dva zrakoplova MiG-25 i jednom MiG-25 UB, ali su se ovi zrakoplovi uglavnom koristili za izviđanje neprijateljskih položaja, a 2015. je jedan od njih izgubljen.

Potom su glavna napadačka snaga pristaša Vlade nacionalnog sporazuma u Tripoliju postali laki napadački zrakoplovi i avioni za obuku, L-39 ZO čehoslovačke proizvodnje i Galeb G-2 jugoslavenske proizvodnje. Na raspolaganju snaga Tripolija je bilo je pet zrakoplova “Galeb” G-2 i 2 češka L-39 ZO.

Još 12 zrakoplova ovog tipa obnovili su ukrajinski stručnjaci. Od ove flote je 14 zrakoplova bilo je smješteno u Misrati, glavnom uporištu libijskih islamista koji su se obrijali i presvukli u vojnike snaga “Libijske zora”, a nekoliko L-39 bilo je smješteno u zračnoj bazi Mitiga u Tripoliju, ali oni nisu aktivno sudjelovali u neprijateljstvima. U proljeće 2015. svi raspoloživi zrakoplovi su bili borbeno spremni, kao i dva helikoptera Mi-24, također iz zrakoplovne baze u Misrati. Ova je eskadrila sudjelovala u akcijama kada su se “relativno radikalni islamisti” morali iskazati pred zapadnim sponzorima u bitkci za grad Sirte kako bi porazili “ekstremno radikalni ISIL”. Tada su islamisti iz Misrate lako porazili “kalifat”, a borci “Islamske države” i njihove obitelji su nestali kao da nikada nisu postojali. Sve u svemu, to je bila prilično čudna bitka, ali to je druga i ranije obrađena tema.

Lanser UB-32 za rakete S-5

FOTO: lanser UB-32 za rakete S-5

Međutim, ova je skromna eskadrila redovito sudjelovala u napadima na pristaše i pripadnike Libijske narodne armije generala Haftara.

Do ljeta 2016. Tripoli je imao MiG-23 i MiG-25, ali su bili ozbiljno istrošeni i u prvi plan su gurnuti stari čehoslovački L-39ZO. Unatoč činjenici da ovaj zrakoplov ima vrlo slabe karakteristike, nije bilo gubitaka. Samo je jedan izgubljen zbog nesreće. Važno je napomenuti da L-39 ZO s NRZ S-5 i podvesnim kontejnerima GP-9 za top GŠ-23L radio na visini iznad 2000 metara kako bi se izbjeglo uništavanje s tla. U tim je uvjetima postalo jasno da je lansiranje nevođenih raketnih zrna S-5 s takvih visina u pravilu neučinkovito. Osim toga, rakete zbog njihovog katastrofalnog stanja često nisu ni izlazile iz blokova.

Soko G-2 Galeb Libija

FOTO: libijski G-2 Galeb

Ipak, GŠ-23L se dobro snalazio u borbi protiv najčešćih meta u ovom ratnu, automobila s teškim strojnicama. Zrakoplovi G-2 “Galeb” su po ciljevima u pravilu pucali iz strojnica kalibra 12,7 milimetara. Korištenje zračnih bombi iz “Galeba” se nije prakticiralo zbog iznimno niske učinkovitosti zrakoplova za obuku u bombardiranju.

Zrakoplovstvo vlade u Tripoliju trenutno predstavljaju dva borbena zrakoplova MiG-23ML, jedan MiG-25, jedan MiG-25PU, 5 “Galebova” i najmanje 13 čehoslovačkih L-39 ZO.

L-39ZA

FOTO: ilustracija, češki L-39ZA Albatros

Osim toga, postoji 5 malih zrakoplova za obuku SIAI SF-260 i do 8 helikoptera Mi-24 i Mi-35 koji mogu pružiti učinkovite zračne udare na neprijateljske položaje, ali ne mogu svi letjeti. Prema različitim izvorima, dva do četiri zrakoplova su u stanju borbene spremnosti.

Važno je napomenuti da laki napadački zrakoplovi L-39 ZO, koji su mogli gađati Toyote “kalifata”, vjerojatno neće zadati nikakve važne udarce jedinicama Haftara. Naime, general Haftar kao bivši časnik libijske vojske i poznavatelj trenutne situacije u “vojsci” kojim raspolaže Tripoli je na vrijeme svoje jedinice opremio teškim protuzračnim strojnicama ZPU-2 i ZU-23-2 i raketnim sustavima “Kvadrat”. Dakle, eskadrila s kojom mu prijeti Fayez Al-Sarraj za LNA ne predstavlja nikakvu opasnost.

Osim toga, uz zastarjelo i prilično istrošeno zrakoplovstvo, Tripoli ima ozbiljne kadrovske probleme. Ogromna većina pilota su stariji ljudi, mnogi stariji od 50 godina. Dio pilota koji su 2015. došli u zrakoplovstvo vlade Tripolija su se povukli zbog toga što nisu letjeli 15 do 20 godina. Među islamističkim milicijama nema nikoga tko bi znao letjeti ni na poljoprivrednom zrakoplovu, a sovjetska krama, L-39 ZO i “Galebovi” su za njih isto kao kada bi sjeli u F-35 ili Su-57. Dakle, nema ni pilota za borbene letove. Istina, LNA se suočava s istim problemom, ali i ne računa na zrakoplovstvo kao udarnu snagu u kampanji.

Za kraj naglasimo da je ponudu posredovanja s Fayezom Al-Serrajom glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antonia Guterresa general odbio odgovorom: “Neću stati, idem u Tripoli”.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
56 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Bravo, samo naprijed Generale !!!

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

u libiji pobjeđuje francuski Total
a gubi talijanski Eni

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

General oslobadja Libiju pod uslovom da se opet ne umesa NATO, jer je i Gadafijeva vojska stradala od avijacije a LNA ima jos manje PVO sposobnosti.
Vojna intervencija 2011 je pokrenuta pod izgovorom “uspostavljanja primirija, prestanak napada na civile, i sprecavanje zlocina protiv covecnosti”.
Manje vise isto sada trazi Fayez Al-Sarraj, samo sada je 2019 i 2011 Gadafi nije imao podrsku spolja, a Haftar moze da ocekuje podrsku Rusije Egipta UAE.

MilanPraha
Gost
MilanPraha
1 godina prije

Nece se. Amerika umjesto,nemaju oni vise snage dá vodě ratove imaju Puno vecih unutarnjih problema.Poseno americká drzavna elita koja je organizovala haos u libiji,da sacuva svoje dupe jer im dolaze racuni na naplati ,nema tu intetvencije nato,to ima podrsku od globalista.sve ide svojim planom

igi
Gost
igi
1 godina prije

…ovo je rat između italije i francuske…tkz. saveznici ratuju u libiji…

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Murikanci kazu da napustaju Libiju.
Secaju se Bengazija. Shvataju da nisu popularni, a u Bengaziju je bila takva pometnja da je bilo ko mogao udariti na njih. Biti amerikanac na kopnu tamo je kao biti prase u Teheranu. A snimci vuce americkih leseva po ulicama cine da se gube izbori.

Aga
Gost
Aga
1 godina prije

Ugl. Cudi me da u vrijeme mira Libije Gadafi nije kupovao naoružanje od Amerikanaca,Europljana Rusa, fakticki su bili goli kao Golubovi… niti raketa,aviona PZO sustava, a ici blebetati o zlatnom Africkom dolaru budalestina, umjesto da je stedio u EU bankama trebao je naoruzanje avione ,kamione, PZO ,kao saudiskq arabija vise mlrd € narudzbe stvarati….

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

”Naši” gube?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

⛅ ⛅
Ma kako je taj Galeb tamo dospio? Kupio Gadafi?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Da nije bilo Gadafia, ”Prijatelji Libije” bi im do danas ukrali i pijesak.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Nije jedan, nego par desetaka komada, još za Jugoslavije II. Da velimo koje, moja je baba uvijek govorila za “one Jugoslavije”, kad je mislila na kraljevinu prije WW2

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

Ti si bila posrednik u kupovini za Gadafija-sjeti se šatora?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

šulenberg, za tebe znamo da si bio s kamilama u štali tom prilikom. O detaljima nećemo, nije u redu.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ja se svih svojih boravaka u šatoru sjećam sa zadovoljstvom…?
I zbilja zanimljivo kako baš mene napadate?
Još ću se i uobrazit…
Ah, evo, prošlo me. ‘Prije sam bila uobražena, a sad sam – savršena’.

nena
Gost
nena
1 godina prije

+++++++++++++++

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

@Lucija,
Ma joook, vratili mu kao kusur na trafici

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Mi smo poznati Nijemcoljupci. Teško se sjetit nekog rata unazad 100 godina da nismo bili na njihovoj strani. A oni su svaki izgubili. Shvatila to i Angela Merkel. Pa neće u Hrvatsku. Ni da je tjeraš puškom. Naši (kaže Vesna Pusić) ”Prijatelji Sirije” dobili po tamburi.
A i ”Prijatelji Libije” samo što nisu.
U zadnje vrijeme smo veliki Amerikanoljupci. Fakat, Amerikanci bi se trebali dobro zamislit. Da li im je zdravo družiti se sa nama. Jer ako nastave, na kraju će i oni izgubiti.
U praksi dokazano. Više puta

žrec
Gost
žrec
1 godina prije

aha, iako je njemačko podržavanje Hrvatske jedan običan mit (s iznimkom Genschera). Kohla je već bilo briga, a dalje da i ne govorim. O tom mitu bi se dao jedan zanimljiv “babićevski” članak napisati.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

onaj najgl…….veći Dalton Amerika je veliki prjatelj i saveznik Hrvatske, kako Kolindica kaže, Hrvatska sukreira i američku vanjsku politiku . . . to su jake i neraskidive veze . . . 🙂

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Iran ima jugoslovenske podmornice.

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

ISIL -NESTAO ?ma nemojte pa još i familije,oni su vam već kod nas malo primireni ali uvijek spremni !
Polako ali iu sigurno ostvaruje se Gadafijeva kletva,da će EU krvariti !
Nije valjalo ni Bleru niti onoj dvojici patuljaka koje je doveo na vlast !
Idemo demokracija !! Kresnem vam mamu zapadnjačku !???
Bagdadi vam u dvoru plesao!

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Haftar je više političar
nego vojnik

zadnjih par godina je obilazio zemlje
koje imaju veliki uticaj na libijskoj sceni
i osiguravao njihovu podršku
za svoj dolazak na vlast

tu podršku je platio
naftnim koncesijama
tako da možemo reći
da je rasprodao zemlju

Libija će biti slobodna od islamista
ali će njome upravljati koncesionari

gadafi je bio bolji
nije dao zemlju ni resurse
bio je svoj gazda
u svojoj kući

Bezimeni
Gost
Bezimeni
1 godina prije

Zanimljivo, bolje golub u ruci nego vrabac na grani,rokaj gamad.

Aga
Gost
Aga
1 godina prije

Gadafi umjesto da je ulagao u zlatne.rezerve trebao je stvarati unosne ugovore s amerikancima a i jednim malim dijelom s rusima dakle max kupovina oruzja od njih dakle i kupovanje mira… fakt libija ima galebove i migove iz 1sv. Rata…

MilanPraha
Gost
MilanPraha
1 godina prije

Morate znáti da Gadafi a sadám husein nisu mrtví kako su mediji pokazivali,sve jedná veliká dezinformacija igra bílá medija za rájů.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

I Elvis Presley i Caušesku sa ženom su s njima, zaboravio si……

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
1 godina prije

A i Kennedy je živ, samo što su ga prefarbali u crnca. Ja ga svojim očima vidio u filmu Bubba Ho-Tep zajedno sa Elvisom, svega mi!

PrahaMilan
Gost
PrahaMilan
1 godina prije

samo se vi smijte tome,ali jako brzo ce doci djelo na vidjelo..malo vise o tome znam nego vi svi redom..a sto novine nesmiju o tome pisati,postavite pitanje globalistima,mozda vam nesto vise o tome kazu kad meni nevjerujete..

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

pa to tvrdim od samih početaka

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Svakodnevno piju kavu s tobom u zlatnoj Prahi, čavrljajuči otkrivaju ju ti tajne ??

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

“Samo tako”, zaboravio si na kraju dodati tajne… GLOBALISTA. 🙂 🙂 🙂

Nekada su dvorci imali osobu koja je nasmijavala druge, danas Logično ima Milančeta.

Trebalo bi njegovu glavu staviti uz logo ovog portala.

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Sada na dvoru imaju trampa

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije

Da da Milane i gnjidovka madeline albright jim pleše na štangi

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Valjda ima svoje doušnike 🙂 Ako ne čuči u Bengaziju i puši hašiš, jer tamo piva nema….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Šalim se, još ispada da sam autora proglasio “narkomanom”……. Ali postoje info o stanju i razvoju avijacije Libije, a ostalo su stvari koje su već izanalirizane na desetke puta.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Izvor o stanju vazduhoplovstva je verovatno Dimitri Valuzenich dopisnik ANNA News, South front je preveo njegov clanak: https://southfront.org/the-state-of-the-libyan-government-of-national-accords-air-force/
A i bez toga zna se od prilike sta ko ima…

Colonel Moammer
Gost
Colonel Moammer
1 godina prije

prvo su rekli da je rus pa amer ? po toyotama je amer

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Zašto ne bi bio Libijac. Ok, Gaddafi je bio bolji. Sad ga nema mrtav je i od svega podržimo najbolje, a trenutno je Haftar najbolji. Čuo si Lavorva danas. Ako ćemo tako i Orban je bio Sorošev stipendist, pa…..????? Ne postoji mogućnost da netko promijeni politiku. I Putin je spočetka godinama tražio savez s Evropom, onda mu je sve bilo jasno kad je Evopa podržavala Čečene i Saklašvilijev napad na Južnu Osetiju, pa se definitivno i bez kočnica okrenuo Kini

panStje
Gost
panStje
1 godina prije

Dobar tekst, ali usporedjivati Rommela i Haftara mislim da nema smisla. Uz svo postovanje ali Haftar mu moze ici po sibice u vojnom smislu. Haftar se bori protiv drumskih razbojnika i sjecikesa, a Rommel se borio protiv puno kompletnije i obucenije vojske.

POLITICKI NEKOREKTAN
Gost
POLITICKI NEKOREKTAN
1 godina prije

….vesna place….

igi
Gost
igi
1 godina prije

…vesna je tipični predstavnik sluge oka sauronovog s dolarske novčanice…

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

Haftaru ofenziva stala do predgrađa Tripolija..e moj generale rat se nedobiva tojotama kao drumski razbojnici-uskoro kad se umiješa VB-USA,Izrael ode general u Bengazi na teletinu ispod peke-neće međunarodna koalicija izgubit prihode od nafte i dozvolit Rusima da se bogate..neeee

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Ako si siguran kladi se pa možda zaradiš

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

pušite pomalo na svim stranama, šulenberg. Što se Toyota tiče, odlični automobili, pogotovo ovi Hilux pickupovi. Pa i tvoji su pokušali pregazit Siriju s njima, nemoj sad tako o tim autima. To što ste dobili po tamburi od Rusije je druga stvar, Suhoji su ipak malo jači.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Pussy Vesna upravo putuju u pomoć “međunarodno priznatoj vladi” u Tripoliju. Jučer je viđena kako pliva kroz Otrantska vrata

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Znači, uskoro beached whale na vijestima.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

spartak Obratit će se glavosiječama i građanima Tripolija pa će reć kako in EU neće dat penzije ako se predaju zlom diktatoru.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

Nadati se da ima dobar uvid u zemljovid jer ako zaplovi kroz Kerčki prolaz mogla bi od Rusa dobiti (pod)Calibar-ski… piiip

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Možda Mag_ična kugla?

Colonel Moammer
Gost
Colonel Moammer
1 godina prije

vjerovali ili ne čuo sam miga odavde

Borac2
Gost
Borac2
1 godina prije

Neznam samo zasto toliko odusevljenje nad smradom Haftarom. To izdajnicko smece je unistilo dzamahiriju. On samo misli da ima neku potporu rusije, i slicnih. Ta potpora je samo deklarativna. Receno mu je u Rusiji – jednom izdajnik uvijek izdajnik.

Aga
Gost
Aga
1 godina prije

Irak,Sirija,Libija,Venuzuela rusija fila masovno nauruzanje opremu… obnavlja saveze i podrsku starim partnerima, Afganistan zali za odlaskom rusa sad ih pozivaju nazad, Turci idu isto pod krilo Rusije jer daje(prodaje)S400 vaznu prevagu za rjesavanje pitanja cipra… turci opce poznato samo kaskaju s protuzracbom obranom, instaliranjem s400 na svome teritoriju de-facto su rjesili pitanje cipra 400km udaljenog od najblizeg grckog otoka,dok cipar je tek 64 km od obala turske…

Dakle svijet 2030 ce bitbo drukcije izgledati… BDP Kine,Indije,Japana,Rusije i ostalih tigrova dakle azije ce biti ce daleko veci od BDP zapadnog svijeta…

Treba vaznu stvar upamtiti 600mlrd€ dollazi u FRA kao kolonijalni porez, dakle jacanjem Rusije,Kine i turske u africi Tj njenim de facto osvajanjem Europa gubi znatan dio reketarrnja,ruda i minerala, a s podizanjem standarda i radne snage,.

Europa je zapustila rualne prostore,rubne prostore Europe… Njemacka i Francuska koje su razjebale Yu previse grabe k sebi firme,ljude. Eu nema.buducnosti previse osobnih interesa velikih igraca na ustrob malih drzava….

StarDam
Gost
StarDam
1 godina prije

Možda Haftar pronađe koji konzervirani MiG-35 ili Su-57 u tajnim Gadafijevim skladištima. Zajedno s par konzerviranih pilota.

Carlosan
Gost
Carlosan
1 godina prije

Bilo bi dobro kad bi netko pojasnio situaciju u Libiji.

Koliko vidim sad je gen Haftar “Naš”, a ovi tzv. legalni (obrijani) su izbor Hilari, Macrona i sl. Možda griješim ali fakat ne kontam. U Siriji je sve bilo 100 % jasno i znalo se tko su naši.
Šta je generalno generalov cilj? Kakvo uređenje, kakva država, čiji je igrač….puno pitanja.

PrahaMilan
Gost
PrahaMilan
1 godina prije

Viidm svakakvih komenatar na moje komentare ,umjesto da malo mucnete glavom oko trenutnog stanja u Libiji,mozda bi mogli sloziti kockice u mozaiku i donijeti zakljucak:da globalisti i Rusija imaju obostrani interes u Libiji,unistenje americku neokonsku agenturu u sjevernoj Africi.A suvislost svega toga je utjecja oko petrodolara i njegova likvidacija kao Pax Americana ili likvidaacija petrodolarskog financijskog sistema.Kad slozite sada Iran.Libija.Irak,Venezuela moze se vidjeti kud sve to ide,tko sada sve to kontrolira.Iran kao novi globalni cnetar nezavisli od petrodolara,rusija kao poseban globalni cnetar u uskoj suranji sa lgobalistima,a to znaic nema para nema ljubavi,znaci unistenje amerike koji je bio prvi sistem globalnog centra upravljanja kojeg su pro sebe stvorili globalisti,sve ide svojim tokom,jasno kao dan.To sto mnogi novinari,komentatori svemu tome nerazumiju,to nije moj problem,nego vas.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije

Soroš je organizirao svrgavanje Gadafija

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
56
0
()
x