Libija – Haftar nema drugog izbora osim vojne pobjede i protjerivanja premijera Sarraja

Vojne formacije u Libiji

Događaji u Libiji se i dalje brzo razvijaju. Jučer poslijepodne su snage generala Haftara u koloni borbenih vozila zaobišle grad Sirte s juga i izbile na obalu zapadno od grada, odvajajući tamošnje snage od ostatka islamističkih frakcija i od pojačanja iz Misrate. Glavne snage Libijske narodne armije su napredovale iz Benghazija i dalje se približavaju gradu.

Zbog rastuće operativne krize u regiji Sirte, zrakoplovi iz Misrate su navodno napali kolone Haftarovih snaga u području rodnog grada Muammara Gaddafija. Udari su provedeni na tri lokacije zapadno od Sirte, izravno na obalnu cestu, što potvrđuje da je Sirte blokiran. Brojni izvori navode da Libijska narodna armija danas planira pokrenuti kampanju oslobađanja Sirte, ali borbe još nisu počele.

VIDEO – Kampanja Haftara i bombardiranje obalnog područja zapadno od Sirte

Snage Vlade nacionalnog sporazuma premijera iz Tripolija Fayeza Al-Sarraja  izvještavaju o pokretanju operacije “Vulkan gnjeva”, čiji je cilj spriječiti ofenzivu LNA. Zapadna vlada Tripolija tvrdi da je uspjela uništiti jedan tenk Haftarove vojske i da su njihove snage ubile i zarobile 34 borca Libijske narode armije. Međutim, zapovjedništvo Haftarovih snaga je izvijestilo da je operacija “Vulkan gnjeva” propala u samom početku, a jutros je potvrđeno da su Haftarovi zrakoplovi bombardirali zrakoplovnu bazu Mitiga zapadno od Tripolija, koja je sada neupotrebljiva za pokretanje zračnih napada, a nekoliko zrakoplova koji su mogli letjeti su uništeni.

Snage Tripolija su u nedjelju napale međunarodnu zračnu luku Tripoli, gdje se nalaze Haftarove snage, nakon čega se Haftar odlučio na povećani broj zračnih udara. Podsjetimo, 4. travnja je Haftar naredio napad na Tripoli, a 5. travnja je preuzeo kontrolu nad međunarodnom zračnom lukom južno od glavnog rada.

VIDEO: MiG-21 iznad zrakoplovne baze Mitiga 

Iako je jučer bilo informacija da su islamističke milicije i snage Fayeza Al-Sarraja povratile kontrolu nad međunarodnom zračnom lukom, Libijska narodna armija tvrdi da još uvijek kontrolira međunarodni aerodrom u Tripoliju i nije da napustila, izjavio je glasnogovornik LNA, brigadni general Ahmed Al-Mismari.

Jučer je LNA priopćila kako uspostavlja kontrolu nad većinom prigradskih područja u Tripoliju, a Fayez Al-Sarraj je naredio protunapad.

Kao što smo rekli, situacija se mijenja iz sata u sat, a mediji i portali su puni propagande. Ono što se sa sigurnošću može tvrditi je da borbe i dalje traju i da se Libijska narodna armija ne namjerava zaustaviti. Situacija na terenu im ide u prilog, kao i vrlo mal otpor na putu do glavnog libijskog grada, gdje bi se tek u urbanim područjima očekuju prave borbe.

Haftar je poručio da će objaviti uvjete primirja i njegovi uvjeti će biti ponuđeni na temelju procjena zapovjednika na terenu.

Haftar je već pobjednik, ali mora ući u Tripoli

Kalifa Haftar
FOTO: Kalifa Haftar

Protivnici kampanje tvrde da su aktivna neprijateljstva opasna, jer bi mogle pokopati ideju o obnovi libijske državnosti. Naime, umjesto jedne države bi se mogle pojaviti enklave koje će podržavati različite strane države, prije svega Francuska i Italija. Ali da do toga ne dođe, islamističke milicije moraju biti vojno poražene.

Ako pogledate ravnotežu snaga na bojnom polju, uz potporu arapskog svijeta Haftar ima više šansi za pobjedu nego Sarraj, koji se oslanja na rasute skupine islamskih fundamentalista koji su koncentrirani u Misrati, ali uživa podršku Zapada.

Međutim, Haftar je u četvrtak naredio ofenzivu na Tripoli i sutra je već bio na 20 kilometara od grada. Ranije je oslobodio grad Garyan, stotinjak kilometara južno od glavnog grada gdje mu pristižu nove snage i vojna tehnika. Ubrzo je preuzeo kontrolu nad međunarodnom zračnom lukom i došao pred južna predgrađa Tripolija. Zapadno od prijestolnice je ušao u dva veća grada, dok je u dvije priobalne enklave okružio lokalne islamističke milicije i spriječio ih da pošalju pojačanja u Tripoli.

Haftar se oslanja na aktivnu potporu zemalja Perzijskog zaljeva,  s izuzetkom Katara, te i Egipta i prešutnu diplomatsku podršku Rusije. Uostalom, on je ovu ofenzivu pokrenuo nakon sastanka sa saudijskim kraljem Salmanom. Strateški gledano, njegova stražnja područja su u potpunosti osigurana, dok njegovi protivnici iza leđa imaju samo more.

S političke točke gledišta, Haftar je mnogo jači. Ima više legitimiteta, jer se oslanja na potporu parlamenta, jedine institucije koja ima legitimni status i koju je izabrao narod.

Glavni nedostatak takozvanog premijera Fayeza Al-Sarraja je nedostatak legitimnosti. On je tri puta parlamentu na odobrenje podnio popis vlade, a parlament ga je tri puta odbacio. Sarraj nema nikakve veze s parlamentom, a sastav vlade koju je pokušao nametnuti je izazvao kategorične prigovore Zastupničkog doma sa sjedištem u Tobruku.

Sergej Lavrov i Khalif Haftar
FOTO: Sergej Lavrov i Khalifa Haftar

Fayez Al-Saraj je pokušao formirati vladu s islamističkim skupinama koje su povezane s Al-Qaedom, Islamskom državom i Muslimanskim bratstvom i ljudima koje su mu predložili ekstremisti. Naravno, takav kabinet je odbijen i UN je namjeravao sredinom ovog mjeseca održati nacionalnu konferenciju na kojoj bi se dvije strane dogovorile o nečemu o čemu se nikada neće moći dogovoriti, jer je Haftar, kada je 2014. pokrenuo antiterorističku “Operaciju dostojanstvo”, rekao “kako u novoj Libiji neće biti mjesta naoružanim islamističkim skupinama ni njihovim političkim predstavnicima”.

U vojnom smislu, problem sa zrakoplovstvom nije tako težak. Uništene su sve piste, a malo zrakoplova može letjeti. Zrakoplovstvo čine pokoji prastari sovjetski MiG, stari jugoslavenski “Galebovi” G2 i češki L-39 ZO.

Oružane snage na terenu morat će riješiti problem, a Haftarova pješadija osvaja teritorije.

Zapad, ako želi nešto učiniti, morat će poslati svoje trupe, a to znači da mora biti spreman na bitke i gubitke u ljudstvu. Da bi se to učinilo, ako govorimo o Sjedinjenim Državama, kampanju mora odobriti američki Kongresa, a ne predsjednik.

Nema nikakve mogućnosti za izravno sudjelovanje NATO pakta, jer europske zemlje nemaju jedinstven stav o Libiji. Italija i Francuska imaju potpuno suprotna gledišta. Francuski surađuju s Haftarom, a Talijani i Britanci s Fayezom Al-Sarrajem u Tripoliju. Dakle, konsenzusa u NATO paktu nema i ne može biti zajedničke operacije.

“S obzirom na sve veću krizu u Libiji, Velika Britanija i NATO trebaju poduzeti akcije, budući da je njihova vojska sudjelovala u operacijama svrgavanja Muammara Gadafija, što je dovelo do kaosa u zemlji. Osim toga, nestabilna Libija su otvorena vrata kroz koja migranti mogu prodrijeti u Europu”, piše Sky News.

“Ali bi bilo ludilo s gledišta bilo koje vojske da dovede vlastite trupe u tako problematičnu regiju, gdje je ogromna količina oružja u rukama stanovništva i naoružanih skupina. Stoga će se europske kancelarije i Washington  oslanjati na lokalne resurse, lokalne skupine. To može biti opasno, jer ideja o obnovi libijske državnosti može biti uništena. Umjesto jedne države, mogu se pojaviti enklave koje sponzoriraju pojedine zapadne zemlje”, rekao je izvor za Sky News, ali isključuje da bi se upravo pobjedom haftara Libija opet mogla ujediniti i riješiti se ekstremizma i radikalizma.

Na internetu su već objavljeni videozapisi o “privremenom povlačenju” američkog vojnog osoblja iz Libije, a američke vlasti su odluku donijele zbog “sigurnosnih razloga”. Snimke koje su objavili libijski mediji prikazuju brodove pod američkom zastavom koji se nalaze u libijskim obalama.

VIDEO: američke snage napuštaju Tripoli sa hovercraftom (lebdjelicom) LCAC

Zapad je htio nametnuti svoje vođe nezavisnoj državi. To bi se moglo postići da nije pokušao, zajedno s Fayeza Al-Sarrajom kao premijerom, kojeg neće prihvatiti ni parlament ni general Haftar, jer skupine koje ga podržavaju smatraju svojim krvnim neprijateljima i obećali su im da će biti poražene još 2014. Sada svjedočimo epilogu ove priče.

Rusija je u ovom trenutku deklarativno neutralna, iako je jasno da je opcija s Haftarom i novim vodstvom koje će biti izabrano na općim izborima za Moskvu povoljnija.

Međutim, sama mogućnost ruskog prodora u Libiju uzrokuje histeriju na Zapadu. Najviše buke pravi London. Prošle jeseni su britanski mediji prenijeli da će njihove obavještajne agencije zaprijetile da će “ugasiti  svjetlo u Kremlju”, koristeći internetske operacije, ako Rusija “napadne Libiju kako bi stekla kontrolu nad rezervama nafte i izazvala novu migracijsku krizu u Europi”.

Poruka Vladimira Putina sinu ubijenog Libijskog vođe, Saifu Al-Islamu Gaddafiju, ni manje ni više da podržava njegovu kandidaturu na predsjedničkim izborima, dodatno je rasplamsao ovu histeriju. Ali ako pogledate izvana, pravi vladar zemlje se čini Haftar, koji je zainteresiran za kupnju ruskog oružja.

Činjenica je da LNA kontrolira 90 posto libijskog teritorija, ali je moguće  da je uspjeh vojnika generala pretjeran. Na primjer, Haftar je rekao da je Bengazi bio potpuno slobodan 2017., iako je grad bio očišćen i miran tek godinu poslije.

Libija 08. 04. 2019.
FOTO: situaciona mapa Libija 08. 04. 2019.

Ipak, glavna borbena snaga Haftara je novac. On jednostavno s novcem UAE kupuje sve snage koje su bile odane Sarraju. Ako novca nestane, počet će problemi i zato mora dovršiti kampanju što prije. Tripoli je pun stranih plaćenika, što je također problem, jer njih nije briga za lokalno stanovništvo.

Ipak, prema razvoju ofenzive se vidi da je dobro pripremljena. Haftar želi pokazati svoju snagu i okružiti Tripoli. Na jugu se nalaze islamistički militanti iz Misrate, koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju. Njih će Haftar teško zaobići i morat će ih uništiti. O pomirenju se uopće ne može govoriti, jer je mržnja obostrana.

Haftar, Tripoli ima na dlanu i želi biti predsjednik Libije i biti novi Gaddafi. General želi pokazati da je on gospodar situacije, a ne Fayez Al-Sarraj.

Predsjednik ruskog Društva za prijateljstvo i poslovnu suradnju s arapskim zemljama, Vjačeslav Matuzov, osobni poznanik Haftara, nije isključio da je odluka o ulasku u Tripoli bila “sporazum”.

“Naime, Haftar bi mogao izdati naređenje o obustavi kampanje nakon nekog dogovora sa Sarrajom. Premijer Sarraj nema vlast i oslanja se samo na međunarodnu potporu, a Haftar na vojnu silu i političku moć. Francuska, Italija i Sjedinjene Države, koje, prema mišljenju promatrača i kontroliraju stvarnu ravnotežu snaga u Libiji, neće se protiviti ako napad na Tripoli ne bude “pretjerano krvav”, a ako bude neuspješan, onda će Haftar biti kriv”, primijetio je Matuzov.

No, ovo su samo pretpostavke i Libija bez uspostave kontrole Libijske narodne armije nad cijelim teritorijem, što se može postići samo vojnim poraz militanata iz Tripolija i Misrate, nikada neće biti ujedinjena zemlja niti država u pravom smislu te riječi. Haftar trenutno drži konce u svojim rukama i ima podršku arapskih zemalja, prije svega Egipta i UAE, kao i prešutnu podršku Francuske i Rusije. Pravi je trenutak da je i iskoristi na bojnom polju.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
54 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Dopizdilomi

Nikakvi razgovori. Vojna pobjeda, čišćenje pa onda možda možemo razgovarati.

Riddick

S obzirom da je Tripoli grad od 1 100 000 stanovnika i da je ofanziva pokrenuta 5-og aprila vojska brzo napreduje i stvari se odvijaju dobro.
Nakon Tripolija jedino ozbiljno uporiste opozicije ostaje Misrata, i posle toga rat je zavrsen (nadam se) …

Histrion

Naprijed, generale Haftar !

Mölltaler

Nije mi baš jasno kako taj Haftar može imati podršku SA, UAE, Egipta, Francuske i navodno prešutnu podršku Rusije. Radi se o prilično šarolikoj skupini država. Znači podržavaju ga i Putin i Macron što mi se čini nevjerojatno.

onaj najgl.....veći Dalton

“Počnite s revolucijom,………… ja ću već stići”.
P.S.
Ovaj Haftar je zajeban igrač.
Čini se da je zasad prihvatljiv šarolikom društvu.
Čak i prešarolikom.
Ovo je neka kuhinja, a vidjeti će se tko će napraviti zapršku.

Trst je Slovenski

treba zapadu objavit kako su mačke porijeklom iz libije pa možda i naprave nešto za zaštitit narod

Laki Topalović

Kako Francuzi, Rusi, Egipat i UAE zajedno s Haftarom?. Ovdje je odgovor: @IGI: Ovo je igra bez granica gdje više ne znaš tko koga hebe….okreni obrni sve se vrti oko love a tu je računica jasna…italijani drže za jaja međunarodnu priznatu vladu u tripoliju i preko makaronskih prstiju ide sva… Pročitaj više »

Alen

Ako je bio s rahmetli pukovnikom u njegovom pohodu na vlast , onda zna znanje.. Nadam se da ce niti manje lakovjeran od rahmetli Gadafija..

samo tako

Italiji treba Haftar više nego ijednoj europskoj zemlji. Kratkovidnost svoje ex vlade su debelo platili
Libija name šanse ostvariti državnost bez njega, nužno treba potaracati islamiste do kraja.
Englezi neka popu*e do jaja

Zagor

Ako me već lažu ostali elektronički mediji, zašto me mora lagati i Logično? Bem mu prasca. Pišite kako stvari stoje. Došli bradonje iz Misrate i povratili neke izgubljene teritorije oko Tripolija. Ne sumnjam ja da će na kraju Haftar pobijediti, ali u ovom trenutku su se malo zaletili. I još… Pročitaj više »

Suze Roni

Haftar zeli napraviti ono sto je prije njega, njegov vrhovni zapovjednik Gadafi i od razjedinjenih teritorija sa mnoštvom plemenskih poglavara, stvoriti kompaktnu i snaznu drzavu. Kome to ne odgovara, jasno se nazire. Onima koji su si nakon likvidacije Gadafija podijelili naftne kvote i sad im treba desetljeće mira da to… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton

Mi smo legalisti. Kaže Plenković. I ministrica Burić. Mi smo legalisti. Kaže prije njega Milanović. I Vesna Pusić. Pa je Assad bio diktator. To valjda znači da nije bio legalan. Pa smo navijali za pobunjenike. Koje smo priznali. Valjda kao legalne. Onda su ovi za nas legalni, dobili batina. Sad… Pročitaj više »

seke

hmm

Saif

Cini se da ce ovo biti duga noc za stanovnike Tripolija. LNA je probila veceras linije sa istoka i dosli su do ruba grada. Napali su i zrakoplovnu luku sa boka.
Od prije desetak minuta vlada zatisje u gradu.

Jole

Evo nove teme uskoro: Japanska nacionalna televizija NHK izvijestila je da je zrakoplov F-35A nestao s radarskih zaslona tijekom rutinskog leta za vrijeme vojne vježbe.Trenutno traje intenzivna potraga za navedenim zrakoplovom.

Amater

O čemu pričamo ???????? Zapadni saveznici ubili Gadatija opljačkali Libiju , postavili Kvislinšku vladu i nastavili sa pljačkom resursa …. promjenile su se okolnosti ,te fore više ne prolaze ….na sceni nova pravila …. novi poredak ….

Zen

Sve je to uredu ali što ćemo sa onih 20 godina koje je proveo u SAD i to gdje, u gradu gdje je sjedište CIA-e. General mi smrdi jer je izdao Gadafija i otišao u SAD. Vjerujem da su ga odma prvi dan kontaktirali iz CIA ili neke druge organizacije.… Pročitaj više »

MilanPraha

Oprezno sa tim Generálom Chálífa Haftarom,mogli bi s ejako iznenaditi za koga radi i zasto upravo bas sada krenuo na oslobođenje Libanona..Ja imam malo drugaicje informaicje o svemu tome nego sto pisu mediji,novinari,igra je malo veceg karaktera.

Splitexpress

Svatko tko pokrene rat,mora pobjediti inače će biti mrtav?Nije bez osnova stara latinska “ili sa štitom ili na štitu”.Ali očito da čovjek sa takvim pedigreom ne srlja,već sve solidno pripremi a onda kreće,a očito da to i protivnici znaju?

nessy

Ako zanemarimo lesinare koji zaradjuju na ukradenoj nafti, trgovini oruzjem ili ljudima, mislim da je uvjerljivi pojedinacni (legalni), ekonomski pobjednik u guzvi na BLI, tvornica Toyota. Koju god kolonu vozila vidim, ISIL, general Kalifa, al-Qaeda, bila vozila bijela, smedje kamuflazna, zelena kamuflazna, to je uvijek, i jedino Toyota. Vjerujem da… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI