fbpx

Libija – Haftar nema drugog izbora osim vojne pobjede i protjerivanja premijera Sarraja

Vojne formacije u Libiji

Događaji u Libiji se i dalje brzo razvijaju. Jučer poslijepodne su snage generala Haftara u koloni borbenih vozila zaobišle grad Sirte s juga i izbile na obalu zapadno od grada, odvajajući tamošnje snage od ostatka islamističkih frakcija i od pojačanja iz Misrate. Glavne snage Libijske narodne armije su napredovale iz Benghazija i dalje se približavaju gradu.

Zbog rastuće operativne krize u regiji Sirte, zrakoplovi iz Misrate su navodno napali kolone Haftarovih snaga u području rodnog grada Muammara Gaddafija. Udari su provedeni na tri lokacije zapadno od Sirte, izravno na obalnu cestu, što potvrđuje da je Sirte blokiran. Brojni izvori navode da Libijska narodna armija danas planira pokrenuti kampanju oslobađanja Sirte, ali borbe još nisu počele.

VIDEO – Kampanja Haftara i bombardiranje obalnog područja zapadno od Sirte

Snage Vlade nacionalnog sporazuma premijera iz Tripolija Fayeza Al-Sarraja  izvještavaju o pokretanju operacije “Vulkan gnjeva”, čiji je cilj spriječiti ofenzivu LNA. Zapadna vlada Tripolija tvrdi da je uspjela uništiti jedan tenk Haftarove vojske i da su njihove snage ubile i zarobile 34 borca Libijske narode armije. Međutim, zapovjedništvo Haftarovih snaga je izvijestilo da je operacija “Vulkan gnjeva” propala u samom početku, a jutros je potvrđeno da su Haftarovi zrakoplovi bombardirali zrakoplovnu bazu Mitiga zapadno od Tripolija, koja je sada neupotrebljiva za pokretanje zračnih napada, a nekoliko zrakoplova koji su mogli letjeti su uništeni.

Snage Tripolija su u nedjelju napale međunarodnu zračnu luku Tripoli, gdje se nalaze Haftarove snage, nakon čega se Haftar odlučio na povećani broj zračnih udara. Podsjetimo, 4. travnja je Haftar naredio napad na Tripoli, a 5. travnja je preuzeo kontrolu nad međunarodnom zračnom lukom južno od glavnog rada.

VIDEO: MiG-21 iznad zrakoplovne baze Mitiga 

Iako je jučer bilo informacija da su islamističke milicije i snage Fayeza Al-Sarraja povratile kontrolu nad međunarodnom zračnom lukom, Libijska narodna armija tvrdi da još uvijek kontrolira međunarodni aerodrom u Tripoliju i nije da napustila, izjavio je glasnogovornik LNA, brigadni general Ahmed Al-Mismari.

Jučer je LNA priopćila kako uspostavlja kontrolu nad većinom prigradskih područja u Tripoliju, a Fayez Al-Sarraj je naredio protunapad.

Kao što smo rekli, situacija se mijenja iz sata u sat, a mediji i portali su puni propagande. Ono što se sa sigurnošću može tvrditi je da borbe i dalje traju i da se Libijska narodna armija ne namjerava zaustaviti. Situacija na terenu im ide u prilog, kao i vrlo mal otpor na putu do glavnog libijskog grada, gdje bi se tek u urbanim područjima očekuju prave borbe.

Haftar je poručio da će objaviti uvjete primirja i njegovi uvjeti će biti ponuđeni na temelju procjena zapovjednika na terenu.

Haftar je već pobjednik, ali mora ući u Tripoli

Kalifa Haftar

FOTO: Kalifa Haftar

Protivnici kampanje tvrde da su aktivna neprijateljstva opasna, jer bi mogle pokopati ideju o obnovi libijske državnosti. Naime, umjesto jedne države bi se mogle pojaviti enklave koje će podržavati različite strane države, prije svega Francuska i Italija. Ali da do toga ne dođe, islamističke milicije moraju biti vojno poražene.

Ako pogledate ravnotežu snaga na bojnom polju, uz potporu arapskog svijeta Haftar ima više šansi za pobjedu nego Sarraj, koji se oslanja na rasute skupine islamskih fundamentalista koji su koncentrirani u Misrati, ali uživa podršku Zapada.

Međutim, Haftar je u četvrtak naredio ofenzivu na Tripoli i sutra je već bio na 20 kilometara od grada. Ranije je oslobodio grad Garyan, stotinjak kilometara južno od glavnog grada gdje mu pristižu nove snage i vojna tehnika. Ubrzo je preuzeo kontrolu nad međunarodnom zračnom lukom i došao pred južna predgrađa Tripolija. Zapadno od prijestolnice je ušao u dva veća grada, dok je u dvije priobalne enklave okružio lokalne islamističke milicije i spriječio ih da pošalju pojačanja u Tripoli.

Haftar se oslanja na aktivnu potporu zemalja Perzijskog zaljeva,  s izuzetkom Katara, te i Egipta i prešutnu diplomatsku podršku Rusije. Uostalom, on je ovu ofenzivu pokrenuo nakon sastanka sa saudijskim kraljem Salmanom. Strateški gledano, njegova stražnja područja su u potpunosti osigurana, dok njegovi protivnici iza leđa imaju samo more.

S političke točke gledišta, Haftar je mnogo jači. Ima više legitimiteta, jer se oslanja na potporu parlamenta, jedine institucije koja ima legitimni status i koju je izabrao narod.

Glavni nedostatak takozvanog premijera Fayeza Al-Sarraja je nedostatak legitimnosti. On je tri puta parlamentu na odobrenje podnio popis vlade, a parlament ga je tri puta odbacio. Sarraj nema nikakve veze s parlamentom, a sastav vlade koju je pokušao nametnuti je izazvao kategorične prigovore Zastupničkog doma sa sjedištem u Tobruku.

Sergej Lavrov i Khalif Haftar

FOTO: Sergej Lavrov i Khalifa Haftar

Fayez Al-Saraj je pokušao formirati vladu s islamističkim skupinama koje su povezane s Al-Qaedom, Islamskom državom i Muslimanskim bratstvom i ljudima koje su mu predložili ekstremisti. Naravno, takav kabinet je odbijen i UN je namjeravao sredinom ovog mjeseca održati nacionalnu konferenciju na kojoj bi se dvije strane dogovorile o nečemu o čemu se nikada neće moći dogovoriti, jer je Haftar, kada je 2014. pokrenuo antiterorističku “Operaciju dostojanstvo”, rekao “kako u novoj Libiji neće biti mjesta naoružanim islamističkim skupinama ni njihovim političkim predstavnicima”.

U vojnom smislu, problem sa zrakoplovstvom nije tako težak. Uništene su sve piste, a malo zrakoplova može letjeti. Zrakoplovstvo čine pokoji prastari sovjetski MiG, stari jugoslavenski “Galebovi” G2 i češki L-39 ZO.

Oružane snage na terenu morat će riješiti problem, a Haftarova pješadija osvaja teritorije.

Zapad, ako želi nešto učiniti, morat će poslati svoje trupe, a to znači da mora biti spreman na bitke i gubitke u ljudstvu. Da bi se to učinilo, ako govorimo o Sjedinjenim Državama, kampanju mora odobriti američki Kongresa, a ne predsjednik.

Nema nikakve mogućnosti za izravno sudjelovanje NATO pakta, jer europske zemlje nemaju jedinstven stav o Libiji. Italija i Francuska imaju potpuno suprotna gledišta. Francuski surađuju s Haftarom, a Talijani i Britanci s Fayezom Al-Sarrajem u Tripoliju. Dakle, konsenzusa u NATO paktu nema i ne može biti zajedničke operacije.

“S obzirom na sve veću krizu u Libiji, Velika Britanija i NATO trebaju poduzeti akcije, budući da je njihova vojska sudjelovala u operacijama svrgavanja Muammara Gadafija, što je dovelo do kaosa u zemlji. Osim toga, nestabilna Libija su otvorena vrata kroz koja migranti mogu prodrijeti u Europu”, piše Sky News.

“Ali bi bilo ludilo s gledišta bilo koje vojske da dovede vlastite trupe u tako problematičnu regiju, gdje je ogromna količina oružja u rukama stanovništva i naoružanih skupina. Stoga će se europske kancelarije i Washington  oslanjati na lokalne resurse, lokalne skupine. To može biti opasno, jer ideja o obnovi libijske državnosti može biti uništena. Umjesto jedne države, mogu se pojaviti enklave koje sponzoriraju pojedine zapadne zemlje”, rekao je izvor za Sky News, ali isključuje da bi se upravo pobjedom haftara Libija opet mogla ujediniti i riješiti se ekstremizma i radikalizma.

Na internetu su već objavljeni videozapisi o “privremenom povlačenju” američkog vojnog osoblja iz Libije, a američke vlasti su odluku donijele zbog “sigurnosnih razloga”. Snimke koje su objavili libijski mediji prikazuju brodove pod američkom zastavom koji se nalaze u libijskim obalama.

VIDEO: američke snage napuštaju Tripoli sa hovercraftom (lebdjelicom) LCAC

Zapad je htio nametnuti svoje vođe nezavisnoj državi. To bi se moglo postići da nije pokušao, zajedno s Fayeza Al-Sarrajom kao premijerom, kojeg neće prihvatiti ni parlament ni general Haftar, jer skupine koje ga podržavaju smatraju svojim krvnim neprijateljima i obećali su im da će biti poražene još 2014. Sada svjedočimo epilogu ove priče.

Rusija je u ovom trenutku deklarativno neutralna, iako je jasno da je opcija s Haftarom i novim vodstvom koje će biti izabrano na općim izborima za Moskvu povoljnija.

Međutim, sama mogućnost ruskog prodora u Libiju uzrokuje histeriju na Zapadu. Najviše buke pravi London. Prošle jeseni su britanski mediji prenijeli da će njihove obavještajne agencije zaprijetile da će “ugasiti  svjetlo u Kremlju”, koristeći internetske operacije, ako Rusija “napadne Libiju kako bi stekla kontrolu nad rezervama nafte i izazvala novu migracijsku krizu u Europi”.

Poruka Vladimira Putina sinu ubijenog Libijskog vođe, Saifu Al-Islamu Gaddafiju, ni manje ni više da podržava njegovu kandidaturu na predsjedničkim izborima, dodatno je rasplamsao ovu histeriju. Ali ako pogledate izvana, pravi vladar zemlje se čini Haftar, koji je zainteresiran za kupnju ruskog oružja.

Činjenica je da LNA kontrolira 90 posto libijskog teritorija, ali je moguće  da je uspjeh vojnika generala pretjeran. Na primjer, Haftar je rekao da je Bengazi bio potpuno slobodan 2017., iako je grad bio očišćen i miran tek godinu poslije.

Libija 08. 04. 2019.

FOTO: situaciona mapa Libija 08. 04. 2019.

Ipak, glavna borbena snaga Haftara je novac. On jednostavno s novcem UAE kupuje sve snage koje su bile odane Sarraju. Ako novca nestane, počet će problemi i zato mora dovršiti kampanju što prije. Tripoli je pun stranih plaćenika, što je također problem, jer njih nije briga za lokalno stanovništvo.

Ipak, prema razvoju ofenzive se vidi da je dobro pripremljena. Haftar želi pokazati svoju snagu i okružiti Tripoli. Na jugu se nalaze islamistički militanti iz Misrate, koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju. Njih će Haftar teško zaobići i morat će ih uništiti. O pomirenju se uopće ne može govoriti, jer je mržnja obostrana.

Haftar, Tripoli ima na dlanu i želi biti predsjednik Libije i biti novi Gaddafi. General želi pokazati da je on gospodar situacije, a ne Fayez Al-Sarraj.

Predsjednik ruskog Društva za prijateljstvo i poslovnu suradnju s arapskim zemljama, Vjačeslav Matuzov, osobni poznanik Haftara, nije isključio da je odluka o ulasku u Tripoli bila “sporazum”.

“Naime, Haftar bi mogao izdati naređenje o obustavi kampanje nakon nekog dogovora sa Sarrajom. Premijer Sarraj nema vlast i oslanja se samo na međunarodnu potporu, a Haftar na vojnu silu i političku moć. Francuska, Italija i Sjedinjene Države, koje, prema mišljenju promatrača i kontroliraju stvarnu ravnotežu snaga u Libiji, neće se protiviti ako napad na Tripoli ne bude “pretjerano krvav”, a ako bude neuspješan, onda će Haftar biti kriv”, primijetio je Matuzov.

No, ovo su samo pretpostavke i Libija bez uspostave kontrole Libijske narodne armije nad cijelim teritorijem, što se može postići samo vojnim poraz militanata iz Tripolija i Misrate, nikada neće biti ujedinjena zemlja niti država u pravom smislu te riječi. Haftar trenutno drži konce u svojim rukama i ima podršku arapskih zemalja, prije svega Egipta i UAE, kao i prešutnu podršku Francuske i Rusije. Pravi je trenutak da je i iskoristi na bojnom polju.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
54 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Nikakvi razgovori. Vojna pobjeda, čišćenje pa onda možda možemo razgovarati.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@Dopizdilomi Znači poražene snage će evakuirati u Italiju, pitam se što će sada desničarska vlada koja podržava radikalne islamiste u Italiju poduzeti, vjerojatno pod krinkom noći “izvoz” ka Francuskoj i Austriji! I k tomu još izbjeglica i migranata iz Afrike u EU, dakle “toplo ljeto” u EU u najavi, samo neka nas na Balkanu bar nešto zaobiđe, nadam se!

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

S obzirom da je Tripoli grad od 1 100 000 stanovnika i da je ofanziva pokrenuta 5-og aprila vojska brzo napreduje i stvari se odvijaju dobro.
Nakon Tripolija jedino ozbiljno uporiste opozicije ostaje Misrata, i posle toga rat je zavrsen (nadam se) …

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

Naprijed, generale Haftar !

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Nije mi baš jasno kako taj Haftar može imati podršku SA, UAE, Egipta, Francuske i navodno prešutnu podršku Rusije. Radi se o prilično šarolikoj skupini država. Znači podržavaju ga i Putin i Macron što mi se čini nevjerojatno.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Neki analitičar sa ovog našeg brdovitog Balkana, je Haftara nazvao Libijskim Titom….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ma nije baš, ali ajde…

rover70
Gost
rover70
1 godina prije

Balkanski satrap je krvolok koji je odgovoran za ubojstvo preko pola miliona ljudi nakon 45 godine. Tako da to nije neki kompliment. .

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

E BAS SI NEKI ROVER…….

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

Meni više vuče na Tuđmana.

Andreey
Gost
Andreey
1 godina prije

Rover molim vjerodostojne dokaze za tvoju tvrdnju ili sukladno sa pozivnim, koji si izabrao pravac na vožnju u pustinju. Tamo sve prolazi, pa čak i pjesak…

Lp!

rover70
Gost
rover70
1 godina prije

JBT i njegov zločinački pokret unesrećio je daleko više ljudi od njemaca, talijana, ustaša i četnika zajedno. Brojčani minus pripisan je režimima koji su izgubili rat. Zanimljvo je kako se netko danas ne stidi nazivati antifašistom. Ti takozvani antifašisti na ovim prostorima pobili su više ljudi od fašista. Prosvjetlite me, fašisti antifašisti u čemu je razlika? Ah znam jedni su dobili rat, a drugi su ga izgubili.

Borac2
Gost
Borac2
1 godina prije

Haftar je izdajica i smrad. To sto je za neke vanjske aktere “najbolja opcija” ne znaci nista.

Epiktet
Gost
Epiktet
1 godina prije

@ Mölltaler– Saudi arabiji, UAE i Egiptu su muslimanska braća najveći neprijatelji. I Katar. Tu su našli zajednički jezik. A šta je čudno da su Francuska i Rusija protiv engleske.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

“Počnite s revolucijom,………… ja ću već stići”.
P.S.
Ovaj Haftar je zajeban igrač.
Čini se da je zasad prihvatljiv šarolikom društvu.
Čak i prešarolikom.
Ovo je neka kuhinja, a vidjeti će se tko će napraviti zapršku.

Trst je Slovenski
Gost
Trst je Slovenski
1 godina prije

treba zapadu objavit kako su mačke porijeklom iz libije pa možda i naprave nešto za zaštitit narod

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Kako Francuzi, Rusi, Egipat i UAE zajedno s Haftarom?. Ovdje je odgovor: @IGI:
Ovo je igra bez granica gdje više ne znaš tko koga hebe….okreni obrni sve se vrti oko love a tu je računica jasna…italijani drže za jaja međunarodnu priznatu vladu u tripoliju i preko makaronskih prstiju ide sva trgovina libijskom naftom pa tako i ovog fedmaršala iz bengazija…međutim nakon što se brko uz pomoć oružja dočepao bitnih naftnih izvorišta generalisimus uz pomoć francuza i njihovih naftnih interesa ide na tripoli…e sada tu je priča i dublja i spominje se i egipat i ovi i oni ali bit je u naftnoj lovi….britanci su podmetnuli rezuluciju o libiji a rusi odbili….britanci vole francuze kao mater ludu kćer a francuski žabari predstavljaju u UN ne samo svoju domaju već i EU u kojoj je i – italija…stoga žabari šute i vjerovatno su u potaji u dosluhu s rusima…kao što rekoh nakon osvajanja tripolija italia OUT, francuzi i rusi IN…nego nisu li francuzi jedan od največih akcionara izgradnje sjevernog toka 2 …ili se možda varam. Odgovor – Laki Topalović
Total jeste strateški partner Moskve, točno, ali ovdje treba gledati cijelu genezu sukoba i isprepletenih interesa. Ako je Total u Libiji, što nije teško provjeriti, na ovom frontu Rusi i Francuzi mogu djelovati koordinirano. Konačno, zar nisu Rusi Francuzi i Egipćani našli win-win model za Mistral. Rusi ne gube, prodali su Sisiju helikoptere, Francuzi se nisu “osramotili” kao dobaljač oružja itd itd. Stvari jesu složene, ali se bistre. Haftar je , kad je krenuo 2014. rekao U Libiji neće biti Al Qaede, Muslimanskog bratstva, Ansar Šarije, ISIL-a i nijedne jedine skupine ili političk
e stranke s islamističkom ideologijom. Točka i krenuo je u rat iz par četvrti Bengazija, Sada drži gotovo cijelu zemlju. Sarraj drži par pilota od 55 60 godina i islamističke milicije koje se sutra mogu poklati međusobno.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Mislim da Haftar ima i pokoji Mirage…
Ali, ne komentiram zato.
Nije vam promakla mlaka američka reakcija? Čak i da nisu sve ovo predvidjeli i znali, do sad bi ili digli dreku ili – pokušali vojno, zračnim udarima.
I Vijeću sigurnosti obratili su se – Englezi.
Pa je moje mišljenje slijedeće, a zasniva se na onome što sam pročitala o Sueckoj krizi, a što mora poznavati svatko, ako misli razumjeti BI.
E, tamo su Ameri i Rusi pojasnili Englezima i Francuzima da je – njihovo vrijeme – prošlo.
U napadu na Gadafija, kolo su vodili – Francuzi, Ameri su, naravno, pomagali.
Sažetak. Eu – puši.
Total nešto dobija, ali Total nije – Francuska. A i to ćemo vidjeti.
I ima nešto u tome da se Haftara uspoređuje s Titom.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Uopće nije mlaka reakcija,nego malo kasne.Nakon Ukrajine,Sirije i sada Venezuele,ne mogu još udarit I po Libiji jer su i tamo Rusi pustili papke.Haftar je sa njima već napravio neki deal.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ako je bio s rahmetli pukovnikom u njegovom pohodu na vlast , onda zna znanje.. Nadam se da ce niti manje lakovjeran od rahmetli Gadafija..

Andreey
Gost
Andreey
1 godina prije

Isto tako je izdao rahmetli pukovnika… I mislim, da je čak dosta vremena proveo na tz. zapadu, posebice u USA. Što samo pokazuje, da je prevrtljiv tip. Ali skoro svi na bitnijim položajima su manje više takvi. Nema tu ljudi moje poštenja, morale i sličnih pozitivnih vrijednosti. Nego samo i isključivo goli interes. Ali ako se isti može upakirati u paket zajedno sa moralnim vrijednostima, e onda je to zasigurno dobitna kombinacija, jer se time osvajaju srca (nas) masa…
Mene raduje jedino to, da se podijedom Haftara uništavaju većinom i islamisti, koji su ubili pukovnika. Ako i to nije neka prevara, odnosno samo marketinški slogan… Jeste, da su oni koju su ubili pukovnika bili plačenici i pravi planeri i izvšioci uništenja Libije se kriju, ali ako se konstantno smanjuje plačenička i druga bagra, na kraju te priče se mora doči i do naručitelja svih tih zločina. I tada će biti veselo!

Lp!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“dobitna kombinacija” ovdje će biti ako šeici, plemena i narod dobiju što traže. Nesumnjivo je Haftar svima nešto obećao. I onima vani i onima unutar zemlje.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

A o tim izdajama…priča je da ga se Gadafi odrekao kad je gubio u Čadu. U svakom slučaju, ‘company’ ga je odvela u Ameriku; navodno spasila? Vjerojatno su upotrebili jedan drugog…a neznamo mi ni sve što se tamo događalo u posljednjih 8 godina.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Italiji treba Haftar više nego ijednoj europskoj zemlji. Kratkovidnost svoje ex vlade su debelo platili
Libija name šanse ostvariti državnost bez njega, nužno treba potaracati islamiste do kraja.
Englezi neka popu*e do jaja

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Ako me već lažu ostali elektronički mediji, zašto me mora lagati i Logično?
Bem mu prasca. Pišite kako stvari stoje. Došli bradonje iz Misrate i povratili neke izgubljene teritorije oko Tripolija. Ne sumnjam ja da će na kraju Haftar pobijediti, ali u ovom trenutku su se malo zaletili.
I još jedna stvar koja me već neko vrijeme bode u oči. LNA je Libijska Nacionalna Armija, ne Narodna. I nemojte mi sad počinjati priču da je to isto. Nije.Ako u našem jeziku Nacionalno i Narodno počinju istim slovom, to ne znači da je tako i drugdje.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Ma gdje lažu? Ovo da su povratili nešto zemlje je vijest još od petka navečer. Nitko da ni ne spomene da su GNA bande nastradale kod aerodroma kad su upale u zasjedu. Taman izašli tvitovi da su ga vratili a ono ništa.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Jesi li preveo s arapskog, jer za engleske medije nema narodne armije, među Arapima nema nacije, muslimanima općenito. Postoji sveopći islamski umet, ostalo su narodi

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

bez veze konstatacija , jer angloamerički mediji ne koriste izraz “peoples army,” već “national army” . Na arapskim je nacionalna i narodna isto, sad uzmi kako ti se sviđa. الجيش الوطني الليبي

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Što si ti Laki svakom loncu poklopac? Tko god malo skrene sa kursa ti ga vraćaš!!!
Misliš da je Babić preveo sa arapskog?
@ Zvrk
Within 48 hours, LNA retreated in the AlAziziah “A” axis, where it retreated from Crymie, AlSawani and AlAziziah to the border of AlHira area, south of AlAziziah.
LNA also retreated from Tripoli airport to Qasr_Ben_Ghashir area.
10:30 AM – 9 Apr 2019

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

GNA forces control the Qasr Ben Ghashir south of Tripoli after the withdrawal of the LNA forces

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

LNA repelled GNA advance & expelled it from Northern outskirts of Aziziyah town.

Stvari se mijenjaju, front se lagano formira, pozicije se učvršćuju.
Nadam se da će LNA pobijediti ali izgleda da to ipak neće biti šetnja kroz park.

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Eastern axis: GNA recaptured Yarmouk camp & Salahadin district after LNA withdrawal, while the second one made good progress in Khallet & Ayn Zara districts after capture Ruweimi prison.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

taman izašlo o novom osvajanju aerodroma. dakle sad je i ovo tvoje staro.
LNA units have re-captured (3rd time in 4 days) #Tripoli Intl Airport.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

novo ažuriranje: čini se da su povratili sve oko azizije. ili je velika zasjeda ili ćemo imati ping-pong obračun.

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Ideja mojih postova je bila vremenska linija. Htio sam dočarati situaciju koja je bila ujutro 09.04., kada je autor pretpostavljam počeo prikupljati materijal za članak.
Ispričavam se ako sam nekoga naveo na krivi zaključak.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije

Haftar zeli napraviti ono sto je prije njega, njegov vrhovni zapovjednik Gadafi i od razjedinjenih teritorija sa mnoštvom plemenskih poglavara, stvoriti kompaktnu i snaznu drzavu. Kome to ne odgovara, jasno se nazire. Onima koji su si nakon likvidacije Gadafija podijelili naftne kvote i sad im treba desetljeće mira da to mogu musti.Takvi se sad pozivaju na mir i mirno riješenje, nakon sto su u Libiji stvorili kaos i unistenje te nekad uredjene drzave.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Točno to.Ameroseri se protive takvim riješenju i nazivaju ga agresijom.Samio ne znam na koga ? Valjda na njihove interese.Kao zvat će sjednicu VS.Ta im igra neće proći.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Mi smo legalisti. Kaže Plenković. I ministrica Burić.
Mi smo legalisti. Kaže prije njega Milanović. I Vesna Pusić.
Pa je Assad bio diktator. To valjda znači da nije bio legalan. Pa smo navijali za pobunjenike. Koje smo priznali. Valjda kao legalne. Onda su ovi za nas legalni, dobili batina. Sad šutimo, malo cijučemo oko INE i nafte, ali ne smijemo Assadu na oči. Izgleda da neće bit druge nego da on opet postane legalan.
U Ukrajini nije izvršen državni udar protiv legalnog predsjednika. Nego je nekima eto došlo da ga promjene na ulici. Uz prigodan program. Negdje se ti zovu pobunjenici. Ali ne i ovdje. Ovdje su demokracija u koloru. Pa je neki sa ulice postao predsjednik. Normalno, za nas je legalan. A taj ima velike šanse da na izborima izgubi od cirkusanta. Koji će isto biti legalan. Za naše cirkusante.
A i Gadafi je bio diktator. Valjda zbog toga nije bio legalan. Pobunjenici su ga roknuli. Pa su oni za nas postali legalni. A njih legalne, sad ganja neki pobunjenik Haftar. Dok ih ne izganja. A onda više neće biti pobunjenik. Nego će i on za nas biti legalan. Valjda.
U Venezueli Maduro, hm nije baš da nije legalan, ali smo mu našli puno falinki da ne bude legalan, pa navijamo za samoproglašenog. Zato jer ga navodno podržava pedesetak zemalja. Pa je red da i mi, vele ovi naši. Pa ako taj Guido dođe na vlast, za nas će biti legalan. A šta bi drugo.
A što ako ne dođe……?
Jbg smislit ćemo već nešto.
Da sve bude legalno.
P.S.
Koji je ku*ac ovoj zemlji?

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Koji bi joj ku*ac bio ?
Drugačije se od glupana i ne može očekivati

Konstantin
Gost
Konstantin
1 godina prije

Daltone … pobogu pobratime … kada sam procitao tvoj text mislio sam da pises o mojim Severdjanima! Odavno nisam procitao ovako inteligntno srocen sarkastican pa i tuzan text o nasim domacim gnjidama! pozdrav i svako ti dobro!

deki
Gost
deki
1 godina prije

Daltone
maestralno napisano.
Komplimenti,uzivanje je bilo citati ovo.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Hvala dečki!
Ipak je sve ovo ♫♫♫♫ trla baba lan ♫♫♫♫
🙂

HEKPCT
Gost
HEKPCT
1 godina prije

Baš me zanima kako će se na sve navedeno gledati za pedesetak godina. I s čim će povjesničari opravdavati ovakvu količinu šizofrenije u vanjskoj politici. Ovo zvuči toliko nadrealno da je pitanje tko će uopće vjerovati da je istina.

seke
Gost
seke
1 godina prije

hmm

Saif
Gost
Saif
1 godina prije

Cini se da ce ovo biti duga noc za stanovnike Tripolija. LNA je probila veceras linije sa istoka i dosli su do ruba grada. Napali su i zrakoplovnu luku sa boka.
Od prije desetak minuta vlada zatisje u gradu.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Evo nove teme uskoro: Japanska nacionalna televizija NHK izvijestila je da je zrakoplov F-35A nestao s radarskih zaslona tijekom rutinskog leta za vrijeme vojne vježbe.Trenutno traje intenzivna potraga za navedenim zrakoplovom.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Eto , da imaju S300/400 zacas bi ga nasli… Japanci ,japanci..

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

BAS SAM SE ZABRIMUO ZA KOMAD LIMA….

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

O čemu pričamo ???????? Zapadni saveznici ubili Gadatija opljačkali Libiju , postavili Kvislinšku vladu i nastavili sa pljačkom resursa …. promjenile su se okolnosti ,te fore više ne prolaze ….na sceni nova pravila …. novi poredak ….

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Sve je to uredu ali što ćemo sa onih 20 godina koje je proveo u SAD i to gdje, u gradu gdje je sjedište CIA-e.
General mi smrdi jer je izdao Gadafija i otišao u SAD. Vjerujem da su ga odma prvi dan kontaktirali iz CIA ili neke druge organizacije. Iako može biti da pričam gluposti, a to čiji je čovjek ćemo vidjeti kada oslobodi Libiju pa ćemo vidjeti koje firme dobivaju koncesije za obnove, tko izvlači naftu i sl.
Ako u tom slučaju to i dalje budu Francuzi i Ameri onda sve jasno.
Moguće da im je postalo teško kontrolirati sve te islamističke skupine i njihove warlordove.
Kažem sve pet sve super ali čovjek je bio 20 godina u SAD i izdao je Gadafija.

MilanPraha
Gost
MilanPraha
1 godina prije

Oprezno sa tim Generálom Chálífa Haftarom,mogli bi s ejako iznenaditi za koga radi i zasto upravo bas sada krenuo na oslobođenje Libanona..Ja imam malo drugaicje informaicje o svemu tome nego sto pisu mediji,novinari,igra je malo veceg karaktera.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@MilanPraha Libanon je u Aziji a Libija je u Africi, a tema je Libija znači @MilanPraha zemljopis (geografija) Vam je slaba strana a da se malo našalim sa vama vjerojatno jer u Libanonu ima “globalista”!!

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije

Svatko tko pokrene rat,mora pobjediti inače će biti mrtav?Nije bez osnova stara latinska “ili sa štitom ili na štitu”.Ali očito da čovjek sa takvim pedigreom ne srlja,već sve solidno pripremi a onda kreće,a očito da to i protivnici znaju?

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Ako zanemarimo lesinare koji zaradjuju na ukradenoj nafti, trgovini oruzjem ili ljudima, mislim da je uvjerljivi pojedinacni (legalni), ekonomski pobjednik u guzvi na BLI, tvornica Toyota. Koju god kolonu vozila vidim, ISIL, general Kalifa, al-Qaeda, bila vozila bijela, smedje kamuflazna, zelena kamuflazna, to je uvijek, i jedino Toyota. Vjerujem da su dionice tvornice znacajno porasle zadnjih 5-10 godina.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
54
0
()
x