“Uskrsnuo” libijski general Kalifa Haftar (VIDEO)

8 komentara

Ranije ovog mjeseca su razne svjetske agencije citirale izvor iz Tripolija, koji je naveo kako je u Parizu preminuo Kalifa Haftar, zapovjednik Libijske narodne vojske. Podsjetimo da su Tripolijem vladaju politički neistomišljenici i vojni neprijatelji vojske generala Haftara, najvećim dijelom islamističke milicije vlada koju podržava Zapad, dok general Haftar ima podršku na istoku zemlju i Zastupničkog doma koji zemljom vlada iz Tobruka.

“Vijest o smrti generala su stigle”, izjavio je sugovornik ruske agencije Sputnik, iako je prije toga glasnogovornik Libijske narodne vojske Ahmad Al-Mismari opovrgnuo ovu informaciju, tvrdeći “da je general u redu i da će se javnost uskoro imati priliku u to i uvjeriti”.

Zapadni mediji izvijestili da je general prevezen u Francusku preko Jordana i da se liječi nakon što je pretrpio moždani udar. Mnogi njegovi rođaci su potom negirali tu informaciju, tvrdeći da general jest bio u Jordanu, ali da je vodio političke pregovore.

Ipak, sve se pretvorilo misterij kada je list Jeune Afrique objavio vijest kako na čelo Libijske narodne vojske dolazi Abdessalam Al-Hassi, operativni zapovjednik kampanje “Dostojanstvo”, koji je Kalifa Haftar pokrenuo i vodio s ciljem čišćenja Libije od svih ekstremističkih islamističkih skupina. Kampanja je uskoro naišla na otpor ne samo terorista islamske države u Libiji, nego i skupina Ansar Al-Sharia, Libijske borbene islamske skupine (LIFG), milicija iz Misrate i drugih koje su nastale tijekom  i nakon rušenja bivšeg libijskog vođe Muammara Gaddafija.

Libija - General Khalif Haftar
foto: Libija – General Khalif Haftar

Iako je u više navrata objavljivana vijest kako je general Haftar živ, nitko autentičnom fotografijom ili snimkom nije mogao potvrditi informaciju. Prije tjedan dana su agencije navele kako je njegova sudbina još uvijek nepoznata.

Na kraju je vijest uspjela potvrditi  libijska televizija Al-Hadath. General je 26. travnja u prilično dobroj formi zrakoplovom sletio u Bengazi, odakle je doputovao iz Kaira.

Libya Herald istog dana piše kako je Kalifa Haftar vratio u Libiju, čime je okončao spekulacije o njegovu vrlo lošem zdravlju ili smrti, koje su dva tjedna kružile medijima.

”Želim vas uvjeriti da sam u dobrom stanju”, rekao je okupljenima, plemenskim vođama, zapovjednicima i vojnicima Libijske narodne vojske koji su na kanalu Al-Hadath uživo pratili prijenos iz zračne luke u Bengaziju

Činilo se kao da se ispričava jer je prisiljen obraćati se publici sjedeći, rekavši “kako su ga gotovo prisilili da sjedne na fotelji koju su mu donijeli”.

Haftar je kratko govorio iz njegovog središnjeg ureda i nije govorio navodnoj bolesti ili mjestu gdje je bio tijekom posljednja dva tjedna. Kratko se obratio i svojim neprijateljima.

”Libija se mora osloboditi svih tih skupina. Moraju biti uništene, osobito nakon onoga što smo čuli ovih dana”, rekao je, komentirajući vijesti o njegovoj “smrti”.

Također se učinilo da je zaprijetio onima unutar Libijske narodne vojske koji su tijekom njegove odsutnosti pokazali manjak pune odanosti.

Tko je general Kalifa Haftar

General Haftar
FOTO: General Haftar

Kalifa Haftar je bio general Muammara Gaddafija do 1987. godine, kada je bio zarobljen od strane Čada. Godinu dana poslije sudjeluje u propaloj pobuni protiv Gaddafija i seli se u Virginiju, uz povremene izlete natrag u Libiju, gdje je sudjelovao u nizu propalih pokušaja rušenja vlasti u Tripoliju.

Kada je NATO 2011. godine pomogao svrgnuti Gaddafija i njegovu vladu, general Haftar je vidio šansu za svoj veliki povratak. Iako je nakratko bio na dužnosti zapovjednika takozvanih pobunjeničkih libijskih snaga, na insistiranje Katara ga se zamjenjuje radikalnim zapovjednicima islamističkih frakcija odanih Muslimanskom bratstvu. Smijenjen je sa svih dužnosti i privremeno se vraća u Ameriku. U Libiju se vraća 2014. godine i objavljuje rat svim islamističkim frakcijama, okreće leđa vladarima Tripolija i Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Velikoj Britaniji, koji podupiru “Vladu nacionalnog jedinstva” na čijem je čelu Fayez Al-Sarraj, na čiji je poziv u Libiji američka vojska provela ograničenu intervenciju.

Iako pregovara sa zapadnim silama, vojno surađuje s Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a nakon više krugova pregovora je dobio i vojnu pomoć iz Rusije, gdje na liječenje šalje teško ranjene borce Libijske narodne vojske. Gdje je točno bio i s kim je protekla dva tjedna pregovarao Haftar, trenutno je velika nepoznanica.

VIDEO – Dolazak generala Kalife Haftara u Bengazi iz Kaira

BengaziKalifa Haftar
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
5 godine prije

Sve što imam ostavljam samom sebi hahaha 🙂
Nek je živ i zdrav , mi ga već prežalili.
Besmrtni General će mu biti novi nadimak.

Tomica
5 godine prije

Svim političarima i/ili generalima koji su bili u SAD više od 3 dana ja ne vjerujem. Ova misterija oko smrti i boravka samo dodatno uvećava sumnju.

Laki Topalović
5 godine prije

Istina je da je izdao kralja Idriza, ako se ne varam, pa Gaddafija, pa su njega izdali Ameri, pa je on izdao njih. Zato Rusi vrlo oprezno komuniciraju s njim. No, znaju oni sve što trebaju znati.

17 novembar
5 godine prije

moze biti da je ovo klon

victory
5 godine prije

maknuli su njegov datum smrti sa eng wikipedije tako da je službeno usksnuo haha

Buzz
5 godine prije

Ma ko zna di je on bija i sta je radija proteklo vrime al mozdani inzult nije ima i to je sigurno. To je vijest za naivne i budale. Nitko se od mozdanoga udara nije oporavija u 2 sedmice (za tako nesto tribaju miseci) pa uz to jos stameno hoda, smije se, cisto govori ne zamuckuje… da ne nabrajam svu ostalu simptomatologiju inzulta. On me pdjsjetija na onu pismu- Vratija se Šime, di je bija da je bija, lipo mu je bilo …..hehehehe

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI