Rusija se podržvaući LNA vraća u Libiju, jer jedino general Haftar može ujediniti zemlju

Libija - General Khalif Haftar

Njemački atlantistički list Die Welt navodi kako je trenutnoj libijskoj krizi Rusija na strani generala Kalife Haftara, koji se iz Bengazija uputio u osvajanje Tripolija. Osim toga, podrška Haftaru doprinijet će zbližavanju Rusije sa zemljama Perzijskog zaljeva koje se suprotstavljaju Muslimanskom bratstvu, a među njima je, iz svojih razloga, i Saudijska Arabija, koja se tako suprotstavlja utjecaju Turske i Katara u sunitskom svijetu.

Manje od dvije godine nakon njegovog posjeta ruskom nosaču zrakoplova Admiral Kuznjecov, general Haftar je pokrenuo svoj napad na glavni grad Libije, Tripoli, piše Die Welt. Njegovu operaciju podržava Rusija, koja je blokirala deklaraciju o Libiji u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i poziva sve strane na dijalog.

Prema njemačkom listu, unatoč činjenici da je Rusija službeno neutralna, Moskva se oslanjala na Haftara, koji je posljednjih godina barem tri puta posjetio rusku prijestolnicu. Na prvi pogled, razlozi za rusku potporu su ekonomski interesi. Haftar je obećao da će nastaviti vojno-tehničku suradnju među zemljama, započetu još u sovjetskim godinama.

Die Welt navodi kako još mnogo toga treba učiniti na ovom području, jer su prije rušenja Muammara Gaddafija Rusija i Libija potpisale brojne ugovore o opskrbi vojne opreme, uključujući transportne zrakoplove izrakoplove Suhoj ukupne vrijednosti 3,5 milijarde dolara, što se nije dogodilo. Rusija se nada da će moći dovršiti te ugovore i zaključiti nove, jednom kada se ukine embargo na izvoz oružja u Libiju.

Osim toga, Ruske željeznice planiraju provesti svoj projekt, također pokrenut pod Gaddafijem, kada je isplanirana izgradnja željezničke pruge velike brzine između Tripolija i Bengazija. Osim toga, poslovi s Gazpromom i Tatneftom u energetskom sektoru su zamrznuti, ali ne i službeno poništeni, piše list.

Profesor Europskog sveučilišta u St. Peterburgu Nikolaj Kožanov vjeruje da se u Libiji Moskva vodi strateškim motivima. Prvo, Rusija želi pokazati da njezin uspjeh u Siriji nije bio slučajan, a nakon raspada Sovjetskog Saveza konačno namjerava dobiti uporišta kao velika sila. Osim toga, Rusija želi djelovati kao posrednik, prije svega zato što među zapadnim silama nema jedinstva oko Libije. Haftara je podržala Francuska, pa čak i Sjedinjene Države, unatoč kritikama državnog tajnika Mikea Pompea, ali su SAD barem neutralne u odnosu na vojnu kampanju generala.

Štoviše, Die Welt napominje da će podrška Haftaru približiti Moskvu regionalnim igračima kao što su Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, tri zemlje koje su Muslimansko bratstvo, kao Rusija i Sirija, proglasile terorističkom organizacijom.

U isto vrijeme, piše njemački list, Rusija ne stavlja sve na jednu kartu. Podrška Haftaru je prioritet, ali Moskva također održava kontakte s Fayezom Al-Sarrajem, koji iz Tripolija vodi libijsku Vladu nacionalnog sporazuma. U tijeku su pregovori za nastavak aktivnosti ruskog veleposlanstva u Tripoliju. Stoga Rusija, prije svega, želi učvrstiti svoju nazočnost u Libiji, bez obzira na to tko će biti na vlasti, zaključuje Die Welt.

“Haftar je čovjek koji može ujediniti Libiju”

General Kalifa Haftar i ruski viceadmiral Sokolov na nosaču zrakoplova "Admiral Kuznjecov" - zajedno

FOTO: General Kalifa Haftar i ruski viceadmiral Sokolov na nosaču zrakoplova “Admiral Kuznjecov”

Ovo mišljenje je iznio njemački stručnjak Günter Meier u listu Deutschlandfunk. Nakon rušenja Muammara Gadafija centralizirana libijska država je došla do svog kraja, a vlast je prešla u ruke brojnih oružanih formacija, piše Deutschlandfunk. Prema riječima stručnjaka Güntera Meiera, zapovjednik Libijske narodne armije, general Kalifa Haftar ima najveće šanse za ponovnu uspostavu reda u zemlji, a stavovi njegovih snaga su uglavnom liberalni, onako kako to treba tumačiti u arapskom svijetu. Njegove trupe već kontroliraju većinu zemlje.

U Libiji se sada vodi borba između vlade u Tripoliju koju je na pritisak Zapada priznao UN i dijelova odanih generalu Haftaru, koji od prošlog tjedna pokušava preuzeti kontrolu nad Tripolijem, prenosi Deutschlandfunk. Situacija u zemlji i dalje je teška.

Prema riječima ravnatelja Arapskog svjetskog centra za istraživanje Sveučilišta u Mainzu, Güntera Meiera, nakon rušenja Muammara Gadafija 2011. Libija je postala “propala država”. Pobjeda tadašnjih “pobunjenika” je bila moguća zbog pomoći međunarodne koalicije na čelu sa Sjedinjenim Državama, koja je provodila zračne napade na snage Gaddafija.

Kao što primjećuje Günter Meier, brzo je postalo jasno da nova libijska vlada u velikoj mjeri ne rješava ništa, a stvarna moć je koncentrirana u rukama brojnih naoružanih skupina. Vlada ih je, dodjeljivanjem sredstava, pokušala integrirati u redovnu vojsku, ali je postigla suprotan učinak. Nakon što su dobile državni novac, te su skupine postale još jače, ali još uvijek nisu htjele slušati vlast.

Nakon izbora 2014. godine centralizirana država u Libiji je potpuno nestala, kaže Meier. Poraženi islamisti nisu priznali izborne rezultate, pa je novi parlament, jedino tijelo izabrano na slobodnim izborima, bio prisiljen pobjeći na istok zemlje. Tako su formirane dvije vlade, islamistička u Tripoliju i “liberalno-nacionalistička” na istoku sa sjedištem u Tobruku. Potonja je postavila generala Haftara za zapovjednika Libijske narodne armije.

U 2015. je u situaciji intervenirao UN i stvorio treću “Vladu nacionalnog sporazuma” u Tripoliju. Međutim, kako je primijetio Deutschlandfunk, ona nema nikakvu vlast i ovisi o potpori suprotstavljenih vojnih skupina.

Haftara trenutno podupiru zemlje koje se boje političkog islama, kao što su Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija, ali i Rusija i Francuska, komentira Günter Meier. Po njegovom mišljenju, demokracija u Libiji ne može se obnoviti u uvjetima nazočnosti utjecajnih oružanih formacija. General Haftar će najvjerojatnije zemlji vratiti stabilnost.

“Stabilnost zemlji može osigurati onaj koji kontrolira većinu”

Unatoč činjenici da u redovima Haftarovih snaga ima zapovjednika koji se traži za ratne zločine, opća orijentacija njegovih snaga je liberalni i nacionalistički kurs.

“Ovaj fokus je prilika za mirno rješenje libijskog pitanja u bliskoj budućnosti”, navodi se u članku Güntera Meiera.

U međuvremenu snage generala haftara provode zračne udare po položajima islamističkih militanata južno od Tripolija, gdje pokušavaju probiti njihov linije obrane, što bi LNA otvorilo put do samog središta grada.

Tripoli

Jučer su objavljene snimke dovlačenja višecijevnih raketnih sustava BM-21 Grad, koji su kasnije granatirali položaje milicija iz Tripolija. Italian Sky News je pokazao snimke snaga LNA koje su napredovale dublje prema na Tripoliju, a to je bilo moguće zbog toga što je Libijska narodna armija imala teško oružje i militanti su bili prisiljeni na povlačenje.

Haftarove snage su također premjestile tenkove i drugu opremu prema Tripoliju. Osim toga, LNA je dobila pojačanja u gradu Garyanu, odakle pokreće operacije na sjeveru u smjeru glavnog grada.

“Velika su pojačanja stigla u grad Garyan u nedjelju tijekom noći i sada se pripremaju za odlazak u Tripoli”, priopćio je Odjel za vojne informacije.

U ključnom okrugu Ain Zara došlo je do jakih sukoba između dvije suprotstavljene strane. Iako su Haftarove snage stekle kontrolu nad područjima Abija i Kabylieja,  još nije probijen ključni dio fronta južno od Tripolija kojeg brane militanti iz Misrate.

Jučer je specijalni izaslanik UN-a za Libiju Ghassan Salame izjavio kako general Haftar ne provodi protuterorističku operaciju, nego vojni udar. Tvrdio je da je u Tripoliju postojao zastoj između Haftarovih snaga i Vlade nacionalnog sporazuma, te da su razgovori bili bezuspješni sve dok obje strane nisu shvatile da vojna pobjeda nije moguća.

Ulazak u Tripoli bi bio demanti tvrdnji Ghassana Salamea i potvrda onoga što je svima jasno, a to je činjenica da će Libija biti propala država sve dok se ne iskorijene islamističke bande koje gospodare Tripolijem, Misratom i Sirtom, tri uporišta koja drže islamisti.

Novi rat u Libiji je počeo i general Haftar neće stati

“Dostojanstvo Libije” bivšeg sovjetskog pitomca i bivšeg štićenika CIA-e gen. Haftara

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Riddick
Gost
Riddick

Legalna vlast je bio i Gadafi, licemeru.
A sada je Haftar zato sto jedini ima podrsku parlamenta Libije koji je jedini sastavljen od narodnih poslanika.

Mravojed
Gost
Mravojed

Kakve su to gluposti o ujedinjenju i RF ? Nebuloze . Hrpa plemena koje je jedino Gadafi držao pod šapom jer se znalo za što se ostaje bez glave . RF i Libija ? Bolje da troše lovu na nešto pametnije i hipersonično poput Avangarda i ostalih gluposti jer to kauboji imaju već 15 – stak godina samo na Zumwaltu . Jedino mogu poslati bombardere i nešto lijekova da pomognu jadnom narodu . Sa ovih pet brodova koje imaju i parabrodom Kuznjecovim bolje da ne idu ni blizu .

Riddick
Gost
Riddick

Libija je “game over” nece trebati nikakvi brodovi ima on jaka ledja cim je pokrenuo ofanzivu na Tripoli kada je u njemu bio generalni sekretar UN Antonio Guteres, uskoro ce biti UN samit o Libiji, general samo pojacava svoje pregovaracke pozicije.
Haftar privodi pricu svome kraju, a po biografiji se vidi da se radi o mudrom i izkalkulisanom coveku, politickom igracu svetskog nivoa dobro on barata i vojskom i diplomatijom nece njega z@jebati neki Beduini…
Ruska vojska je offtopic.

Mravojed
Gost
Mravojed

Riddick teško . Tu zemlju je NATO uništio predvođen kaubojima i znamo zašto . Skinuti mu mogu glavu kad požele . Samo je pitanje što se u njihovim glavama sprema po tom pitanju i koje interese imaju . Badava čovjek radi u interesu zemlje i naroda kad ovi mogu izmisliti zelene miševe ako im je to u planu . I mi bi to trebali vjerovati a sve demokratske zemlje će im pljeskati . Deja Vu .

Riddick
Gost
Riddick

Ja ne vidim neku agresivnu medijsku kampanju koja prati svaku intervenciju niti preokupiranost lidera zapadne alijanse Haftarom.
Tramp mu ne preti niti se bavi njim a bez Amerike nema ozbiljne intervencije, ima sporednih i kratkih izjava zapadno Evropskih politicara tu i tamo, nesto sam skeptican kada je u pitanju NATO agresija 2 na Libiju…
Treba imati u vidu da je sada 2019 a intervencija je bila 2011 danas sve te drzave koje su bombardovale libiju imaju neke probleme koje ranije nisu imale i svet se dosta promenio od tad.
Haftar se dobro umrezio Francuska Saudi Egipat Rusi Alzir…
Opet, videcemo sta ce biti…

Mravojed
Gost
Mravojed

Bio je umrežen i Gadafi . Pa se desilo to što se desilo . Odgovara li revolverašima i ekipi stabilna i jedinstvena Libija ? Sumnjam . Gdje dod su se pojavili smrdi do dan danas . A što se tiče medija i kampanja moj Riddick to uopće ne treba komentirati 🙂 . Sutra pola svjetskih medija može objaviti da Haftar jede malu djecu za doručak . No , stoji ti zadnja rečenica . vidjećemo .

Stephen.
Gost
Stephen.

Zapad bi jedino pod demokraciju prihvatio građanski rat i to im je bio cilj, naravno uz pljačku.

Sara
Gost
Sara

Jedino prezime koje može ujediniti Libiju je časno prezime neumrlog Pukovnika: Gadafi….sve ostalo je uvrh glave prelazno rješenje….

Kaj ti
Gost
Kaj ti

Kaj je legalna vlast u Libiji? Ajme majko

Siniša
Gost
Siniša

Ipak Rusi dolaze…znači.
https://youtu.be/cr7dzzwqOu0

Ivan
Gost
Ivan

Antonio Guteres je podvio rep

Kaktus
Gost
Kaktus

Guteres je na godišnjem dok ratovi ne završe.

jesam glup
Gost
jesam glup

ahahaaa, kakva rusija i haftar, ako im zasmeta pa ga sastave amerikanci sa stotinjak krstarecih raketa zavrsit ce ko i gadafi, sa drskom od metle u supku.

Komentar
Gost
Komentar

Haha prekrasno, nickname ti je odličan,u skladu sa komentarom ?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik