Novi rat u Libiji je počeo i general Haftar neće stati

Dolazak vojske Libija
72 komentara

Kao što smo izvijestili jučer, prije dva dana je libijski general Khalifa Haftar zapovjedio jedinicama Libijske narodne armije da oslobode Tripoli od islamističkih i kriminalnih bandi, ali da kampanju provedu uz maksimalan obzir prema civilima i da svim jedinicama koje su pod zapovjedništvom fantomske Vlade nacionalnog sporazuma takozvanog premijera Fayeza Al-Sarraja ponude časnu predaju i mogućnost da se pridruže njihovim redovima.

Jučer je jedna od najjačih frakcija, brigada iz Zintana, uz civilne vlasti u gradu, poslala ovjereno pismo generalu Haftaru u kojem vojni zapovjednici i plemenske vođe pozdravljaju njegovu kampanju i žele čelniku Libijske narodne armije sreću u čišćenju Tripolija od islamističkih bandi i kriminalaca. Trenutno još nema vijesti da se brigada iz Zintana priključila kampanji, ali je ova podrška važna jer borci iz područja Zintana osiguravaju lijevi bok Haftarovoj vojsci pravcu u kojem se s juga kreće prema Tripoliju.

Premijer libijske Vlade nacionalnog sporazuma, Fayez Al-Sarraj, koja je nastala pod pokroviteljstvom EU i Sjedinjenih Država, koju je potom priznao UN, složio se sastati s generalom Haftarom, zapovjednikom suparničke Libijske narodne armije, ali se general odbio s njim susresti, izvijestili su mediji, pozivajući se na diplomatske izvore u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Al-Jazeera je izvijestila da se Sarraj rekao kako se ranije s Haftarom u Ženevi složio da sukobi u Libiji budu obustavljeni. Danas će se specijalni predstavnik UN-a Ghassan Salame razgovarati s Haftarom, a potom će se susresti s Fayezom Al-Sarrajom, premijerom koji zapravo vlada jednim katom u hotelu u kojem živi u Tripoliju i nema nikakav utjecaj na razne frakcije koje divljaju glavnim gradom, sve do Misrate i grada Sirte na istoku, tri velika grada koka su još uvijek pod kontrolom islamističkih skupina i kriminalnih bandi.

Kao što smo naveli, situacija u Libiji je eskalirala u četvrtak kada je general Haftar naredio ofenzivu za oslobađanje Tripolija od snaga koje su poduprle vladu Fayeza Al-Sarraja. LNA je već oslobodila brojna sela i gradove napredujući sa zapada i iz južnog pravca, dok je Sarraj naredio svojim trupama da po potrebi upotrijebe silu.

Eskalacija je uhvatila glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antonia Guterresa na njegovom putovanju u Libiju u sklopu napora Ujedinjenih naroda da se dođe do političkog rješenja libijskog sukoba. Jučer se Guterres sastao s Haftarom, a zatim je napustio Libiju.

Ministri vanjskih poslova skupine G7 su se oštro usprotivili kampanji i upozoravaju strane u libijskom sukobu da se suzdrže od vojnih akcija.

Hitan sastanak Vijeća sigurnosti na zahtjev Londona

Noćas je u New Yorku održan hitan sastanak Vijeća sigurnosti o situaciji u Libiji na zahtjev Londona. Međutim, na sjednici održanoj iza zatvorenih vrata nije usvojena nikakva rezolucija, osim što su se sve zemlje složile oko uobičajenog poziva da se sve strane u sukobu suzdrže od nasilja, a apel je posebno upućen Haftarovim snagama, od kojih je zatraženo da zaustave napredovanje prema Tripoliju.

Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo je u petak zabrinutost zbog vojnih aktivnosti u blizini glavnog grada Libije, Tripolija, upozoravajući da to ugrožava stabilnost zemlje, te pozvalo vojnike Libijske narodne armije (LNA) kojima zapovijeda Khalifa Haftar da zaustave sve vojne pokrete.

“Vijeće sigurnosti je pozvalo snage LNA da zaustave sve vojne pokrete”, rekao je njemački veleposlanik pri UN-u Christoph Heusgen, koji predsjedava vijećem u travnju.

Heusgen je pročitao izjavu koju je tijelo usuglasilo nakon što je iza zatvorenih vrata informirano o najnovijim događanjima.

“Vijeće je također pozvalo sve snage da smanje eskalaciju i zaustave vojne aktivnosti, jer za sukob ne može biti vojnog rješenja”, kazao je Christoph Heusgen, čitajući izjavu koja nema nikakvu važnost i nikoga ne obvezuje ni na što. 

Situacija na terenu

Tripoli

Libijska narodna armija na čelu s generalom Haftarom je ponovno zauzela takozvanu kontrolnu točku 27 zapadno od Tripolija i ne odustaje od namjere da oslobodi glavni grad i očisti ga od suparničkih skupina. Haftarove snage su u početku pokušale ponovno uspostaviti kontrolu nad kontrolnim punktom u području Wershiffana, oko 30 kilometara zapadno od Tripolija, kako bi presjekle veze Tripolija s Tunisom. Međutim, kasnije su se povukli, ali su se pregrupirali i u novom napadu tijekom noći zauzeli utvrdu. Haftarove snage su oslobodile i međunarodnu zračnu luku Tripoli, dok su u većinu sela i naselja zapadno i južno od Tripolija ulazili bez otpora.

Haftarove snage su na ulazu u Tripoli i jedini pravac u kojem se mogu povući militanti je onaj prema Misrati. Međutim, za sada u glavni grad stižu islamističke milicije iz Misrate i Sirte, koje su odlučile braniti grad i tek u frontalnom sukobu s ovim skupinama se mogu očekivati veće borbe.

Unatoč međunarodnim pritiscima, prije svega iz europskih kancelarija, Libijska narodna armija je odbila odrediti bilo koji vremenski okvir za svoju operaciju, ali je kazala kako će ofenziva biti u tijeku sve dok snage ne ispune sve svoje ciljeve, što znači oslobođenje Tripolija i čišćenje glavnog grada od milicija koje od svrgavanja Gaddafija nikada nisu položile oružje i zapravo vladaju glavnim gradom u kojem kao taoca drže “premijera” Fayeza Al-Sarraja.

FOTO- Libijska narodna armija u oslobođenim zapadnim naseljima

Vojska Libije

 

LNA nastavlja upućivati poruke militantima u Tripoliju, pozivajući ih da polože oružje i bez prolijevanja krvi, obećavaju da neće progoniti nikoga tko jednostavno preda svoje oružje i borit će se samo s onima koji budu pružali otpor.

Međutim, bitke na jugu i zapadu glavnog grada već su u tijeku. Zapovjedništvo vladinih snaga izdalo je naredbu o uporabi zrakoplovstva i topništva protiv LNA, ali je iz Misrate navodno uspio poletjeti samo jedan stari MiG i nisu zabilježeni udari po Haftarovim snagama. Do sada se sukobi vode malokalibarskim oružjem i teškim strojnicama.

Ministar unutarnjih poslova “vlade” Fayeza Al-Sarraja, koji je na čelu obrane Tripolija, najavio je da od danas njegova vlada neće vjerovati “uvjeravanjima međunarodne zajednice, koja je još jednom prevarila libijski narod”.

Također vrijedi spomenuti kako neki  mediji navode da ruski plaćenici tvrtke Wagner pomažu Haftaru da napreduje prema Tripoliju, ali kao u Venezueli, nema ni fotografije ni videa o sudjelovanju ruskih plaćenika u tim akcijama. Mit o svemoći “Wagnera”, koji istodobno djeluje na tri kontinenta, postao je omiljena tema raznih agencija i blogera.

Haftar poziva militante u Tripoliju da podignu bijelu zastavu i zbog civila i mira polože oružje. No, uzimajući u obzir glasne izjave nekih frakcija militanata, krv je očito neizbježna.

Ofenzivne postrojbe Haftara, koje su u ovoj fazi naoružale Rusija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, otvoreno podržavaju samo Ujedinjeni Arapski Emirati, Rusija i Egipat šute, a posredno kampanju podržava i Francuska, ali isključivo zbog ugovora o nafti u Cirenaici koje je Pariz sklopio Haftarom

Zapadno priznatu “vladu” Fayeza Al-Sarraja podupire Italija i deklarativno Europska unija. Ali će se Sarraja najvjerojatnije osloniti na podršku bandi militanata iz Misrate, koji su već poslali nekoliko stotina militanata da brane Tripoli. Sarraj i njegov ministar unutarnjih poslova i zapovjednik obrane Tripolija sada pokušavaju pregovarati s raznim frakcijama kako bi se prestale međusobno boriti i da se ujedine protiv zajedničkog neprijatelja. Sarraj se nadao podršci militanata iz Zintana, ali je ona, barem prema jučer objavljenom priopćenju, izostala. Glavni problem Sarraja je ako Haftar uzme Tripoli, a zauzet će ga sigurno, postavit će se pitanje kome je uopće potreban Sarraj?

Nakon što je dana zapovijed za ofenzivu, Haftarove trupe počele su se kretati uz obalu do Sirte, prema kojem se kreću velike kolone vojne opreme i mehanizacije iz Bengazija. U koloni su  razne vrste oklopnih vozila i artiljerija, kao i terenska vozila s teškim strojnicama.  Osim toga, LNA je jučer ušla u Garyan bez ozbiljnog otpora, a nakon toga u međunarodnu zračnu luku u Tripoliju, južno od glavnog grada.

Novi rat u Libiji je počeo i Haftar ga je najavio još u veljači

Haftar-Italija
FOTO: General Kalifa Haftar

Nije uopće jasno zašto se takozvana međunarodna zajednica čudi eskalaciji sukoba, ako je 3. veljače 2019. Libijska narodna armija oslobodila zračnu luku i tvrđavu Sabha, 750 km južno od Tripolija. Potom je 7. veljače LNA oslobodila naftna polja Ubari, Shararah i Murzuq u jugozapadnoj Libiji, kao i regije Um Aranib i Qaduah i zračnu bazu Al-Wiq.

Početkom ožujka 2019. Libijska narodna armija oslobađa Traqan, Zaytuna, Fanqul, Uaynat u pokrajini Ubari i Qat, na libijsko-alžirskoj granici, te Um Al-Aranib u pokrajini Murzuq. U međuvremenu su se Fayez Al-Sarraj i Khalifa Haftar sastali u Abu Dhabiju kako bi nakon završetka tranzicijske uprave u Libiji postigli sporazum o izborima.

1. travnja Haftarove snage oslobađaju jugoistok i jugozapad Libije, uključujući najveće naftno polje Sharar, šireći područje kontrole u blizini Tripolija i potpuno oslobađajući regiju. Kontrolira cijelu jugoistočnu Libiju i granicu s Čadom i Sudanom, kao i sve ceste između Qufre, Sarah i Uaynata. Libijska narodna armija je 4. travnja formalno najavila operaciju oslobađanja Tripolija, a general Haftar je naredio libijskoj vojsci da krene prema glavnom gradu kako bi ga oslobodila.

“Danas naš sastanak s poviješću otvaramo svijetlim stranicama. Sat je zazvonio i vrijeme je. Tko položi oružje je siguran i tko podigne bijelu zastavu je siguran. Danas, nakon toliko čekanja, svjetlo opet sja”, rekao je Haftar.

MiG-23
FOTO: MiG-23 sa oznakama iz vremena Muammara Gaddafija

LNA je oslobodila Garyan. 5. travnja je Libijska narodna armija stigla 20 km od zračne luke Tripoli. LNA je oslobodila nekoliko okruga na jugozapadu Tripolija, ne nailazeći na otpor, kao što su Janzur i Al-Suani. Nakon što je Libijska narodna armija oslobodila Surman i Garyan, napredujući s juga prema glavnom gradu su oslobođeni Qaryat, Mazdah, Shaqiqah, Wustu i Wamis, gdje su se lokalne milicije predale bez otpora.

Vlada nacionalnog sporazuma iz Tripolija je zauzela zračnu bazu Watiya, na granici s Tunisom, te optužila generala Haftara da nije poštivao sporazume koje su jamčili UN, SAD i EU o dominaciji Tropolija nad zapadnim dijelom Libije.

Tjedan dana ranije, LNA je djelovala u južnoj Libiji, na granici sa Sudanom i Čadom, odbacivši upad Sudana i njegovih milicija koje podržavaju Sarraja. Libijska vojska ušla je u glavni grad navečer 4. travnja, iz okruga Al-Hayra. Napredak prema Tripoliju se odvijao na nekoliko pravaca.

Operacija za glavni grad pod zapovjedništvom Haftara bila je najavljena s namjerom da se “Tripoli očisti od terorista”, jer Benghazi i Tobruq ne priznaju vladu Fayeza Al-Sarraja. Dok su snage Tobruqa bile mobilizirane za oslobađanje Tripolija, predstavnik Benghazija Ahmad Al-Mismari je izjavio da glavni grad zemlje kontroliraju “ilegalne formacije”. Uvečer 5. travnja Libijska narodna armija je preuzela kontrolu nad međunarodnom zračnom lukom u Tripoliju i čini se da se neće zaustaviti dok ne uđe u glavni grad i dok ga ne očisti od ekstremista i kriminalnih bandi. Potom na red dolaze Misrata i Sirte, ali s ovom pobjedom Haftara tamošnje milicije će teško dobiti pomoć u oružju i novcu od zapadnih zemalja, jer bez Sarraja nema vlade koja bi ih barem formalno predstavljala. Haftar je odlučio da je došao trenutak za konačni obračun s neprijateljima i neće se zaustaviti.

Libija - karta napada

Fayez Al-SarrajKalifa Haftar
Pretplatiti se
Obavijesti o
72 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mladen3x
5 godine prije

Izgleda da je Italija ovdje debelo izgubila čim Francuzi i Rusi mudro šute.

cogo
5 godine prije

kako su englezi proklet narod jasno da imaju podršku amera in europske unije ,,rušili su gadafija jer su mu bili dužni stotine miljuna pokrali libijske rezerve dolara ,pokrali zlato i sada kradu naftu ,,sve u ime neke demokracije usra i natoa ,,i te kriminalce podžavavaju i UN ,,a gdje je bog da to ne vidi ,,i svi ti se kune tom bogu kar proljevaju krv drugima ,,sve u ima dolara i demokracije ,,,

burt
5 godine prije

niti će Tripoli pasti niti će Rusi dovest svoju mornaricu u Libiju, kome je uopće pala ideja da bi netko mogao dovest Ruse u Libiju, to je fikcija onoga koji bi tako htio da tako bude

Colonel Moammer
5 godine prije

jesu li ovo toyote iz sirije ?

Siniša
5 godine prije

Tukla je avijacija;LNA je valda uvela zonu zabrane za borbene letove i prijeti bombardovanjem aerodroma sa kojih polijeću avioni.
Juče su neki tamo zarobili 100 pripadnika LNA sve sa tehnikom a te Tojote su valda Emirati platili.

maliboro
5 godine prije

Sarraj se ne može nadati podršci brigade iz Zintana, zar je zaboravio da je brigadu Zintana potjerala iz Tripolija bagra iz Misrate.

Cenzor po glavi stanovnika
5 godine prije

Mit o svemoci Wagnera… mislim da je taj mit umro onomad kad su im doletjele valkire kod Deir Ez-Zora.

Miki maus
5 godine prije

Cirkus od vojske i rata, kako 2011 kad su rusili Gadafija, a usput i drzavu, tako i sada. To bi sve skupa rjesila jedna brigada prave vojske. Za Libijce su cak i Saudijci opasni ratnici.

fenix
5 godine prije

Kako god izgleda da Talijani opet puse haha.

burt
5 godine prije

libijska vlada nacionalnog spasa je jedina institucija priznata od SAD i EU, prema tome ne može se dozvoliti da vlast preuzme neki samoproglašeni vojni diktator , Gaddafi je dobio batine a dobit će i ovaj Haftar ako pokuša promijeniti odnos snaga u Sredozemlju

Duki
5 godine prije

Ma vidi vraga kako se brani demokracija Libiji 150 mlrd a Venecueli 50 (zamračili-tko )
Italija Francuska,Velika Britanija i USA i sada krešte u UN-u o opasnosti KOJI LICEMJERI samo da ih netko ne bi pitao “di su pare??”
Jer ako dođe do.uspostave iole ozbiljnije vlasti morat’ će brzo odgovoriti !!??

samo tako
5 godine prije

Sve te UN birokrate poslati po hitnom postupku na burzu rada
Jesu li izračunali odštetu zapadnih demokracija prema Libiji ?

maliboro
5 godine prije

Bojim se da je Haftar počinio veliku grešku što nije prije počistio Misratu. Militanti iz Misrate su jedina prepreka ujedinjenju zemlje.

Šule
5 godine prije

Sve sam vam jučer napisao da će se međunarodna koalicija uključit u borbu oko Tripolija a danas su Britanci gađali konvoj više puta avjiacijom i neslužbene informacije govore o nekoliko mrtvih na strani Bengazi vojske i njihovog samoproglašenog generala Haifa.Rusi se neće otvoreno miješat jer nesmiju se izlagat avijaciji USA i njihovih saveznika.

spartak
5 godine prije

Već će nešto zakuhat anglocionistička banda iz London Cityja. Samo pratite miris nafte. Isti je kao miris baruta.

Ivi.tz
5 godine prije

Ovde ja sve jasno.ali mi se najviše gade ovi pacovi iz eu….kao brinu se oni da se ne ubijaju u Libiji.hehee.puna podrška generalu.

nikud nikam
5 godine prije

Kad god pročitam nešto o Arapima i ratovanju muka mi dođe. Ko da su ih Albanci obučavali.

Ivo Lola
5 godine prije

Kotač povijesti se okrenuo prema unatrag! Korporativni globalizam može da tlači još samo nas idiote na zapadu koji još izlazimo na birališta i dajemo legitimitet iskonskim nesposobnjakovićima, muljatorima, špekulantima, nikogovićama i kriminalcima. I to će trajati još 4, 5 godiina, a onda će poteći krv ulicama europskih metropola, ako gospoda i elita ne smatraju nužnim preraspodjelu bogatstva…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI