fbpx

Novi rat u Libiji je počeo i general Haftar neće stati

Dolazak vojske Libija

Kao što smo izvijestili jučer, prije dva dana je libijski general Khalifa Haftar zapovjedio jedinicama Libijske narodne armije da oslobode Tripoli od islamističkih i kriminalnih bandi, ali da kampanju provedu uz maksimalan obzir prema civilima i da svim jedinicama koje su pod zapovjedništvom fantomske Vlade nacionalnog sporazuma takozvanog premijera Fayeza Al-Sarraja ponude časnu predaju i mogućnost da se pridruže njihovim redovima.

Jučer je jedna od najjačih frakcija, brigada iz Zintana, uz civilne vlasti u gradu, poslala ovjereno pismo generalu Haftaru u kojem vojni zapovjednici i plemenske vođe pozdravljaju njegovu kampanju i žele čelniku Libijske narodne armije sreću u čišćenju Tripolija od islamističkih bandi i kriminalaca. Trenutno još nema vijesti da se brigada iz Zintana priključila kampanji, ali je ova podrška važna jer borci iz područja Zintana osiguravaju lijevi bok Haftarovoj vojsci pravcu u kojem se s juga kreće prema Tripoliju.

Premijer libijske Vlade nacionalnog sporazuma, Fayez Al-Sarraj, koja je nastala pod pokroviteljstvom EU i Sjedinjenih Država, koju je potom priznao UN, složio se sastati s generalom Haftarom, zapovjednikom suparničke Libijske narodne armije, ali se general odbio s njim susresti, izvijestili su mediji, pozivajući se na diplomatske izvore u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Al-Jazeera je izvijestila da se Sarraj rekao kako se ranije s Haftarom u Ženevi složio da sukobi u Libiji budu obustavljeni. Danas će se specijalni predstavnik UN-a Ghassan Salame razgovarati s Haftarom, a potom će se susresti s Fayezom Al-Sarrajom, premijerom koji zapravo vlada jednim katom u hotelu u kojem živi u Tripoliju i nema nikakav utjecaj na razne frakcije koje divljaju glavnim gradom, sve do Misrate i grada Sirte na istoku, tri velika grada koka su još uvijek pod kontrolom islamističkih skupina i kriminalnih bandi.

Kao što smo naveli, situacija u Libiji je eskalirala u četvrtak kada je general Haftar naredio ofenzivu za oslobađanje Tripolija od snaga koje su poduprle vladu Fayeza Al-Sarraja. LNA je već oslobodila brojna sela i gradove napredujući sa zapada i iz južnog pravca, dok je Sarraj naredio svojim trupama da po potrebi upotrijebe silu.

Eskalacija je uhvatila glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antonia Guterresa na njegovom putovanju u Libiju u sklopu napora Ujedinjenih naroda da se dođe do političkog rješenja libijskog sukoba. Jučer se Guterres sastao s Haftarom, a zatim je napustio Libiju.

Ministri vanjskih poslova skupine G7 su se oštro usprotivili kampanji i upozoravaju strane u libijskom sukobu da se suzdrže od vojnih akcija.

Hitan sastanak Vijeća sigurnosti na zahtjev Londona

Noćas je u New Yorku održan hitan sastanak Vijeća sigurnosti o situaciji u Libiji na zahtjev Londona. Međutim, na sjednici održanoj iza zatvorenih vrata nije usvojena nikakva rezolucija, osim što su se sve zemlje složile oko uobičajenog poziva da se sve strane u sukobu suzdrže od nasilja, a apel je posebno upućen Haftarovim snagama, od kojih je zatraženo da zaustave napredovanje prema Tripoliju.

Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo je u petak zabrinutost zbog vojnih aktivnosti u blizini glavnog grada Libije, Tripolija, upozoravajući da to ugrožava stabilnost zemlje, te pozvalo vojnike Libijske narodne armije (LNA) kojima zapovijeda Khalifa Haftar da zaustave sve vojne pokrete.

“Vijeće sigurnosti je pozvalo snage LNA da zaustave sve vojne pokrete”, rekao je njemački veleposlanik pri UN-u Christoph Heusgen, koji predsjedava vijećem u travnju.

Heusgen je pročitao izjavu koju je tijelo usuglasilo nakon što je iza zatvorenih vrata informirano o najnovijim događanjima.

“Vijeće je također pozvalo sve snage da smanje eskalaciju i zaustave vojne aktivnosti, jer za sukob ne može biti vojnog rješenja”, kazao je Christoph Heusgen, čitajući izjavu koja nema nikakvu važnost i nikoga ne obvezuje ni na što. 

Situacija na terenu

Tripoli

Libijska narodna armija na čelu s generalom Haftarom je ponovno zauzela takozvanu kontrolnu točku 27 zapadno od Tripolija i ne odustaje od namjere da oslobodi glavni grad i očisti ga od suparničkih skupina. Haftarove snage su u početku pokušale ponovno uspostaviti kontrolu nad kontrolnim punktom u području Wershiffana, oko 30 kilometara zapadno od Tripolija, kako bi presjekle veze Tripolija s Tunisom. Međutim, kasnije su se povukli, ali su se pregrupirali i u novom napadu tijekom noći zauzeli utvrdu. Haftarove snage su oslobodile i međunarodnu zračnu luku Tripoli, dok su u većinu sela i naselja zapadno i južno od Tripolija ulazili bez otpora.

Haftarove snage su na ulazu u Tripoli i jedini pravac u kojem se mogu povući militanti je onaj prema Misrati. Međutim, za sada u glavni grad stižu islamističke milicije iz Misrate i Sirte, koje su odlučile braniti grad i tek u frontalnom sukobu s ovim skupinama se mogu očekivati veće borbe.

Unatoč međunarodnim pritiscima, prije svega iz europskih kancelarija, Libijska narodna armija je odbila odrediti bilo koji vremenski okvir za svoju operaciju, ali je kazala kako će ofenziva biti u tijeku sve dok snage ne ispune sve svoje ciljeve, što znači oslobođenje Tripolija i čišćenje glavnog grada od milicija koje od svrgavanja Gaddafija nikada nisu položile oružje i zapravo vladaju glavnim gradom u kojem kao taoca drže “premijera” Fayeza Al-Sarraja.

FOTO- Libijska narodna armija u oslobođenim zapadnim naseljima

Vojska Libije

 

LNA nastavlja upućivati poruke militantima u Tripoliju, pozivajući ih da polože oružje i bez prolijevanja krvi, obećavaju da neće progoniti nikoga tko jednostavno preda svoje oružje i borit će se samo s onima koji budu pružali otpor.

Međutim, bitke na jugu i zapadu glavnog grada već su u tijeku. Zapovjedništvo vladinih snaga izdalo je naredbu o uporabi zrakoplovstva i topništva protiv LNA, ali je iz Misrate navodno uspio poletjeti samo jedan stari MiG i nisu zabilježeni udari po Haftarovim snagama. Do sada se sukobi vode malokalibarskim oružjem i teškim strojnicama.

Ministar unutarnjih poslova “vlade” Fayeza Al-Sarraja, koji je na čelu obrane Tripolija, najavio je da od danas njegova vlada neće vjerovati “uvjeravanjima međunarodne zajednice, koja je još jednom prevarila libijski narod”.

Također vrijedi spomenuti kako neki  mediji navode da ruski plaćenici tvrtke Wagner pomažu Haftaru da napreduje prema Tripoliju, ali kao u Venezueli, nema ni fotografije ni videa o sudjelovanju ruskih plaćenika u tim akcijama. Mit o svemoći “Wagnera”, koji istodobno djeluje na tri kontinenta, postao je omiljena tema raznih agencija i blogera.

Haftar poziva militante u Tripoliju da podignu bijelu zastavu i zbog civila i mira polože oružje. No, uzimajući u obzir glasne izjave nekih frakcija militanata, krv je očito neizbježna.

Ofenzivne postrojbe Haftara, koje su u ovoj fazi naoružale Rusija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, otvoreno podržavaju samo Ujedinjeni Arapski Emirati, Rusija i Egipat šute, a posredno kampanju podržava i Francuska, ali isključivo zbog ugovora o nafti u Cirenaici koje je Pariz sklopio Haftarom

Zapadno priznatu “vladu” Fayeza Al-Sarraja podupire Italija i deklarativno Europska unija. Ali će se Sarraja najvjerojatnije osloniti na podršku bandi militanata iz Misrate, koji su već poslali nekoliko stotina militanata da brane Tripoli. Sarraj i njegov ministar unutarnjih poslova i zapovjednik obrane Tripolija sada pokušavaju pregovarati s raznim frakcijama kako bi se prestale međusobno boriti i da se ujedine protiv zajedničkog neprijatelja. Sarraj se nadao podršci militanata iz Zintana, ali je ona, barem prema jučer objavljenom priopćenju, izostala. Glavni problem Sarraja je ako Haftar uzme Tripoli, a zauzet će ga sigurno, postavit će se pitanje kome je uopće potreban Sarraj?

Nakon što je dana zapovijed za ofenzivu, Haftarove trupe počele su se kretati uz obalu do Sirte, prema kojem se kreću velike kolone vojne opreme i mehanizacije iz Bengazija. U koloni su  razne vrste oklopnih vozila i artiljerija, kao i terenska vozila s teškim strojnicama.  Osim toga, LNA je jučer ušla u Garyan bez ozbiljnog otpora, a nakon toga u međunarodnu zračnu luku u Tripoliju, južno od glavnog grada.

Novi rat u Libiji je počeo i Haftar ga je najavio još u veljači

Haftar-Italija
FOTO: General Kalifa Haftar

Nije uopće jasno zašto se takozvana međunarodna zajednica čudi eskalaciji sukoba, ako je 3. veljače 2019. Libijska narodna armija oslobodila zračnu luku i tvrđavu Sabha, 750 km južno od Tripolija. Potom je 7. veljače LNA oslobodila naftna polja Ubari, Shararah i Murzuq u jugozapadnoj Libiji, kao i regije Um Aranib i Qaduah i zračnu bazu Al-Wiq.

Početkom ožujka 2019. Libijska narodna armija oslobađa Traqan, Zaytuna, Fanqul, Uaynat u pokrajini Ubari i Qat, na libijsko-alžirskoj granici, te Um Al-Aranib u pokrajini Murzuq. U međuvremenu su se Fayez Al-Sarraj i Khalifa Haftar sastali u Abu Dhabiju kako bi nakon završetka tranzicijske uprave u Libiji postigli sporazum o izborima.

1. travnja Haftarove snage oslobađaju jugoistok i jugozapad Libije, uključujući najveće naftno polje Sharar, šireći područje kontrole u blizini Tripolija i potpuno oslobađajući regiju. Kontrolira cijelu jugoistočnu Libiju i granicu s Čadom i Sudanom, kao i sve ceste između Qufre, Sarah i Uaynata. Libijska narodna armija je 4. travnja formalno najavila operaciju oslobađanja Tripolija, a general Haftar je naredio libijskoj vojsci da krene prema glavnom gradu kako bi ga oslobodila.

“Danas naš sastanak s poviješću otvaramo svijetlim stranicama. Sat je zazvonio i vrijeme je. Tko položi oružje je siguran i tko podigne bijelu zastavu je siguran. Danas, nakon toliko čekanja, svjetlo opet sja”, rekao je Haftar.

MiG-23
FOTO: MiG-23 sa oznakama iz vremena Muammara Gaddafija

LNA je oslobodila Garyan. 5. travnja je Libijska narodna armija stigla 20 km od zračne luke Tripoli. LNA je oslobodila nekoliko okruga na jugozapadu Tripolija, ne nailazeći na otpor, kao što su Janzur i Al-Suani. Nakon što je Libijska narodna armija oslobodila Surman i Garyan, napredujući s juga prema glavnom gradu su oslobođeni Qaryat, Mazdah, Shaqiqah, Wustu i Wamis, gdje su se lokalne milicije predale bez otpora.

Vlada nacionalnog sporazuma iz Tripolija je zauzela zračnu bazu Watiya, na granici s Tunisom, te optužila generala Haftara da nije poštivao sporazume koje su jamčili UN, SAD i EU o dominaciji Tropolija nad zapadnim dijelom Libije.

Tjedan dana ranije, LNA je djelovala u južnoj Libiji, na granici sa Sudanom i Čadom, odbacivši upad Sudana i njegovih milicija koje podržavaju Sarraja. Libijska vojska ušla je u glavni grad navečer 4. travnja, iz okruga Al-Hayra. Napredak prema Tripoliju se odvijao na nekoliko pravaca.

Operacija za glavni grad pod zapovjedništvom Haftara bila je najavljena s namjerom da se “Tripoli očisti od terorista”, jer Benghazi i Tobruq ne priznaju vladu Fayeza Al-Sarraja. Dok su snage Tobruqa bile mobilizirane za oslobađanje Tripolija, predstavnik Benghazija Ahmad Al-Mismari je izjavio da glavni grad zemlje kontroliraju “ilegalne formacije”. Uvečer 5. travnja Libijska narodna armija je preuzela kontrolu nad međunarodnom zračnom lukom u Tripoliju i čini se da se neće zaustaviti dok ne uđe u glavni grad i dok ga ne očisti od ekstremista i kriminalnih bandi. Potom na red dolaze Misrata i Sirte, ali s ovom pobjedom Haftara tamošnje milicije će teško dobiti pomoć u oružju i novcu od zapadnih zemalja, jer bez Sarraja nema vlade koja bi ih barem formalno predstavljala. Haftar je odlučio da je došao trenutak za konačni obračun s neprijateljima i neće se zaustaviti.

Libija - karta napada

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
72 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

Izgleda da je Italija ovdje debelo izgubila čim Francuzi i Rusi mudro šute.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  mladen3x

treba ostaviti otvorene koridore iz tripolija i sirte u pravcu misrate za povlačenje terorista tako da ti gradovi ne stradaju poslije napad sa tri strane na misratu plus blokadu sa mora i teroristi su likvidirani one koji se predaju odvesti duboko u pustinju u zatvore misratu ne obnavljati nego je… Pročitaj više »

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Šok

To i ceka Shok, osim ako im gazde nepriskoce u pomoc, US, EU.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Šok

Ugodno sam šokirana komentarom.?

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije
Reply to  mladen3x

Italija je imala stotinjak milijardi dolara libijskoga novca?U Unicreditu su imali nekih 17-18%,čelnik banke je pao jer je dozvolio novom libijskom fondu ulaz preko max 5%,pa je njihov kumulativni postotak prešao 17-18!
Nekidan sam gledao listu imaju 2,5%???Imaju ili imali su u Finnmechanicca 25%,Tamoil,Fiat,Juventus???

cogo
Gost
cogo
2 godine prije

kako su englezi proklet narod jasno da imaju podršku amera in europske unije ,,rušili su gadafija jer su mu bili dužni stotine miljuna pokrali libijske rezerve dolara ,pokrali zlato i sada kradu naftu ,,sve u ime neke demokracije usra i natoa ,,i te kriminalce podžavavaju i UN ,,a gdje je… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  cogo

E, skoro redovito eu, međunarodna zajednica, usa da ne spominjemo, priznaju kojekakve kriminalne skupine kao – regularnu vlast.

Od Venecuele do Libije – i Balkana.
A koliko se narod pita, vidimo po onim gradićima gdje su nuklearne podmornice u Britaniji…
Zbilja, demokracija…?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Lucija

Šta kaže Vesna Pusić?
Koji su naši?

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije

@dalton
dooooobar….
stvarno si najveci.
evala majstore

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije

To ja pitam zbog Kolindinog doktorata.
Da se žena ne pogubi. 🙂

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije

Nasi su- Prijatelji Libije! Znas vec koji!

burt
Gost
burt
2 godine prije

niti će Tripoli pasti niti će Rusi dovest svoju mornaricu u Libiju, kome je uopće pala ideja da bi netko mogao dovest Ruse u Libiju, to je fikcija onoga koji bi tako htio da tako bude

LjevoKur
Gost
LjevoKur
2 godine prije
Reply to  burt

Trograd nemere ‘past’, jedino oslobođen..

LjevoKur
Gost
LjevoKur
2 godine prije
Reply to  LjevoKur

Trogir i Trograd, gradovi pobratimi!!! (tri uzvičnika!!!)

Ana
Gost
Ana
2 godine prije
Reply to  burt

Vidim da postoji i fikcija onoga koji bi tako htio da tako ne bude.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  burt

Ti si burte kao persun, muskatni orascic ili neki sitan zacin koji samo da aromu pobedi ovde medju komentatorima.
Jesi li ti video mapu i na mapi naftna polja i rafinerije i pod cijom je to kontrolom i sta kontrolise opozicija koja je podeljena na frakcije?

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  Riddick

RIDDICK
DOBAR SI DOBAR DIJAGNOSTICAR??????????????????

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  burt

A, sta je sad crvena linija Burt? Oslobadjanje Tripolija ili Rusi u Libiji?

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  Miki maus

BURT SA SVOJOM VOJSKOM BRANI TRIPOLI.
IMA VELIKO VOJNICKO ISKUSTVO……??????????????

Mat
Gost
Mat
2 godine prije
Reply to  burt

burte,mislis na GARANCIJE?Nisu ni one,sto su nekad….BILE.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  burt

to, burtone! Gdje si bio ovih dana, konkurencija se razmahala..) Mrdaj malo!

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  Ivo

????????????
???? BURTONE SPASITELJU…

Narančasti krelac
Gost
Narančasti krelac
2 godine prije
Reply to  burt

To Burte. Tako je. Mi pobjeđujemo.

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije

AL U .URCU!!!

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  burt

OSIM LONDONA I NAS BURT ZABRINUT.

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije
Reply to  burt

@burt
krivo burte,
tripoli je pao,
al sad ce ga oslobodit

Colonel Moammer
Gost
Colonel Moammer
2 godine prije

jesu li ovo toyote iz sirije ?

LjevoKur
Gost
LjevoKur
2 godine prije

u stani pukov niče niče, Libija te zove, zove

mirko
Gost
mirko
2 godine prije
Reply to  LjevoKur

u stani pukov niče niče, Libija ti kliče, kliče

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije

@moammer
🙂 🙂 🙂
dooooooooobar.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Tukla je avijacija;LNA je valda uvela zonu zabrane za borbene letove i prijeti bombardovanjem aerodroma sa kojih polijeću avioni.
Juče su neki tamo zarobili 100 pripadnika LNA sve sa tehnikom a te Tojote su valda Emirati platili.

maliboro
Gost
maliboro
2 godine prije

Sarraj se ne može nadati podršci brigade iz Zintana, zar je zaboravio da je brigadu Zintana potjerala iz Tripolija bagra iz Misrate.

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
2 godine prije

Mit o svemoci Wagnera… mislim da je taj mit umro onomad kad su im doletjele valkire kod Deir Ez-Zora.

Joža
Gost
Joža
2 godine prije

Je li to onaj put kad ih je 328 000 na mjestu izginulo, a milijun i dvjesto tisuća u narednim danima?

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
2 godine prije
Reply to  Joža

Koliko bilo, isli su natrag ili voljom ili u komadima, a naprijed ama bas nikako.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Mitovi nikad ne umiru. A očito ni Wagner, vidiš da ih je svugdje.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije

Cirkus od vojske i rata, kako 2011 kad su rusili Gadafija, a usput i drzavu, tako i sada. To bi sve skupa rjesila jedna brigada prave vojske. Za Libijce su cak i Saudijci opasni ratnici.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Nije da si pogresio.Meni cudno kako niko od naroda sa, sta je to, bliski istok? nisu dobri ratnici a poprilicno stare civilizacije.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Ivan

Dobar je jedino Hezbolah, a mislim sad i SAA. Hezbolah je imao dobre ucitelje, Iran i Izrael, svaki na svoj nacin.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Da, da sad SAA kad su ih Rusi uce sve ovo vreme

Acrobat
Gost
Acrobat
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Miki maus@
Houthe nisi spomenuo!

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Acrobat

U pravu si, Jemenci opcenito, ne samo Houthi dosta odskacu od drugih Arapa u ratnickoj sposobnosti, tradicionalno.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Povjesno, Marokanci, Alžirci i Libijci trebali bi biti puno bolji ratnici od onih drugih. Ali nama fali informacija. Sasvim je moguće da šeici čuvaju svoje ljude, dok se Haftar ne izjasni. Ako narod ne bude dobio svoj udio u nafti…

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Miki maus

na koje Libijce misliš? ima previše tih skupina

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Kako god izgleda da Talijani opet puse haha.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  fenix

Da, Pompino( ne Mike) ??!

burt
Gost
burt
2 godine prije

libijska vlada nacionalnog spasa je jedina institucija priznata od SAD i EU, prema tome ne može se dozvoliti da vlast preuzme neki samoproglašeni vojni diktator , Gaddafi je dobio batine a dobit će i ovaj Haftar ako pokuša promijeniti odnos snaga u Sredozemlju

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  burt

To, burtone legendo! Reci im!

deki
Gost
deki
2 godine prije
Reply to  burt

A u Venecueli po tebi moze.
Ja mislim da si ti neki klinac koji sluzi samo za humor ovde na komentarima i u tome uziva.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  deki

Mislim da je Burt urednik portala Logicno, zajebaje komentatore da ubije dan i usput umire od smijeha.

HRVAT
Gost
HRVAT
2 godine prije
Reply to  burt

burt
ajd ne baljezgaj.
haftar je libijac rodom i zeli reda u svojoj drzavi a ne da red pravi USRA i eu

Narančasti krelac
Gost
Narančasti krelac
2 godine prije
Reply to  burt

Tako je Burte. Mi pobjeđujemo. Ali u .urcu.

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije

@narancasti
3. put placas pice 🙂 🙂 🙂

Narančasti krelac
Gost
Narančasti krelac
2 godine prije

Pogledaj. Imam dobar dodatak.

fbslo
Gost
fbslo
2 godine prije
Reply to  burt

Odlično, treba nam takav pogled, istina je između, ili na 25% ili na 75%, neka svatko presudi sam. Za burta zna se, 100% CNN, BBC, SOHR, … Burte, onaj(HAftar) koji če kontrolirat struju izbjeglica narednih par godina, taj če držati EU za jaja.. več to je dovoljno.. a dodaj samo… Pročitaj više »

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  burt

KOJI SI TI BURTE .ARMAK!!!!!!!

Sparkling
Gost
Sparkling
2 godine prije
Reply to  burt

Pa za boga miloga, več treči put pišem i opet ponavljam, ostavite se komentara na burta!!!!!! On je trol definitivno!!!!!
Molim Vas još jednom, ne odgovarajte na njegove komentare. Samo ga hranite. Zar je moguče da uvjek nasjedate na iste provokacije?
LP

Narančasti krelac
Gost
Narančasti krelac
2 godine prije
Reply to  Sparkling

Ali on je pišičan, i tako glupavost zabavan.

Duki
Gost
Duki
2 godine prije

Ma vidi vraga kako se brani demokracija Libiji 150 mlrd a Venecueli 50 (zamračili-tko ) Italija Francuska,Velika Britanija i USA i sada krešte u UN-u o opasnosti KOJI LICEMJERI samo da ih netko ne bi pitao “di su pare??” Jer ako dođe do.uspostave iole ozbiljnije vlasti morat’ će brzo odgovoriti… Pročitaj više »

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije

Sve te UN birokrate poslati po hitnom postupku na burzu rada
Jesu li izračunali odštetu zapadnih demokracija prema Libiji ?

maliboro
Gost
maliboro
2 godine prije

Bojim se da je Haftar počinio veliku grešku što nije prije počistio Misratu. Militanti iz Misrate su jedina prepreka ujedinjenju zemlje.

Šule
Gost
Šule
2 godine prije

Sve sam vam jučer napisao da će se međunarodna koalicija uključit u borbu oko Tripolija a danas su Britanci gađali konvoj više puta avjiacijom i neslužbene informacije govore o nekoliko mrtvih na strani Bengazi vojske i njihovog samoproglašenog generala Haifa.Rusi se neće otvoreno miješat jer nesmiju se izlagat avijaciji USA… Pročitaj više »

Tvingo
Gost
Tvingo
2 godine prije
Reply to  Šule

Posle burta sad kreče i šule,da sam Haftar odmah bi povukao vojsku dok još može !!

Narančasti krelac
Gost
Narančasti krelac
2 godine prije
Reply to  Tvingo

A gde je ori ?

spartak
Gost
spartak
2 godine prije

Već će nešto zakuhat anglocionistička banda iz London Cityja. Samo pratite miris nafte. Isti je kao miris baruta.

Šule
Gost
Šule
2 godine prije
Reply to  spartak

Normalno da Britanci štite svoje interese u nafti,novcu i sl..ovim ovdje nuklearcima i sl nikako to objasnit..Tripoli neće nikad biti generale Haifa pod Ruskom vlašću dok je nafte za USA i VB..pagledajte u narednim danima kako avijacija udara po generalovoj vojsci.

mirko
Gost
mirko
2 godine prije
Reply to  Šule

Theresa May, ti li si?

mirko
Gost
mirko
2 godine prije
Reply to  Šule

Normalno je da briti stite svoje interese u Libiji, a nije normalno da Libijci stite svoje interese u svojoj zemlji?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Šule

Ali stvarno, što reče Alan, pogledaj mapu i ko već kontroliše naftu u Libiji…šta se čeka sa intervencijom!?

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
2 godine prije

Ovde ja sve jasno.ali mi se najviše gade ovi pacovi iz eu….kao brinu se oni da se ne ubijaju u Libiji.hehee.puna podrška generalu.

nikud nikam
Gost
nikud nikam
2 godine prije

Kad god pročitam nešto o Arapima i ratovanju muka mi dođe. Ko da su ih Albanci obučavali.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
2 godine prije

Kotač povijesti se okrenuo prema unatrag! Korporativni globalizam može da tlači još samo nas idiote na zapadu koji još izlazimo na birališta i dajemo legitimitet iskonskim nesposobnjakovićima, muljatorima, špekulantima, nikogovićama i kriminalcima. I to će trajati još 4, 5 godiina, a onda će poteći krv ulicama europskih metropola, ako gospoda… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik