fbpx

Haftarova kampanja u Tripoliju u zastoju – Turska islamistima poslala vojna vozila “BMC Kirpi”

Libija tenk T-55

Kao što smo izvijestili, libijski general Haftar je 5. travnja naredio da se pokrene operacija za oslobađanje Tripolija, a njegove snage su došle južno od glavnog grada nakon nekoliko relativno lakih operacija. Prošlo je nekoliko tjedana od trenutka kada su Haftarove snage zaustavljene i sada se vode pozicijske bitke u kojima nekada napreduju snage islamista iz Tripolija i Misrate, a ponekad snage Haftarove Libijske narodne armije (LNA).

U bitkama zapadno i južno od Tripolija je napredak LNA pokazao da su islamisti  ranjivi na dobro planirane operacije i da imaju slabu obranu. Ali to nije sve, Haftarovim snagama nedostaje snage i da dokažu stratešku nadmoć na bojnom polju. Iako Haftara podržavaju Egipat Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i prešutno Francuska i Rusija, njegova vojska za sada nije pokazala visoku napadačku moć i strategiju.

Bitke južno od Tripolija su dokazale ove tvrdnje. Ponavljaju istu taktiku, služeći se istim beskorisnim napadima na manje ili ne tako važne točke i slično, samo su neki od aspekata tih neučinkovitih borbi.

Naravno, glavni gubitnici su civili, koji su zarobljeni između dvije vojske i gube svoje živote i imovinu.

Trenutno islamisti južno od Tripolija, kontroliranjem grada Al-Azizyaha, drže jedan od glavnih puteva prema Tripoliju. Al-Azizyah je postao Ahilova peta LNA i svaki put kad pritisnu južno od Tripolija, islamisti im pritisnu leđa i prijete njihovom logističkom pravcu s juga, kojeg je LNA odavno trebala osigurati.

Na području zračne luke obje strane koriste taktiku “udri i bježi”. Čini se da islamističke milicije nemaju snage za povrat zračne luke, ali ne odustaju od sporadičnih napada.

U južnim predgrađima Tripolija, područjima Wadi Rabi i Ain Zara, stalno se vode borbe. Ali Haftarove snage ne uspijevaju napredovati prema obali istočno od glavnog grada i tako prekinuti logističku liniju islamista iz Misrata do Tripolija. Naravno, snage odane vladi u Tripoliju ne uspijevaju potisnuti LNA iz   područja Wadi Rabi i Ain Zara i tako su borbe ušle u fazu zastoja, neku vrstu pat pozicije.

Libija Tripoli 18.05.2019

FOTO – Trenutno stanje na frontu u području Tripolija

Turska je odlučila pomoći islamistima iz Tripolija

Jučer je potvrđeno da je Turska isporučila na desetke oklopnih vozila snagama lojalnim Vladi nacionalnog sporazuma u libijskoj prijestolnici, što se vidi na fotografijama koje su objavljene iz luke u Tripoliju 18. svibnja.

Na fotografijama je prikazano više od 20 minski otpornih vozila “BMC Kirpi”, proizvedenih u Turskoj i istovarenih u glavnoj luci Tripolija.

“BMC Kirpi” ima oklop “STANAG 4569 Level 3” (otporan na metak 7.62×51mm ispaljen sa 30 metara ili eksploziju mine snage 8 kg TNT-a)  i četiri neprobojna prozora na svakoj strani. Čini se da su vozila koja su isporučeni snagama islamista iz Tripolija, koje su formirane od militanata Muslimanskog bratstva, opremljena daljinskim upravljačkim stanicama i sustavima za ometanje improvizovanih eksplozivnih naprava.

Prema libijskim izvorima, moldavski teretni brod “Amazon” je prevezao vozila iz turske luke Samsun u Tripoli. Brod navodno vodi turska tvrtka Akdeniz Roro Sea.

BMC Kirpi

FOTO: MRAP vozilo BMC Kirpi

Aegean Hawk, račun na Twitteru koji promatra pomorski promet u Egejskom moru, objavio je fotografije na kojima je 15. svibnja “Amazon” prošao tjesnac Chios na putu za Tripoli.

Turska, kao i Katar, poznati su kao glavni podupiratelji vlade u Tripoliju i islamističkih milicija Muslimanskog bratstva u Libiji. Međutim, ovo je prvi put da Ankara nije skrivala da je isporučila oružje svojim saveznicima u Libiji.

Isporuka tih oklopnih vozila ne samo da predstavlja jasno kršenje embarga na oružje koji je Vijeće sigurnosti Libiji uvelo još u veljači 2011. godine, nego bi ovaj čin mogao dovesti do krize između Turske i glavnih saveznika Libijske narodne armije, Egipta i UAE.

Libijska narodna armija je započela vojnu operaciju oslobađanja Tripolija od prisutnosti militanata koji podržavaju takozvanu Vlade nacionalnog sporazuma u travnju. Od tada su jedinice LNA ostvarile nekoliko važnih pobjeda u okolici glavnog grada, ali nisu uspjele ući u sam grad. Trenutno se bore da zadrže položaje oslobođene tijekom prve faze kampanje. Hoće li islamističkim milicijama što značiti nekoliko desetaka vozila koje im je poslala Turska, teško je reći. No, sada je moguće da saveznici generala Haftara učine isto i njegovoj armiji pošalju oklopna vozila ili tenkove za proboj dobro utvrđenih položaja islamista u Ain Zari. Turske je otkrila svoje namjere, što znači da nema razloga da se drugi suzdržavaju. Naravno, cijenu će platiti Libijci, iako su o tome trebali  razmišljati dok su rušili “režim” pukovnika Muammara Gaddafija.

Aegean Hawk

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
26 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Lucija
” Turske je otkrila svoje namjere” – isporučila 20 minski otpornih vozila- ” znači da nema razloga da se drugi suzdržavaju”.
A da nije to zato i napravljeno?
Pa dugo su čekali trgovci oružjem…možda se otkrije uskoro da je i druga strana nešto (već) dobila.
Budući da su dolasci migranata iz Libije prestali nakon ovog zakuhavanja, sa sigurnošću možemo reći da Muslimanska braća’ imaju deal s trgovcima ljudima, odnosno da oni sami krijumčare migrante.

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije
Reply to  Lucija

Već isporučeno.
twitter.com/mahmouedgamal44/status/1130355455140782080

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Karikature od vojske i jedna i druga strana, kao vojska KSA, vec receno vise puta.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Čuj , koliko je LNA oslobodila Libije, nije baškarikatura, ali se još nitko ne usudi dat, prodati recimo 100 tenkova T-72, 20 haubica, i 300 oklopnih vozila, a imaju svu naftu, samo je ne mogu prodavati na burzi jer je vlada u Tobruku nepriznata. Ali kao da je to bitno. Daju naftu Egiptu, a oni za njih kupe oružje. Gdje je problem. To je prevelika količina, ali im baš to fali da budu prava armija.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Oftopic vijest: Google prekinuo suradnju sa kineskim Huawei-em, i to će imati velike reprekusije za vlasnike Huawei-ovih budućih modela pametnih telefona, a stariji modeli, svojim vlasnicima još omogućuju korištenje različitih Google-ovih aplikacija. Zanimljivo bi bilo doznati, na koji je način vlada Sjedinjenih država podmitila Google, da to učini i nadoveže se na prijašnje odluke Trumpove administracije o zabrani sudjelovanja američkih kompanija sa Huawei-em!
Očigledno je Trump odlučio, da uništi Huawei jer taj bez mogućnosti korištenja Google-ovih usluga, postaje nezanimljiv svim korisnicima izvan Kine, pa i mnogima u samoj Kini ili si Trump na taj način hoće stvoriti nekakav jaki adut u budućim pregovorima u vezi s trgovinskim ratom sa Kinom!

Tomek
Gost
Tomek
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Pajdo moj pa Google je američko CIA špijunsko djelo a “bez mogućnosti korištenja Google-ovih usluga, postaje nezanimljiv svim korisnicima”.

Mnogi u EU jedva čekaju dan pada djeteta Googlea jer BEZ NJEGA SE MOŽE, MOGLO SE I PRED 10-15 GODINA MOŽE SE I DANAS.

Aplikacije sa extenzijom .apk se mogu skidati i bez Playa a imamo brate mili pretraživača pa ne mora biti baš Chrome. Email tko kotisti jos Gmail?

Pa to su sve gluposti Google ne može uništiti ništa u Europi, on je uljez i još malo ide FreeOS slobodan od tog prokletog monopolskog Googlea. iOS je prošlost a Android za koju godinicu ide u penziju isto kao i Facebook, Instagram, WhatsApp itd američki špijunski blizanci. Bez tog špijunskog uljeza se može!!! Vidjet ćeš za godinu-dvije… UNINSTALL BRATE

Milan
Gost
Milan
1 godina prije
Reply to  Tomek

Tako je .Ubuntu je objavio slobodni operativni sustav za telefone.Temelj mu je kao i Androidu Linux.Papa Google.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

@Džugašvili

Ništa se posebno neće dogodit Huaweiju, imaju zaliha čipova za bar tri mjeseca, a Google aplikacije se mogu i dalje koristit reprogramiranjem par kodova.. ipak je Android nastao na Linuxu. ?

amerokenjci pucaju sebi u nogu, jer je Kina tržište sa preko milijardu potencijalnih kupaca/klijenata.

A i Huawei će ubrzati razvoj svog vlastitog OS-a i čipova.

Pljuc!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Džugašvili


Niš’ podmćivanje.
SAD ima jednu jako moćnu instituciju, ma što mi mislili o tome, a zove se – IRS. Porezna uprava. Nisu bez veze sjedišta svih Mnc u poreznim oazama kao što je Luxenburg. Banke izvan usa u obvezi su prema vladi usa. A Goo…ima i značajnih dioničara, sa puno lovice, pa se IRS uvjek može zaletiti.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Lucija

Evo, portal je konačno dao članak na tu temu i možemo sad tamo o svemu komentirati. Ovim svojim oftopic komentarom sam ih htio uredništvo malo podsjetiti na to, o čemu su već pisali svi portali osim portala “Logično i uspjelo mi je , članak je tu!

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Google je uvijek bio instrument Američke politike.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Točno i dva tri Sukhoija S uvježbanim pilotima a ne ova Ex Yu čehoslovačka starudija.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

A, sta ako netko to oruzje da drugoj strani? Nema vise LNA. Drugo, 80 % Libije je pustinja, tko god hoce moze je uzeti toliko brzo koliko brzo ima vozilo sa kojim se krece.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Miki maus

I dalje se ne slažem. Pa ta karikaturna LNA kontrolira više od 2/3 zemlje. Namjerno izbjegavaju urbane borbe radi što manjih razaranja i civilnih žrtava.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Ma da?! A, da ipak neizbjegavaju bilo kakvu ozbiljnu borbu? U pustinji je nije bilo.

Tomek
Gost
Tomek
1 godina prije

Izgleda da ide mrcvarenje sada.

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Ima još jedna stvar,u libiji nema zelenih autobusa,mogu jedino na lampedusu pa na burzu i socijalu kod “civiliziranih” europljana..a vrijeme da rusi malo začine taj libijski lonac, i dobro promješaju…imaju već dobar isprobani recept..

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

A ta vozila nemaju baš nisku siluetu,tako da su idealna meta za vježbanje gađanja,obična stara krama od rpg 7 ga skine,da su mislili poslati nešto to bilo bar stare 55ice ili 72ke, ovako mi se čini da je više to kozmetički za dizanje morala.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  alfa33

Skine ga 12,7, steta RPG-a. Cuj 8 kg TNT mu nemoze nista?! Pa, kako onda tenkovska mina od 3-4 kg TNT unisti T-72, T-84 etc? Valjda turski TNT nije toliko jak kao kod ostalih.

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Je,u pravu ste kolega,kad pancirni 12,7 probije oplatu onda napravi rikošet i bude gadno po onoga tko je unutra..a valjda misle da su sad jači s tih 20 kamiona, u 2 dana mogu ostat bez njih,u stvari kad bolje promisliš unutra ih stane 10-12,jedan rpg svih skine,a onda 20 puta 12 i plus 3 posada,ispada da su dobili pokretnu mrtvačnicu…..

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Muslimansko bratsvo je izvor radikalizma i ljudska baza u stvaranju terorizma. Od džamije do puške je kratak put

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  samo tako

Muslimansko bratstvo- britanska skola, expozitura Mi-6.

dalmata
Gost
dalmata
1 godina prije

Pa,ova,turska isporuka,nije ni tako loša za Gen.Haftara.Prosto,zato,šta,ne samo da se zbroju,babe i žabe,već zato da Rusi mogu,opravdano,isporučit generalu i svoju dozu opremeKkoliko,znam,ruski instruktori treniraju snage Haftara.Ne liči li sve na kopiju Sirije?!

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Ova komunikacija prema jugu me podsjeća na onu Hama-Kahanasar – Alepo u Siriji iz 2013/14/ 15 ..

ocalan
Gost
ocalan
1 godina prije

to su one letjelice iz kurdistana kakvi oklopi

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  ocalan

Je li to ptica leti? ne to je turski Trasporter. 🙂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik