Haftarova kampanja u Tripoliju u zastoju – Turska islamistima poslala vojna vozila “BMC Kirpi”

Libija tenk T-55
26 komentara

Kao što smo izvijestili, libijski general Haftar je 5. travnja naredio da se pokrene operacija za oslobađanje Tripolija, a njegove snage su došle južno od glavnog grada nakon nekoliko relativno lakih operacija. Prošlo je nekoliko tjedana od trenutka kada su Haftarove snage zaustavljene i sada se vode pozicijske bitke u kojima nekada napreduju snage islamista iz Tripolija i Misrate, a ponekad snage Haftarove Libijske narodne armije (LNA).

U bitkama zapadno i južno od Tripolija je napredak LNA pokazao da su islamisti  ranjivi na dobro planirane operacije i da imaju slabu obranu. Ali to nije sve, Haftarovim snagama nedostaje snage i da dokažu stratešku nadmoć na bojnom polju. Iako Haftara podržavaju Egipat Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i prešutno Francuska i Rusija, njegova vojska za sada nije pokazala visoku napadačku moć i strategiju.

Bitke južno od Tripolija su dokazale ove tvrdnje. Ponavljaju istu taktiku, služeći se istim beskorisnim napadima na manje ili ne tako važne točke i slično, samo su neki od aspekata tih neučinkovitih borbi.

Naravno, glavni gubitnici su civili, koji su zarobljeni između dvije vojske i gube svoje živote i imovinu.

Trenutno islamisti južno od Tripolija, kontroliranjem grada Al-Azizyaha, drže jedan od glavnih puteva prema Tripoliju. Al-Azizyah je postao Ahilova peta LNA i svaki put kad pritisnu južno od Tripolija, islamisti im pritisnu leđa i prijete njihovom logističkom pravcu s juga, kojeg je LNA odavno trebala osigurati.

Na području zračne luke obje strane koriste taktiku “udri i bježi”. Čini se da islamističke milicije nemaju snage za povrat zračne luke, ali ne odustaju od sporadičnih napada.

U južnim predgrađima Tripolija, područjima Wadi Rabi i Ain Zara, stalno se vode borbe. Ali Haftarove snage ne uspijevaju napredovati prema obali istočno od glavnog grada i tako prekinuti logističku liniju islamista iz Misrata do Tripolija. Naravno, snage odane vladi u Tripoliju ne uspijevaju potisnuti LNA iz   područja Wadi Rabi i Ain Zara i tako su borbe ušle u fazu zastoja, neku vrstu pat pozicije.

Libija Tripoli 18.05.2019
FOTO – Trenutno stanje na frontu u području Tripolija

Turska je odlučila pomoći islamistima iz Tripolija

Jučer je potvrđeno da je Turska isporučila na desetke oklopnih vozila snagama lojalnim Vladi nacionalnog sporazuma u libijskoj prijestolnici, što se vidi na fotografijama koje su objavljene iz luke u Tripoliju 18. svibnja.

Na fotografijama je prikazano više od 20 minski otpornih vozila “BMC Kirpi”, proizvedenih u Turskoj i istovarenih u glavnoj luci Tripolija.

“BMC Kirpi” ima oklop “STANAG 4569 Level 3” (otporan na metak 7.62×51mm ispaljen sa 30 metara ili eksploziju mine snage 8 kg TNT-a)  i četiri neprobojna prozora na svakoj strani. Čini se da su vozila koja su isporučeni snagama islamista iz Tripolija, koje su formirane od militanata Muslimanskog bratstva, opremljena daljinskim upravljačkim stanicama i sustavima za ometanje improvizovanih eksplozivnih naprava.

Prema libijskim izvorima, moldavski teretni brod “Amazon” je prevezao vozila iz turske luke Samsun u Tripoli. Brod navodno vodi turska tvrtka Akdeniz Roro Sea.

BMC Kirpi
FOTO: MRAP vozilo BMC Kirpi

Aegean Hawk, račun na Twitteru koji promatra pomorski promet u Egejskom moru, objavio je fotografije na kojima je 15. svibnja “Amazon” prošao tjesnac Chios na putu za Tripoli.

Turska, kao i Katar, poznati su kao glavni podupiratelji vlade u Tripoliju i islamističkih milicija Muslimanskog bratstva u Libiji. Međutim, ovo je prvi put da Ankara nije skrivala da je isporučila oružje svojim saveznicima u Libiji.

Isporuka tih oklopnih vozila ne samo da predstavlja jasno kršenje embarga na oružje koji je Vijeće sigurnosti Libiji uvelo još u veljači 2011. godine, nego bi ovaj čin mogao dovesti do krize između Turske i glavnih saveznika Libijske narodne armije, Egipta i UAE.

Libijska narodna armija je započela vojnu operaciju oslobađanja Tripolija od prisutnosti militanata koji podržavaju takozvanu Vlade nacionalnog sporazuma u travnju. Od tada su jedinice LNA ostvarile nekoliko važnih pobjeda u okolici glavnog grada, ali nisu uspjele ući u sam grad. Trenutno se bore da zadrže položaje oslobođene tijekom prve faze kampanje. Hoće li islamističkim milicijama što značiti nekoliko desetaka vozila koje im je poslala Turska, teško je reći. No, sada je moguće da saveznici generala Haftara učine isto i njegovoj armiji pošalju oklopna vozila ili tenkove za proboj dobro utvrđenih položaja islamista u Ain Zari. Turske je otkrila svoje namjere, što znači da nema razloga da se drugi suzdržavaju. Naravno, cijenu će platiti Libijci, iako su o tome trebali  razmišljati dok su rušili “režim” pukovnika Muammara Gaddafija.

Aegean Hawk

Kalifa HaftarlibijaTripoli
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

Lucija
” Turske je otkrila svoje namjere” – isporučila 20 minski otpornih vozila- ” znači da nema razloga da se drugi suzdržavaju”.
A da nije to zato i napravljeno?
Pa dugo su čekali trgovci oružjem…možda se otkrije uskoro da je i druga strana nešto (već) dobila.
Budući da su dolasci migranata iz Libije prestali nakon ovog zakuhavanja, sa sigurnošću možemo reći da Muslimanska braća’ imaju deal s trgovcima ljudima, odnosno da oni sami krijumčare migrante.

Miki maus
4 godine prije

Karikature od vojske i jedna i druga strana, kao vojska KSA, vec receno vise puta.

Tomek
4 godine prije

Izgleda da ide mrcvarenje sada.

alfa33
4 godine prije

Ima još jedna stvar,u libiji nema zelenih autobusa,mogu jedino na lampedusu pa na burzu i socijalu kod “civiliziranih” europljana..a vrijeme da rusi malo začine taj libijski lonac, i dobro promješaju…imaju već dobar isprobani recept..

alfa33
4 godine prije

A ta vozila nemaju baš nisku siluetu,tako da su idealna meta za vježbanje gađanja,obična stara krama od rpg 7 ga skine,da su mislili poslati nešto to bilo bar stare 55ice ili 72ke, ovako mi se čini da je više to kozmetički za dizanje morala.

samo tako
4 godine prije

Muslimansko bratsvo je izvor radikalizma i ljudska baza u stvaranju terorizma. Od džamije do puške je kratak put

dalmata
4 godine prije

Pa,ova,turska isporuka,nije ni tako loša za Gen.Haftara.Prosto,zato,šta,ne samo da se zbroju,babe i žabe,već zato da Rusi mogu,opravdano,isporučit generalu i svoju dozu opremeKkoliko,znam,ruski instruktori treniraju snage Haftara.Ne liči li sve na kopiju Sirije?!

Tadmur Palmirovic
4 godine prije

Ova komunikacija prema jugu me podsjeća na onu Hama-Kahanasar – Alepo u Siriji iz 2013/14/ 15 ..

ocalan
4 godine prije

to su one letjelice iz kurdistana kakvi oklopi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI